Het nut van het leven, liefde, de dood en het grote misschien: Looking for Alaska heeft het allemaal. Looking for Alaska is een boek vol filosofische kwesties en bizarre gebeurtenissen. Het is het eerste boek van John Green. De schrijver is vooral bekend door zijn latere werken Will Grayson, Will Grayson en The fault in our stars.
Miles Halter is een eenzame jongen, gefascineerd door de laatste woorden van mensen. Hij vindt zijn leven maar saai en laat zich door de laatste woorden van de dichter Rabelais inspireren: ‘Ik ga opzoek naar het grote misschien.’ Miles besluit naar een kostschool te gaan waar hij de slimme en prachtige Alaska leert kennen. Miles raakt in de ban van haar en haar levensvraag: ‘Hoe kom ik ooit uit dit labyrint’? Als op een avond alles verandert, staat Miles nog maar een ding te doen: het antwoord ontrafelen van Alaska’s grote vraag.
Veel young adult boeken zijn clich??, ze hebben slecht uitgewerktepersonages en dezelfde verhaallijnen: een jongen ontmoet een meisje, wordt verliefd en ze leven allemaal nog lang en gelukkig. Green is echter verassend en verfrissend. Looking for Alaska bevat goede plottwists waardoor het geen typische boy-meets-girl-tienerroman is.
Green is erin geslaagd zijn personages tot leven te laten komen. Elk karakter is zo puur en levendig dat bijna elke tiener zich erin terug kan vinden. De manier waarop de personages met elkaar omgaan, hun taalgebruik en hun manier van denken is levensecht en daardoor is het boek zeer realistisch.
Green toont ook lef in zijn schrijfstijl en taalgebruik. Hij is niet bang om zelfs de meest bizarre gedachtes van zijn tienerpersonages te verwoorden. Zijn woordkeus is onverwacht en Green maakt veel mooie vergelijkingen in het boek. Een mooi voorbeeld van de vergelijkingen die Green maakt, is ‘Als mensen regen waren, was ik miezer en was zij een orkaan.’ Green waagt zich in Looking for Alaska zeker niet aan clich??s waardoor het boek je niet snel zal vervelen.
Green heeft zijn personages dus goed neergezet en heeft een verassende schrijfstijl, maar wat het allermooiste is aan Looking for Alaska is dat het boek zowel diep als opervlakkig is. In het boek haalt Miles met zijn vrienden kattenkwaad uit en leeft hij zijn tienerleven op een kostschool, maar tegelijkertijd zit het boek vol met filosofische vragen en stellingen waar je als lezer zeker even bij stilstaat. Het boek zet je vaak aan het denken, maar door alle grappige capriolen die Miles met zijn medestudenten uithaalt, wordt het boek absoluut niet saai. Looking for Alaska is afwisselend grappig en serieus waardoor het een echte pageturner is.
Looking for Alaska is zeker niet de stereotiepe tienerroman die je van veel schrijvers verwacht. Het is een boek bomvol mooie vergelijkingen en filosofische kwesties. Dit boek zet je aan het denken en verandert misschien wel jouw kijk op de wereld. Kortom: een boek dat je moet lezen!