Het is tijd voor een eenvoudigere keuringsmethodiek
Als je uit verveling op de verpakkingen van producten die je net in de supermarkt gekocht hebt kijkt, zie je een hele hoop logo’s staan. Dan besef je je ineens dat die “dingen” keurmerken heten.
Wij, Nederlanders, zijn ons helemaal niet meer bewust van keurmerken. Nou, de meeste Nederlanders dan. Je hebt ook enkele Nederlanders die er wel op proberen te letten, maar die zie je voor het schap staan twijfelen: “wat zegt dit logo nu?” “Is dit nu wel of geen keurmerk?”.
Om in ‘?n keer van al deze problemen af te zijn, introduceer ik “Het Stoplichtsysteem”.
Consumenten willen graag weten hoe gezond, duurzaam etc. een bepaald product is. Hiervoor zijn lang geleden keurmerken in het leven geroepen. Het doel van keurmerken is dan ook het helpen van consumenten, die een beslissing moeten maken om een product wel of niet te kopen.
Zo’n 70% van de Nederlanders vinden dat er teveel keurmerken zijn, tegenover 40% in 2012, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Toch blijkt uit betrouwbaar onderzoek van accountants- en adviesorganisatie Deloitte dat 50% van de mensen w??l op keurmerken let, tegenover 50% die er totaal geen oog voor heeft.
En als je bij die eerste 50% hoort, dan kun je het dus schudden. Misschien moet er voor deze mensen een studie in het leven worden geroepen, waarin zij alles kunnen leren over keurmerken?
Een andere oplossing, die onder andere door D66 gesteund wordt, is dat er ‘?n goed keurmerk komt, in plaats van al die honderden keurmerken die niks zeggen, aldus Gerard Schouw.
Hij zou hiermee kunnen doelen op het veelgenoemde “Stoplichtsysteem”. Dit houdt in dat alle producten gekeurd worden en bijvoorbeeld een cijfer op de schaal van ‘?n tot tien toebedeeld krijgen. Bij deze keuring wordt gekeken naar duurzaamheid, kwaliteit, samenstelling etc. Alle producten met het de cijfers ‘?n tot en met drie krijgen een stoplicht met een rood licht op de verpakking. Alle producten die tussen de vier en de zeven halen bij de keuring, krijgen een oranje rondje in hun stoplicht. Alle producten met een ruime voldoende, acht of hoger, krijgen een groen stoplicht.
De negatievelingen onder ons zullen zeggen dat het voor de bewuste groep consumenten niet nodig is, en dus verspilling van tijd en geld, om keurmerken te verbeteren. De rest kun je momenteel niet bereiken, dus waarom wel met een beter systeem? Dit is echter psychologie van de koude grond: de bewuste groep consumenten zal het fijn vinden dat het minder ingewikkeld is om met keurmerken om te gaan, terwijl de “onbewuste” groep door het feit dat het een overzichtelijkere bedoening wordt, juist meer op keurmerken gaan letten.
Het Stoplichtsysteem draagt dus ertoe bij dat alle mensen die keurmerken belangrijk vinden, zich weer gewaardeerd voelen en dat de mensen die – tot op heden – niks van keurmerken aantrokken, hun ogen eens opendoen en vanaf nu wel op keurmerken kunnen letten en aan de hand van de keurmerken een bewust(ere) keuze kunnen maken.