SUEDIA
Chiar daca in trecut Suedia era o tara saraca, in cea mai mare masura, agrara, in prezent, ea se numara printre cele mai bogate si avansate, din punct de vedere tehnologic, state ale lumii. Unele dintre cele mai cunoscute companii, la nivel global, sunt suedeze: H&M, Volvo, Oriflame si multe altele, care in tara de origine genereaza locuri de munca pentru aproximativ 50% din populatia activa.
Sectoarele industriale cu un impact semnificativ in dezvoltarea tarii sunt: industria farmaceutica, auto, silvicultura, aceasta detinand resurse bogate de hidroenergie, lemn si minereuri de fier.
Pe cap de locuitor, conform PIB-ului suedez, aceasta se claseaza in top 15 cele mai bogate economii de pe mapamond. Contributia fiecarui sector in calcularea PIB-ului Suediei este: 70,8% este reprezentat de sectorul serviciilor publice si private, 27,4% de cel al industriei si 1,8% de cel al agriculturii.
In anul 2013, pe piata suedeza, activa un numar de 1.128.000 intreprinderi, predominand cu un procent de 96,2%, intreprinderile mici, cu un numar maxim de 10 angajati, urmate de intreprinderile mijlocii (2%) cu un numar cuprins intre 10 si 20 de angajati si organizatiile corporatiste (1,8%) care depasesc 20 de angajati.
Suediei este dependenta, in mare masura, de comertul exterior, folosind un tip deschis de economie, generand, in ultimii ani, un procent de 50 % contributii la produsul intern brut. In decursul anului 2013, valoarea exporturilor inregistrate, la nivel global, este de aproximativ 126 de miliarde de euro, iar cea a importurilor, de 120 de miliarde de euro, ceea ce produce un excedent al balantei comerciale de aproximativ 6 miliarde de euro. Avand Europa ca partener comercial principal, in anul mentionat anterior, 73,8% din exporturi si 84,4% din importurile Suediei s-au realizat cu tarile europene.
Suedia este cunoscuta ca un mare exportator de automobile si echipamente tehnice, produse chimice si minereuri, avand urmatoarele procente: 44,4%, 12,7% respective 10,1%. In ceea ce priveste importul, principalele ramuri sunt automobilele si echipamentele tehnice (40,8%), energia electrica si combustibilii minerali (14,4%) si produsele din industria chimica (12,8%), Suedia punand un accent deosebit pe siguranta transportului, fiind ‘prima tara cu zero decese pe sosele’ .
FRANTA
Chiar daca criza economica a influentat semnificativ, in ultimii ani, evolutia economiei franceze, aceasta tara continua sa se claseze pe locuri fruntase atat in economia Uniunii Europene, cat si in cea mondiala.
In ceea ce priveste indicatorul macroeconomic principal, produsul intern brut, acesta a ajuns, in 2013, la o valoare de aproximativ 1657 miliarde de euro, inflatia atingand la mijlocul anului 2014 un procent de 0,4%, iar, conform estimarilor, la sfarsitul anului 2015, aceasta ajungand sa se dubleze.
Din punct de vedere al somajului in anul 2013, Franta se lupta cu unele dificultati deoarece ponderea acestuia se plaseaza in jurul valorii de 10,3 procente din forta de munca.
Deficitul bugetar, a inregistrat o scadere ajungand in 2013 la o valoare de 87,1 miliarde euro, adica cu 14,5 miliarde euro mai putin decat in anul precedent. Ca si procent din produsul intern brut acesta reprezinta 4,1%.
Conform datelor oficiale, datoria publica a statului francez, la jumatatea anului 2014, a ajuns la suma de 1949 miliarde de euro, avand un procent semnificativ de 92,2% din produsul intern brut (cu 3% mai mult decat in 2012).
Economia Frantei a avut parte de o usoara crestere, comparativ cu anul 2012, din punct de vedere atat al exporturilor, cat si al importurilor masurand 597,8 miliarde de euro, respectiv 629,1 miliarde de euro.
BELGIA
Conform datelor oficiale in anul 2013, produsul intern brut al Belgiei se situeaza la valoare de 395,3 miliarde de euro. Pe cap de locuitor, produsul intern brut belgian se situeaza la o scara de mijloc, cu o valoare de 34500 euro, o rata a inflatiei de 1.2% si un procent de 8,4% someri din populatia cu putere de munca.
Belgia se bazeaza, in ceea ce priveste comertul exterior, in cea mai mare parte, pe parteneriatul cu statele member ale Uniunii Europene, cu un procent de 66,3% importuri si un procent de 70,1% exporturi. Din punct de vedere valoric exporturile inregistreaza o suma de 247,6 miliarde de euro iar, importurile inregistreaza o suma de 227 miliarde de euro.
Statul belgian se bazeaza, in cea mai mare parte, pe exportul de produse farmaceutice urmat de cel al produsele alimentare, cel al pietrelor pretioase si nu numai, dar si pe importul de masini si aparatura tehnologica, produse de metalurgie, produse din regnul animal si vegetal si asa mai departe.
BULGARIA
Bulgaria este o tara in curs de dezvoltare care, cu toate acestea, a inregistrat o mica crestere economica de aproximativ 1,5%,cu mari eforturi deoarece populatia acestei tari a resimtit implementarea unor politici restrictive in ceea ce priveste fiscalitatea si mediul de afaceri.
In anul 2013 Bulgaria a simtit o crestere a produsului intern brut care a insumat 41 miliarde de euro, datorita sectorului de servicii private care a atins un procent de 76,1% din PIB.
In ceea ce privesc schimburile comerciale exterioare, bulgarii au atins valoarea de 46,9 miliarde de euro (24,7 miliarde de euro ‘ importuri si 22,2 miliarde de euro – exporturi), inregistrand un deficit comercial de 2,4 miliarde de euro. Ca destinatii principale de export, Bulgaria colaboreaza cu Romania, Turcia, Italia si Germania, iar in ceea ce priveste importul ii are ca parteneri principali pe Germania, Grecia, Federatia Rusa, Italia si Romania.
ROMANIA
Produsul intern brut al Romaniei in anul 2013 a atins pragul de 140,6 miliarde de euro. In urmatorul an, s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 3% a acestuia.
In ceea ce priveste comertul exterior, in anul 2013, Romania a inregistrat o crestere de aproximativ 5.1% fata de anul anterior, exporturile insumand 49,6 miliarde de euro iar importurile, 55,2 miliarde de euro. In cea mai mare parte, Romania cosolideaza parteneriatele cu statele member ale Uniunii Europene prin exporturi de 69,6% si importuri de 75,7%.
Din punct de vedere al produselor exportate de Romania, cea mai mare parte din acestea este ocupata de automobile si alte mijloace de transport alaturi de industria produselor prelucrate cu urmatoarele procente: 42,1% respective 32,9%. Aceste produse sunt si importate, in cea mai mare masura, cu un procentaj de 35,2% pentru echipamente de transport, respective 30,9% pentru produsele manufacturate.