Essay: Spieren algemeen

“Spieren” wie weet niet wat het zijn? Spieren zijn overal te vinden in levende wezens, zowel zoogdieren als amfibie??n, reptielen, vissen en vogels. Je zou dus wel kunnen zeggen dat spieren een van de benodigdheden zijn om te kunne leven. Er zijn nog veel dingen die we niet begrijpen over spieren, maar wat weten we nou wel al precies van de werking van spieren en allerlei dingen die invloed op ze hebben? We weten gelukkig al genoeg over de algemene werking van spieren. Spieren kun je onderverdelen in bepaalde groepen: Dwarsgestreept spierweefsel, glad spierweefsel hartspierweefsel, aanhechtingen.

Werking van spieren

Het menselijk lichaam bevat meer dan 600 spieren in totaal, ze zijn overal te vinden, zoals in je ogen en zelfs in je huid. Alle spieren hebben weer een aparte functie die ze moeten vervullen om het lichaam naar behoren te laten functioneren, sommige zijn nodig bij de spijsvertering, andere weer bij een beweging maken en natuurlijk ook heel belangrijk is bij het ademhalen. Je kunt van alles doen met je spieren; je kunt ze bijvoorbeeld trainen, gebruiken om te bewegen en te sporten. Je spieren kunnen natuurlijk ook wel eens pijnlijk, stijf of tram zijn. Samen met je huid en botten houden je spieren je lichaam staande en geven het hun vorm.

Spieren worden aangestuurd door de zenuwen, de zenuwen sturen een elektrisch signaal naar de spier als je deze wilt aanspannen. Dat elektrische signaal zorgt ervoor dat de spier samentrekt, dat komt weer omdat de spiervezels (spiervezels zijn de vezels waaruit de spier is opgebouwd) korter en dikker worden. Hoeveel spiervezels worden aangestuurd hangt af van de kracht die je wilt uitoefenen. Als je je spier weer wilt ontspannen dan stopt het elektrische signaal van de zenuw gewoon.

Onze spieren vormen ook een natuurlijke warmtebron, Als we het bijvoorbeeld koud hebben gaan mensen meestal ‘rillen van de kou’. Dat komt omdat de spieren automatisch en heel snel achter elkaar samentrekken en ontspannen, en we weten als iets beweegt, dan wekt het ook warmte op, zo verdedigd het lichaam zichzelf tegen de kou.

Soorten spieren

– dwarsgestreept spierweefsel
Dit spierweefsel is te vinden in de skeletspieren (dat zijn de spieren die verbonden zijn met de botten). Deze spieren kun je bewust aansturen, bijvoorbeeld als je een beweging wit maken, dan sturen je hersenen een elektrisch signaal naar de zenuwen die dat signaal weer naar de spieren stuurt. Het dwarsgestreept spierweefsel is het meest voorkomend. Deze spieren zijn met een pees aan de botten verbonden.
Een dwarsgestreepte spier bestaat uit meerdere spierbundels en die spierbundels bestaan weer uit een groep spiervezels. Spiervezels bestaan uit een versmelting van meerdere spiercellen, daardoor heeft een spiervezel ook meerdere kernen. Deze spieren hebben de naam ‘dwarsgestreept’ gekregen omdat de spier onder en microscoop een gestreept patroon heeft.

– glad spierweefsel
Het glad spierweefsel ziet er heel anders uit dan het dwarsgestreept spierweefsel en heeft natuurlijk ook een andere functie. Het glad spierweefsel bestaat uit spoelvormige cellen met een grote centrale kern in plaats van meerdere kernen zoals het dwarsgestreept spierweefsel. Deze spierweefsels zijn te vinden in de wanden van bloedvaten, luchtwegen en het spijsverteringskanaal. Deze spieren kun je niet bewust aansturen omdat ze zich bij de organen en de bloedvaten bevinden, daar hebben we zelf ook geen controle over. Deze gladde spieren reageren wel op de elektrische signalen vanuit de hersenen of ze hebben eigen pacemakercellen. Gladde spieren maken geen samentrekkende bewegingen maar meer een golfachtige beweging om bijvoorbeeld bloed, lucht en voedsel.

– hartspierweefsel
Zoals de naam al verraad vind je dit spierweefsel voornamelijk in het hart. Omdat het hart zo cruciaal is voor het leven van een organisme heeft het ook een apart spierweefsel nodig. De hartspier kun je ook niet bewust aanspannen zoals de gladde spieren, maar de structuur lijkt het meest op die van de dwarsgestreepte spier. De hartspier zorgt ervoor dat je bloed wordt rondgepompt in je lichaam. Dat gebeurt door het ritmisch aanspannen en ontspannen van de spier. Het hartspierweefsel is te herkennen aan het dwarsgestreepte patroon en dat er maar ‘?n of twee kernen zijn die centraal liggen

Aanhechting

Elke skeletspier is met twee of soms meer bevestigingspunten aan het skelet, de huid of een andere spier vastgehecht. De origo is het bevestigingspunt van een spier dat bij contractie van de spier niet beweegt. De insertie is het bevestigingspunt dat bij contractie wel beweegt. Daarnaast bestaan er ook nog agonisten en antagonisten, de tegenovergestelde spieren, zoals de biceps en de triceps. De ene spant aan en de ander ontspant. Om ervoor te zorgen dat de spieren elkaar niet telkens tegenwerken door om de beurt aan te spannen verslapt de antagonist wanneer de agonist aanspant. Dit heet reciproce inhibitie.

Invloed van voeding

Iedereen heeft voeding nodig, maar wat eet je als je wilt dat het een bepaalde werking heeft op je spieren. Welke voedingsstoffen zijn er, wat doen ze? Welke voedingsstoffen zijn nuttig voor je spieren en wat gebeurd er dan mee? En wat gebeurt er dan met de rest van de stoffen die je lichaam opslaat? Ook kijken we naar waar bepaalde stoffen vooral in te vinden zijn.
Op elk soort voedsel wat je koopt vind je ergens een etiket met erop de voedingswaarde. Daarin kun je zien hoeveel van welke voedingscomponent erin zit.

Voedingscomponenten, ook wel macronutrients genoemd, kent iedereen wel. Je hebt calorie??n, eiwitten, koolhydraten, vetten, en vezels, natrium en nog veel meer. Elk hebben ze hun eigen functie.

Calorie??n

Het meest bekende macronutri??nt. Het gros van mensen weet hoe calorie??n werken en hier wordt ook het meest gelet door mensen als ze willen afvallen. Om spieren op te bouwen, zal je caloric ‘ intake (calorie??n innname) meer moeten zijn dan je lichaam verbrand, maar je intake moet minder zijn voor vetverlies. Dit werkt ook weer andersom: als je bij wilt komen, zul je meer calorie??n moeten innemen dan je verbrand.

