Essay: Wat is racisme ? / Racisme binnen de sport

Inleiding

Ik ga mijn verslag maken over racisme binnen de sport omdat het mij erg aanspreekt en naar mijn mening is het een groot probleem waar bijna de hele sportwereld mee te maken heeft een andere reden waarom ik dit onderwerp heb gekozen is omdat het op dit moment veel voorkomt. Mijn doel is om zelf meer informatie te weten te komen over dit onderwerp omdat ik er zelf nog niet veel van weet en om de lezer te informeren over dat er meer racisme is dan je denkt. Er wordt nu steeds meer actie ondernomen tegen racisme binnen de sport, wat goed is aangezien dat vroeger veel minder was. In dit werkstuk ga ik vertellen over verschillende onderwerpen. De onderwerpen Racisme binnen de sport in het buitenland ( Itali?? & Rusland ) en Wat wordt er tegen gedaan. Gaan over de sport voetbal omdat dat de sport is waar het meeste racisme voor komt en veel informatie over te vinden is. Mijn hoofdvraag is : zal racisme binnen de sport ooit stoppen ?

1. Wat is racisme ?

Wat is racisme? Racisme = Het bevooroordelen en benadelen van mensen op grond van afkomst, geloof, cultuur of huidskleur. Vooroordelen en discriminatie komt voor uit vijandigheid en verachting voor mensen die ‘anders’ zijn. Mensen die racistisch denken, vinden dat hun eigen land en volk superieur is tegenover andere etnische groepen. Hierdoor vinden ze dat ze het recht hebben om die andere groeperingen met geweld en discriminatie te laten zien wie de meeste macht en waarde heeft.

2. Racisme binnen de sport

Racisme is een veel voorkomend probleem waar we allemaal wel een keer mee te maken hebben gekregen. In de sport heb je ook racisme wat meestal gaat om donker of getinte mensen. Sport is in alle landen van de wereld, dat houdt dus in dat er allemaal verschillende mensen aan mee doen. Als er dan internationale wedstrijden zijn met toeschouwers heb je vaak last van racisme omdat je met zo’n breed publiek bent. Voorbeelden van racisme binnen de sport zijn aap geluiden maken als een getinte man / vrouw de bal heeft of een doelpunt scoort. Een ander voorbeeld is : spandoeken met bananen erop of racistische teksten. Ook kom ik zelf regelmatig racisme tegen. Vroeger toen ik op voetbal zat hoorde ik soms van mijn eigen team als we tegen een ander team moesten voetballen met buitenlanders wel is van ‘wat een kut buitenlanders’ of ‘Ga naar je eigen land’ maar als we gewoon even nadenken zijn er genoeg dingen die precies hetzelfde zijn maar daar zeggen we niks tegen.

‘ De pizza die we lekker vinden is Italiaans.
‘ Veel auto’s waarmee we rijden zijn Japans.
‘ De cijfers die we elke dag schrijven zijn Arabisch.
‘ De muziek die we leuk vinden is Amerikaans.
‘ Veel fruit dat we hier kopen, komt uit verre, warme landen.
‘ veel bekende sporters worden aangemoedigd zonder onderscheid in kleur of ras. Bijvoorbeeld het Nederlands elftal.
3. Geschiedenis van racisme

Al heel vroeg in de geschiedens was er al racisme, het begon allemaal in de 14e eeuw daar ontdekten blanke volken gebieden zoals Amerika, India en Afrika. De meeste mensen die daar woonden waren getinte mensen. De blanken vonden dat maar rare onbeschaafde wezens. Dat was al een reden om de getinte mensen achter te stellen op blanken. In de 15e eeuw onstond er slavenhandel ( = is het kopen en verkopen van mensen door middel van de handel in deze slaven financieel voordeel te behalen ). Nederland had een groot aandeel in deze handel en maakte veel winst. De slaven waren meestal donker / getinte mensen. De mannen moesten hard werken op het land en vrouwen in het huishouden van rijke blanken. De meeste slaven stierven snel omdat het heel hard werken was en de straffen waren hoog als je iets verkeerds deed. Deze mensen waren onderdanig aan hun rijke blanke baas. Deze handel werd pas afgeschaft in 1863. Er waren een paar bekende mensen die opkwamen voor de getinte mensen die tot de dag van vandaag nog steeds met veel aanzien hebben. Die mensen waren : Martin Luther King, Nelson Mandela en Rosa Parks. Niet alleen getinte of donkere mensen kregen te maken met racisme, maar ook sommige geloven zoals het Joodse geloof, waren erg gehaat in de periode
1939 ‘ 1945. Tijdens de olympische spelen in 1939 in Duitsland won de zwarte Amerikaanse atleet Jesse Owens won vier gouden medailles. Zijn blonde Duitse tegenstander Luz Long gaf Owens advies toen hij zich bijna niet wist te kwalificeren bij het verspringen. Luz Long kreeg een medaille voor zijn sportiviteit. Adolf Hitler was hier niet blij mee en verliet direct het stadion.

olympisch stadion van Duitsland in 1936

4. Racisme binnen verschillende sporten.

Bij alle soorten sporten komt racisme voor, enkele sporten daarvan zijn voetbal, basketbal, hockey en volleybal. Bij voetbal komt het meest racisme voor omdat het de grootste wereldwijd gespeelde sport is en het komt veel op het nieuws en op tv denk aan voetbal international of Fox Sport. Bij Basketbal, hockey en volleybal komt minder racisme voor omdat dat minder populaire sporten zijn en niet enorm veel publiek hebben. Hieronder staan een aantal voorbeelden van racisme binnen enkele sporten

9. In 2008 is er onderzoek geweest en daar bleek uit dat blanke scheidsrechters sneller een gele / rode kaart gaven aan donkere spelers dan aan blanke spelers.

