Essay: Romanele lui Jane Austen in general si ‘Ratiune si Simtire’…

Romanele lui Jane Austen in general si ‘Ratiune si Simtire’ in mod special reflecta cu mare acuratete familia asa cum Jane Austen o cunoaste din propria sa experienta.Opera prezinta personaje din patura mijlocie a nobilimii. Sfarsitul secolului 17 si inceputul secolului 18 aduc o reforma sociala condusa de scriitori care considerau calitatatea vietii de familie cruciala vietii in general.Aceasta se reflecta in felul in care Jane Austen vede familia ideala.Modul de abordare a unor factori precum ar fi fericirea individului,bunastarea si buna crestere a copiilor sunt elemente care genereaza buna functionare a familiei si a societatii ca un intreg. Noile concepte privind atitudinea fata de copii si rolul parintilor in dezvoltarea acestora au rezultat in schimbari majore inabordarea pe care societatea o avea in ceea ce priveste casatoria. Noua mentalitate a contribuit la declinul structurii familiei patriarhale si a deschis drumul casatoriilor bazate pe afectiune. Aceasta schimbare in structura puterii in familie a afectat atat relatia copil-parinte cat si cea de sotie-sot,lucru care pe termen lung a rezultat intr-o diviziune a puterii mult mai echilibrata si mai echitabila.

Perioada de tranzitie dintre doua sisteme complet diferite de valori este surprinsa cu acuratete in romanele lui Jane Austen. Fara nicio exceptie,factorii care influenteaza alegerea viitorilor soti si felul in care se vor comporta ca viitori parinti urmaresc idealul altor scriitori ai acelor vremuri. Dezoltarea caracterului personal si influenta parintilor asupra copiilor reflecta inovatia care are loc in domeniul stiintelor si descoperirea legilor universale a lui Newton. Conflictul major al romanelor lui Jane Austen se invarte in jurul dezbaterii aniilor 80 dintre dorintele parentale contra deciziilor personale si valorile materiale si pozitia sociala contra afectiunii ca baza a casatoriei. Autoarea britanica subliniaza importanta dragostei si respectului ca fundatie a unei casnicii si pune accent pe impactul negativ al unei alegeri maritale prost facute asupra dispozitiilor si obiceiurilor cuplului. Cea mai importanta consecinta a unei casatorii nefericite este esecul celor doi in legatura cu cresterea si educarea copiilor lor. Din punctul de vedere a lui Jane Austen cercul familial nu este complet fara prezenta fratiilor sau surorilor. Relatiile cu rudele erau foarte importante in dezvoltarea caracterelui personal.

Obiectivitatea lui Jane Austen se poate observa de la prima vedere, aceasta avand un caracter tolerant referitor la personaje si situatii dar care privit in detalii ascunde o ironie fina care defineste viziunea autoarei. Relatiile dintre parinti si copii se bazau pe respect si erau puternic influentate de educatia parintilor si de valorile acestora. Deficientele comportamentale si morale ale eroilor lui Jane Austen sunt atribuite stilului parental inadecvat. Parintii sunt responsabili cu educarea si introducerea in societate a copiilor. Termenul de educatie avea un alt sens in vremurile lui Jane Austen,referindu-se la procesul de socializare.Acest proces includea aderarea la normele sociale,prezentarea unui comportament adecvat si nu in ultimul rand atitudinea social responsabila fata de persoanele din jur. Una dintre temele cele mai discutate in romanele lui Jane Austen este modul in care eroina reuseste sa intre in societate, ajunge sa aiba propria judecata si se casatoreste in mod convenabil in pofida situatiei sale familiale si materiale.

