Essay: Ontwikkelingen zijn in het voetbal

Voorwoord
Veel mensen denken dat er niet heel veel ontwikkelingen zijn in het voetbal maar eigenlijk is er best wel wat verandert en zitten er ook groten veranderingen aan te komen. Wij willen jullie hierin jullie wat vertellen van de veranderingen en wat er aan zit te komen.
Wij hopen hiermee duidelijk te maken dat er veel veranderingen zijn in het voetbal.
Graag willen wij onze begeleider dhr. L. Voeten bedanken voor de hulp en uitleg met ons werkstuk en ook willen wij dhr. Luc van Agt bedanken dat wij hem mochten interviewen voor ons werkstuk. De mensen die onze enqu??te hebben ingevuld willen wij ook bedanken

Inleiding
de afgelopen jaren zijn er veel fouten gemaakt door de scheidsrechters daarom om zijn er de afgelopen 10 jaar veel ontwikkelingen geweest in de voetbal technologie. Hierbij moet u denken aan doellijntechnologie en vanishing spray. Er zijn ook nog toekomstige ontwikkelingen. Op dit moment zijn de meeste dingen in een test periode en nog niet in een wedstrijd gebruikt maar over een aantal jaar zal dit zeker gaan gebeuren. Er zijn ook veranderingen in de voetbalschoen en de voetbal de stof of gewicht is bijvoorbeeld verandert.

Probleemstelling en deelvragen

Onze hoofdvraag is:
Wat is er veranderd/bijgekomen in de voetbaltechnologie in de afgelopen 10 jaar?

Onze deelvragen zijn:
1. Wat is voetbaltechnologie?
2. Waarom wordt het toegepast?
3. Wat is er veranderd in de technologie?
4. Wat is er bijgekomen in de technologie?
5. Wat zijn de voor- en nadelen?

Uitwerking van de hoofdvraag

Onze hoofdvraag:
Wat is er veranderd/bijgekomen in de voetbaltechnologie in de afgelopen 10 jaar?

De laatste jaren waren er heel veel klachten gekomen door spelers en clubs, dat de scheidsrechters en grensrechters veel fouten maakten. Naar aanleiding hiervan werd er veel ge??xperimenteerd met nieuwe technische hulpmiddelen. Bijvoorbeeld kunstgras, doellijntechnologie en vanishing spray. Kunstgras is een erg actuele onderwerp omdat alleen in Nederland de profclubs spelen met kunstgras en ook veel Eredivisie clubs zijn er op tegen want ze vinden het competitie vervalsing want je speelt niet op dezelfde ondergrond als bij ‘gewoon’ veld. Doellijntechnologie word getest of het werkt in het voetbal want het word al gebruikt in het hockey. De vragen die worden gesteld zijn bijvoorbeeld of de camera blijft zitten aan het doel als je hard tegen de paal of lat aan schiet. Ook of de camera ziet als de bal net over de lijn is. De doellijntechnologie word al wel gebruikt bij belangrijke wedstrijden zoals in de Champions league. Er zijn goede resultaten uit gekomen dat het goed gaat en het over een aantal jaren bij veel clubs is ge??nstalleerd. Het probleem is dat het erg duur is en daarom niet alle clubs het kunnen aanschaffen. De bedoeling van de Vanishing spray is om de muur op een goede afstand te zetten. De vanishing spray is al in gebruik bij de Nederlandse competitie. Ook werd het gebruikt bij het WK 2014 in Brazili??.
Niet iedere vernieuwing is een verbetering dus daarom word er veel dingen aangepast. Zoals lichtere voetbalschoenen, andere soorten noppen ander soort voetbal van een andere materiaal. Voetballers op het hoogste niveau zijn heel gevoelig voor kleine details. Daarom hadden voetbalschoenmakers het idee om een schoen aan te passen dat de schoen heel licht word zodat de spelers nog sneller en behendiger worden, ze hebben er ook een leuk kleurtje aan gegeven dat schoenen opvallen. Ook hadden de ontwerpers een idee om een schoen te maken voor kunstgras met speciale noppen maar dat is niet gelukt. Want er bestaan geen kunstgras schoenen. Omdat er veel verschillende ondergronden zijn is er ook geprobeerd een verandering te doen aan een voetbal. Ze hebben er iets aan gedaan zodat de voetbal minder snel slijt en het langer mee kan gaan.
Uitwerking van de deelvragen:

Deelvraag 1: Wat is voetbaltechnologie?
Voetbaltechnologie is een hulpmiddel, die ervoor dient om het voetbal eerlijker te laten verlopen voor de scheidsrechters en grensrechters. Voor de scheidsrechter wordt het hierdoor makkelijker om moeilijke beslissingen te nemen. Hierbij denken wij aan of het terecht buitenspel is maar ook of er terecht een vrijetrap en kaart is gegeven. Het betekend niet dat er helemaal geen fouten meer gemaakt worden.

Deelvraag 2: Waarom wordt het toegepast?
De laatste jaren werden er veel fouten gemaakt bij het voetbal en daar moest verandering in komen. Er worden tijdens wedstrijden fouten gemaakt die cruciaal kan zijn voor de wedstrijd bijvoorbeeld het WK van 2010 de wedstrijd tussen Engeland en Duitsland scoorde Engeland maar werd hij afgekeurd en verloor Engeland was dit doelpunt toegekend had Engeland misschien wel gewonnen. Hiervoor zijn dus hulpmiddelen in ontwikkeling om zulke fouten niet meer te laten voorkomen.
Deelvraag 3: Wat is er veranderd in de technologie?
In de afgelopen tien jaar is er veel ge??xperimenteerd met hulpmiddelen in het voetbal. Er is veel vernieuwd en verbeterd. Er worden van allerlei hulpmiddelen getest bijvoorbeeld lichtere voetbalschoenen, ander soort veld en ander materiaal voetbal. Zo worden bijvoorbeeld bijna alle ballen met synthetisch leer gemaakt tegenwoordig. Geprobeerd is ook om in plaats van 12 noppen onder een voetbalschoen met een schubben zool alleen daar is snel weer van afgestapt.
Deelvraag 4: Wat is er bijgekomen in de technologie?
In de afgelopen tien jaar is er veel nieuwen hulpmiddelen bijgekomen in het voetbal onder anderen kunstgras waar nog niet iedereen over eens is of hier in de Nederlandse top op gespeeld mag worden, doellijntechnologie wat nog in de experimentelen fasen is er wordt gekeken of de camera blijft hangen als je hart tegen de lat of paal schiet. Op dit moment zijn ze ook aan het kijken of de camera nauwkeurig genoeg is en ook ziet als de bal echt maar net over de lijn is.

vanishing spray is ook nieuw en ingevoerd in de competitie sinds het WK. Vanishing spray is de spray waarmee je een witte streep op het velt kunt zetten die vanzelf verdwijnt. Het wordt gebruikt om de muur op 9 meter te zetten en om aan te geven waar de bal moet komen te liggen. Er is ook gesproken om net als met hockey video referee toe te passen hiermee kan de scheids onder de wetstrijd kijken of zijn beslissing goed is. In de voetbal willen ze een chip gaan plaatsen die een signaal uitzend naar de tv, scheitrechter en misschien ook wel naar de coach die hier dan de wedstrijd mee kan analyseren en zijn training er op kan aanpassen, dit is al wel mogelijk maar ma nog niet. Maar niet elke vernieuwing is een verbetering.

