Essay: Pearl Harbor

Na Pearl Harbor moesten de Japanse legerleiders bekijken hoe ze verder zouden gaan. Het leger en de marine waren nog incompleet van vorige aanvallen en kon niet zomaar een grote aanval beginnen. Aan haar lot overgelaten, koos de marine de twee eilandjes waaruit Midway bestond (een kleine 2.000 km noordwestelijk van Honolulu) als doel van de volgende grote aanval. Het eiland Midway was een strategische plek om aan te vallen. Ten eerste was het een mooie wraakactie na de pijnlijke nederlaag bij Pearl Harbor maar lag het eiland ook nog eens op een strategische plek voor eventuele aanvallen op de Hawa?? eilanden. Als ze geluk hadden, hoopten de Japanners de restanten die na hun aanval op Pearl Harbor van de Amerikaanse vloot waren overgebleven over te halen tot een beslissende zeeslag. Om er zeker van te zijn dat ze Midway konden veroveren had Japan een list bedacht. In plaats van meteen de Midway eilanden aan te vallen vielen ze eerst de Aleoeten aan. Dit plan werkte niet zoals gedacht. De eilanden Attu en Kiska werden ingenomen zonder tegenstand. Dit was helemaal niet de bedoeling. De bedoeling was om een groot deel van het Amerikaanse leger zou helpen Attu en Kiska te verdedigen zou een veel sterker deel van het leger het verzwakte Midway aanvallen. Een aantal belangrijke Japanse schepen werden ingezet voor de aanval tegen de Aleoeten om de tegenstand bezig te houden, maar omdat er geen tegenstand was konden die schepen ook niet gebruikt worden voor een aanval op Midway. De verwarde Japanse schepen waren nu over een veel te groot gebied uitgebreid terwijl er geen contact kon zijn tussen de schepen door de opgelegde onderlinge radiostilte

De rede dat de Amerikanen niet in de list trapten was omdat de gecodeerde boodschappen tussen Japanse bevelhebbers waren onderschept en ontcijferd. De Amerikaanse legerleiding nam de boodschap serieus en gokte erop dat het bericht echt zou zijn. Op 4 Juni 1942 tussen 06:30 en 07:00 was de aanval op het eiland echt begonnen. De beide vloten waren echter nooit binnen een afstand van 150 kilometer gekomen. Het gevecht was dus een luchtgevecht geworden tussen de twee grootmachten. Na over en weer gevechten kwamen de Amerikanen als winnaars uit de strijd. De slag om Midway was een belangrijk keerpunt in de oorlog tussen Amerika en Japan. Na deze slag was de macht van het Japanse Keizerrijk niet meer groot genoeg om veel schade uit te delen aan Amerika. Ook was de economie van Japan niet al te best waardoor verdere ontwikkeling van wapens, schepen en geschut niet op grote schaal doorgezet konden worden.

Op de zeer korte termijn was de aanval een groot succes. Van de 8 slagschepen die in Pearl Harbor lagen waren er 5 vernietigd. Ook waren er 2403 militairen omgekomen. Dit komt voor een groot gedeelte omdat een bom het slagschip USS Arizona raakte. Hierdoor kwamen er alleen al 1177 mensen om. Omdat er 343 van de 390 vliegtuigen vernietigd waren was ook de macht in de lucht van de Amerikanen een groot stuk ingeperkt. Japan ging na Pearl Harbor door met zijn aanvallen in Azi?? en veroverde snel Nederlands Indi?? en de Filippijnen.
Verder kwamen ze echter nooit: de geplande aanvallen op Australi??, India en de VS kwamen nooit serieus van de grond, en niet veel later echter bleek de aanval helemaal niet zo goed zijn voor Japan. Al in mei 1942 moest Japan zijn eerste nederlaag incasseren, toen de invasievloot van Nieuw-Guinea teruggedreven werd door een Amerikaanse vloot.

Een belangrijke tegenslag voor de Japanners was dat ze bij de aanval de olieopslagplaats niet bombardeerden omdat die helemaal niet gecamoufleerd was verwachtten de japanners niet dat er olie in die tanks zouden zitten. De rede dat de olieopslagplaatsen niet gecamoufleerd waren was omdat Amerika niet verwachtte dat ze helemaal tot Pearl Harbor aangevallen zouden worden. Ook was het water in de baai ondiep dus gezonken en beschadigde schepen konden gemakkelijk opgehaald en gerepareerd worden wat ervoor zorgde dat Amerika snel weer een vloot klaar had staan.
Amerika was niet alleen verslagen op Pearl harbor maar Amerika voelde zich vernederd. Ze waanden zich te groot en werden daarvoor afgerekend. Amerika voelde zich verplicht om zich te mengen in de oorlog waarmee ze zich eerst helemaal niet mee wilden bemoeien. Door de productie van oorlogswapens was Amerika al snel een nieuwe grootmacht. De Amerikaanse productie van vliegtuigen schoot omhoog van 6.000 in 1940 tot 47.000 in 1942 en zelfs verder tot 100.000 tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook jeeps, tanks en andere voetuigen werden aan de lopende band geproduceerd. De Amerikaanse industri??le productie was eind 1942 al even groot als die van alle drie de vijanden Japan, Duitsland en Itali?? en 1944 zelfs verdubbeld. Het Amerikaanse leger groeide snel uit tot meer dan 7 miljoen mannen en vrouwen in 1943.

Begin juni van dat jaar vond al de definitieve omslag plaats, toen de Amerikanen met de bij Pearl Harbor ongeschonden weggekomen vliegdekschepen een daverende overwinning bij Midway (Zie het kopje: ???De slag om Midway??? hieronder) behaalde door maar liefst vier Japanse vliegdekschepen tot zinken te brengen. Vanaf dat moment had Amerika het overwicht in de Grote Oceaan en had Japan in feite de oorlog al verloren. Het was slechts een kwestie van tijd voordat Japan zou capituleren.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.