Eiwitten

Het is geen verassing meer dat eiwitten het meest nuttig zijn voor je spieren. In eiwitten zitten aminozuren. Er bestaan wel 20 soorten aminozuren en ze zijn de belangrijkste bouwstenen voor spieren en dus de belangrijkste macronutrient. We hebben het later over prote??ne supplementen. Om ervoor te zorgen dat je al je spieren de benodigde eiwitten binnenkrijgen, zal je niet alleen op die suppletie kunnen vertrouwen maar zal je het ook uit ander voedsel moeten halen. Als je werkt aan spier opbouw zul je hiervan veel moeten binnenkrijgen. Er wordt je aangeraden je lichaamsgewicht x 2 te doen. Dit is de aangeraden hoeveelheid gram eiwitten per dag. ‘?n gram eiwit bevat 4 gram kilocalorie??n.
Voedsel met veel eiwitten zijn:
– Biefstuk
– Eieren
– Kip
– Vis
– Zuivelproducten

Koolhydraten
Koolhydraten zijn een brandstof voor je lichaam. Ze zijn te vinden in suikers Het lichaam maakt dan glucose aan waar het op stookt. Je lichaam kan dit meteen opslaan in je lever of spieren voor later gebruik. Maar als je meer koolhydraten inneemt dan verbruikt, sla je natuurlijk te veel op wat resulteert in gewichtstoename. Andersom is het dus als je meer verbruikt dan inneemt, kan je dus gewichtsverlies verwachten mits de rest van je dieet hier ook op is afgestemd.
Koolhydraten geven je dus energie. Een bijwerking van te weinig koolhydraten op lange termijn, omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen, kan vaak resulteren in fatigue en slechte humeuren. Je lichaam begint dan op andere stoffen te teren en het gaat je eiwitten verbruiken en uiteindelijk je eigen spieren. Dit is dus helemaal niet wat je wilt als je spieren probeert aan te maken maar toch wilt afvallen. Hierom wordt je een ”re-feed” dag aangeraden. Een dag waarop je veel koolhydraten inneemt om weer even bij te tanken als het ware zodat je lichaam weer even verder kan.

Vaak wordt gebruik gemaakt van de term carb-cycling. Dat wil zeggen dat je in een koolhydraat ‘ depletie zit. Dit duurt zo een 3 tot 10 weken waarin je deze re-feed toepast, met zo veel mogelijk prote??ne als je wilt uitzien als al die fitness modellen.
In ‘?n gram koolhydraten zitten 4 kilocalorie??n.
Voedsel met veel koolhydraten zijn:
– Bier
– Frieten / chips
– Frisdrank
– Snoep (zure matten)
– Witte rijst

-Vetten: per gram 9 kilocalorie??n
Er is een mythe waarin het schijnt dat spieren zich weer in vetten omzetten als je stopt met je trainingen. Dit is echter niet zo: het is echt niet zo dat de spiercellen op magische wijze veranderen in vet cellen. Het enige wat gebeurd is dat de spiercellen krimpen omdat ze niet ”kapot” worden gemaakt om zich weer te herstellen. Wat echter wel gebeurd is als het andersom gebeurd. Als je begint met training heb je een bepaald vet percentage. Als je halters vastpakt met een uitdagend gewicht voor je spieren, maakt dit de spiervezels kapot die zich erna weer zullen herstellen en dus groeien. Tijdens deze ”workout” zal je vet beginnen te verbranden en maken ze plaats voor de spieren die tijdens de rust periode zijn gegroeid.
Vetten zijn waarschijnlijk de meest gehate macronutreint. Wat mensen echter niet weten is dat er ook gezonde vetten bestaan. Zo is er bijvoorbeeld Omega-3 vetten die gezond zijn voor het hart, gewricht herstel en kan zelfs helpen bij vet verliezen.
Vetten kunnen we verdelen in onverzadigd, verzadigd en cholesterol.
Onverzadigd kunnen we weer indelen in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd.
– Enkelvoudig onverzadigde vetten worden ook wel de goede vetten genoemd omdat dagelijkse consumptie ervan het slechte cholesterol helpen verlagen. Ze zijn vooral te vinden in olijfolie, plantaardige margarine en bepaalde oliehoudende vruchten zoals noten.
– Meervoudig onverzadigde vetten zijn ook goede vetten. Omdat ze essentieel zijn voor een goede werking van ons lichaam. Deze zijn vooral te vinden in zonnebloem olie, vette vis, soja olie en noten olie.
– Meervoudig verzadigde vette; de slechte vetten. Ze stimuleren namelijk de slechte cholesterol. Deze vetten komen meestal van dierlijke oorsprong en zijn te vinden in zoete en zoute producten. Deze zijn meestal de boosdoener in ”guilty pleasures”. Voorbeelden van deze producten zijn gebak, chocolade, ijs, kaas, chips en vlees.
– Cholesterol is weer een ander soort vet die belangrijk is voor de mens. Dierlijk voedsel is de enige bron van cholesterol.
In vetten zijn 9 gram kilocalorie??n te vinden.

-Vezels:
Vezels zijn een complexe koolhydraat dat onverteerbaar is door de mens. Dit komt doordat ze een bepaalde chemische structuur hebben die niet afbreekbaar is door onze enzymenAls je denkt aan aanpassingen in een dieet wordt vaak niet veel gekeken naar de vezels. Vezels zijn onder andere belangrijk voor je stoelgang. En er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan over of vezels ook een positieve werking hebben op je cholesterol en bloeddruk. Zoals eerder is genoemd bevatten je spieren spiervezels die je kapot maakt tijdens het trainen. Als je veel vezels inneemt, heb je dus ook veel vezels die je kunt kapot maken.
Er is nog niet veel bekend over je dagelijkse vezel inname, maar er wordt je aangeraden om 10 tot 13 gram per 1000 calorie??n. De hoeveelheid vezels zal met de leeftijd moeten gaan toenemen in een dieet omdat je energie behoeftes in een ouder lichaam groter zijn dan de jongere.
Voedsel met veel vezels zijn:
– Cornflakes
– Gekookte aardappelen
– Havermout
– Mueslirepen

-Natrium (zout):
Natrium zit in keukenzout dat noodzakelijk is voor bepaalde functies in je lichaam en kan ook bijdragen aan het verhelpen van gezondheidsproblemen bijvoorbeeld voor vermindering van bloeddruk.
Te veel zout kan echter weer ongezond zijn. Een veel voorkomende bijwerking hiervan is een hoge bloeddruk. Er bestaat een theorie hierover dat je nieren te veel zout kunnen signaleren naar je hormonen en aangeven dat er meer water moet worden gepompt door je lichaam, gevolgd door een hoge bloeddruk. Dus als je veel natrium (zout) hebt ingenomen, is het aangeraden om gehydrateerd te blijven. Een extra motivatie dus om veel water te drinken.
De aangeraden hoeveelheid natrium veranderd met de

1tot 3 jaar 1
4 tot 8 jaar 1,2
9 tot 50 jaar 1,5
51 tot 70 jaar 1,3
ouder dan 70 1,2

leeftijd:

Supplementen

Tegenwoordig zijn er duizenden, al dan niet honderdduizend, soorten supplementen op de markt van ”fitness”. Maar waar dienen de supplementen voor, waarom zou je ze gebruiken of waarom juist niet? Hier wordt een ”breakdown” gegeven over de meest gebruikte.