Deelvraag 5: Wat zijn de voor- en nadelen?
De voordelen zijn: het is makkelijker voor de scheidsrechter geworden om goede beslissingen te nemen. Nu is daarom ook het spel eerlijker en zullen er minder snel verkeerde spel beslissingen genomen worden.
De nadelen zijn: doordat er veel technieken bij zijn gekomen is het spel een eerlijker maar is het minder menselijk geworden doordat er minder fouten worden gemaakt. Er is ook 1 minder goede verandering gekomen en dat is dat de voetbaldichtheid groter is geworden, er worden nu veel meer wedstrijden gespeeld waardoor spelers minder rust hebben.
De Resultaten van onze enqu??te bij onze plaatselijke voetbalclub.
Uitwerking enqu??te
Er hebben 21 mensen meegedaan aan de enqu??te

vraag 1 vraag 2 vraag 3 vraag 4 vraag 5 vraag 6 vraag 7 vraag 8 vraag 9
0 0 0 0 0 0 0 9,5 0 0
2 0 0 0 9,5 0 4,8 4,8 0 4,8
4 19 0 0 14,3 4,8 4,8 0 0 0
6 23,8 28,6 19 42,8 14,3 38 23,8 19 47,6
8 52,4 42,8 66,7 28,6 47,6 23,8 52,4 66,7 33,3
10 4,8 28,6 14,3 4,8 33,3 28,6 9,5 14,3 14,3

We hebben ook dhr. Luc van Agt gevraagd om een interview te geven
Waar gaat die kunstgras discussie nou eigenlijk over?
Het namelijk zo dat jaren geleden dat de kunstgrasvelden in opkomst zijn gekomen en dat is door de amateurclubs met gejuich is ontvangen omdat velden onderhouden duur is en in de wintermaanden de velden slecht bespeelbaar zijn en de trainingsvelden overbelast. De velden gaan 8 a 10 jaar mee en zijn steeds beter geworden en eigenlijk altijd bespeelbaar. Op het hoogste niveau zijn er bezwaren omdat een kunstgras velt zich anders gedraagt als een gewoon velt. Je speelt eigenlijk op 2 verschillende ondergronden en dat is eigenlijk niet wenselijk je moet op 1 en de zelfde mat spelen en daar gaat die discussie over. En dat betekend ook internationaal geen een land speelt ook op kunstgras alleen Nederland. Financieel is dat een goede keuze maar sportief gezien niet.
Zelf hebben wij ook kunstgras maar ik voel het verschil niet echt waarom hun wel?

Het grootte verschil is net als met schaatsen je voelt het verschil tussen de enen ijsbaan en de ander en dit is ook met voetbal. Hij neemt gewoon gras effect mee en hoe kunstgras. Hoe beter je beter hoe meer gevoel op dat verschil. Internationaal geen enkelen club die dit ook heeft alleen in Nederland. Er zijn onderzoeken of er nou meer of meerder duellen of meer of minder slidings en of er meer blessures zijn.
Kunnen ze het niet afspreken met de UEFA?
Dat kan in de toekomst zeker. Zoals het vrouwen WK in canada wordt op kunstgras gespeeld. EK en Nederland wordt het kunstgras van Sparta eruit gehaald voor gewoon gras. Het is nog geen groot item bij de UEFA vooral in Nederland. Maar het zal niet gebeuren dat de amateurclubs ook geen kunstgras meer mogen want daarvoor is het juist een reden waardoor ze kunnen blijven bestaan. Maar in de hoogste afdeling is het laatste woord nog niet over gespreken.

