Hoe is de ontwikkeling van het toerisme in Rotterdam sinds de 2e wereld oorlog?

Op 14 mei 1940 wordt Rotterdam compleet verwoest door een bombardement van de Duitsers die Nederland zo snel mogelijk willen veroveren. Door het bombardement zijn naar schatting tussen de 650 en 900 mensen om het leven gekomen en 80.000 mensen zijn dakloos geworden.

Rotterdam moest opnieuw worden opgebouwd en omdat te bereiken werd het basisplan van de wederopbouw van Rotterdam ingevoerd. Beschadigde gebouwen worden niet hersteld, maar gesloopt waardoor er een moderne stad opgebouwd kon worden . Hierdoor heeft Rotterdam een heel ander stadbeeld dan andere Nederlandse steden. Er is veel hoogbouw en er is geen historisch centrum zoals veel andere Nederlandse steden dat wel hebben. Een voorbeeld van de moderne stad Rotterdam is de Lijnbaan die in 1953 geopend werd. De Lijnbaan was de eerste autovrije winkelstraat in de wereld en daardoor kreeg het veel nationale en internationale aandacht en daardoor trok het veel toeristen aan om naar Rotterdam te komen. Een ander ding dat veel toeristen aan trok was de Euromast. De Euromast is in 1960 opgezet en staat symbool voor het naoorlogse moderne Rotterdam. De Euromast is bijzonder omdat het de hoogste Nederlandse toren is die open is voor publiek. In de Euromast is restaurant en een uitkijkplateau waar je bijzonder mooi uitzicht hebt over de stad en de omgeving omdat het zo bijzonder is trekt het veel toeristen naar Rotterdam. In 1970 is de toren met 85 meter verhoogd waardoor het het hoogste bouwwerk van Rotterdam werd. Bezoekers kunnen met een lift omhoog naar de Space Tower waar ze een spectaculair uitzicht over de stad hebben. De Euromast staat er nog steeds en trekt tot de dag van vandaag nog heel veel toeristen.

Net na de tweede wereld oorlog is Rotterdam nog niet echt een aantrekkelijke stad voor toeristen. De stad moest eerst opgebouwd worden en er was voor toeristen de eerste paar jaar na de oorlog nog niet zo veel te doen. Vanaf 1955 werd het al een stuk aantrekkelijker voor toeristen door de opening van de lijnbaan. De stad ontwikkeld zich steeds verder en door de moderne architectuur bezoeken veel mensen Rotterdam. Ze zien de stad als een werkstad en door de haven ook als een wereldstad. Toeristen zijn vanaf ongeveer 1955 een belangrijke bron van inkomsten.

In 1993 is er een marktonderzoek gedaan naar toerisme en recreatie in Rotterdam in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam, Kamer van Koophandel, Stichting VVV Rotterdam en Vereniging Waterstad Rotterdam.

De toeristische sector is een belangrijk onderdeel van het totaalproduct Rotterdam. De gemeente richt zich er op om meer bezoekers naar Rotterdam te laten komen, ze langer te laten blijven en ze meer te laten uitgeven.

In 1991 werd er in Nederland circa 45 miljard gulden besteed aan toeristisch-recreatieve producten en diensten (NEI/ETAS 1992). 2,2 miljard daarvan ging naar Rotterdam. Van die 2,2 miljard is 605 miljoen aan ‘dagrecreatie’ uitgegeven en 528 miljoen aan ‘eendaags binnenlands zakelijk-toerisme’. In 1992 werd ingeschat dat Rotterdam meer dan gemiddeld zou kunnen profiteren van groei in de toeristisch-recreatieve sector. Dit komt omdat er steeds meer belangstelling voor was voor stedelijke en culturele bezoeken. De verwachte groei van bestedingen in de toeristische sector in Rotterdam is tenminste 82 miljoen gulden bruto per jaar. De toeristische sector in de regio Rotterdam zorgt in 1992 3,1 miljard gulden aan bestedingen. Dit zorgt voor een directe werkgelegenheid van 16.500 arbeidsplaatsen en een indirecte werkgelegenheid van 7.500 arbeidplaatsen. De toeristische sector was vroeger dus al een hele belangrijke sector voor de werkgelegenheid van inwoners van Rotterdam en erg belangrijk voor de gemeente Rotterdam. Er werd verwacht dat, gezien de verwachte ontwikkelingen, het belang van de toeristische sector in de regio Rotterdam alleen maar zou toenemen.

