Essay: Review of globalization articles

Artikel: From Davos, a View on the State of Globalization
Auteur: Peter Coy, Matthew Campbell en Simon Kennedy
Verschijningsdatum: 16 januari 2014
Bron: website Bloomberg Businessweek
Hoe aan het artikel gekomen: Gezocht op www.businessweek.com op globalization.
URL: http://www.businessweek.com/articles/2014-01-16/at-davos-the-state-of-globalization-in-2014#p1i

Waarom gekozen voor dit artikel:

Dit artikel is gekozen omdat het een perspectief biedt op de huidige wereld economie en hoe deze wordt waargenomen in de wereld. Hierbij worden ook cijfers over de huidige stand van globalisatie gegeven. Naast dat het artikel helpt met het vormen van een beeld worden ook diverse bronnen en experts benoemd die kunnen worden gebruikt tijdens het verdere onderzoek.
Dit artikel is betrouwbaar omdat het duidelijk refereert naar haar bronnen, hierbij is het wel van belang om te begrijpen dat dit artikel primair is geschreven voor een Amerikaans publiek en het is uitgegeven door een commercieel bedrijf.

Samenvatting

Het ”World Economic Forum” in Davos kan worden gezien als de bakermat van Globalisatie. Dit jaarlijks evenement trekt wereldleiders, denkers en zakenmannen om de stand van de wereld te bespreken. De missie is hierbij ”de verbetering van de wereld status” waarbij een ge??ntegreerde wereld het onderliggende ideaal is.
Door de crisis is de groei van de wereldhandel gehalveerd. De grootste gevaren voor de wereld handel zijn op dit moment de protectionisme en immigratie restricties. Positief zijn de debatten over nieuwe handelsakkoorden zoals het Trans-Pacific Partnership tussen Amerika en Europa. De focus zal liggen op de ongelijkheid in de wereld.

Artikel: Globalization Is in Retreat? Not So Fast
Auteur: Euduardo Porter
Verschijningsdatum: 16 september 2014
Bron: website New York Times
Hoe aan het artikel gekomen: Binnen de website van www.nytimes.com gezocht met zoekwoord ‘globalization’.
URL: http://nyti.ms/1qVy0Me
Waarom gekozen voor dit artikel:
Mist nog de reden van keuze en of het artikel wetenschappelijk is.

Samenvatting
Volgens het artikel schijnt globalisatie op zijn beloop te zijn want multinationals kiezen ervoor om hun fabrieken te verplaatsen naar de V.S., vanwege goedkope aardgas en een licht gereguleerde arbeidsmarkt. China wordt steeds minder aantrekkelijk want arbeid wordt duurder en de piraterij van intellectuele eigendom.

Daarentegen is het moeilijk te achterhalen in de data dat globalisatie minder wordt. Daarnaast heeft China meer FDI ontvangen vergeleken met 6 jaar geleden. Wel zijn er door de recessie protectionistische maatregelen getroffen om de lokale productie te beschermen. Terrorisme en politieke instabiliteit kunnen de kosten opvoeren aan het wereldwijde productienetwerk drukken.

Artikel: Wat kan verdere globalisering Nederland nog brengen?
Auteur: Philip Hans Franses en Siebe Versendaal
Verschijningsdatum: 12 juni 2012
Bron: website Erasmus School of Economics
Hoe aan het artikel gekomen: www.google.nl (zoekterm: globalisering Nederlandse bedrijven)
URL: http://www.eur.nl/ese/nieuws/economieopinie/artikelen/detail/article/38342-wat-kan-verdere-globalisering-nederland-nog-brengen/
Mist nog reden voor keuze en of het artikel wetenschappelijk is.

Samenvatting
Volgens het rapport met de titel ‘DHL Global Connectedness Index 2011’ is Nederland als het ware het meest ‘geglobaliseerde’ land ter wereld. Het gaat hier om de diepte en de breedte van internationale verbondenheid. De indruk bestaat dat deze verbondenheid samenhangt met BBP per capita. Volgens het artikel is er een duidelijke link geconstateerd tussen economische ontwikkeling en globalisering. Er is nog ruimte voor een groot potentieel aan directe handelsbetrekkingen tussen Nederlandse en buitenlandse bedrijven, zeker buiten Europa. De causaliteit tussen verbondenheid en BPP is niet eenduidig maar desondanks lijkt een inkomensgroei van zo’n 15% bijzonder de moeite waard.

Globalisering in z’n achteruit
Auteur: Marcia Luyten
Verschijningsdatum: 28 juni 2014
Bron: website VPRO
Waar gevonden: tweede pagina in Google, 19e resultaat, zoekwoorden: globalisering en protectionisme
URL: http://www.vpro.nl/buitenland/smaakmakers/marcia-luyten/deglobalisering.html
Waarom voor deze bron gekozen: Marcia Luyten laat in het artikel naar voren komen dat economen bezorgd zijn over de afnemende globalisatie van de wereldhandel. Deze bron sluit goed aan op het artikel van Pankaj Ghemawat dat ook laat zien dat globalisatie in gevaar is. Met deze bron wordt het artikel van Ghemawat aangevuld met oorzaken van deglobalisatie en er wordt er ook gekeken naar de positieve kant van deglobalisatie.

Het artikel is als achtergrondinformatie geschikt omdat het van de website komt van de VPRO, en geschreven is door econoom en cultuurhistoricus Marcia Luyten. Het artikel is betrouwbaar, omdat er verschillende kanten worden besproken van deglobalisering, bijvoorbeeld de oorzaken en de positieve kant.

Samenvatting
Na een tijd van steeds meer integratie van markten door globalisering is er op dit moment sprake van deglobalisering. Grote westerse bedrijven halen hun productie terug uit de lagelonenlanden.