In Ratiune si Simtire cele trei surori sunt afectate de moartea tatalui lor ,domnul Dashwood din mai multe puncte de vedere.In primul rand,aceasta duce la o relativa pauperitate si clasarea lor la limita inferioara a nobilimii si ca urmare va crea dificultati pentru fete in gasirea unui sot. In al doilea rand,in momentul in care domnul Dashwood moare, remarcam schimbarea de rol mama-fiica. Elinor da dovada de o gandire echilibrata si o stapanire de sine mult mai buna decat mama care ca si Marianne lasa suferinta sa le controleze gandirea. Elinor o impiedica de doamna Dashwood sa cumpere o casa pe care pe termen lung nu si-o vor putea permite.Fetele sunt ajutate de rudele lor,care le ofera o casa cu o chirie pe care si-o puteau permite. In acele vremuri se astepta ajutorul familiei prin invitatiile care se faceau pe parcursul anului din partea mai bogata a familei catre cea mai saraca de locui cu ei pe o perioada mai lunga de timp si de a introduce fetele in societate .
Caracterul impulsiv a lui Marianne si deciziile sale nesabuite nu pot fi schimbate sau oprite de Elinor,aceasta neascultand de sora sa mai mare si mai inteleapta. Datorita acestui lucru,Marianne ajunge sa sufere din dragoste si sa incalce legile morale si de conduita ale acelor vremuri. Doamna Dashwood da dovada de o judecata parentala deficitara lasandu-se prada emotiilor si neanalizand situatia lui Marianne cu mai multa intelepciune. Acest lucru a contribuit la dezamagirea emotionala profunda a fiicei mijlocii.

In romanele lui Jane Austen calitatea vietii este puternic influentata din punct de vedere economic,social si emotional de casatorie. Situatia materiala nu este singurul factor important in sucesul unei casatorii,autoarea considerand respectul si iubirea ca fiind fundamentale in dezvoltarea caracterului . Idealul de casnicie pe care eroinele vor sa il atinga necesita anumite conditii si caracteristici. Cuplul trebuie sa aiba un nivel decent de trai astfel incat sa traiasca comod si in siguranta. Cei doi trebuie sa apartina aceleasi clase sociale si relatia lor trebuie sa fie acceptata de societate.Cuplul trebuie sa fie compatibil comportamental si sentimental. Aceste elemente sunt cheia spre fericire si armonie.Sotul si sotia trebuie sa se completeze si sa se respecte.
Casatoria dintre Marianne si colonelul Brandon reprezinta idealul lui Jane Austen referitor acestui tip de relatie inter-umana.Aceasta casnicie este rezultatul maturizarii lui Marianne.Aceasta devine mult mai resoponsabila datorita pozitiei sale de sotie in societate.
Inca din titlul romanului ne este sugerata balanta care se vrea a fi atinsa in final. Chiar daca pentru cititori relatia dintre Marianne si colonelul Brandon nu este atat de intensa precum cea cu Willoughby ea reprezinta idealul de armonie dintre ratiune si simtire.
Casatoria dintre Edward si Elinor este mult mai naturala si traditionala datorita compatibilitatii dintre cei doi. Ei se aseamana in gandire si prin faptul ca nu isi schimba sentimentele si comportamentul pe parcursul romanului,dand dovada de stabilitate prin actiunie si atitudinile lor. Jane Austen o prefera pe Elinor si ne dezvaluie aceasta prin faptul ca de multe ori vocile lor se intrepatrund si se confunda.Maturitatea,stapanirea de sine precum si modul in care Elinor isi tine cuvantul o face sa fie atat de asemanatoare in gandire si comportament cu Edward. Ei inteleg chiar si faptul ca societatea iti cere cateodata sa ascunzi adevarul.

Experientele impartasite de frati si surori si legatura puternica dintre acestia nu poate fi intrecuta in durabilitate si putere. Elinor si Marianne sunt loiale una celelaltei si sunt empatice. Cele doua fete sunt foarte diferite din punct de vedere al caracterului .Datorita stilului inadecvat al doamnei Dashwood de a-si creste fiicele Elinor isi asuma rolul de parinte in locul ei ceea ce creeaza tensiune in relatia ei cu Marianne.Imaturitatea surorii si imprudenta mamei sale o indeparteaza pe Elinor de a le face confidente. Momentul in care Marianne se maturizeaza este si momentul in care incepe sa isi aprecieze sora mai mult.

Jane Austen este o scriitoare recunoscuta datorita importantei universale ale romanelor sale. Autoarea detine vaste cunostiinte despre psihologia umana, lucru care a dus la crearea unor personaje autentice si complexe. Autoarea britanica descrie dinamismul familiei asa cum il cunoastem astazi.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.