Wordt de doellijntechnologie nog een keer toegepast in de eredivisie?
Bij FC Utrecht en Ajax is er waarschijnlijk wel doellijntechnologie maar is het experimenteel en is de beslissing nog bij de schijtsrechter. Het gaat er nu om of het werkt en als je tegen de lat schiet of de camera er dan afvalt. Hoe nauwkeurig is de opnamen hoe snel is de resultaat van de opnamen er. Het is de eerste echte technische hulpmiddel van de schijtsrechter. Want er zijn teveel blunders gemaakt door de schijtsrechter dus dit zal in de komende jaren wel toegepast gaan worden. Er zijn grote belangen mee en het spel wordt er niet mee be??nvloed. De bal zit wel of niet en meer kun je er niet mee. De FIFA kijkt erna of het niet te duur is en of het wel haalbaar is binnen Europa. En dat bijvoorbeeld alleen voor champions league, Europa league, WK en EK.
Hoe zit het met het stilleggen van het spel omdat spelers niet eens zijn met een beslissing?
Dat zijn zogenaamde video referee en er zijn lichts en rechts kleinen proefjes gaande. Maar het zal als ingevoerd zal gaan worden alleen voor de scheidsrechter voor als hij iets niet zeker weet en niet voor de spelers. En die zit buiten het stadion in een trailer en de scheids kan dan vragen of zijn beslissing klopt. Het zal nog niet zover zijn dat de spelers zelf aankunnen vragen of het klopt of niet.
Waarom kan het dan bij hockey wel en bij voetbal niet?
Dat weet ik niet precies maar dat zal zijn omdat daar de regels minder streng zijn. Regels veranderen snel en zijn flexibeler als bij voetbal. Bij voetbal duurt altijd wat langer en soms is dat goed en soms niet maar nu denken ze wel 3 keer na voordat ze iets gaan veranderen. Dat is goed omdat niet elke verandering een verbetering is. Maar met video referee wordt nu nog vooral ge??xperimenteerd maar het zal in de toekomst er ook wel komen maar in het begin vooral in de top.
Wat zijn de ontwikkelingen van de voetbalschoenen door alle verschillende velden? Of blijven er alleen kunstgras en gewone schoenen?
eigenlijk is het vreemd want er zijn niet echt kunstgras schoenen. Het gras is zo ontwikkeld door die rubberen infil dat je met gewone schoen met 12 noppen er gewoon op kunt spelen. De ontwikkelen zit hem vooral in het gewicht dat schoenen lichter worden. Er is ook gekeken naar schubben in plaats van noppen zodat je een groter oppervlak hebt. Daar zijn ze wel weer snel van afgestapt. Er zijn nu mix zolen maar vooral noppen. Je hebt dan aluminium noppen rubber noppen. Eigenlijk is het een materiaal ontwikkeling het komfoort van de schoen. Er zit een groot mode aspect aan. Eigenlijk zijn als je voetballers vraag de schoen van ongeveer 15 jaar geleden van Adidas copa mondial en Nike tiempo die zijn vooral hoof gewaardeerd. Ik vind het vreemd dat er nog niet echt een kunstgras schoen is. Als het velt bijvoorbeeld hart is dat je er schoendemping erin brengt. Daar staat vooral de industrie niet om te springen anders was het er al geweest.
Zijn er idee??n om vanishing spray in het amateur voetbal toe te passen?
Dat weet ik niet je merkt tenminste dat vind ik iedereen blijft er keurig achter staan en vroeger was het altijd duwen en wringen. Dat zijn van die dingen die doen dan zijn intreden op het hoogste niveau en dat denk ik dat het ook naar de lageren niveaus gaat want om de koste gaat het allemaal niet. En of het perse bij jeugdvoetbal gebruikt moet worden want je kunt de muur ook gewoon op 9 meter zetten. Maar het blijkt wel gewoon heel effectief te zijn.
Zijn er ook nog ontwikkelingen in de voetbal want nu is het vooral synthetisch leer omdat het op meerderen velden bespeelbaar moet blijven maar zijn daar nog anderen ontwikkelingen in?
Het grootste verschil zit hem in het merk er zijn teams die spelen met NIKE anderen met Adidas.
Wat is nou eigenlijk de beste bal?
Dat weet ik niet dat wordt door elke speler anders beoordeelt. Het is meer van welke bal vind je prettig. Het is persoonlijke spelers. PSV heeft bijvoorbeeld als sponsor NIKE dus die spelen alles wedstrijden met NIKE ballen behalve de Europa league want dat mag niet. Die ballen wedstrijden moeten met een bepaalt merk bal gespeeld worden en dat is vast gelegd door de UEFA. Het WK wordt al sinds jaar en dag met Adidas gespeeld en die brengen dan ook elk WK een anderen bal uit. Maar de omtrek en de groten blijft altijd het zelfde. Er komt waarschijnlijk een chip of chips in de bal om communicatie met de scheidsrechter of tv makkelijker te maken ook voor tactische analyse van teams is het makkelijk als de bal een bepaalt signaal afgeeft. Deze dingen zijn al mogelijk alleen nog niet toegestaan maar daar gaan ze nog wel een slagje op maken.
Wat vind u moet er meer of minder technische hulpmiddelen komen?
Om het spel te verbeteren denk ik dat er een uitbreiding van de techniek goed is en denk ik dat zoals de video referee doorgezet moet worden. Het spel is extreem moeilijk te beoordelen zeker als het tempo hoog is. Het is aangetoond dat grensrechters soms fysiek onmogelijk een beslissing kunnen nemen of het buitenspel is ja of nee. De positie tussen hem en de spelers is dat zo ongunstig dat ze dit niet kunnen waarnemen. Er is daarvoor een hulpmiddel nodig of je moet de regels veranderen. Ik vind daarvoor dat de hulpmiddelen nodig zijn. Ik vind ook dat er technische hulpmiddelen voor de coach moeten komen zodat hij dingen uit de wedstrijd kan halen en daarop kan trainen.
Wat vind u nou eigenlijk de grootste verandering in het voetbal?
dat is moeilijk het is eigenlijk een hele geleidelijke verandering plaatsgevonden er is bijvoorbeeld niet ineens de klapschaats of zo. De grootste verandering is en die is niet altijd even positief is vind ik dat de wedstrijd dichtheid is toegenomen op het hoogste niveau dus dat zeg maar een club meerdere wedstrijden in 1 week heeft. Er is nu nauwelijks nog maar nog maar tijd om te trainen bijvoorbeeld manchester uitend speelt nu geen champions league of zo en die kunnen nu veel trainen, zijn beter uitgerust en hun kwaliteit groeit sneller en meer. Hierdoor heeft het voetbal zich meer overgegeven aan partijen die meer draaien om geld. Ik denk dat bepaalde grenzen nu wil zijn bereikt.
Conclusie:
Uit onderzoek is gebleken dat technische hulpmiddelen handig zijn in het voetbal. Maar niet elke vernieuwing is een verbetering, er word eerst van alles getest bij wedstrijden, kijken of het toegevoegde waarde heeft. Te betalen valt voor een groot aantal clubs. Voorbeelden van nieuwe technische hulpmiddelen zijn doellijntechnologie en vanishing spray. Het voornamelijk toegepast omdat er veel fouten worden gemaakt door scheidsrechters en grensrechters. Tot nu toe heeft het nut want er worden minder fouten gemaakt.