Prote??ne shakes:
Wat?:
Het eerste soort supplement waar we naar kijken is de meest voorkomende: Prote??ne. Prote??ne is zoals eerder gezegd misschien wel de belangrijkste voedingsstof voor spier opbouw. Er zijn talloze smaken verkrijgbaar van banaan tot peanutbutter marshmallow. Je kunt de smaak nog zo gek nog niet bedenken en het bestaat.

Hoe werkt het?:
Door het trainen maak je als het ware je spieren kapot, maar tijdens de rust die je spieren nemen kunnen ze zich herstellen en weer groeien. Prote??ne helpt hier bij; je geeft je spieren meer tijd om te groeien en ze groeien hierdoor ook sneller en beter.

Hoe neem je het?:
Prote??ne wordt het meest verkocht in de vorm van een shake. Je krijgt dan een tube poeder waar je een zogenoemde ”scoop” uithaalt met een lepel en dat bij water, melk of je eigen voorkeur van vloeibaarheid doet, dat enige tijd shaked en je hebt je prote??ne shake.

Wanneer?:
Er wordt aangeraden je prote??ne shake binnen een half uur van je work-out te nemen. Hierin bevind je je namelijk in het zogenaamde ”Anabolic window”. Dit wil zeggen dat je stofwisseling optimaal werkt en je lichaam voedingsstoffen sneller omzet in waarvoor het nodig is.

Tip:
Als je van plan bent spieren aan te maken gaat 1 shake per dag natuurlijk niet voor je werken tenzij je tijdens de rest van de dag je prote??ne uit ander voedsel haalt. Twee shakes per dag zal genoeg zijn. Bij voorkeur ‘?n ‘s ochtends en ‘?n na het trainen of ‘s avonds.

Wat kunnen de bijwerkingen zijn?:
Bij inname van veel prote??ne shakes (of al bij gewoon veel prote??ne) zijn natuurlijk bijwerkingen.
– Extra vetten: als je veel prote??ne inneemt, neem je ook meer calorie??n in. Als je niet genoeg traint om die er weer af te krijgen zul je vanzelfsprekend bij komen.
– Nier schade: je nieren krijgt meer afvalstoffen om weg te werken dus als je zwakke nierenhebt, word dit afgeraden.

– Uitdroging: hoge prote??ne inname, vooral bij weinig koolhydraten, kan je lichaam in ketosis fase brengen; een staat waarin er in je nieren een opbouw van afvalstoffen (ook wel ketones genoemd) plaatsvind. Je nieren gaan dan heel hard werken om deze ketones te elimineren en daarbij hebben ze extra veel water nodig wat dus uitdroging veroorzaakt.
– Dermatologische bijwerkingen.
– Darmklachten.

Mass Gainers:

Wat?:
Mass gainers zijn, zoals de naam al zegt, om massa aan te maken. Stel je bent een mager iemand die moeite heeft met zijn metaboliek zijn mass gainers een logische optie. Het is ongeveer hetzelfde als prote??ne shakes, alleen zitten hier een beetje minder prote??ne in, maar meer calorie??n, koolhydraten en meer vetten die nodig zijn voor massa.

Hoe werkt het?:
Het werkt hetzelfde als prote??ne shakes alleen neemt je lichaam meer calorie??n, vetten en koolhydraten op. Als je die weer niet verwerkt door de dag blijven die dus in je lichaam en worden ze opgeslagen als reserve stoffen. Wat dus weer leidt tot gewichtstoename.

Hoe neem je het?
Ook bij mass gainers werkt het hetzelfde als prote??ne; het wordt ingenomen door middel van een shake met meestal water of melk.

Wanneer?:
Mass gainers worden aangeraden om te nemen als je moeite hebt met massa bouwen. Blijf ze dus ook niet altijd gebruiken maar tot de tijd dat je vind dat je een goede basis hebt opgebouwd om verder te gaan met misschien gewone shakes.

Tip:
Mass gainers smaken vaak anders en minder lekker dan normale shakes. Wees dus voorzichtig met het kiezen van een smaak. Ook is de dichtheid ervan heel dik, voeg dus genoeg water toe.

Bijwerkingen:
De bijwerkingen van mass gainers zijn vaak hetzelfde als die van prote??ne shakes.
De meest voorkomende is echter dat je lichaam veel stoffen binnen krijgt, dus als je te lang doorgaat met dit soort shakes nemen, is de kans dat je t?? veel bijkomt.

Afslank shakes:

Wat?:
Afslank shakes zijn er natuurlijk ook en zijn er dus om te helpen met af te vallen.
Ze worden voornamelijk gebruikt door meiden en vrouwen om slanker te lijken.
Echter zijn het geen wonder shakes (geen enkele shake is een wonder shake) die je ineens laat afvallen.

Hoe werkt het?:
Afslank shakes worden aangeraden om bij een dieet te nemen om toch benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Een shake heeft daarom weinig calorie??n en wordt meestal genomen bij een dieet met lage calorie??n en koolhydraten inname.
De shakes zijn er ook om je eetlust te onderdrukken. Ze nemen je zin om te eten weg zodat je minder voedingsstoffen inneemt wat dus resulteert in afvallen.

Hoe neem je het?:
Wederom hetzelfde als de andere shakes; shake het en drink het. Ook hierin zijn veel verschillende soorten smaken.

Waarvoor?:
Afslank shakes ervoor om af te vallen en toch benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wanneer?:
Neem afslank shakes om af te vallen tot het gewicht waar jij blij mee bent. Ze zijn enigszins het tegenovergestelde van mass gainers. Stop dus met gebruik na enige tijd en stap over op normale whey perfection prote??ne als je besluit verder te gaan met trainingen en werken aan je lichaam. Dit geld ook voor meisjes en vrouwen.