Het toeristische product Rotterdam bestaat uit verschillende sectoren: attracties, musea evenementen, theater/bioscopen, horeca en winkelen. In de tabel ‘Bezoekersaantallen 1991/1992’ (zie bijlage) is te zien dat de belangrijkste sectoren de attracties en de evenementen waren. De meeste toeristen kwamen dus naar Rotterdam omdat er veel leuke toeristische attracties waren zoals de euromast, diergaarde Blijdorp, de kubuswoningen en de Spido. Ook in de jaren voor 1992 waren deze attracties erg in trek bij toeristen en trokken ze veel toeristen aan. Ook evenementen trokken veel mensen aan. Denk hierbij aan evenementen als het filmfestival dat sinds 1972 jaarlijks gehouden wordt in Rotterdam en de Wereldhavendagen die al lange tijd jaarlijks in Rotterdam gehouden worden trekken veel toeristen naar Rotterdam.

De toeristische sector in Rotterdam is sinds de tweede wereldoorlog een zeer belangrijke sector voor de economie in Rotterdam. De toeristische sector zorgt voor veel werkgelegenheid en inkomen.

Verbetering.

Rotterdam stond tot de jaren 80 voornamelijk bekend als industriële werkstad waar je alleen naar toe ging om geld te verdienen. Het was een belangrijke aanvoerhaven voor goederen vanuit de wereld die naar het achterland in Europa verder werden getransporteerd. De haveneconomie voerde de boventoon. Er waren veel voorzieningen voor zeelui. Toeristen hadden hier niet zo veel te zoeken en daar moest de gemeente wat aan doen. Het basisplan dat na het bombardement werd opgesteld was niet heel erg gericht op toerisme. Vandaar dat het een lange tijd duurde voordat Rotterdam zich echt meer op toerisme ging richten. De stad begon zich met meerdere grote toeristische attracties steeds meer op toeristen te richten en het toerisme werd een steeds belangrijkere sector voor Rotterdam. Het aantal toeristen groeide, de bestedingen van toeristen groeide en de arbeidsplaatsen in de toeristische sector groeide.

Uit het marktonderzoek van de WEMAR blijkt dat Rotterdam zich steeds meer op toeristen ging richten en dat toerisme erg belangrijk geworden was voor de economie van Rotterdam.

Er waren echter ook wat verbeterpunten. Rotterdam had nog steeds een beetje het imago van werkstad waar mensen vooral naar toe gingen voor de haven. Om het imago van de stad te verbeteren moest Rotterdam een veel gezelligere binnenstad krijgen. Dit willen ze bereiken door meer mensen in de binnenstad te laten wonen en meer mensen naar de binnenstad te trekken. Voor het verhogen van het aantal bezoekers moet een goed promotiebeleid gevoerd worden. Dit beleid moet gericht zijn op het aantrekken van nieuwe bezoekers als op het vergroten van het aantal terugkerende bezoekers. Daarnaast kan het bezoekersaantal worden vergroot door verbetering en uitbreiding van de toeristische attracties. Voor het verlengen van de verblijfsduur van toeristen is het belangrijk dat toeristen naar zoveel mogelijk attracties gaan. Het is hier van belang dat de attracties met elkaar samenwerken om zo veel mogelijk bezoekers te krijgen. Ze kunnen bijvoorbeeld acties houden dat je bijvoorbeeld bij een bezoek aan de Euromast 20% korting krijgt op een bezoek aan diergaarde Blijdorp. Zo gaan de toeristen meer besteden bij de attracties en wordt de verblijfduur van de toeristen verlengt.

