Ethiopië is een land in oost-Afrika en heeft 99.465.819 inwoners. De officiële taal is Amhaars. De hoofdstad van het land is Addis Abeda. Ethiopië ligt precies tussen de evenaar en Steenbokskeerkring. Het westen ligt aan Soedan, het noorden aan Eritrea, het oosten aan Djibouti en het zuiden aan Kenia. Met een oppervlakte van ruim 1,1 miljoen vierkante meter is het daarmee 30x zo groot als Nederland en België samen. Ethiopië heeft verschillende natuurlijke hulpbronnen zoals goud, platina, koper, potas en gas.
Geschiedenis
Ethiopië is de oudste onafhankelijke staat van Afrika en een van de langste, minstens 2000 jaar, centraal bestuurde staat ter wereld.
De Ethiopische beschaving is ontstaan in het rijk van Axum. Dit rijk heeft kwam in de derde eeuw voor Christus in bloei en heeft tien eeuwen bestaan. 300 v.C. kregen Syrische monniken invloed in het rijk. Zo kwam het christelijke geloof tot bloei, wat nu nog steeds de belangrijkste religie is in Ethiopië. Doordat moslims grote delen van de hoorn van Afrika gingen veroveren sloten ze Ethiopie in, wat leidde dat veel inwoners van het rijk van Axum gingen vluchten naar het zuiden, waar ze het Christendom weer tot bloei brachten. Tot 1855 bestond het huidige Ethiopië uit allemaal kleine islamitische en christelijke staatjes, wat regelmatig aangevallen werd. In 1855 riep de christelijke edelman zichzelf tot keizer Tewodros. Hij was er ongunstig aan toe, doordat de Britten graag het Suezkanaal wilden beheren. Bij de opening van dit kanaal was er veel publieke belangstelling van de Britten die de Jemeense stad Aden had veroverd, Italië die Asab en later Eritrea had veroverd en Frankrijk die Djibouti had veroverd. Toen de nieuwe machthebber Menelik een verdrag met Italië had veroverd kwam daar al gauw onenigheid over. Zijn Afrikaanse leger versloeg het Italiaanse, wat Europa niet had verwacht. Italië hield Eritrea. De Ethiopisch- Eritrese grens werd aangelegd. Later werd Abbis Abeda de nieuwe hoofdstad van Ethiopië. In de 20e eeuw waren er nog veel spanningen tussen Eritrea en Ethiopië, zoals de bloedige Eritrese afscheidingsoorlog. Ook groeide de ontevredenheid in de bevolking, o.a. door de slechte politiek en het slechte beleid na de grote droogte van 1973. Dit leidde tot protesten dat honderdduizenden slachtoffers kostte. Sinds 1991 regeert de EPDRF in Ethiopië. Later in 1998 is er nog een grensconflict uitgebroken tussen Eritrea en Ethiopië, er braken hevige gevechten uit. In 2000 hadden beide landen staakt-het-vuren overeenkomst en later ook een vredesovereenkomst. Sinds deze ondertekening is de relatie tussen Ethiopië en Eritrea normaler geworden.
Klimaat
Ethiopië kent een tropische warme, een droge warme en een koele gematigde klimaatzone. Hoe lager de ligging is hoe warmer het is en er valt minder neerslag. In het noorden van Ethiopië waar de hoogvlakte zich bevindt is het er een heel stuk kouder. De gemiddelde temperatuur op de hoogvlakte is 18 graden Celsius met weinig verschillen tussen de hoogste en laagste temperaturen. ’s Ochtends en ‘s avonds koelt het af. De hoogvlakte heeft een kort en een lang regenseizoen. Het lange regenseizoen zijn moessonregens van de Indische oceaan en duurt van eind juni tot eind september. De regen heeft kan leiden tot overstromingen, ondergelopen akkers en vernielde wegen. In de maanden maart, april en mei kan het ook regenen, maar is het veel minder dan in het grote regenseizoen.
In zuid-Ethiopië, waar de Omo-vallei ligt, liggen de temperaturen een stuk hoger. Het kent een kort regenseizoen in de maanden november en rond eind maart begin april.
Bevolking
In Ethiopië wonen rond de 99 miljoen mensen. Veel van hen horen bij allemaal verschillende etnische groepen, die vaak eigen taal en eigen gewoontes hebben. In het hoogland leven mensen van de landbouw. Hier wonen veel Amharen en Tigreërs. De grootste groep is de Oromos, die vooral in het zuiden van Ethiopië leven. Ook leeft er een nomadenvolk, de Afars. Zij trekken rond in de hete woestijnen in Ethiopië , Djibouti en Eritrea. De volkeren leven erg geïsoleerd en hebben nog erg oude tradities. De taal en cultuur kunnen erg verschillen, soms komt het voor dat de mensen uit het ene volk, het andere volk 5 km verderop niet kan verstaan. Ook de gewoontes en tradities verschillen vaak erg. De volkeren in de Omo-vallei hebben opvallende lichaamsversierselen. Zo hebben de Mursi-vrouwen schijven in hun onderlip. Wat opvallend is, is dat Ethiopië een zeer jonge bevolking heeft. Waarschijnlijk komt dat doordat de gezondheidszorg niet al te best is en omdat er veel oudere zijn gestorven met de conflicten met Eritrea en ook door de grote droogte in 1973.
Veel inwoners van Ethiopië volgen het christendom of de islam. Het merendeel van de christenen is aanhanger van de Ethiopisch-orthodoxe kerk. Daarnaast is er nog een kleine groep protestanten en katholieken. In het noorden zijn vooral christenen en moslims. In het zuiden zijn veel natuurgodsdiensten.
Toerisme
De toerisme-industrie in Ethiopië is lang achtergebleven in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Ethiopië staat op de 17e plek, als het gaat om aantal bezoeken van een land. Maar het toerisme neemt toe. Zo heb je de grootste toeristische trekpleister van het land; Lalibela. Het is een dorp hoog in de heuvels en heeft een prachtig uitzicht over de vallei. De stad bestaat uit een tiental kerken die er al 1000 jaar staan. Axum is ook een stad met veel historische bezienswaardigheden. Het is vooral een belangrijke religieuze plaats in Ethiopië. Natuurlijk is er ook veel natuur, zoals het Simien Mountains National Park, waarbij de bezoekersaantallen gestegen zijn van 5000 in 2007 tot 24000 in 2014. Ethiopië is een prachtig land om te reizen. Wel is het aan te raden om een ervaren reiziger te zijn en om niet alleen door Ethiopië te reizen, maar om met een gids te reizen.