Q-koorts is een ziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Coxiella burnetii. De bacterie verspreid zich gemakkelijk doordat het aan stof blijft zitten dat via de lucht verspreid en is over de hele wereld verspreid. De incubatie tijd van ligt tussen de 9 en 40 dagen en ‘?n bacterie is genoeg om de ziekte te krijgen. Coxiella burnetii is een pleomorfe coccobacil. Dit betekent dat de Coxiella Burnetii een meervormige ronde bacil is. De bacterie Coxiella burnetii komt in twee verschillende fasen voor. Dit is een fase I of een fase II. Bij acute Q-koorts is de hoeveelheid antistoffen tegen de fase II bacterie hoger en bij chronische Q-koorts is de hoeveelheid antistoffen tegen fase I bacterie hoger.
Bij de fase I bacterie is virulent en een lypopolysacharide. Virulentie betekent tot in hoeverre de bacterie de pati??nt ziek kan maken. Dus als de bacterie virulent is, kan het de pati??nt vrij heftig ziek maken. Een lypopolysacharide is een lang molecuul in de celwand van de bacterie dat bestaat uit een giftige combinatie van vetten en suikers. Hij beschermt het molecuul ook. Een fase II bacterie is niet virulent en kan de pati??nt dus niet heel ernstig ziek maken. Ook bevat deze fase II bacterie een kreupele lypopolysacharide. Hierdoor is de bacterie minder effectief en zwakker dan de fase I bacterie.
De naam Q-koorts komt van het Engelse woord query-fever. Query betekent vraagteken. De ziekte is zo genoemd omdat door dat de ziekte vroeger in Engeland ook voorkwam en het een onbekende ziekte was waardoor het werd vernoemd naar het vraagteken.
Q-koorts is een zo??nose, dit houdt in dat de bacterie wordt overgedragen van dieren op mensen. De ziekte kan over het algemeen niet van mens op mens worden overgedragen. Dit kan alleen als er contact wordt gemaakt met bloed waarbij de bacteri??n vanuit het bloed van het ene persoon naar het bloed van het andere persoon gaan.
Er zijn verschillende soorten Q-koorts. Er bestaat acute Q-koorts en chronische Q-koorts.
Acute Q-koorts lijkt vaak op een gewone griep. Hierbij worden vaak de symptomen hoesten en (hoge) koorts vertoont. Hierdoor hebben veel mensen het verward met een gewone griep. Dit komt doordat Q-koorts geen specifiek kenmerkende symptomen heeft. Het kan ook zo zijn dat iemand die Q-koorts heeft longontsteking of leverontsteking krijgt. Het komt vrij weinig voor, maar het kan ook zo zijn dat andere organen ook ontstoken raken.
De meest voorkomende symptomen zijn dus longontsteking, koorts, hoesten en een subklinisch verlopende hepatitis. Een subklinische hepatitis is een leverontsteking die niet wordt waargenomen. De pati??nt heeft dus vaak niet door dat hij een leverontsteking heeft.
Acute Q-koorts kan invloed hebben op de zwangerschap. Het kan er namelijk voor zorgen dat er een vroeggeboorte, een miskraam of een intra-uteriene vruchtdood plaatsvindt. Een intra-uteriene vruchtdood is dat de baby in de baarmoeder doodgaat. Het gebeurt zeer zelden, maar het kan voorkomen dat de moeder de Q-koorts overdraagt aan haar kind door de placenta of moedermelk. Als de Q-koorts subklinsich verloopt(ongemerkt) tijdens de zwangerschap, heeft dit voor zover bekend geen invloed op het ongeboren kind.
Bij kinderen verloopt de ziekte vaker onopgemerkt dan bij volwassenen. Als de kinderen toch last krijgen van de ziekte, dan is het ziektebeeld te vergelijken met die van volwassenen. Bij kinderen komt het vaak niet voor dat ze bijzondere ziekteverschijnselen hebben.
Als je eenmaal de ziekte hebt gehad, ben je meestal voor de rest van je leven immuun voor Q-koorts.
Dieren hebben wel kans op reactivatie van de Q-koorts tijdens zwangerschap en dit geld waarschijnlijk ook voor de mensen.
Het kan ook zijn dat de Q-koorts opnieuw wordt geactiveerd als het immuunsysteem verzwakt is door ziektes zoals bijvoorbeeld HIV of kanker.
Mensen die bijvoorbeeld zijn gediagnosticeerd met HIV en Q-koorts vertonen vaak wel symptomen.
Wanneer de ziekte langer duurt dan 6 maanden houdt dit in dat het chronische Q-koorts is. Chronische Q-koorts kan zich ontwikkelen na de acute Q-koorts. Dit geldt ook voor de acute Q-koorts die geen symptomen gaf. Chronische Q-koorts kan er voor zorgen dat een pati??nt last krijgt van een endocarditis. Dit is een ontsteking aan de hartkleppen. Dit kan soms zelfs ontstaan een jaar na de eerste besmetting. Als iemand chronische Q-koorts heeft kunnen er maanden of zelfs jaren na de eerste besmetting nog symptomen optreden.
De bacterie C.brunetii groeit binnen in de cel en kan binnen in een fagolysosoom overleven. De lage pH-waarde in de fagolysosoom bevorderd het metabolisme en de vermenigvuldiging.
Mannen lopen meer kans op besmetting net als mensen tussen de 30 en 70 jaar. Dit komt waarschijnlijk doordat zij de meer kans hebben om contact te krijgen met de C.Burnetii bacterie.