Bijwerkingen:
De grootste bijwerking om mee rekening te houden, is dat je je eetlust onder druk zet en dus minder wilt gaan eten.

Pre-Workout:

Wat?:
Pre-workout is een van de meest gebruikte supplementen om je prestaties te verbeteren. Het geeft je een energie-boost wat dus gelijk staat aan meer energie om die prestatie te leveren en om langer door te kunnen gaan. Ook hierin zijn weer veel verschillende smaken om uit te kiezen.

Hoe werkt het?:
In pre-workout zit veel cafe??ne wat natuurlijk die energie-boost veroorzaakt. Het wordt meestal beschreven als ”je wordt er hyper van, gefocust”. Ook zijn de ingredi??nten zo samengesteld dat het de bloedsomloop in je lichaam bevorderd voor een bepaalde periode. Het lichaam heeft een tijd nodig om de pre-workout op te nemen. Deze tijd varieert van 15 tot 30 minuten, afhankelijk van je eigen lichaam en de pre workout zelf. Los van de fysieke ”boost” die je krijgt, geeft het je ook een mentale ”boost”. Mentaal stel je jezelf in op de inkomende prestatie of inspanning wat dus ook weer helpt bij de performance. Het geeft je een gevoel waardoor je meer durft en meer aankan.

Hoe neem je het?
Pre-workout komt net als de andere supplementen in poedervorm. Je krijgt wederom een ”scoop” erbij die je dosering aangeeft. De hoeveelheid kan je zelf bepalen, maar er wordt aangeraden niet meer dan 3 scoops te nemen. Je mixt het met water of vruchtensap in een shaker.

Wanneer?:
Je drinkt pre-workout 15 ‘ 30 minuten voor je workout omdat het daarna pas in je lichaam begint te werken.

Bijwerkingen:
In pre-workout zit de stof genaamd beta-alanine. Beta-alanine staat bekend voor de tintelingen die het veroorzaakt omdat het in hoge doseringen de zenuwuiteinden overmatig kan prikkelen. Deze tintelingen komen vooral voor in het gezicht en vingertoppen en zijn maar tijdelijk tot de pre-workout is uitgewerkt.
Ook zit er in pre-workout creatine waar we het zo over gaan hebben.

Tip:
Gebruik niet meer doseringen dan er nodig zijn voor jou. Begin met 1 scoop en kijk verhoog daarna je dosering naar wat het beste werkt voor jou.

Creatine:

Wat?:
Creatine werd in 1832 ontdekt door de Franse wetenschapper Michel-Eug??ne Chevreul. Hij haalde de stof uit vlees (kreas is vlees in het Grieks). Creatine is een lichaamseigen stof die in de lever, alvleesklier en nieren wordt gemaakt uit de aminozuren arginine, methionine en glycine. Iedere dag maakt je lichaam een gram creatine aan en gebruik je zo’n twee gram creatine. Ben je gezond en weeg je, laten we zeggen, zeventig kilo dan loop je rond met ongeveer 120 gram in je systeem. Van deze creatine ligt 95 procent opgeslagen in de spieren. Het supplement creatine is dus een toevoeging aan je lichaamseigen creatine.

Hoe werkt het?:
Je haalt meer energie uit het anaerobe systeem: Bij de anaerobe verbranding fungeren creatinefosfaat en koolhydraten als brandstoffen Daar profiteer je van bij sporten waarbij je explosieve of herhaalde intensieve inspanning levert. Dat betekent niet dat als je creatine neemt je de honderd meter ineens sneller loopt. Creatine geeft je de brandstof harder te trainen en dat werk te doen waarmee je je kracht of snelheid vergroot. Op trainingen kun je vijftien sprintjes trekken in plaats van tien. Daardoor zal de prestatie op de honderd meter uiteindelijk beter worden. En in het krachthonk kan je net even de serie extra doen, waardoor je sterker wordt. Het is dus een foute veronderstelling als je denkt dat je minder hoeft te trainen.

Hoe neem je het?:
De meest voorkomende manier om dit supplement in te nemen is om het bij je andere shakes te nemen. Je krijgt bij het supplement een lepeltje (scoop) voor een inhoud van 5 gram. Je lichaam kan per dag niet meer dan deze 5 gram verwerken. Neem je meer, wordt het gezien als een afvalstof: weggegooid creatine dus.

Wanneer?:
Creatine wordt genomen om prestaties te verbeteren. Het is echter geen soort ”stero??de”, maar een natuurlijke stof sinds het ook uit vlees te verkrijgen is. Wil je dus net die paar meters meer rennen of net die ene herhaling beter doen, wordt dit dus aangerade.
Er is geen specifiek moment op de dag wat het beste is om creatine in te nemen. Elk moment van de dag is geschikt hiervoor.

Bijwerkingen:
De belangrijkste bijwerking is toename van het lichaamsgewicht. Je gewicht kan met ‘?n a drie kilo stijgen. Dit komt omdat creatine vocht vasthoudt en dit vocht zich ophoopt in de spieren. Het is belangrijk voldoende te blijven drinken. Andere bekende bijwerkingen zijn een verhoogde spierspanning en kramp. In het verleden klaagden sporters over maag- en darmproblemen. De oplaadmethoden waren vroeger agressiever dan nu. Doseringen van meer dan twintig gram per dag waren heel gewoon. Dit had diarree of overgeven tot gevolg. Met de huidige doseringen horen we daar eigenlijk niemand meer over.

Tip:
Neem niet je creatine 365 dagen per jaar. Je lichaam raakt gewend aan de stof en je zal er minder resultaat uit halen. 3 maanden lang nemen en daarna een tijd niet lijkt het meest geschikte.

Post-Workout:

Wat?:
Post-workout is een supplement die het meest gebruikt maakt van je snelst werkende stofwisseling na een training.

Hoe werkt het?:
Dit supplement speelt in op het meest belangrijke moment na een training wat verstaan wordt onder ”anabolic window”. Dat wil zeggen dat je stofwisseling het beste werkt. Je spieren neemt in deze fase je voedingsstoffen het snelste op vergeleken met andere momenten.
Dit moment moet je dus optimaal benutten omdat het zo cruciaal is om je spieren op te bouwen. Meestal wordt in deze fase het vaakst een prote??ne shake genomen, maar door de speciale combinatie tussen aminozuren/eiwitten en koolhydraten is een post-workout hier het meest geschikt. In de anabolic window worden die koolhydraten beter opgenomen en zorgen voor zo veel mogelijk insuline afgifte.
Je spierafbraak wordt hierdoor gestopt door de koolhydraten, er worden glycogeen voorraden optimaal gevuld en hierdoor start je spieropbouw proces.

