Essay: ‘Welke boeken vond je interessant en waarom?”

In deze leesautobiografie ga ik beschrijven wat mijn ervaring is met literatuur, hierbij ga ik vragen beantwoorden zoals ”Welke boeken heb je heb je gelezen?” en ”Welke boeken vond je interessant en waarom?”

Tijdens mijn eerste ervaring met lezen was ik nog zeer jong, mijn moeder las boeken voor zoals 365 berenverhaaltjes en velen Disney boeken. Ik was op (zeer) jonge leeftijd heel erg ge??nteresseerd in lezen en leren lezen, dit kwam waarschijnlijk uit het feit dat ik een oudere broer had die een jaar eerder al begon met lezen en het feit dat ik zeer leergierig was.

Op latere leeftijd (in de basisschool) was ik zeer ge??nteresseerd in de serie van Kippenvel boeken (waarvan ik 11 boeken las) en las ik onderhanden ook boeken zoals Wolf: zet ze klem en later ook Oorlogswinter. Ik genoot van deze boeken vanwege de spanning en het simpel verhaal. Onder deze boeken heb ik geen gelezen die ik oninteressant vond, er waren wel enkele boeken in de Kippenvel serie die minder waren dan de anderen. De minder goede boeken die ik tijdens op de basisschool heb gelezen

Mijn voorkeur qua eigenschappen is sindsdien wel verandert, ik ben nu meer ge??nteresseerd in de gedachtegang van personages en minder in de spanning die draait om actie (zoals lange vechtsc??nes) . Ik vind een goed verhaallijn wel nog belangrijk, omdat ik snel afhaak met lezen als de loop van het verhaal voorspelbaar wordt.

Sinds de brugklas ben ik minder gaan lezen en dit ook de reden waarom ik de laatste jaren slechts ‘?n interessant boek heb gelezen; Het Gouden Ei van Tim Krabbe, Het Gouden Ei gaat over twee mensen (Rex en Saskia) die samen op vakantie gaan waarna Saskia vermist raakt en Rex dit nooit kan verwerken. Dit boek sprak mij heel erg aan omdat hij een andere vorm van literatuur liet zien, er was geen happy end of chronologische volgorde en het boek zat vol verwijzingen. Dit boek vond ik niet alleen mooi omdat het me voorstelde aan een andere vorm van literatuur maar ook omdat het verhaal origineel was en meer focuste op de gedachtegang van een personage, zo werd er ook vertelt over de achtergrond van personages waardoor je hun karakter beter begreep.

Ik heb de laatste jaren ook een minder goed boek gelezen genaamd; The Fault In Our Stars (De weeffout in onze sterren) van John Green, ik vind het boek minder goed omdat ik het persoonlijk niet meeslepend vind. Ondanks het feit dat dit boek wordt geprezen voor zijn meeslepend verhaal en goed verhaallijn irriteerde ik me zelf aan de manier van schrijven van John Green waarbij hij een onnuttige situatie tot in de kleinste detail beschreef, daarnaast vond ik het verhaal over het algemeen saai.
Mijn smaak is ook zeer veranderd in de loop van de opgelopen jaren, ik ben nu meer ge??nteresseerd in de originaliteit en zeker in de meeslependheid van het verhaal.

Ik vind dat een goed boek dus een interessant onderwerp moet hebben en van begin tot eind je aandacht kan trekken. Daarnaast vind ik het fijn als een boek je aan het denken zet door middel van verwijzingen zoals de 8 in Het Gouden Ei dat stond voor oneindigheid.
Voor mij speelt het uiterlijk van een boek geen significante rol maar toch , ik ben bijvoorbeeld bereid om een dik boek te lezen zolang het mogelijk is. Toch vind ik de kwaliteit van een boek belangrijker dan het uiterlijk van een boek, zo zou ik liever een prijswinnend boek lezen van 200 pagina’s dan een bekritiseerd boek van 75 pagina’s.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.