Dit artikel gaat over de dag dat Obama op Cuba aankomt. Er wordt verteld over de situatie in Cuba op de dag dat hij aankomt en hoe er nu al bedrijven in Cuba mogen investeren. Er wordt verteld wat het doel van Obama is, om voor November het embargo op te heffen. Het gaat over het Amerikaanse bedrijf Starwood die in de Cubaanse Hotels investeert. Ze steken miljoenen in de hotels om ze te renoveren en meer publiciteit te geven. Het gaat er ook over dat Obama het embargo wil opheffen maar dat hij tegenstand krijgt van het congres in de Verenigde Staten.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/obama-aangekomen-op-cuba-eerste-president-vs-in-88-jaar~a4266685/
Geschiedenis (dia 3)
JFK
Het embargo van de Verenigde Staten tegen Cuba is een economisch en financieel embargo dat sinds 8 februari 1960 door de Verenigde Staten aan Cuba is opgelegd. Dwight D Eisenhower sloot als eerste alle handel met Cuba uit omdat Fidel Castro alle Amerikaanse bussines in Cuba had overgenomen. Omdat de VS een van de grootste handelspartners van het export land Cuba was verloren ze veel handel en werden ze in de handen van de Sovjet Unie gedreven. Vanwege de hechte relatie tussen Cuba en de Sovjet-Unie besloot president John F. Kennedy een embargo in te stellen. Voordat dit definitief werd voerde hij nog wel eerst twaalfhonderd Cubaanse sigaren voor zichzelf in.
De Verenigde Staten hadden in maart 1958 al een wapenembargo afgekondigd nadat een gewapend conflict uitbrak tussen de rebellen onder leiding van Fidel Castro en de zittende regering van Fulgencio Batista.
Na de Cubacrisis stelde Kennedy ook een reisverbod in en Cubaanse tegoeden in de Verenigde Staten werden bevroren. Dit is allemaal gebeurd onder het beleid van John F. Kennedy.
Toen kwam Jimmy Carter aan de macht. Hij hief de wet op dat Amerikanen niet meer naar Cuba mochten reizen.
Hierna kwam president Ronald Reagan, hij stelde deze wet 5 jaar later weer in. Dit hield in dat het niet verboden was voor Amerikaanse burgers om naar Cuba te reizen, maar wel om zonder overheidstoestemming financiële transacties te doen in Cuba.
Hierna kwam werd Bill Clinton de president van de verenigde Staten. Hij had het embargo iets afgezwakt zodat er wel agrarische middelen en medicijnen mochten worden verkocht aan Cuba.
Uiteindelijk zijn we bij het heden uitgekomen. Nu is Obama de president van Amerika. Obama had door dat de isolatie van Cuba niet had gewerkt en zorgde ervoor dat het voor Amerikanen makkelijker was om Cuba te bezoeken en handel met de Cubanen te drijven. Obama is ongeveer een week geleden nog in Cuba geweest om het embargo informeel te beëindigen. De senaat en het Huis van Afgevaardigden kunnen het embargo officieel beëindigen.
Koen gaat nu vertellen hoe het met Cuba ging tijdens het embargo.
Het Embargo
Wat is een embargo?
In de economische politiek houdt een embargo in dat er een verbod is op handel met een bepaald land. Dit wordt vaak gedaan om een land te boycotten of omdat je simpelweg niks meer met een land te maken wilt hebben.
Dit kan weer zo zijn omdat dit bepaalde land bevriend is met een vijandelijk land zoals Cuba bevriend was met de Sovjet Unie.
Een handelsembargo wordt ook gebruikt om de regering van het tegenoverstaande land het moeilijk te maken. https://nl.wikipedia.org/wiki/Embargo
• Voorstanders: De grootste voorstanders van het embargo zijn de Cubaanse bannelingen die in groten getale in Florida wonen. De meeste politici hebben hun standpunt overgenomen.
• Tegenstanders: Tegen het embargo pleiten vooral zakenlieden die aangeven dat handel tussen de Verenigde Staten en Cuba juist zou leiden tot een betere relatie.