Hoe neem je het?:
Ook bij dit supplement word het het meeste ingenomen door het te drinken.

Wanneer?:
Zoals de naam al duidelijk maakt is dit een supplement die je neemt na een training, omdat hier je anabolic window een rol speelt.

Tip:
Neem de post-workout samen met een prote??ne-shake. Door de combinatie met eiwitten neem je veel meer spieropbouwernde aminozuren op in de spieren waardoor je je resultaat elke keer maximaliseert.

Micellar case??ne:

Wat?:
Micellar case??ne is een supplement die je spieren voor een langdurige periode voorziet van de belangrijkste voedingsstoffen zoals prote??ne.

Hoe werkt het?:
In dit supplement zitten de stoffen die heel langzaam in je maag worden afgebroken. Dit zorgt ervoor dat je lichaam tot wel 7 uur lang wordt voorzien van de 85% eiwitten die in de case??ne zitten.

Hoe neem je het?:
Net zoals in de meeste supplementen komt deze het vaakst voor in poedervorm wat het dus inneembaar maakt als shake.

Wanneer?:
Micellar Case??ne is er om je lichaam voor een langdurige periode te voorzien. En wat is een langdurige periode waarin je niet veel doet? Precies, in je slaap. Omdat een gemiddelde nacht 8 uur duurt is case??ne hiervoor ideaal. Het voorziet je spieren van macronutri??nten door de nacht heen.
Een ander moment om dit supplement te nemen is als je een rustdag hebt, als je een lange periode hebt tussen je maaltijden in of na een training.

Tip:
Als je case??ne wilt gebruiken, is een post-workout overbodig. Deze twee supplementen zijn substitutie goederen van elkaar. Vooral als je ‘s avonds sport en je komt thuis. Je wilt na je workout gaan slapen, neem dan liever case??ne omdat je lichaam op dat moment van de dag het meeste heeft aan een langdurige toevoer van voedingsstoffen. Beide supplementen hebben een grote hoeveelheid prote??ne vandaar de voorkeur voor micellar case??ne.


Blessures

Iedereen kent het wel, een blessure tijdens het sporten. Het is heel vervelen en vaak ook pijnlijk. Maar waardoor krijg je nou een blessure en hoe kom je er nou precies vanaf, dat hebben we ons allemaal wel eens afgevraagd. Wat de meeste mensen niet weten is dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen spierblessures. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen drie spierblessures. Om nou precies te voelen welke van de drie jij zelf hebt opgelopen is niet af te leiden van de pijn die het doet. De meeste blessures komen voor in de kuiten, bovenbenen en liezen.

Spierscheuring

Dit is de meest pijnlijke blessure. Het voelt alsof iemand je een zweepslag geeft op de plek waar de spier scheurt. Deze blessure komt het meeste voor bij explosieve sporten zoals voetbal en rugby. Er zijn ook nog verschillen tussen een spierscheuring. De spier kan helemaal overscheuren of de spier kan gedeeltelijk inscheuren. Een spierscheuring gaat gepaard met hevige pijn en een branderig gevoel op de plek waar de spier scheurt. In een spier zitten natuurlijk bloedvaatjes, dus is het niet vreemd dat je een bloeduitstorting kan krijgen als je een spier scheurt. Er kan ook een zwelling ontstaan op de plek waar de blessure zit. De behandeling van een scheuring is hetzelfde als andere blessures, veel rust nemen en de spier niet te veel belasten. Als een spier helemaal is overgescheurt moet er helaas een operatie volgen. Omdat de spier niet meer aan elkaar vast zit kan hij ook niet meer helen. Met een operatie moeten de losgescheurde spieren eerst weer aan elkaar vast gemaakt worden, en dan volgt een uitgebreide herstelperiode. Omdat de spieren eromheen geen beweging meer krijgen worden die ook zwakker. Daarom zie je vaak dat na een hele lange herstelperiode er weer andere blessures voorkomen.

Peesruptuur

Een pees vind je bij de verbinding van een bot met een spier. Een pees bestaat uit sterker weefsel dan een normale spier. Maar een pees heeft natuurlijk niet alleen maar sterke punten, de zwakte van een pees is te vinden in de overgang van pees naar spier. Hier komen dan ook de meeste scheuringen (rupturen) voor. Aan het andere uiteinde van de pees kunne ook scheurtjes voorkomen. Als dat gebeurt kan er een stukje botweefsel mee afscheuren en dat noem je dan ‘avulsiefactuur’. Er zijn een aantal plekken waar een peesruptuur het meest voorkomt, namelijk in de achillespees, biceps, vingerstrekkers en kniepezen.
Elke scheuring van de pezen gaat gepaard met hevige pijn. Per pees zijn de symptomen echter heel verschillen. Bij een ruptuur van de achillespees ontstaat een zwelling bij de hak van de voet. Normaal lopen lukt niet meer en ook de voet simpelweg naar onder bewegen is onmogelijk. Maar bij de vingerstrekkers is het pijnloos, het is daarom alleen te merken als je probeert je vinger te strekken en het lukt niet meer.

Verrekking

Dit is ‘?n van de meest voorkomende blessures in de sportwereld, bijna iedereen heeft er wel eens last van gehad, een verrekte spier. Hoe kan het nou dat een spier zomaar verrekt?

Wanneer er een erg grote kracht wordt gevraagd van een spier kan deze verrekken. Bij een lichte verrekking, zoals bij een overrekking of overbelasting, is er geen krachtverlies maar is er wel sprake van pijn. Na een tijdje kan er een zwelling ontstaan op de plek waar de spier verrekt is. Wanneer de verrekking ernstiger is kunnen er scheurtjes in de spiervezels zijn gekomen, hierbij trekt de spier samen en zal er een inwendige bloeding optreden. Heel soms komt het voor de spier gedeeltelijk al dan niet helemaal is doorgescheurd. Hierbij is ook veel pijn te voelen.

Ziektes

Er zijn verschillende soorten ziektes die je spieren aantasten waardoor deze niet goed werken. Deze zijn te onderscheiden in spierenziektes die erfelijk zij en niet erfelijke spierziektes. Bij erfelijke ziektes heb je voor een langere periode last van je spieren. Bij gewone spierziektes die veroorzaakt worden door een virus of een bacterie is het effect meestal een stuk minder langdurig. Vaak ligt de oorzaak voor een ziekte niet in de spieren zelf maar heeft het veel meer redenen. Voorbeelden daarvoor zijn; neurologische effecten, externe effecten, effecten van voeding. Maar wat veroorzaakt nou die ziektes en wat doen ze precies?