Een ander verbeterpunt is het uitbreiden van het aanbod van evenementen. Uitbreiding van evenementen zal zorgen voor meer bezoekers die veel uitgeven en tevens een beter en vollediger beeld van de toeristische mogelijkheden in Rotterdam.

Recreatief winkelen kan ook zeker nog verbeterd worden. Er moeten uitgebreider en gevarieerder aanbod van winkels komen. Ook moet er meer aandacht besteed worden aan het leuker maken van het winkelen in je vrije tijd. Dit kan bereikt worden door meer zitgelegenheden en groengebieden te plaatsen. Ook meer markten en muzikale activiteiten zouden helpen om het winkelen leuker te maken.

Ook in de cultuur sector zijn er nog een aantal verbeterpunten. Ze kunnen optimaler profiteren van de groeiende stroom bezoekers. Ze kunnen zich meer richten op kinderen door tentoonstellingen te houden die ook kinderen leuk vinden en ze kunnen zorgen voor meer kindervoorzieningen als een speelhoek. Zo trek je meer gezinnen naar de musea en is ook leuk voor de kinderen.

Horeca voorzieningen kunnen ook verbeterd worden door een belangrijkere rol te spelen in ‘een dagje Rotterdam’ door de horeca voorzieningen dichter bij de attracties te plaatsen en bezoekers van attracties stimuleren om na het dagje Rotterdam ergens uit eten te gaan door kortingen te geven na het bezoek van een bepaalde attractie. Die combinatiekorting zou ook de attracties verbeteren.

Andere verbeterpunten zijn:

– duidelijkere plattegronden

– meer gebruik maken van de media

– meer aandacht besteden aan de bereikbaarheid

Sinds de tweede wereld oorlog is Rotterdam natuurlijk heel erg veranderd omdat de stad opnieuw opgebouwd moest worden. Doordat de stad opnieuw opgebouwd werd kon de stad zich op een voor Nederland unieke manier ontwikkelen door de vele nieuwbouw en de drang naar modernisering. Omdat de stad zo modern is en de stad zich steeds moderner blijft ontwikkelen trekt dat veel toeristen uit het binnen en buitenland omdat ze benieuwd zijn naar de moderne stad. De toeristische sector in Rotterdam is sinds de tweede wereldoorlog sterk ontwikkeld. Vooral de ontwikkeling in attracties als de Euromast, de Spido en Diergaarde Blijdorp, evenementen als het Filmfestival en de Wereldhavendagen, musea als het Boijmans Van Beuningen Museum en het Maritiem Museum zorgen voor veel toeristen in Rotterdam.

Maar er zijn duidelijk ook nog wat verbeterpunten en in de volgende deelvraag ga ik er achter komen of de verbeterpunten ook daadwerkelijk verbeterd zijn.

Hoe ziet de actuele stand van zaken er uit?

Rotterdam heeft zeker weten gekeken naar de verbeterpunten en heeft er ook zeker wat aan gedaan. Er zijn steeds meer grote evenementen in Rotterdam, er is een zeer uitgebreid winkel aanbod, er zijn meer rustpunten en meer markten, de musea hebben zich op meerdere doelgroepen gericht en er zijn genoeg horecagelegenheden in de buurt van de attracties.

Dit zorgt ervoor dat het de afgelopen jaar heel goed gaat met de toeristische sector van Rotterdam. Het toerisme is voor het vijfde jaar oprij gestegen. Tot en met mei kwamen er 23 procent meer buitenlandse hotelgasten dan het jaar ervoor. Daarmee laat Rotterdam andere grote steden als Amsterdam en Utrecht ver achter zich.

