Essay: Wat is guerrillamarketing?

Cor Hospes stelt het volgende over guerrillamarketing;

Guerrillamarketing is een strategisch doordachte overval, via een onconventioneel medium, die op een onvoorspelbaar moment, op een originele relevante manier en op het juiste moment bij de juiste doelgroep sympathie en een onvergetelijk wauw-effect opwekt voor een merk, mening, dienst of product.)(Hospes, 2008)

Guerrillamarketing is een marketingtechniek waarmee er met beperkte middelen, zoals een klein budget, alle marketinginstrumenten bij elkaar worden gevoegd om een zo groot/goed mogelijk resultaat te behalen. Hierbij is meestal het doel om een grotere naamsbekendheid te vergaren, ook kan een doel zijn om mensen bewust van iets te laten worden zoals er gedaan is met de campagne voor The Sopranos zoals hier te zien is;

Tegenwoordig zien de bedrijven in dat de doelstelling behaald kan worden door niet alleen een groot marketingbudget te hebben, het kan ook steeds vaker met een bescheiden budget door gebruik te maken vanguerrillamarketing. Door een ‘speciale’ en creatieve marketingcampagne op te zetten die de media oppikt en waar deze media een item van maken kan er een bijzonder goed resultaat behaald worden.

Om een goede tactiek te bedenken voor de guerrillacampagne moet het aan een aantal criteria voldoen,

Een guerrillacampagne is pas geslaagd als de actie origineel is en nog nooit eerder vertoond is. Zodoende blijft de campagne goed hangen bij de mensen die deze zien. Daarnaast met het onverwacht en onvoorspelbaar zijn zodat mensen verrast worden en er een soort van wow-effect ontstaat. Dit wil zeggen dat de mensen verbijsterd zijn over de campagne en deze dus blijft hangen in het geheugen. Daarnaast moet de marketing spot on zijn wat betekent dat de actie op het juiste moment en voor de juiste doelgoep moet zijn. En als laatst het belangrijkste punt waaraan een campagne moet voldoen de relevantie van de marketing, de marketing is pas relevant als het te maken heeft met de gekozen doelgroep en het merk/product waar er campagne voor wordt gemaakt.

Deze acties zijn niet alleen positief, het kan ook een negatieve kant hebben, als het bedrijf te ver gaat met zijn of haar actie kan dit negatieve publiciteit opleveren maar hier wordt later op ingegaan in hoofdstuk 6.

3. Guerrillamarketing en haar geschiedenis

Guerrilla marketing is populair geworden sinds de jaren 70, daarvoor adverteerde de bedrijven meestal met grote bedragen en met vele grote billboards. De adverteerders deden het vooral om nieuwe klanten voor hun product/bedrijf te winnen maar de bedrijven waren er vooral op uit om de doelgroep te informeren dit deden zij toen doormiddel van o.a. posters, kranten enzovoort.

Een tijd later begonnen de adverteerders in te zien dat hun adverteertechnieken niet meer effectief waren. Het publiek was te lui geworden om de advertenties in zich op te nemen, kortom de advertentiewereld was toe aan een revolutie.
Die revolutie kwam toen Jay Conrad Levinson in 1984 een boek uitbracht: Guerrilla
marketing. Dit boek ging over groots adverteren met een kleine investering. Toen het
boek werd uitgebracht waren het vooral de kleine ondernemers die de concepten uit het boek uitprobeerde. De gedachte achter guerrilla marketing was niet om het publiek te informeren, maar om
ze nieuwsgierig te maken naar een geheim. Hoe creatiever de campagne is, hoe meer
aandacht deze krijgt.

De idee??n van Levinson zijn jaren lang gebruikt door de kleinere bedrijven, zodat ze konden
concurreren metde grote bedrijven. Voor het eerst in de adverteerders wereld, was het
mogelijk om als klein bedrijf evenveel aandacht te krijgen als de grotere bedrijven. En dat door alleen maar meer creatief, persoonlijk en onverwachter uit de hoek te komen.