Erfelijke ziektes

De meeste spierziektes zijn erfelijk bepaalt, dat betekent dat de ziekte van ouder op kind is doorgegeven. Dit heeft alles te maken met de cellen van je spieren. Hier komt een hele hoop biologie en anatomie bij kijken.
Spieren bestaan uit cellen, deze cellen hebben allemaal een celkern en daarin zit ons erfelijk materiaal. Dit noemen we de chromosomen. Er zijn zelfs ziektes die fataal kunne zijn omdat ze ook de organen aantasten zoals spieren die helpen met het ademhalen of het hart natuurlijk. Het is vaak lastig om te bepalen of een ziekte nou erfelijk is of niet. Meestal is er geen manier om erachter te komen dan door te kijken naar familieleden of die ook een bepaalde ziekte hebben.
Een aantal verschijnselen die veel voorkomen bij spierziektes zij:

– dubbelzien en hangende oogleden
– problemen met spreken of slikken
– slappe armen en benen
– gevoelsstoornissen
– evenwichtsproblemen

Er zijn ook ziektes die de overgang van de spier naar het zenuwstelsel. Zo een ziekte zou kunne ontstaan door een defect in het immuunsysteem. Hoe dat defect tot stand komt is tot nu toe nog onbekend. Bij zo een ziekte is het meestal zo dat je je niet fit voelt en heel zwakjes, dit zou na een periode van rust weer over moeten gaan. Hoewel je er regelmatig last van kunt krijgen

De meeste spierziekte zijn chronisch en zijn daardoor niet te genezen. Er kan alleen voor gezorgd worden dat de symptomen minder hevig worden. Dit kan bijvoorbeeld met medicatie maar ook met behulp van een fysiotherapeut of een beweging specialist.

Er zijn drie verschillende types erfelijke aandoeningen:
– Recessieve aandoeningen
– Dominante aandoeningen
– Geslachtsgebonden aandoeningen

Recessieve aandoening

Om de ziekte te vertonen moet men 2 defecte genen hebben. Individuen met slechts 1 defect en 1 gezond gen zijn zogenaamde dragers maar hebben de ziekte zelf niet of slechts in lichte mate. Pati??nten hebben dus meestal ouders waarvan er minstens een drager is, en de andere ouder is dan of drager of zelf pati??nt. Bij 2 ouders die dragers zijn is de kans op een volgende nakomeling met de ziekte ongeveer 25%. Bij een dragende en een zieke ouder zelfs ongeveer 50%. Voorbeelden zijn: sikkelcelziekte, taaislijmziekte, hoewel ook dragers hier wel ziek bij kunnen zijn.

Dominante aandoening

Hierbij leidt 1 defect gen tot het ontstaan van de ziekte. Pati??nten hebben meestal 1 ouder die het ook heeft, en bij ieder kind 50% kans dat dit is aangedaan. In gevallen waarin de ouders beide gezond lijken is meestal sprake van onvolledige penetrantie (niet iedereen met 1 defect gen toont symptomen of van een sporadisch geval (de genafwijking is bij toeval pas in de pati??nt nieuw opgetreden). Voorbeeld: chorea van Huntington.

Geslachtsgebonden aandoening

Bij deze aandoeningen is de oorzaak te vinden in de chromosomen. Dit zijn meestal ziekten waarvan het gen zich op het X-chromosoom bevindt. Vrouwen hebben twee x-chromosomen, waarvan er 1 uitgeschakeld wordt; wordt het X-chromosoom met het defect uitgeschakeld dan is de vrouw slechts draagster, wordt echter het ‘goede’ X-chromosoom uitgezet dan krijgt de vrouw symptomen. Een man heeft maar 1 X-chromosoom en op het daarbijhorende kleine Y-chromosoom bevindt zich maar heel weinig genetisch materiaal. Heeft een man dus 1 defect X-chromosoom dan zal hij de ziekte vertonen. Een voorbeeld van een dergelijke afwijking is rood-groen kleurenblindheid. Vrouwen zijn draagsters, en de helft van hun zonen is dan kleurenblind. Kleurenblinde mannen kunnen de ziekte niet aan hun zonen doorgeven maar al hun dochters zijn draagster (en kunnen kleurenblind zijn als hun moeder ook draagster is).
Er zijn natuurlijk veel uitzonderingen en variaties mogelijk bij de genen wat het soms lastig maakt om de oorzaak van een ziekte te bepalen.

Drugs / Alcohol

Als je denkt aan bodybuilding is het eerste wat je waarschijnlijk denkt al die mannen en vrouwen wat opgeblazen zijn zoals Arnold Schwarzenegger. Ze gebruiken allemaal stero??den om zo groot en sterk mogelijk te worden. Dat klopt wel, maar er zit meer achter. We kijken naar de verschillende soorten drugs die er zijn, wat ze doen, hoe onze spieren erop reageren en dus ook naar waarom deze drugs gebruikt worden. Hoe kun je ze innemen en ook nemen we een kijkje naar de effecten van alcohol.

Drugs

Drugs in de zin van performance enhancers of enhancers opzich, werken vooral samen met testosteron. Om dus te kijken wat bijvoorbeeld stero??den voor ons lichaam doen, moeten we eerst kijken naar hoe testosteron in ons lichaam werkt.

Testosteron is een lichaamseigen stof. Een geslachtshormoon om exact te zijn en de belangrijkste in het mannelijk lichaam. Als we kijken naar het woord zelf ”testosteron” kunnen we concluderen dat het bestaat uit de latijnse woorden ”testis”, wat voor geslacht (teelbal) staat, en stero??de. De stof wordt dan ook aangemaakt in de teelballen bij de mannen en in de eierstokken van de vrouwen, maar in veel mindere maten.

Wat is nu de functie van deze stof?
Testosteron is het hormoon wat bij het mannelijk geslacht ervoor zorgt dat je van een jongetje tot een man wordt gemaakt. Het begint zelfs al te werken in de embryo waardoor de primaire geslachtsorganen ontstaan.
Maar het begint pas echt op gang te komen rond het 13e levensjaar omdat je dan in de puberteid raakt. Dan begint het lichaam de stof meer te produceren en komen de geslachtsorganen pas echt in werking. De teelballen zakken en de productie van sperma komt in werking en ze maken de stof aan en de penis begint te groeien (secundaire geslachtsorganen). Ook begint de beharing rond de schaamstreek en de rest van het lichaam, denk hierbij aan gezichtsbeharing en je stem zal veranderen van een hoge frequentie naar een diepere mannelijkere frequentie.
Omdat je lichaam nog groeit, maakt het eerst een ander hormoon aan, namelijk het groeihormoon. Nadat je helemaal bent uitgegroeid en de stof dus niet meer wordt aangemaakt, begint het met de volle productie van testosteron. Hier beginnen je spieren ook meer op te reageren en het ontwikkelt het spierstelsel. Nu deze ook beginnen te groeien en nog gevoeliger worden, krijgt je lichaam de fysieke uitstraling van een man. Over de verdere werking met spieren zullen we het later hebben.
Het hormoon wordt ook niet voor niets je geslachtshormoon genoemd. Je lichaam wordt aan het denken gezet en begint zich te richten op voortplanting. Je begint een libido (seks-drive) te ontwikkelen. Omdat bij mannen meer testosteron aanwezig is (in de puberteid 100% in werking) dan de vrouwen verklaard dat ook waarom mannen meer geneigd zijn naar geslachtsgemeenschap.