Van 1945 tot 2000 is er erg veel veranderd maar ook nu wordt Rotterdam nog steeds nieuwer en is de gemeente nog steeds bezig om de stad aantrekkelijk te houden en nog aantrekkelijker te maken. Dat is ook duidelijk te zien aan de statistieken van de afgelopen tien jaar. In 2006 waren er in totaal 16,3 miljoen dagbezoeken in Rotterdam. Het grootste deel van de dagbezoekers (meer dan 4 miljoen) kwam naar Rotterdam om een festival of een evenement te bezoeken. In de grafiek is te zien dat, behalve in 2009, ieder jaar het aantal dagbezoeken steeg en in 2010 zelfs met 4,3% wat het toen het beste jaar tot dan toe maakte. In 2010 zijn alle sectoren gegroeid behalve de sector Theater & (Pop)podia omdat in deze sector veel verbouwingen nodig waren. De sectoren Musea & Kunstcentra (+ 16,3%) en Attractief vervoer & City Tours (+21,3%) zijn het snelst gegroeid. Dit kwam vooral doordat er nieuw leven in het Wereldmuseum werd geblazen en deze weer het hele jaar open was, de Kees Van Dongen tentoonstelling veel publiek trok naar het Boijmans Van Beuningen Museum en doordat de watertaxi steeds populairder werd en een zeer goed jaar had.

De sector met de grootste stijging in absolute getallen was de Festival & Evenementen sector met een stijging van 298.449 mensen. Deze stijging kwam vooral doordat de Tour de France door Rotterdam ging wat een grote hoeveelheid toeristen aantrok. Door de introductie van de 3D-film is ook in de Bioscopen & Casino sector een grote stijging van bezoekersaantallen te zien, er kwamen 293.955 meer mensen dan het jaar daarvoor.

In 2010 is Rotterdam ook uitgeroepen tot festivalstad van de wereld in de categorie middelgrote steden door het International Festival & Events Association waardoor de stad veel festivalgangers aantrok. Ook werd Rotterdam in de wereldwijd bekende reisgids ‘Lonely Planet’ genoemd als veelbelovende ‘comeback city’ dit leverde Rotterdam veel internationale bekendheid op en zorgde voor een grote stroom toeristen uit het buitenland.

De belangrijkste plek voor toeristen is het centrum. In het centrum bevinden zich de meeste winkels, horeca gelegenheden en veel culturele dingen. Een levendige binnenstad is belangrijk voor de economische positie van het centrum. Het centrum kan altijd verbeterd worden. Er wordt nog elke dag hard gebouwd aan de binnenstad van Rotterdam om de stad aantrekkelijk te houden en nog aantrekkelijker te maken voor de toeristen en inwoners.

Daarom is de gemeente Rotterdam in 2008 begonnen met het project ‘Binnenstad als Citylounge’ en sinds dien zijn veel nieuwe dingen in het centrum die aantrekkelijk zijn voor toeristen. Het Citylounge project heeft duidelijk effect maar, wat houdt het project eigenlijk in?

De binnenstad als Citylounge is een metafoor voor de sfeer die in de stad heerst. De sfeer is gastvrij, ‘warm’, persoonlijk en gezellig is. De kernopgave van het Citylounge project is de binnenstad ontwikkelen als een vitale kwaliteitsplek voor ontmoeting,verblijf en vermaak om zodoende een essentiële bijdrage te leveren aan Rotterdamse quality of life.

Het Citylounge project richt zich vooral op de binnenstad van Rotterdam. De gemeente ziet het stimuleren van initiatieven met kwaliteit als een belangrijke taak in de verdere ontwikkeling van de binnenstad. Dat is nodig voor een succesvolle groei van de verder verdichtende binnenstad. In het presentatie document van het Citylounge project welke kwaliteit ze voor ogen hebben en welke verantwoordelijkheid ze daarin nemen.

Op het moment dat het project ontwikkeld werd was het zwakte punt van de binnenstad de magere verblijfskwaliteit. Hoewel er in de voorgaande jaren veel verbeterd was heeft een Europese topstad een binnenstad nodig waar je graag wil verblijven. Een doel van het project is dan ook het verbeteren van de verblijfskwaliteit om het een aantrekkelijke stad om te verblijven is voor toeristen. Om dit te bereiken zijn er plannen gemaakt om meer groen in de stad komen en meer aanbod van culturele voorzieningen. Culturele voorzieningen, evenementen en terrassen zorgen voor meer sfeer in de binnenstad en daarom zal de gemeente meer evenementen organiseren en de terrassen uitbreiden in de binnenstad.