Voor het handelsembargo was de economie in Cuba vrij goed. Hij was gebaseerd op export van suiker, sigaren en andere verwanten producten. Het grootste deel van de handel die Cuba voer was met de Verenigde Staten, door het handelsembargo verloren ze deze handel en kwam de Cubacrisis. De arbeid was zeer arbeidsintensief en als je een groot deel van je export verliest dan daalt dit sterk, hierdoor kwam de werkgelegenheid onder druk te staan. Ook kwamen ook de reële lonen onder druk te staan. Cuba kon gelukkig nog wel suiker exporteren naar de Sovjet Unie. Dat de werkgelegenheid en de reële lonen daalde zorgde er weer voor dat er nog meer ongelijkheid tussen de klassen in de maatschappij kwamen. De rijken werden nog rijker en de armen werden nog armer. De gezondheid van het volk verslechterde hierdoor ook weer heel erg. De overheid nam maatregelen zoals voedselprogramma’s op te zetten en mensen aanmoedigen om in plaats van dure medicijnen natuurlijke medicijnen te gebruiken.
Het embargo heeft zo lang geduurd omdat erg lang de spanning tussen Cuba en de VS hoog was en omdat de meeste politici tegen het communisme waren en ook nog zijn. Hierdoor heeft Obama nog steeds veel moeite om het embargo helemaal op te heffen.
Het embargo houd in dat er geen handel gedreven wordt tussen de VS en Cuba, maar sinds 2009 wel dat Cubanen hun familie in de VS mogen komen opzoeken. Ook was het niet verboden om als Amerikaan naar Cuba te reizen, maar het was wel verboden om transacties te doen in Cuba zonder de toestemming van de overheid.
De gevolgen van het opgeheven embargo
GEVOLGEN CUBA
Een van de gevolgen van het zo goed als opgeheven embargo is dat veel Cubanen naar de Verenigde staten verhuizen om daar werk te zoeken. Dit kunnen de Cubanen doen omdat ze nu een werkvisum voor 6 maanden kunnen aanvragen. Dit zorgt er voor dat Cuba leeg loopt, dit is niet goed voor de Cubaanse economie omdat er veel lege banen zullen ontstaan en er dus minder producten worden gemaakt. Cuba is een export land en als ze geen producten maken kunnen ze niks verkopen aan andere landen. Dit zou voor een volgende Cubacrisis kunnen zorgen.
Cuba kan wel weer eindelijk handel voeren met de Verenigde Staten. De VS was voor het embargo de op 4 na grootste handelspartner van Cuba, dit kan er weer voor zorgen dat er veel producten worden geëxporteerd. Dit zal natuurlijk moeilijk worden omdat Cuba leegstroomt zoals ik zojuist vertelde.
Nu Cuba dus ook weer open is voor Amerikaanse toeristen zullen die ook weer naar Cuba gaan, daar zit alleen wel een addertje onder het gras voor de gemiddelde Cubaanse burger. Cuba is ontzettend communistisch. Bijna al het geld wat binnen komt gaat naar de staat en wordt verdeeld onder de elite van het land. Dit zorgt voor een grotere ongelijkheid in het land.
Het zorgt er ook voor dat de Cubanen toegang krijgen tot medicijnen en ontwikkelingshulp die eerst buiten bereik lagen.
GEVOLGEN VS
Voor de Verenigde Staten zijn de gevolgen anders. Als er een boel Cubanen naar de VS komen om te werken zal de werkgelegenheid dalen. Dan zal de p/a-ratio dalen. De Cubanen zullen waarschijnlijk voor minder loon willen werken omdat ze sowieso minder geld krijgen in Cuba. Er komen meer mensen bij en er komen meer werklozen, dit is niet goed voor de economie. Dit kan voor een nog veel groter probleem zorgen. Op dit moment zijn de verkiezingen bezig in de VS. Donald Trump die belooft alle werklozen een baan omdat hij zegt dat hij alle buitenlanders het land uit schopt. Als er meer werklozen komen gaan er meer ontevreden mensen op hem stemmen. Donald Trump is niet goed voor het land omdat hij niet erg slim is en zelfs vrij gevaarlijk. Dit kan slecht zijn voor de economie van de VS. Dit zijn natuurlijk allemaal speculaties, maar het is mogelijk. Het zou natuurlijk ook kunnen dat de Cubanen in Cuba blijven en het land weer proberen op te bouwen met hun export.
Er zijn ook Amerikaanse Cubanen die terug gaan naar hun moederland om daar te werken. Dit is goed voor de Amerikanen en de Cubanen omdat er dan weer banen vrij komen in de VS en er weer lege plekken worden gevuld in Cuba.
De vernieuwde banden met Cuba komen de diplomatieke banden met Latijns-Amerikaanse landen ten goede omdat de Cubanen hulp kunnen bieden aan de Amerikanen op gebied van drugshandel en terrorisme.