Maar hoe zit het dan met vrouwen?
Maken vrouwen ook testosteron aan? Ja, vrouwen maken testosteron aan, maar in veel mindere maten (1 ‘ 2 mg per dag). Voor de rest werkt het hetzelfde als bij de man. Bij menstruatie komt het ”meeste” hiervan vrij en zal het lichaamshaar ook sneller groeien.

Nu we weten wat testosteron is, kunnen we kijken naar de drugs die testosteron toevoeren aan ons lichaam.
We weten inmiddels dat testosteron de spieren onderhoud en het voor 100% werkt in de tienerjaren, dus is dit de meest geschikte periode om aan je spieren te werken. Er zijn ook supplementen die testosteron bevatten. Al deze supplementen zijn synthetisch want ze worden niet meer door de mens zelf aangemaakt. Hoe meer testosteron, hoe meer het je spieren onderhoud. Daarom kiezen bodybuilders ervoor om drugs te gebruiken om zo groot, mooie en sterk mogelijke spieren te krijgen of om beter te presteren. Maar wat voor drugs die testosteron bevatten zijn er en hoe werken ze?

Anabolen / Stero??den:
Waarschijnlijk de meest bekende drug in de wereld van spieren. Sommige zijn in pilvorm en dienen dus via de mond te worden ingenomen, andere zijn in injectie vorm en zullen dus musculair moeten worden ingenomen, anders gezegd: direct inspuiten in de spier (meestal de bilspier omdat dit de grootste spier is in het lichaam).
Hoe de drug werkt hangt af van om welke anabool of steroid het gaat, maar er zijn twee voornaamste werkingen:
– Sommige van deze soort binden zich aan de androgene ontvanger (een mannelijk geslachtshormoon wat onder de klasse van testosteron valt) en zorgen dat ze overgaan naar het omzetten van eiwitten en we weten al dat eiwitten de bouwstenen zijn van spieren en door deze extra boost zullen ze nog groter worden. Ook zal dit een flinke toename van kracht voorzien.
– Er zijn er ook bij die juist niet aan de androgene ontvangers binden maar zijn capabel genoeg om ervoor te zorgen dat het spierweefsel niet wordt afgebroken wanneer het lichaam glutamine, een belangrijk bestanddeel van eiwit, uit de spieren wilt onttrekken.
Nu is het natuurlijk niet zo dat je na de inname van deze stoffen meteen resultaat gaat zien. Het is een permance enhancer, dus je zult nog steeds net zo hard moeten presteren zoals het hoort. Het resultaat zal dan wel wat sneller en groter komen, maar dat zal nooit gebeuren als je er niet voor werkt.

Omdat niet elke anabool en stero??de op dezelfde manier werken, kun je ook andere resultaten krijgen. Hier zijn twee verschillen:

Aziz Shavershian alias ”Zyzz” Arnold Schwarzennegger
Anabolisch gebruik: Aesthetisch lichaam Stero??disch gebruik: zo groot n n gebruik: mogelijk aesthetisch lichaam.

Het gebruik ervan neemt zowel positieve effecten als negatieve effecten met zich mee. Laten we ze even op een rijtje zetten:

Positieve effecten:
– Intense spiergroei.
– Grote krachttoename.
– Cuts & veins: je lichaam is dan zo gespierd en het vetpercentage is zo laag dat je
aders goed te zien zijn.
– Niemand zal aan je twijfelen of je wel traint.
– Snel spierherstel.
– Verhoogd libido.

Negatieve effecten:
– Emotionele onstabiliteit.
– De producten zijn duur.
– Verhoogde bloeddruk in grotere organen.
– Verhoogde kans op hartaanval op termijn.
– Voortplantingsproblemen.
– Hoog cholesterol.
– Acne.
– Cardiovasculaire problemen (heeft betrekking op hart een bloedvaten).
– Nier problemen (meestal bij orale inname*).
– Lever problemen (meestal bij orale inname*).
– Overactieve werking transpiratie organen.
– Ziekte verspreiding (alleen bij intectie).
– Depressie.

*Bij orale inname moet de stof door de lever. Omdat de lever ervoor zorgt dat onzuiveren stoffen worden gefilterd en dus hier langskomen, zijn ze schadelijk voor dit orgaan.
*Bij orale inname moet de stof na de filtering bij de lever uit het lichaam komen wat gebeurt door urine, wat dus betekent dat het eerst nog door de nieren moet.

Conclusie:
Testosteron boosters werken als je zoekt naar een zo groot mogelijk of zo aesthetisch mogelijk lichaam, maar je moet wel bewust zijn van de gevaren ervan. Het is aan de gebruiker zelf om te overwegen of deze negatieve effecten de positieve effecten uitwegen.

Doping:
Doping is ook een prestatie verhogende drug. Doping komt voor in allerlei soorten, waaronder: bloedtransfusies, injecties en pillen. Het is voornamelijk bekend onder de wielrenners en zwemmers. Net zoals bij de anabolen en stero??den werkt doping samen met testosteron (vandaar prestatie verhogend), en is dus soortgelijk aan die drugs.

Volgens dopingautoriteit.nl luidt de defenitie van doping: ”Stoffen of methoden die verboden zijn door het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA). Officieel: een overtreding van een of meer bepalingen uit het dopingreglement”.
Deze bepalingen zijn:
‘ Aanwezigheid van verboden stof(fen) en/of verboden methode(n);
‘ (Poging tot) het gebruik van verboden stof(fen) en/of verboden methode(n);
‘ (Poging tot) gebrekkige medewerking;
‘ Gebrekkige informatieverstrekking;
‘ (Poging tot) manipuleren;
‘ (Poging tot) bezit;
‘ (Poging tot) handel;
‘ (Poging tot) toediening;
‘ (Poging tot) medeplichtigheid;
‘ (Poging tot) verboden samenwerking;
‘ Voor minder valide sporters geldt het verbod op ‘boosting’.

