Sint-Godelievecollege

Gistel – Eernegem

“Gratis” Apps

Teveel van het goede

Schooljaar 2015-2016

Jaarwerk aangeboden door: Hinnekens Maxime

6de jaar Wet.-MT

Begeleidende leerkracht: dhr. Decaluwé

Voorwoord

Inhoudstafel

Voorwoord 3

Inleiding 7

1 Wat is een app? 9

1.1 Diverse besturingssystemen 9

1.1.1 Apple Inc. 9

1.1.2 Google Inc. 9

2 Tweede hoofdstuk 10

Bronnenlijst 14

Bijlagen 16

Inleiding

1 Wat is een app?

Deze definitie kan worden gebruikt om een een app te definiëren: “App is een afkorting voor applicatie. Het is software die de gebruiker installeert op computergestuurde apparatuur, bijvoorbeeld een smartphone. Dankzij deze sofware kan het apparaat nieuwe taken uitvoeren. Dat kan een spelletje zijn, maar ook navigatie of de weergave van een krant of tijdschrift.”. De dag van vandaag is de term app in de volksmond een synoniem geworden voor software op de smartphone, dit is echter veel ruimer. Er bestaan bijvoorbeeld ook apps voor moderne televisies. Dit werk zal enkel apps ontwikkeld voor smartphones en tablets bespreken.

1.1 Diverse besturingssystemen

Iedere app is ontwikkeld om uitgevoerd te kunnen worden op een bepaald besturingssysteem, de twee leiders zijn Android en IOS. Android is een mobiel besturingssysteem ontwikkeld door Google en iOS (iPad/iPhone/iPod Operating System) is idem maar ontwikkeld door elektronica-gigant Apple. Er zijn ook nog andere mobiele besturingssystemen die dan ontwikkeld zijn door bijvoorbeeld Windows of Blackberry, deze lijst van besturingssystem is echter te groot om in detail te behandelen. Deze groep zal worden gezien als restgroep.

1.1.1 Apple Inc.

Apple is een Amerikaans elektronicabedrijf die zijn naam heeft gemaakt met de populaire iPhone’s en iPad’s. Op deze ‘iDevices’ kunnen apps geïnstalleerd worden van de ‘app store’, de app-winkel van Apple. De elektronicagigant wordt wel eens gezien als pionier van de apps maar dat is het zeker niet. Er bestonden al apps voor dat de gsm werd uitgevonden. Het success van de ‘app store’ is vooral te danken aan het gemak waarmee een app kan geïnstalleerd worden. Ook betaalde apps zijn met één druk op het scherm aangekocht, zonder ingewikkeld gedoe met creditcardgegevens. Hierdoor is in korte tijd een groot aanbod aan apps gekomen. Buiten het feit dat Apple’s iOS zeer gebruiksvriendelijk is, is er ook een nadeel aan verbonden. IOS is een gesloten ecosysteem. Ontwikkelaars zijn verplicht om applicaties via de winkel van Apple te verkopen. Ook als ze hun apps gratis willen weggeven, is er toestemming van Apple vereist. Dit legt een beperking op het aanbod, maar de apps in de apple store hebben een hoge kwaliteits- en veiligheidsnorm die met succes nageleefd wordt.

1.1.2 Google Inc.

Google is bekend omwille van zijn populaire zoekmachine, maar dat niet alleen. Android is een door Google ontwikkeld besturingssysteem voor smartphones en tablets die na Apple ook een groot success heeft geboekt. Android wordt momenteel door 18.000 verschillende apparaten ondersteund. Door dit groot aantal bestaat Android in verschillende soorten versies aangepast aan het apparaat. Een plusplunt aan Android in vergelijking met iOS is dat Android toestaat apps te laten verkopen via alle mogelijke kanalen. Android heeft zelf ook een app-winkel genaamd ‘Play store’. Ontwikkelaars kunnen hun apps zonder toelating beschikbaar stellen op deze winkel. Dit heeft als voordeel dat het aanbod van apps zeer ruim is, maar het nadeel is dat er niet wordt gecontroleerd op schadelijke software. Door dit tekort aan controle zijn er veel apps op de play store die defect zijn geworden of die nooit hebben gewerkt vanaf het begin. Dit maakt van de play store een slordige winkel in vergelijking met de app store van Apple.

1.1.3 Restgroep

Naast de besturingssystemen van Apple en Google zijn er nog meer dan 20 andere mobiele besturingssystemen. Veel van deze besturingssystemen zijn met uitsterven bedreigd door het gelimiteerd gebruiksgemak en beperkte aanbod van apps. Dit beperkt aanbod komt vooral door een gebrek aan prestaties en gebruikers.

A Windows Phone

B Blackberry

Blackberry OS was het eerste platform die het mogelijk maakte om e-mails via mobiel te versturen. Blackberry had een groot succes hiermee, maar doordat andere platformen nu veel meer mogelijkheden bieden is Blackberry in de achtergrond blijven plakken.

C Hewlett-packard

Vervolgens is er ook webOS van Hewlett-Packard, beter gekend als HP. Hun platform heeft eigenlijk nog geen succes gehad sinds het bestaan ervan, dit komt omdat webOS eerst ontwikkeld was door het bedrijf Palm. Dit bedrijf is dan later overgenomen door HP. Hewlett Packard wist niet goed raad met het besturingssysteem. Het werd dan uiteindelijk open source. Dat wil zeggen dat de code ervan vrijgegeven wordt aan het publiek en dat iedereen toelating heeft om verder te werken eraan voor eigen doeleinden. Mogelijk zal HP webOS nog op tablets gebruiken, maar smartphones met webOS zullen er niet meer komen.

D Nokia

Symbian is een mobile besturingssysteem ontwikkeld en gebruikt door Nokia. Het platform wordt nog steeds gebruikt op vele Nokia telefoons en dat zal ook zo blijven volgens Nokia. Symbian wordt vooral gebruikt op de goedkopere mobiele toestellen van nokia en is gelimiteerd tot enkele java-toepassingen. Deze ‘apps’ zijn enkel te installeren met behulp van een computer en is dus allesbehalve gebruiksvriendelijk.

E Samsung

Bada is een platform die is ontwikkeld door Samsung. Het was een poging van Samsung om de mobiele markt te veroveren. Dit werd geen succes omdat Samsung zijn beloftes over toekomstige functies niet kon naleven. De consument is het vertrouwen verloren in Bada en werd het opgedoekt in 2013. Samsung heeft zich sindsdien gefocused op Tizen, een platform gebasseerd op Bada. Tizen zal wel niet voor smartphones worden gemaakt zoals Bada, maar wordt de dag van vandaag veel toegepast in GPS-systemen. Voor smartphones en tablets is Samsung ondertussen overgestapt naar Android.

1.2 Geschiedenis van apps

De laatste tijd is er veel aandacht voor apps, maar helemaal nieuw zijn ze niet. Aanvankelijk waren vooral Java-applicaties populair.

2 Tweede hoofdstuk

Conclusies en aanbevelingen

Bronnenlijst

Bijlagen

Bijlage 1: Tabel met interessante gegevens I

Bijlage 2: Figuur II

Bijlage 1

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.