Andere belangrijke punten in het Citylounge plan zijn:

– Realisering van meer en betere commerciële en publieke voorzieningen (zoals kantoren, winkels, hotels, culturele voorzieningen en uitgaansgelegenheden)

– Verbeteren van het verkeersbeleid waardoor er meer ruimte gecreëerd wordt voor voetgangers in het hart van de binnenstad

– Realiseren van een beter leefmilieu en betere leefbaarheid in de stad, door schonere lucht, minder herrie en meer en beter groen

– Inzetten van cultuurhistorisch erfgoed, de monumenten en de architectuur, als kansen bij (her)ontwikkeling

Het Citylounge project loopt goed op schema. Dat is te zien aan de steeds groter wordende groep toeristen die naar Rotterdam komt. Rotterdam trekt steeds meer bezoekers en de meeste plannen van het Citylounge project lijken goed te werken zoals het verbeteren van het verkeersbeleid en het realiseren van een beter leefmilieu. Het Citylounge project zorgt voor veel werkgelegenheid in de toeristische sector en door het aantrekkelijker maken van de stad trekt het ook grote bedrijven aan die zich vestigen in de stad. Dit heeft een zeer positief effect voor de economie van Rotterdam en zorgt nationaal en internationaal voor een goed beeld die mensen van de stad hebben.

Een andere doelstelling in het Citylounge project was hoger op de lijstjes van reisgidsen en toeristen staan. Deze doelstelling is zeker weten volbracht. Lonely Planet is de grootste en bekendste reisgids van de wereld en Rotterdam kwam in 2010 voor het eerst op een van de vele Lonely Planet lijstjes te staan. Rotterdam stond in de top 10 van greatest comeback cities. In dit lijstje worden steden genoemd die een korte tijd geleden nog weinig te bieden hadden maar die nu weer zijn opgekrabbeld tot toeristische trekpleisters. De vermelding in het lijstje heeft een positief effect gehad op het toerisme van Rotterdam omdat de stad zo meer internationale bekendheid heeft gekregen en hierdoor komen er meer toeristen uit het buitenland naar Rotterdam. In 2015 is de stad tot een nog bekender lijstje van de Lonely Planet reisgids namelijk de ‘Best Travel 2016’ dat betekend dat Rotterdam in de top 10 beste steden van de wereld om te bezoeken staat. Lonely Planet prijst Rotterdam om de volgende punten: de futuristische architectuur, inspirerende stadsinitiatieven, en het groeiende aanbod van kunst, cultuur, horeca en uitgaansleven. Dit zijn precies de punten waar het ‘Rotterdam als Citylounge’ project zich op gefocust heeft. Dat Rotterdam op dit lijstje staat is een groot compliment voor de gemeente Rotterdam, de ontwikkelaars van het Citylounge project en de inwoners van Rotterdam. Ook internationaal bekende titels als de New York Times en de Rough Guides zetten Rotterdam in hun lijstjes. In 2014 was Rotterdam te vinden in de ‘Must See Cities 2014’ van de New York Times en Rough Guides.

Door de vernoeming in de Lonely Planet, de New York Times en Rough Guides heeft Rotterdam zich internationaal op de kaart gezet als echte wereldstad. Dat zie je ook terug in het steeds groter wordende aantal van buitenlandse toeristen. Het toerisme in is dit jaar voor het vijfde jaar oprij gestegen. Tot en met mei kwamen er 23 procent meer buitenlandse hotelgasten dan het jaar ervoor. Daarmee laat Rotterdam andere Nederlandse steden ver achter zich. Dat er door de Lonely Planet steeds meer toeristen naar Rotterdam komen merkt ook Jan Baars, eigenaar van restaurant ‘De Ballentent’. Het restaurant staat in de Lonely Planet aanbevolen en sinds de vermelding in de Lonely Planet is het in de avonduren steeds drukker geworden en soms komen de toeristen zelf met boekjes in de hand naar binnenlopen.