Een van de eerste guerrilla marketing campagnes was de ”buy me a drink” club girls in
1980. Als je in een club bent waar een nieuw drankje is, is er een kans dat je een dame
tegenkomt die je de oren van het hoofd praat over een bepaald soort merk wodka (het
nieuwe drankje). Als ze hier constant over heeft gepraat en een paar van deze drankjes
heeft genuttigd, is ze opeens verdwenen terwijl jij verward achterblijft waarom ze zo een
fan is van dat onbekende merk. Je bent ge-guerrillad. Deze vorm van guerrilla
marketing komt nog steeds voor. (Willemsen, 2008)

4. Het verband tussen guerrillamarketing en social media
Eigenlijk is het in deze tijd niet meer weg te denken; Social media. Steeds vaker gebruiken bedrijven social media om de consument te gebruiken. Dit is makkelijker en bijna iedereen heeft een smartphone dus is het bereik van deze actie ook heel erg groot daarnaast kan zo’n marketing actie voor relatief weinig geld worden opgezet. Bovendien zijn de marketingcampagnes snel en zeer effectief.

Social media is niet alleen snel en goedkoop maar er zijn ook andere aspecten die door social media worden ondersteund. De merkwaarde van een product gaat al snel omhoog door de reclame op verschillende social media maar ook de imago opbouw kan versneld worden door social media.

Het meest ideaal om een guerrilla marketing campagne onder de aandacht te brengen is Twitter. Dit komt omdat het zo snel is. Met Twitter blijf je goed op de hoogte als je de benodigde mensen daarvoor volgt. En daarnaast bereik ja daar ook een grote groep mensen als je Twitter betaald om een wereldwijde reclame plek te kopen. Als de actie een groot succes is kan dit leiden tot een trending topic op Twitter wat betekent dat over de gehele wereld de meeste leden van Twitter het over jou/jouw product hebben.

De bedoeling van een guerrilla marketing campagne is door middel van een stunt de
aandacht proberen te krijgen en hiermee een boodschap over te brengen. Mensen
moeten gaan denken: dat is apart, zoiets heb ik nog nooit eerder gezien. Wanneer de campagne geslaagd is kun je hiermee veel positieve publiciteit genereren. Vaak wordt door het
bedrijf zelf het balletje aan het rollen gebracht. Het komt vaak voor dat bedrijven zelf een Twitter account aanmaken en dat er dan van te voren wordt afgesproken wie op internet over de actie begint. Iemand wordt dan bijvoorbeeld aangewezen om iets te twitteren over de actie, in de hoop dat mensen hier op gaan reageren. Zo kunnen er bijvoorbeeld discussies op het internet ontstaan over een bepaalde guerrilla marketing campagne. De bedoeling is dat men er over gaat praten en zodoende de campagne groter en bekender wordt gemaakt.

In de toekomst zal ook steeds meer social media ingezet worden door bedrijven.Online verkopen gaat de rol van guerrilla marketing steeds meer over nemen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan met viral video’s , zodat mensen het over jouw merk gaan hebben. Je ziet nu al dat steeds meer reclamebureaus zich op het online wereldje gaan concentreren. Er wordt steeds meer nagedacht over hoe je social media kunt inzetten en steeds meer bedrijven zullen dit gaan doen om mensen te laten nadenken over de producten en om de merkbekendheid te vergroten.
5. De toepassing van guerrillamarketing

Guerrillamarketing kan worden toegepast op verschillende manieren maar de meeste snelle versie staat hieronder weergegeven in een schema, later worden deze punten toegelicht.

Zoals hierboven staat aangegeven is het belangrijk om als eerste te weten wie de doelgroep is waar de campagne op wordt gefocust. Als eerst is er de nodige informatie nodig het is belangrijk om te weten wat de voorkeuren en behoefte zijn zodat de producten en diensten daarop kunnen worden afgesteld.

Daarna is het noodzakelijk om antwoorden te krijgen op een paar essenti??le vragen die ervoor zorgen dat de campagne effectief is daarvan zijn onder andere de vragen, ‘Hoe helpen de diensten of producten de klanten’ en ‘Wat zijn de grootste wensen en eisen van u klanten’ erg belangrijk (Dobbenberg, 2012). De antwoorden op deze vragen zal het makkelijk maken om een gerichte marketing strategie te maken.

