Truman’s dagelijks leven
Truman Burbank (Jim Carrey) is een normale man in een heel normaal, bijna stereotiep dorpje in de Verenigde Staten. Truman is gelukkig en heeft een vrouw, een vriend die af en toe langs komt met een sixpack biertjes, een huis en een doodgewone baan als verzekeringsagent. Het enige wat er anders is aan Truman is dat hij bang is voor water, omdat toen hij jong was zijn vader verdronk toen het ging stormen tijdens hun boottochtje. Maar diep van binnen wil hij iets anders. Truman wil op reis, de wereld in en de sleur van Seahaven verbreken.
Truman’s ontdekking
Als er allerlei rare dingen om Truman heen gebeuren (studiolampen die uit de lucht vallen, de radio zendt per ongeluk zijn locatie uit en een gebouw heeft achter de lift een studio.) begint hij te twijfelen of zijn werkelijkheid wel echt is. Als hij van het eiland probeert te ontsnappen, is er opeens een kernramp en mag Truman niet doorrijden. Truman blijkt de hoofdrolspeler in een wereldberoemde realityserie te zijn, zonder dat hij het weet. Iedereen om hem heen is een figurant in de set, en iedereen liegt tegen hem.
Hij bedenkt een plan om te ontsnappen van de camera’s, en vult zijn bed op en stopt er een taperecorder met een snurk-bandje erbij.
Truman ontsnapt
Als de cameracrew denkt dat hij slaapt, ontsnapt hij door een raam. Na een tijdje hebben de TV-mensen het door, en gaan alle figuranten op het eiland hem zoeken. Hij wordt nergens gevonden, en dan bedenkt de bedenker van dit alles dat hij misschien op zee kan zitten. Dan wordt duidelijk dat Christof (de bedenker) de verdrinking van zijn vader in sc??ne had gezet zodat Truman niet het eiland zou verlaten (omdat hij bang is voor water).
Als Christof de camera op zee richt, ziet hij Truman in een zeilbootje wegvaren. Christof probeert Truman weg te vagen door een storm te cre??ren, maar dat lukt niet en Truman vaart tegen de rand van de nep-wereld aan. Christof spreekt hem aan, en zegt dat de buitenwereld niet zo idyllisch is als in Seahaven. Truman gaat toch weg.
Bron: http://www.imdb.com/title/tt0120382/plotsummary?ref_=tt_stry_pl
2. In welke opzichten verschilt het dagelijkse leven van Truman van het werkelijke leven? Probeer zo veel mogelijk verschillen te vinden maar vijf is het minimum.
In Seahaven is er geen misdaad, er hangen overal camera’s, iedereen om Truman heen acteert, iedereen is bijna altijd blij, de dag- en nachtcyclus zijn kunstmatig, het weer is tevens kunstmatig.
3.
A. Wat is massamedia?
Massamedia is een manier van de media gebruiken waarmee je grote groepen mensen bereikt. Voorbeelden zijn: een populaire televisiezender, een veelgelezen landelijke krant of tijdschrift.
B. Waarom is de identiteit van media zo belangrijk?
Zodat mensen op allerlei verschillende manieren worden ge??nformeerd, zo kunnen mensen een compleet beeld van de werkelijkheid vormen en baseren ze hun kennis niet uit een informatiebron.
C. Op welke manier werd in de Truman Show gebruikt gemaakt van massamedia?
The Truman Show was een erg populair programma op TV, dat is dus een gebruik van massamedia. Voor Truman zelf was er bijna geen massamedia beschikbaar, alleen de plaatselijke krant.
4. Verklaar de titel van de film. Er zijn meerdere ‘gezichtspunten’ mogelijk!
Truman Burbank speelt zonder dat hij het weet de hoofdrol in een show, ‘The Truman Show’. De film wordt vernoemd naar de Tv-serie in de film zelf. Voor Truman was zijn hele leven voor de ‘show’, dus nep.
5. Truman krijgt twijfels. Wanneer beginnen die twijfels? Duidelijk aangeven!
Truman’s twijfels beginnen als hij zijn (verdronken) vader op een dag in de stad tegenkomt. Hij probeert Truman aan te spreken maar wordt al gauw meegenomen door twee figuranten en op een geblindeerde bus gezet.
6. Op welke momenten was er sprake van sluikreclame? (vijf momenten benoemen)
1: Truman wordt tegen de muur geduwd door twee mannetjes, waardoor de kijker een poster van Kaiser kip ziet.
2: Truman wordt weer tegen de muur geduwd, nu zie je een makelaarsposter van Carlton Homes.
3: De vrouw van Truman, Meryl, komt thuis met een multifunctioneel keukengereedschap en praat er enthousiast over, waarbij het merk duidelijk in beeld komt.
4: Meryl vraagt of hij een kopje chocolademelk wil, waarbij ze met lof over het merk praat.
5: Bij de kiosk, kopen heel veel mensen het tijdschrift Dog Fancy. Ze spreken duidelijk de titel uit.
7.
A. Wat is een stereotype?
Een stereotype is vaak een overdreven beeld van een bepaalde groep mensen, die meestal niet overeenkomt met hoe het in het echt is.
B. Welke stereotype beeld was het sterkst aanwezig volgens jou, en hoe kwam dit in de film tot uiting?
In de film, was Seahaven een stereotiep Amerikaans dorpje. Alle inwoners van Seahaven gedroegen zich vriendelijk en blij, werkten hard, het grootste deel was blank en hadden allemaal mooie kleren aan en een mooi huis. Ook was er geen misdaad. Dit is representatief voor de zogenaamde ‘American Dream’. Ik vond dus het stereotype van de mens de American Dream had bereikt het sterkst aanwezig.