Het positieve imago van de stad is een belangrijke reden voor de toenemende populariteit van de stad, zowel internationaal als nationaal. Het positieve imago trekt veel buitenlandse bedrijven die zorgen voor meer werkgelegenheid waardoor de economie groeit.

Om nog meer te weten te komen over wat er zo aantrekkelijk aan Rotterdam is ben ik naar de Markthal gegaan en heb ik aan toeristen gevraagd wat ze van de stad vinden, waarom ze naar Rotterdam zijn gekomen, hoelang ze hier blijven, wat ze het leukste vinden en wat er beter kan.

Het antwoord op de vraag wat ze van de stad vinden was eigenlijk altijd dat ze het een hele leuke en moderne stad vinden waar veel te zien en te doen is.

Veel toeristen vinden de moderne architectuur het leukste van Rotterdam. Ook veel mensen vinden het leuk dat de mensen in Rotterdam zo aardig en behulpzaam zijn en de gezellige sfeer. Andere mensen vinden de tour door de haven het leukste en het Boijmans van Beuningen museum is ook een paar keer voorbij gekomen en er waren ook mensen die de winkels het leukste vinden. Het verschilt nogal per persoon wie wat het leukste vind maar wat ik het meest gehoord heb is de moderne architectuur en de aardige mensen.

Veel buitenlandse toeristen komen dan ook naar Rotterdam omdat ze geïnteresseerd zijn in de moderne architectuur zoals de markthal, het centraalstation en de Erasmusbrug. Ook zijn er buitenlandse toeristen naar Rotterdam gekomen omdat Rotterdam in de Lonely Planet is aangeraden of omdat ze een paar dagen in Amsterdam zijn en een uitstapje maken naar Rotterdam omdat het hier een stuk rustiger is dan in Amsterdam. Andere mensen komen hier omdat ze familie hier hebben wonen en die een paar dagen bezoeken.Van mensen die een rondreis aan het maken zijn of mensen die aan het backpacken zijn kreeg ik meerdere keren te horen dat ze Rotterdam aangeraden kregen van andere reizigers of backpackers en dat ze daarom hier naartoe zijn gekomen. Toeristen die uit Nederland komen zijn vaak alleen hier om te winkelen. Er waren ook wel mensen die hier voor de architectuur of musea kwamen maar winkelen was voor de Nederlandse toerist het belangrijkste.

De meeste mensen blijven maar een één dag in Rotterdam dit komt omdat ze of gewoon een dagje gaan winkelen en daarna weer naar huis gaan of omdat ze een paar dagen in Amsterdam zijn en een uitstapje maken naar Rotterdam. Veel toeristen die langer dan een dag blijven, blijven ook niet langer dan 4 dagen omdat ze na 4 dagen het meeste van de stad wel gezien hebben of ze verblijven maar een paar dagen bij familie of vrienden.

Toen ik vroeg of er nog verbeterpunten waren moesten de meeste mensen een tijdje nadenken. Een groot deel van de mensen kon zo niet echt verbeterpunten bedenken. Het openbaar vervoer is goed, het is schoon en de mensen zijn aardig. Een van de weinige verbeterpunten is dat er te veel werkzaamheden zijn in het centrum. Een ander iets wat mensen vervelend vinden is dat het soms erg druk is, dit komt vooral bij de markthal en het centraal station voor. Verder vinden toeristen dat er weinig verbeterpunten zijn.

De toeristen die ik heb geïnterviewd waren allemaal zeer positief over Rotterdam. Dat is een goed teken omdat de stad zo ook meer bekendheid krijgt in het binnen en buitenland omdat de toeristen die hier geweest zijn de stad aanbevelen aan vrienden en familie en zo trekt de stad meer bezoekers en zullen de bezoekers die al eens in Rotterdam geweest zijn sneller terugkeren.

