Ontstaan rassen en variëteiten.

Het eerst echte ras konijn is vermoedelijk het Porto-Santo konijn. Werden konijnen vooral voor vlees en hun pels gefokt. Na de ontdekking van de erfelijkheidswetten was het men gelukt om allerlei variëteiten te ontwikkelen die toen nog niet bekend waren. Tegenwoordig zijn er meer dan 125 rassen en deze rassen komen ook in verschillende variëteiten voor.

Konijnen zijn lang gebruikt voor voedsel, pelzen, angorawol en konijnenmest. Dit was rond het begin van de 19e eeuw. Het fokken nam toen ook flink toe. In die tijd waren er ook al mensen die de konijnen als huisdier hielden. Later kwamen er konijnenfokkersclubs; zij hielden zich met een bepaald ras bezig. Toen zijn ook de fokdoelen in een standaard vastgelegd en waren er mensen die met hun ras konijn naar tentoonstellingen gingen.

Tegenwoordig worden konijnen meer gehouden voor de liefhebberij dan als nuttig dier. In Nederland en België zijn naast de vele ras loze konijnen ongeveer 70 erkende konijnen rassen en variëteiten te vinden. Deze worden voornamelijk gefokt door de sportfokkers. Sportfokkers houden en fokken met de konijnen voor hun genoegen. Door deze fokkers blijven oude rassen in stand en komen er ook nieuwe rassen bij.

Indeling in konijnenrassen (bij deel van de rassen ?)

Konijnen zijn er in grote, midden-, kleine en dwergrassen. Deze kan je onderverdelen in kleur, tekening, verzilvering, kleurpatroon, wit en hangoren. Er zijn een aantal konijnen met een bijzondere pels; Angorakonijn, Rexkonijn, Satijnkonijn en het Voskonijn. Angorakonijnen hebben een langere vacht van minimaal 8 cm deze konijnen hebben dan ook wolharen. Bij het Rexkonijn zitten de haren veel dichter op elkaar, zijn de haren heel zacht en zijn ze ook korter. Satijnkonijnen hebben net als bij de Rexkonijnen zitten de haren dichter op elkaar maar bij de Stijnkonijnen zijn de haren dunner en gladder. Bij een Voskonijn zijn de haren tussen de 5 en 7 cm. Ze hebben een glanzende pels met veel onderwol. Op de kop en de benen kunnen de haren wat korter zijn.

Zintuigen

(optioneel)

Konijnen hebben hele goede zintuigen, ze kunnen dingen op een grote afstand al ruiken. Met hun grote oren kunnen ze erg goed horen en ook bepalen van welke kant het geluid af komt. Ze hebben een groot zichtveld maar zien op grotere afstand in de schemer beter dan dichterbij overdag. Konijnen hebben snorharen daarmee kunnen ze in het donker goed voelen waar ze zich bevinden en tasten ze de directe omgeving af. Ook proeven konijnen goed waardoor ze soms kieskeurig zijn.

Gedrag van konijnen

Bijna alle gedragingen van het tamme konijn zijn te herleiden naar dat van het wilde konijn. Bijvoorbeeld het graven, springen, rennen stampvoeten, zich op de achterpoten oprichten, het communiceren met soortgenoten en het markeren van hun territorium. Bij de tamme konijnen die als huisdier worden gehouden zijn ook veel van de gedragingen aangeleerd. Bijvoorbeeld lawaai maken zodat u gaat kijken naar wat hij aan het doen is. Zo word het konijn beloont met aandacht, en weet hij dat als hij de volgende keer aandacht wil, hij lawaai moet maken.

Konijnen zijn groepsdieren en zullen gezelschap van een soortgenootje missen. Om deze reden is het beter om de konijnen minimaal met z’n tweeën te huisvesten. Een konijn als maatje kan niet zomaar worden vervangen door bijvoorbeeld een cavia. Cavia’s spreken de zogenaamde “konijnentaal” niet. Het konijn zal proberen zijn dominantie te uiten maar de cavia snapt dit niet en kan hier niet op reageren. Het konijn kan hierdoor gefrustreerd raken. Maar voor de cavia is het ook niet fijn. Cavia’s zijn veel kleiner en kunnen nooit op tegen een konijn wat veel steviger is gebouwd.

Konijnen gedragen zich over het algemeen evenwichtig, het kan nog wel een beetje verschillen per ras, leeftijd, geslacht en karakter.

Puberteit

Konijnen hebben net als mensen ook een pubertijd. Dit gebeurt wanneer het konijn 6 a 8 maanden oud is. In de pubertijd maakt het konijn hormonen aan die er voor zorgen dat hij eerder zal grommen, bijten, sproeien en soms zelfs onzindelijk word. Een oplossing hiervoor is castreren. Dit zorgt ervoor dat uw konijn de hormonen niet meer aanmaakt. Als u niet wil castreren gaat de pubertijd na ongeveer een halfjaar over. (in de buurt van het stukje van nikki over castreren?)

Lichaamstaal

Hieronder lichaamstaal van een konijn en de betekenis ervan.

– Likken van mensen; teken van genegenheid of behoefte aan minderalen.

– Snuffelen; kennismaken met iets of iemand.

– Agressie; dit tonen konijnen zelden, alleen bij pijn of wanneer ze in het nauw komen.

– Aanstoten met de snuit; begroeten of aandacht vragen.

– Zich over de rug omwentelen; vorm van spelen, baldadigheid of zich prettig voelen.

– Verdedigen; konijnen gebruiken tijdens het verdedigen de bek, voor en achterpoten. Vanuit een lage houding, plat op de grond met de oren plat in de nek.

– Tanden knarsen; zacht knarsen is een teken van genoegen. Hard knarsen is daarin tegen een teken van ongenoegen.

– Stampen; konijnen kunnen stampen om aandacht, maar als er ook andere lichaamstaal bij komt kijken kan het ook uit angst of boosheid zijn.

– Zich oprichten; ook wel kegelen of zekeren genoemd. Nader onderzoeken waar geluid vandaan komt.

– Wrijven onderkaak objecten; territorium afbakenen door geurverspreiding van klieren in de onderkaak.

– Graven; beschutting zoeken, hol maken of vluchten.

– Gillen; konijnen kunnen bij doodsangst gillen.

(bij deel van ziektes of misschien weglaten)

Zieke konijnen tonen ook nog andere lichaamstalen:

– Stil in elkaar gedoken zitten; duid meestal op ziekte maar kan ook betekenen dat ze zich niet lekker voelen. De pels ziet er dan ook niet zo mooi uit (haren overeind).

– Vasten; een konijn dat zich niet lekker voelt zal niet meer willen eten.

– Lopende ogen en neus; de neus en ogen mogen niet vies zijn. Tranen en loopneus duid op verkoudheid.

– Trillen; kan verschillende oorzaken hebben. Meestal vanwege stress maar kan ook gevolg van pijn zijn. Gebeurt dit te vaak? Onderzoeken voor epilepsie.

– Geen darmgeluiden?; een gezond konijn maakt darmgeluiden, hoor je dit niet als je bij de buik luistert, is het verstandig naar de dierenarts te gaan.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.