8. Geeft de film een objectief of subjectief beeld van de Amerikanen? Waar blijkt dat uit? (objectief/subjectief want’)
Subjectief, want de karakters om Truman heen zijn nep, en bedacht door ‘?n persoon (Christof). Het is niet de bedoeling van Christof om een objectief beeld te schetsen. De mensen weergeven idyllische Amerikaanse mensen, en zijn dus representatief van een ideaalbeeld (dus slechts een mening).
9. De Truman-gekte op de Amerikaanse televisie. Geef twee voorbeelden van soortgelijke Nederlandse ‘gekten’.
De Gouden Kooi, waar mensen ook naar keken om echte reacties en emoties te zien. Boer Zoekt Vrouw, dit gaat ook over ‘echte’ mensen, waarbij boeren naar de echte liefde zoeken.
10. Hierboven heb je twee voorbeelden van Nederlandse gekten gegeven. Probeer aan te geven wat het effect kan zijn op het leven van iemand die in zo’n show heeft gezeten. Geef twee voordelen, maar ook twee nadelen!
De vergoeding die zo’n persoon vaak krijgt, is niet mis. Ook na de show kun je met je naamsbekendheid geld verdienen (reclame, interviews, enz.). Het kan ook erg stimulerend voor je ego zijn om bekend te zijn na zo’n show. Of dat een voordeel is, ligt aan de persoon.
De nadelen kunnen zijn: het hebben van een fatsoenlijk priv??leven is erg moeilijk met constante aandacht van de pers. Ook lopen meestal persoonlijke relaties stuk door deze aandacht.
11. Beschrijf het einde van de film, en de reactie van de Amerikaanse consument. Wat vind je hier van? (let op twee vragen, twee antwoorden!)
Truman vaart van het eiland weg met een zeilbootje, dit tegen alle verwachting in want hij was na het ge??nsceneerde bootongeluk van zijn vader bang voor water geworden. Christof wil Truman stoppen, en laat een storm op de zee cre??ren. Truman’s boot slaat om, maar hij overleeft het en komt bij het einde van de nep-wereld aan. Hier staat de muur van de enorme koepel die over Seahaven staat, en bereikt via een trapje naast de muur (en het water) een deur waar exit op staat. Als Truman de deur opendoet, wordt hij aangesproken door Christof. Christof probeert Truman over te halen om niet te gaan, en vertelt hem dat er in de buitenwereld dezelfde leugens en bedrog zijn. Truman luistert niet, en als hem gevraagd wordt om iets te zeggen, zegt hij ‘In case I don’t see ya: Good afternoon, good evening and goodnight’. Dit was het zinnetje wat hij elke ochtend tegen zijn overburen zei als hij naar zijn werk ging. Hij buigt, en gaat door de deur naar buiten.
Het Amerikaanse publiek reageert uitzinnig van vreugde, een barman deelt high-fives uit aan een volle zaak die allemaal aan de buis gekluisterd zijn. Vervolgens haalt de directeur van de zender de uitzending uit de lucht. Televisiekijkers zappen naar het volgende kanaal.
Ik vind het einde van de film leuk, maar de makers hadden wel iets originelers kunnen verzinnen: dit is nogal een Hollywood einde (de hoofdpersoon overwint zijn moeilijkheden en gaat zijn eigen weg). Tegelijkertijd laten de filmmakers zien hoe zeer het Amerikaanse publiek van happy endings houdt. Ze nemen daarmee zichzelf en het publiek niet zo serieus, en dit kan ik wel waarderen en vind het grappig. Het feit dat de kijkers hierna gewoon naar de volgende show zappen vind ik ook grappig en laat zien hoe snel mensen er al weer naar het volgende item gaan.
12. Hoe ver mogen de media van jou gaan in ‘hun spel met de consument’? Geef heel duidelijk en gemotiveerd aan waarom jij dit vindt. In je antwoord je moet minstens vier van de onderstaande woorden verwerkt zijn (geef die woorden vetgedrukt aan!): massamedia, reclame, injectienaaldtheorie, agendatheorie, selectieve waarneming, doelgroep, belangen, stereotypen, vooroordelen, schijnwerkelijkheid, rolpatronen, ideaalbeeld, indoctrinatie. (20-puntenvraag!)
Ik vind dat de massamedia tot op bepaalde hoogte een spel met de consument kan spelen.
Op het moment zijn er vooral bij commerci??le zenders op de televisie ‘makkelijke’ programma’s te kijk. Deze programma’s worden precies gemaakt voor hun doelgroepen, en voldoen aan het ideaalbeeld dat een doelgroep graag zou hebben van de werkelijkheid. Als zo’n doelgroep alleen maar zulke programma’s kijkt, krijgen zij (volgens mij) last van selectieve waarneming: ze zien allen maar wat in hun plaatje past.
Een voorbeeld is een Tv-show waarbij alle Marokkanen crimineel gedrag vertonen. Deze Tv-show zal vooral populair zijn onder de blanke bevolking. Daardoor bevestigt het de eventueel aanwezige vooroordelen. De vraag is; waarom zijn deze programma’s zo populair? Dat komt doordat dit soort mensen dan kunnen denken: Zie je wel, ik had gelijk! Mensen worden dus niet uitgedaagd om hun idee??n te onderzoeken, ik denk niet dat dit positieve gevolgen heeft voor de samenleving.
Natuurlijk is het goed om programma’s te maken die veel bekeken worden (inkomsten, bekendheid, enz.) maar ik vind wel dat de belangen van de maatschappij voor de belangen van de producenten gaan. Laat er dus ruimte blijven voor programma’s, kranten en tijdschriften die niet afhankelijk zijn en be??nvloed worden door reclame inkomsten.