Ten derde is het noodzakelijk dat de zaken of diensten die worden aangeboden dwingend zijn en dat deze tot actie aanzet. Het is belangrijk om een aantrekkelijk aanbod te hebben en de consument te motiveren om direct te reageren, want hoe beter het aanbod hoe meer respons u krijgt. Er is natuurlijk een mogelijkheid om een onmiddellijke respons te cre??ren, dit kan doormiddel van kortingen of coupons.

Ten vierde komt waarschijnlijk het belangrijkste punt van allemaal, het merk moet opvallen. Als u merk opvalt door de campagne is het eigenlijk al een succes. Het merk kan bijvoorbeeld opvallen door een goede advertentie of zoals hier in het plaatje te zien op bekers of iets dergelijks.

Als laatst word er een analyse gemaakt waarui blijkt of de campagne succes heeft gehad. Als dit nog niet het geval is dan is het tijd om de strategie te veranderen. Het succes is voor elke organisatie anders omdat elke organisatie een andere doelstelling heeft waardoor het ene bedrijf blij is met een winst terwijl een ander bedrijf juist hun naamsbekendheid wilde vergroten.

6. Voor- en nadelen van guerrillamarketing

Aan een strategie hangen uiteraard verschillende voor- en nadelen in dit hoofdstuk zal hier verder op worden ingegaan.

De grootste voordelen van het gebruik van guerrilla marketing zijn de snelheid waarmee de campagne kan worden opgezet en weer kan worden afgebroken. Daarnaast is het goedkoper dan andere reclamevormen en is het vooral heel erg creatief. Maar het grootste voordeel is misschien wel dat als het een goede campagne is bijna iedereen deze nog wel zal herinneren.

Aan guerrillamarketing hangen niet alleen voordelen, er is natuurlijk ook een keerzijde.

Het grootste nadeel van het gebruik van guerrilla marketing is dat het voorveel negativiteit kan zorgen waardoor het bedrijf in een slecht daglicht wordt gezet. De guerrillamarketing is dan ook een agressieve marketingtechniek dat balanceert op het toelaatbare. Als het ‘?n keer fout gaat dan kan het bedrijf in grote problemen komen, er kunnen bijvoorbeeld sancties worden uitgedeeld zoals is gebeurt bij Bavaria met hun Bavaria-meisjes, hierbij waren er vrouwen met Bavariajurkjes in het stadion tijdens het WK dat werd gesponsord door Heineken. Tot slot is het bedenken van zo’n actie bijzonder moeilijk en neemt het veel tijd in beslag.

7. Conclusie

Steeds meer bedrijven kiezen voor guerrillamarketing zoals hier in dit verslag te lezen maar wanneer kiest een bedrijf nou voor guerrilla marketing?

Een bedrijf kiest voor guerrilla marketing als het bedrijf snel hun naam groter wilt maken. Ze kiezen dan voor een goedkope optie om zo snel mogelijk te groeien in hun naamsbekendheid. Daarnaast kan deze tactiek snel toegepast worden en zijn deze altijd creatief.

Er zijn natuurlijk veel bedrijven en om eruit te springen moet een bedrijf een gewaagde move maken om zo op te vallen tussen alle reclames, advertentie etc.,er zijn wel keerpunten omdat een verkeerde actie tot veel negativiteit kan leiden en hierdoor kan het bedrijf zichzelf een slecht naam bezorgen.

Uiteindelijk zijn de voordelen veel groter dan de nadelen die er kunnen komen. Het is kostenbesparend, creatief en de snelheid waarmee de advertentie wordt opgezet en afgebroken wegen allemaal op tegen de nadelen die er van kunnen komen. De bekendste nadelen van guerrillamarketing zijn dat de campagne balanceert op de rand van het toelaatbare en dat als een campagne dan fout gaat het bedrijf dan veel negativiteit over zich heen krijgt.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.