Neem hierin ook de publieke mening mee!

Discussie
Kunstgras:
Er is een discussie ontstaan rond kunstgras omdat de meerderheid van de voetbalclubs in de Nederlandse competitie het competitievervalsing vinden omdat je niet elke week op een zelfde ondergrond speelt en dat is niet eerlijk. De clubs met kunstgras vinden dat het geen competitie vervalsing is omdat het veld er elke week hetzelfde bij ligt. Ze vinden ‘gewoon’ gras competitie vervalsing omdat door de weersomstandigheden de velden er elke week anders bij liggen. Het probleem is er ook omdat alleen Nederlandse clubs op kunstgras spelen en geen ene andere club in Europa speelt op kunstgras. Een groot voordeel van kunstgras is dat de velden minder onderhouden hoeven te worden dus na een termijn is een kunstgras voordeliger dan een ‘gewoon’ veld.

Ook hier geldt: neem de laatste nieuwsberichten hierin mee.

Bronnenlijst

‘ Technische hulpmiddelen: http://plazilla.com/page/4295052581/technologische-hulpmiddelen-in-het-voetbal-de-videoscheidsrechter

‘ Technische hulpmiddel en kunstgras: http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=152015

‘ Krantenartikel AD Sportwereld

‘ Interview Luc van Agt

‘ Enqu??te

‘ Eigen kennis

‘ Internet op zoek naar nieuws

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.