Er zijn drie oorzaken die voor deglobalisering zorgen.
1. Banken lenen tegenwoordig niet snel geld.
2. China en India groeien minder hard en hierdoor worden er minder goederen gemaakt en verkocht.
3. Protectionisme maakt een opmars en dit zorgt ervoor dat internationale handelsbesprekingen vastlopen.

Er is ook goed nieuws naar aanleiding van deglobalisering. Door stijgende kosten worden de economie??n lokaler, wat ervoor zorgt dat het milieu minder wordt belast.
2A. Wetenschappelijke kennis versus alledaagse kennis.
Wetenschappelijke kennis is op methodologie gebaseerd en toetsbaar. Hetgeen alledaagse kennis niet is. Alledaagse kennis is de informatie die wij opdoen in het alledaagse leven welke vervolgens deels wordt geaccepteerd naar belevingswereld en emotie. Vervolgens wordt deze kennis getoetst in de praktijk en wordt het gewijzigd als deze kennis fout blijkt of niet meer toepasbaar is. Wetenschappelijke kennis wordt verkregen door het verkrijgen van informatie op een systematische manier en wijze van denken. In deze systematiek is bewijsvoering, de mogelijkheid tot controle en herhaalbaarheid essentieel.

2B. Drie argumenten waarom niet alle gevonden informatie als waar kan worden beschouwd.
1. Wanneer de betrouwbaarheid van de bron en of het onderzoek niet te achterhalen is, bijv. bij een publicatie van een onderzoek dat gebruikt wordt om een bepaald product of doel/ idee te promoten kunnen data gemanipuleerd worden of weggelaten om alleen de boodschap over te brengen die op dat moment voor hen van belang is. Daarnaast, bij nader navragen, zijn vaak de details van het onderzoeksproces onduidelijk of worden ??berhaupt niet gegeven.
2. Wanneer alleen feiten en informatie worden verzameld, maar ze niet systematisch worden ondergebracht of geordineerd als een zelfstandige activiteit zonder een duidelijk vooropgezet doel. In dit geval gaat het niet om logische verbanden en kan men er niet op vertrouwen dat de informatie wel waar en relevant is.
3. In het geval dat feiten of informatie opnieuw worden gebruikt, maar daarbij de verzamelde gegevens niet worden ge??nterpreteerd.

1A-B. Vier artikelen

Onderzoeksvraag
Wat is het effect van non-tariff maatregelen op de import van Amerikaanse agrarische producten naar de Europese Unie?

Waarom is deze onderzoeksvraag geformuleerd?
In het artikel van Pankaj Ghemawat wordt uitgelegd dat de globalisatie van Nederland minder is dan vroeger en dat Nederland ook terrein verliest op dit gebied. Het opkomen van nativisme in Nederland komt de globalisatie niet ten goede. Globalisatie maakt op dit moment geen vooruitgang meer, globalisatie is dood.

De onderzoeksvraag is beschrijvend
We zijn ge??nteresseerd in de kenmerken van protectionisme en naar de invloed van protectionisme op het handelsgedrag van Nederlandse multinationals.

Hieronder zijn de kernwoorden uit de onderzoeksvraag gedefinieerd:
1. Wat is globalisering?
Globalisering is het proces van toenemende economische, culturele en politieke verbondenheid op wereldwijd niveau.
http://www.pvda.nl/standpunten/internationaal/globalisering

2. Wat is protectionisme?
De bescherming van de eigen economie tegen buitenlandse concurrentie. www.economische-begrippen.nl/protectie

(Woordenboek Prisma: stelsel van invoerrechten, uitvoerpremies en dergelijken waarmee een land de eigen producten beschermt)

3. Wat zijn Nederlandse multinationals?
Woordenboek Prisma: onderneming die in veel landen vestigingen of dochterondernemingen heeft.

Onderzoeksdoelstelling
Het bepalen van de voor- en nadelen van protectionisme voor Nederlandse multinationals.
Waarom is deze onderzoeksdoelstelling geformuleerd?
Deze onderzoeksdoelstelling geeft een beeld van de consequenties van protectionisme voor Nederlandse multinationals. Met het behalen van deze onderzoeksdoelstelling wordt er antwoord gegeven op de onderzoeksvraag.

Hypothese stellen: meer van dit leidt tot meer/minder van dat.
1. Wat is er al over het onderwerp bekend?
2. Wat hebben anderen al geschreven over deze vraag?
3. Welk soort onderzoek? Verkennend, beschrijvend of verklarend?
4. Kiezen van een doelgroep; voor wie wordt het onderzoek geschreven?
5. Objectief?
Harvard Referencing

Coy, P., Campbell, M. en Kennedy, S. (2014). From Davos, a View on the State of Globalization. Available: http://www.businessweek.com/articles/2014-01-16/at-davos-the-state-of-globalization-in-2014#p1i. Last accessed 26th Sept 2014.

Porter, E. (2014). Globalization Is in Retreat? Not So Fast. Available: http://nyti.ms/1qVy0Me. Last accessed 24th Sept 2014.

Franses, P. en Versendaal, S. (2012). Wat kan verdere globalisering Nederland nog brengen?. Available: http://www.eur.nl/ese/nieuws/economieopinie/artikelen/detail/article/38342-wat-kan-verdere-globalisering-nederland-nog-brengen/. Last accessed 24th Sept 2014.

Luyten, M. (2014). Globalisering in z’n achteruit. Available: http://www.vpro.nl/buitenland/smaakmakers/marcia-luyten/deglobalisering.html. Last accessed 24th Sept 2014.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.