GEVOLGEN VOOR NEDERLAND
Nederland heeft volgens het financieel dagblad van 13 januari lucratieve contracten gesloten met Cuba die voor meer handel kunnen zorgen, dat is natuurlijk goed voor Nederland. De contracten zijn afgesloten door meerdere bedrijven zoals Unilever. Nederland is de op 1 naar grootste Europese handelspartner van Cuba, met een export van 107 miljoen euro en een import van 120 miljoen euro. Dit kan dalen nu Cuba weer met de VS mag handelen.
Obama
Obama is de eerste Amerikaanse president die Cuba bezoekt sinds Calvin Coolidge, wat ruim 88 jaar geleden is. Dit is natuurlijk een erg belangrijk bezoek voor de relatie tussen Cuba en de VS, vooral gezien hoe de relatie is sinds de revolutie in 1959 die werd geleid door Fidel Castro.
Hij is daar 2 dagen gebleven en hij heeft daar ook Raul Castro ontmoet, maar alleen niet zijn broer Fidel Castro de voormalige leider van Cuba. Met het uiteindelijke doel om het embargo op te heffen, maar dit is nog erg lastig voor Obama om te bereiken omdat hij veel tegenstand krijgt in het Amerikaanse congres.
Obama heeft hiermee nog niet veel bereikt maar wel de eerste investering van een Amerikaans bedrijf in Cuba sinds de revolutie. Het gaat om het bedrijf Starwood, een hotelketen die vooral bekend staat om de Sheraton-hotels. Dit bedrijf gaat namelijk in investeren in een paar hotels in de stad Havana. Dit is natuurlijk wel een goed begin om het embargo op te heffen.
Het zal voor de VS erg winstgevend zijn in qua vluchten naar Cuba, omdat er nu nog geen rechtstreekse vluchten zijn naar Cuba, terwijl de populariteit van Cuba als vakantiebestemming al wel groeit ook onder de Amerikanen.
Raul Castro
Raul Castro is de opvolger van zijn broer Fidel Castro, die leider van Cuba is geworden nadat hij de Cubaanse revolutie in 1959 is gestart. Daarna heeft hij tot 2008 zelf Cuba geleid maar vanwege zijn gezondheid is hij afgetreden en daarom is Raul Castro nu de leider van Cuba.
Raul Castro begon de ontmoeting met Obama met een speech waarin hij vertelde over de geschiedenis en over de agressie van de VS, maar hierna zei hij ook dat Obama niet zo is en dat hij met hem graag een respectvolle dialoog wil hebben. Daarin heeft hij ook aan Obama gevraagd om het handelsembargo op te heffen om zo de groei van de Cubaanse economie niet te belemmeren.
De gevolgen voor Cuba zullen erg goed zijn in de vorm van economische groei, maar het zal daar niet bij blijven want als het embargo echt helemaal opgeheven zou worden zou het kunnen gebeuren dat Cuba helemaal leeg gaat stromen. Dit is zo omdat de arbeiders die nu nog in Cuba wonen hier minder verdienen en zodra de grenzen opengaan zullen zij dan ook heel graag willen verhuizen naar de VS omdat ze daar meer verdienen. Dat is uiteindelijk catastrofaal voor de economie van Cuba.
MIJN MENING
Toen ik het voor eerst las dat Obama naar Cuba was gegaan had ik geen idee waarom dat zo belangrijk was en zo veel aandacht kreeg. Ik heb me hier toen over ingelezen en kwam erachter dat dit heel belangrijk is omdat het een nieuwe stap is voor de Verenigde Staten op het gebied van goed maken met vijanden en terrorisme. Ik noem terrorisme omdat Cuba als een terroristisch land werd gezien door de Verenigde Staten. Ik vind het ontzettend goed van Obama dat hij naar Cuba is gegaan om het probleem tussen de 2 landen op te lossen. Geen enkele andere president heeft dit geprobeerd, de meeste hebben de ruzie zelfs erger gemaakt. Ik vind het vooral goed van Obama omdat hij hiermee laat zien dat de Verenigde Staten een volwassen land is dat gewoon zijn ruzies kan oplossen in plaats van het te laten liggen. Ik vind het ook heel goed dat de Cubanen meewerken en dat ze er zelfs positief op reageren. Ik vind dit omdat het waarschijnlijk goed is voor de Cubanen omdat zij weer meer kunnen handelen. Het is ook erg knap van Raul Castro omdat zijn broer, Fidel Castro, erg veel ruzie had met de Amerikanen en hij daar langs kon kijken en het kon oplossen met Amerika.
En als laatste ben ik er erg blij om dat de ruzie wordt opgelost omdat Donald Trump die misschien President wordt dit nooit zou kunnen klaar spelen en het waarschijnlijk alleen maar erger zou maken.
in here…