De actuele stand van zaken van het toerisme ziet er erg goed uit in Rotterdam. Het imago van de stad is sterk verbeterd door het goede stadbeleid, Rotterdam staat hoog op de lijstjes van grote reisgidsen en het aantal bezoekers is voor het vijfde jaar oprij gestegen en er wordt nog meer stijging verwacht. De toeristen hebben het erg naar hun zin in de stad waardoor ze sneller terugkomen en langer blijven en steeds meer grote internationale bedrijven vestigen zich in Rotterdam. Het ‘Binnenstad als Citylounge’ project heeft een zeer belangrijk aandeel in deze ontwikkeling omdat ze met dit plan de zwaktes van de binnenstad erg goed hebben aangepakt. De sfeer is een stuk gezelliger en aangenamer geworden en we zijn af van het imago van kille en ongezellige stad.

Rotterdam blijft zich dus ontwikkelen. Maar wat is het plan voor de toekomst? Wat zal Rotterdam moeten doen om in de toekomst nog meer toeristen te trekken en nog meer internationale bekendheid te krijgen? Dat ga ik onderzoeken in de volgende deelvraag.

Wat is het perspectief voor de toekomst?

Zoals ik al zei gaat het heel goed met het toerisme van Rotterdam. Maar wat is het plan voor de toekomst? In de stadsvisie 2030 die in 2007 door de gemeenteraad is opgesteld zien ze Rotterdam in 2030 als schone, kleurrijke havenstad met een herkenbare skyline aan de monding van de Maas. De stad wil nationaal en internationaal bekend vanwege haar evenementen. Rotterdam gaat zich inzetten op de versterking van vrijetijdsvoorzieningen, zodat bezoekers hun verblijf aan de stad verlengen en hun bestedingen verhogen, en de stad voor toeristen aantrekkelijker en afwisselender wordt.

In de stadsvisie is bepaald hoe ze het gaan bereiken:

-Rotterdam wil in de toekomst het bezoek aan evenementen stimuleren zodat Rotterdam op het gebied van evenementen tot de nationale stedentop.

-Rotterdam bevordert zakelijk buitenlands bezoek door ruimte te bieden aan congresfaciliteiten.

-Rotterdam stimuleert ondernemerschap in de horeca en detailhandel.

Hiermee wil Rotterdam de vrijetijdseconomie verbeteren door meer mensen naar de evenementen te trekken, internationale bedrijven naar de stad te krijgen voor meer zakelijk dagtoerisme en nieuwe horecagelegenheden creëren waar meer toeristen op af komen.

De locatiekeuze van de vrije tijd’s voorzieningen is ook erg belangrijk. Rotterdam wil het accent leggen op de kwaliteit van de buitenruimte en de horecavoorzieningen en festivals de ruimte bieden met een speciaal festival terrein. Zo kunnen de festivals beter georganiseerd worden, wordt het een leuker festival en zo krijgen de festivals meer aandacht en meer bezoekers. Er gaat ook extra aandacht uit naar de investering in cultuur. Daarbij denkt de gemeente aan een stadsmuseum en een poppodium. De gemeente ziet cultuur als een essentieel onderdeel van de levenskwaliteit van de stad en als een onmisbare schakel van het toerisme. Door meer te investeren in cultuur kan de cultuursector meer bezoekers trekken wat een positief effect heeft voor het toerisme van Rotterdam.

Om de doelstellingen voor 2030 te bereiken moet er ook gewerkt worden aan de binnenstad van Rotterdam. De eerste stap is het fors verbeteren van de kwaliteit van de buitenruimte. De stad moet meer uitstraling krijgen en de Coolsingel moet hét visitekaartje van de stad worden. Rotterdam is een architectuur stad en dus moeten er bouwwerken komen die bezoekers naar de stad trekken en die passen bij het imago van de stad. Met deze architectuur kan Rotterdam veel toeristen aantrekken omdat Rotterdam de enige stad in Nederland is met deze bijzondere architectuur. Architectuur is dus een belangrijk onderdeel van het toerisme in Rotterdam en dat zal in 2030 ook zo zijn.

De tweede stap in het vergroten van de aantrekkelijkheid van de binnenstad is de aanpak van de binnenstadskwartieren. Doordat de verschillende kwartieren elk een specifiek karakter hebben is het voor verschillende doelgroepen toeristen interessant.

