Introductie
Sommige mensen hebben regelmatig last van een koortslip, dat zijn vervelende en pijnlijke blaasjes op de lippen. Anderen hebben er nooit last van, hoe komt dat toch? Koortslip wordt veroorzaakt door een virus (het herpes-simplexvirus) en komt dus enkel voor bij mensen die het virus in zich dragen. Nu is het zo dat ongeveer 80% van de bevolking drager is van het virus, maar dat slechts 20% symptomen heeft. Hoe het komt dat de ene zo goed als elke maand met een koortslip rondloopt en de andere nooit, is niet helemaal duidelijk. Gemiddeld heeft een drager met symptomen twee tot drie maal per jaar last van een koortslip. Het virus kan overgedragen worden van de ene persoon op de andere door middel van rechtstreeks contact, daarom wordt het ook wel eens de kusziekte genoemd.
Diagnose
Het eerste teken dat er een uitbraak op komst is, is een tintelend gevoel op de lip, vervolgens ontstaan de typische blaasjes die gevuld zijn met vocht. Na een aantal dagen barsten de blaasjes open en ontstaan er zweertjes die later korstjes zullen vormen. De benaming koortslip is misleidend omdat het niets met koorts te maken heeft, sommigen voelen zich tijdens een uitbraak wel lusteloos en vermoeid. Je zult gemiddeld zo’n 10 dagen met een koortslip rondlopen. De blaasjes komen niet enkel op de lippen voor, ze kunnen ook ontstaan op de wangen, kin, neus, been, vingers en tenen. Als je de blaasjes aanraakt, kun je zelf andere plaatsen van je lichaam besmetten, zoals de ogen en de genitaliën.
Eens je besmet bent met het herpes-simplexvirus, draag je het de rest van je leven mee. Het virus trekt zich terug in een zenuw, perioden van stress, verminderde weerstand, vermoeidheid of zonlicht kunnen een aanval uitlokken.
Behandeling
Om een koortslip thuis zelf te behandelen zijn er verschillende zalven op de markt, zo is er zinkzalf die het vocht onttrekt aan de blaasjes maar het virus niet zal doden. Efficiënter is virus dodende zalf, zoals Zovirax. Het is belangrijk om de zalf al aan te brengen bij de eerste tinteling om het virus meteen de kop in te drukken. Indien je een erge doorbraak hebt, kun je extra antivirale pillen slikken. Enkele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die kunnen helpen zijn:
• ontsmettingsalcohol
• azijn
• een dun laagje tandpasta
• honing
Ook is het belangrijk om je tandenborstel te vervangen want er kunnen nog sporen van het virus in de tandenborstel achterblijven die dan weer nieuwe blaasjes kunnen veroorzaken.
Preventie
Op het moment dat iemand last heeft van een koortslip is hij of zij erg besmettelijk, om ervoor te zorgen dat je niet besmet wordt of je zelf anderen niet besmet kun je de volgende regels in acht nemen:
• niet kussen of een speciale pleister (zoals Compeed) over de blaasjes aanbrengen
• niet van hetzelfde glas drinken, hetzelfde bestek of dezelfde handdoek gebruiken
• was je handen met zeep nadat je de blaasjes hebt aangeraakt (ook om jezelf niet op andere plaatsen te besmetten)
• geen orale seks hebben (je zou je partner kunnen besmetten met genitale herpes)
• pas extra op met het kussen van baby’s want het virus kan dodelijk zijn voor pasgeboren baby’s.
Eens je besmet bent met het virus kun je een uitbraak proberen te voorkomen door stressvolle situaties te vermijden, voldoende te slapen, een gezonde levensstijl aan te houden (met voldoende beweging en gebalanceerde voeding) en steeds een uv-beschermende lippenbalsem te dragen als je in de zon komt.
Wanneer medische hulp zoeken
Over het algemeen is het niet nodig om met een koortslip naar de dokter te gaan, de symptomen verdwijnen vanzelf na 10 tot 15 dagen. Je moet wel medische hulp zoeken als:
• je een verzwakte weerstand hebt, bv. door een slepende ziekte
• je blaasjes hebt aan het oog of de genitaliën
• de blaasjes na 2 weken nog niet genezen zijn (waarschijnlijk heb je dan een bijkomende bacteriële infectie)
Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Koortslip
http://www.optimalegezondheid.com/wat-te-doen-tegen-een-koortslip-de-top-10-beste-tips/
http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/koortsblaasjes/