10. Aan het eind van een volleybal wedstrijd wou een blanke speler de donkere scheidrechter geen hand geven omdat hij bang was dat hij besmet werdt.

11. Tijdens een tennis wedstrijd waarin twee donkere vrouwen in speelden werdt telkens ‘Neger’ naar de vrouwen geschreeuwd.

12. Er werden aap geluiden gemaakt naar de voetbal speler Ballotelli.

6. Racisme binnen de sport ( voetbal ) in het buitenland ( Itali?? & Rusland )

Itali?? en Rusland zijn de landen waar racisme binnen sport het meeste voor komt. Racisme is al heel lang een probleem waar de hele Russische maatschappij last van heeft. Tijdens sport wedstrijden laten de Russen duidelijk merken dat er veel vreemdelingenhaat en nationalisme is. Nationalisme is extreme liefde voor eigen land / volk. Richting de buitenwereld lijkt het of de Russische sportautoriteiten goed hun best doen om het racisme aan te pakken, maar in praktijk worden die regels niet nageleefd. De komt van getinte spelers naar Rusland leidde vaak tot racistische taferelen, een voorbeeld hiervan is de Braziliaan Roberto Carlos die woedend van het veld is gelopen nadat er 2 keer in een korte periode een banaan naar zijn hoofd werd gegooid

Roberto Carlos.

De Russen hebben het niet alleen voorzien op spelers, maar ook op clubs. Voorbeelden daarvan zijn Kaukasische clubs, die clubs worden hard aangepakt. Er worden zelfs oproepen gedaan om deze ploegen te boycotten bij uitwedstrijden. Ook zijn er plannen voor een competitie zonder Kaukasus ploegen.

Het Italiaanse publiek kan er ook wat van. Itali?? staat de laatste jaren bekent om verwijten en racistische uitlatingen naar Mario Balotelli. Er zijn zelfs liedjes bedacht over hem en bij elke wedstrijd waar hij speelde hing er wel een spandoek met de tekst : ‘Een Neger kan geen Italiaan zijn’ Mario Balotelli is geboren in Afrika. Hij speelt nu aan de top bij Manchester City.

In ‘?n van de wedstrijden waarin het publiek hem weer beledigde liep hij naar het publiek toe om sarcastisch te klappen. In plaats van dat de Italiaanse autoriteiten het opnamen voor Balotelli, kreeg hij een boete voor provocerend gedrag. De Italiaanse voetbalbond heeft voorgenomen om in de toekomst meer op dit soort gedrag van het publiek te gaan letten en hardere maatregelen te nemen.

Mario Balotelli.

Dit zijn nog een paar filmpjes van Mario Balotelli :

https://www.youtube.com/watch?v=PymsgwbkwiM

7. Wat word er tegen gedaan ?

In 2009 heeft PvdA-Europarlementari??r Emine Bozkurt een schriftelijke verklaring getekend tegen racisme in voetbal. In die schriftelijke verklaring worden organisatoren van competities gevraagd om hardere maatregelen tegen racisme tijdens de wedstrijden in te voeren. Een voorbeeld van die grote organisatoren is de UEFA. De UEFA is een afkorting van : De Union of European Football Associations en de FIFA. De FIFA is een afkorting van : De F??d??ration Internationale de Football Association. Een van de acties die de FIFA heeft georganiseerd is
‘Say NO to racism’ De bedoeling is dat er spandoeken, voetbal t-shirts, en kleding wordt verkocht met een tekst : ‘Say NO to racism’ zo laat je merken als supporter dat je tegen racisme bent. Twee van de harde maatregelen die al zijn toegepast :
Sommige clubs worden niet ingedeeld in competities omdat ze te racistisch zijn en de aanvoerders van beide teams, moeten voor de wedstrijd een verklaring af moeten leggen tegen racisme.

Dit is nog een filmpje van de actie ‘Say NO to racism’

Bekende voetbal spelers die mee doen aan die actie van FIFA

8. Conlusie

Mijn hoofvraag is : Zal racisme ooit stoppen. Ik denk niet dat het zal stoppen omdat er zo veel verschillende mensen zijn die je nooit allemaal hetzelfde kunt laten denken. Dus mijn mening is dat racisme nooit uit de sportwereld te krijgen valt. Ik denk wel door de hardere maatregelen van de UEFA en de FIFA dat het racisme toch een stuk wordt terug gedrongen. Omdat elke voetbal-supporter deze organisaties kent, spreekt het veel mensen aan. Ik denk ook dat racisme stukken erger is als er geen mensen waren geweest zoals Martin Luther King en Nelson Mandela.

Bronvermelding

https://www.youtube.com/
http://www.vi.nl/nieuws/roberto-carlos-woedend-over-racisme-in-rusland.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Zomerspelen_1936
http://www.boublog.nl/2010/01/22/de-geschiedenis-van-het-racisme/

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.