In de derde en laatste stap is in de richting van een aantrekkelijke binnenstad in de toekomst geven we aandacht aan de drie potentiële toplocaties. Drie belangrijke plekken met een bijzondere betekenis, die de stedelijke economie kunnen verbeteren. Met als eerste plek de Wilhelminapier. De Wilhelminapier is een locatie met geschiedenis en een eigen skyline. Dit wordt het meest hippe binnenstedelijk gebied van Rotterdam omdat er een goede mix van wonen, werken, cultuur, horeca, een prachtige buitenruimte en een goede bereikbaarheid is.

De tweede plek is het Stationskwartier/Lijnbaankwartier. Deze twee kwartieren vormen het hart van de binnenstad. Het nieuwe station en de hogesnelheidslijn zijn belangrijke stimulans van het gebied. Omdat het nieuwe centraal station zo’n bijzonder bouwwerk is trekt veel aandacht van toeristen en door de treinverbinding met andere grote Europese steden wordt het makkelijker voor buitenlandse toeristen om naar Rotterdam te komen. Het Lijnbaankwartier is voor toeristen vooral aantrekkelijk door het grote aanbod van winkels en horecagelegenheid.

De derde plek is het gebied bij de Boompjes. Dit gebied heeft veel potentie maar die potentie wordt tot op heden weinig benut. Omdat het aan het water ligt kan het een zeer aantrekkelijk gebied voor toeristen worden maar er zijn nog te weinig activiteiten waardoor er nog weinig toeristen komen. De gemeente zoekt nog naar oplossingen voor het verbeteren van het verblijfsklimaat van de Boompjes. Dat er nog niet zo veel met dit gebied gedaan wordt komt ook doordat de gemeente dit gebied pas aanpakt als de andere toplocaties voltooid zijn. Dit doen ze om onderlinge concurrentie te voorkomen.

Met deze plannen hoopt de gemeente de stad aantrekkelijker te maken voor toeristen en de groei van de laatste jaren door te zetten.

Het perspectief voor de toekomst is erg positief omdat er verwacht wordt nog meer toeristen naar Rotterdam zullen komen de komende jaren en als Rotterdam de plannen die het heeft goed uitvoert zal het aantal toeristen alleen maar toenemen en krijgt Rotterdam een steeds betere naam.

Hoe belangrijk is het toerisme voor Rotterdam?

Na de tweede wereldoorlog moest Rotterdam opnieuw opgebouwd worden. Rotterdam moest zich eerst richten op de eigen inwoners en daarom werd er niet heel veel aandacht aan toeristen besteed in de tijd van de wederopbouw. Tot 1955 toen de Lijnbaan geopend werd. De Lijnbaan kreeg veel nationale en internationale bekendheid omdat het de eerste autovrije winkelstraat van de wereld is. Vanaf dat moment wordt toerisme steeds belangrijker voor Rotterdam. Toeristen en zakenreizigers zorgen voor bestedingen en daarmee voor werkgelegenheid. De toeristische sector werd in Rotterdam steeds groter en dus werd het economisch belang van toeristen steeds groter. Er kwam dus ook steeds meer werk in toeristische sector. Er was meer personeel nodig in de horeca en in de winkels en door steeds meer toeristische attracties was er veel werk in de toeristische sector.

Tegenwoordig zijn er ook veel buitenlandse toeristen maar vroeger was dat wel anders, er kwamen bijna geen toeristen uit het buitenland omdat vakantie of uitstapjes naar het buitenland in die tijd nog niet zo gewoon is als nu. Tegenwoordig kan je goedkoop met de trein of met het vliegtuig naar Rotterdam komen en dat heeft een positief effect op de economie van Rotterdam. Doordat er meer buitenlandse toeristen hebben de hotels veel meer klanten

In Nederland werkte in 2013 10% van de beroepsbevolking in de toeristische sector.

In 2013 werkten er in Rotterdam 30.150 mensen in de detailhandel, 11.260 mensen in de horeca en er werken ook nog een heleboel mensen bij musea en andere toeristische attracties

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.