Wanneer komt een stof of methode op de dopinglijst van de WADA te staan?
De stof of methode komt op de zwarte lijst als het aan minimaal twee van de 3 criteria voldoet. Deze criteria zijn:
1. (mogelijke) bevordering op de prestatie.
2. (mogelijke) schadetoedingen aan het lichaam.
3. Het gaat tegen de ‘Spirit of Sport’ in.

Voorbeelden van stoffen of methoden die op de dopinglijst staan.
Zoals al eerder werd gezegd staat het toevoeren van anabolen stero??den op de lijst omdat het prestatie verhogend is. Maar het kan ook zijn dat bij voedingssupplementen dopinggeduidende stoffen zijn verwerkt. Dat komt omdat bij voedingssupplementen minder strikt aan de hygi??ne voorschriften word gehouden. Hierdoor kan het voorkomen dat in de fabriek waarin het supplement wordt gemaakt doping terecht komt. Dat kan onder andere door wanneer de gebruikte apparatuur niet goed is gereinigd nadat het dopinggeduidende stoffen heeft verwerkt. Hierdoor lopen de sporters die dit supplement gebruiken gevaar bij de dopingcontroles ondanks dat het om kleine hoeveelheden gaat.

Synthol:
Als iemand in de zoektocht naar grote spieren gaat en niet meer zijn behoefte haalt uit de werking van anabolen stero??den, is er nog het meest extreme: synthol.
Deze stof werd in de jaren ’90 ontdekt door de bodybuilding goeroe Chris Clarke.
Bij synthol is de daadwerkelijke training niet zo belangrijk omdat je de spieren direct vergroot. En daar blijft het bij, geen kracht, geen uithoudingsvermogen, alleen spiervergroting.

Hoe werkt synthol?
Synthol werkt alleen bij injecties. In de naald waarmee je injecteert zit 85% olie, 7,5% lidoca??ne en 7,5% alcohol. Je injecteert dit mengsel direct in de spier waarvan de gebruiker vind dat die moet groeien en dan zullen de vetzuren ervan onder d??t spierweefsel gaan zitten waardoor ze op miraculeuze manier immens groeien.

Bijwerkingen:
Het is pas recent dat de artsen en wetenschappers de gevolgen ervan ontdekken. Zo is er al voorbeeld een 29-jarige ”bodybuilder” die ongeveer 5 jaar geleden synthol in zijn armen injecteerde. Het lichaam begon zich tegen deze stof te werken en de persoon in kwestie was in zo een extreme pijn dat hij niet eens meer kon trainen. Er zijn er nog veel meer die dit is overkomen, niet alleen in de bicep ‘ tricep spiergroep, maar ook in borst, rug, benen en schouders. Het enige wat chirurgen op dit moment nog kunnen doen, is een amputatie op de groepen die ge??njecteerd worden.
Na de operatie zul je erachter komen dat synthol het spierweefsel bijna compleet had vervangen. Het enige wat overblijft is pus en vet en het spierweefsel is niet meer in staat zich te herstellen. Ook zal de pijn blijven aanhouden en trainingen kunnen niet meer worden voorgezet.

Conclusie:
Synthol is levengevaarlijk en kan je ledematen kosten. Er is weinig positiefs over te vertellen, los van dat je spieren op en niet menslijke manier groeien tot op niet meer oog-vriendelijke hoogte. Synthol is voor een reden illegaal. Los van dat ziet het er ook nog eens belachelijk en ongezond uit.

Alcohol

”Alcohol en spieren gaan niet samen” is een van de variaties die vaak over de twee gezegd word. Overmatig alcohol is al helemaal niet gezond om meerdere reden, maar dat is niet waar wij ons op richten. We kijken naar hoe alcohol met de spieren omgaan.

Wat weten we van alcohol en spieren?
Alcohol is een stof wat bijna altijd in het lichaam komt door drank(jes). Als het in je lichaam zit, komt het uiteindelijk in je bloed terecht en laat dat nou net hetgeen zijn wat ook naar spieren gaat. Alcohol komt dus in aanraking met de spieren.
We weten ook van spieren dat ze zich na een training herstellen en dan gevoelig zijn voor de anabolical window. Testosteron kan pas spieren laten groeien nadat het bij receptoren komt in de spieren. Door manieren van trainen maken je spieren meer receptoren aan door het kapotmaken ervan.
Nu we dit weten kunnen we kijken wat alcohol hiermee doet.
Als we iemand na een intensieve krachttraining de hoeveelheid van 8 biertjes geven, zullen we al merken dat iets gebeurt. Na de training stroomt het bloed snel door het lichaam en vooral naar de spieren die getraind werden. Wat we zullen zien is dat het aanmaken van de nieuwe receptoren is afgeremd. Het zou dus kunnen dat alcohol de testosteron receptoren beschadigd.
Maar na een intensieve training wordt ook veel testosteron gemaakt die zoekt naar de receptoren. Echter nadat de alcohol is toegediend kan het extra testosteron nergens heen omdat er te weinig receptoren zijn en daardoor kan minder spiergroei plaatsvinden. De alcohol leidt er ook toe dat de spieren nu een langere tijd nodig hebben om te herstellen dan zonder de alcohol.

Hoe zit het als je eiwit neemt ??n alcohol na een training?
We hebben eerder gezien dat eiwitten goed zijn voor spierherstel, vooral in de anabolic window. Dus zou dit de oplossing zijn voor het negatieve effect van alcohol gebruik, toch? Nee, uit ons onderzoek is gebleken dat het resultaat teleurstellend is. Het effect van de alcohol is groter dan het effect van de eiwitshakes die werden toegediend. De tegenwerking van de shakes hefte de negatieve werking van het alcohol maar in kleine mate op.

Conclusie:
Uit het onderzoek is dus gebleken dat alcohol je spiergroei ingaat. Of dat nou werkelijk zo erg is’? Alleen als je meer dan 3 dagen in de week meer dan 3 liter zou wegdrinken op een avond, dan is het pas echt schadelijk voor de spiergroei door de hoeveelheid. Dat komt omdat je spieren voor optimale groei 3 dagen nodig hebben. Drink je bijvoorbeeld ‘?n keer per twee weken zal het effect minimaal zijn. Je kunt dus nog steeds van alcohol genieten, zolang het maar in mate gebeurt. Omdat we zagen dat je in je tienerjaren het meeste testosteron aanmaakt, is het weer een extra reden om de alcoholgrens op de leeftijd 18 te zetten. Door het minder gebruik maken van alcohol krijgt al dit testosteron de kans om naar de receptoren te gaan omdat deze niet zijn afgebroken. Alcohol in de juiste maten en op het juiste moment kan dus geen kwaad. Er staat niet voor niets bij elke reclame ”geniet, maar drink met mate”.

t in here…

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.