Hoofdstuk 1
Inleiding
1.1 Introductie
Voor de minor Recht en Veiligheid moeten wij voor het vak Onderzoeksvaardigheden een onderzoek opstellen. Dit onderzoek moeten wij voor een uitvoeren. Wij moeten bijvoorbeeld aan informatie komen via inwoners en via de overheid door middel van een interview.
Dit onderzoek zal gaan over hoe de buurtbewoners de leefbaarheid in Schilderswijk ervaren. Wij willen erachter komen of de buurtbewoners extra last hebben door de aanwezigheid van prostituees in hun wijk.
Deze problematiek wordt serieus genomen door de gemeente. Zij willen graag dat alle wijken zich veilig voelen in hun omgeving. Dit kunnen we halen uit het feit dat er een prostitutiebeleid bestaat. In het beleid staat onder andere de voorwaarden en maatregelen waar een legale prostituee aan moet voldoen. Wij zullen dit beleid onder de loep nemen, maar wij zullen ook zelf observeren. We zullen letten op camera’s en op toezichthouders.
Het hebben van een bordeel is sinds 2000 in Nederland geaccepteerd en legaal. Volgens het beleid wordt er gelet op werkomstandigheden en hygi??ne. Er moet een vergunning worden aangevraagd alvorens men in de prostitutie werkzaam wil zijn. Hierdoor probeert de gemeente gedwongen prostitutie tegen te gaan.
1.2 Hoofd- en deelvragen
De hoofdvraag van dit onderzoek is:
Welke invloed heeft de aanwezigheid van prostituees en hun klanten op de leefbaarheid van de bewoners in buurt Schilderswijk’?
Deelvragen:
1. Hoe ervaren de buurtbewoners de leefbaarheid van Schilderswijk?
2. Hoe ervaren wij de leefbaarheid in Schilderswijk?
3. Wat is het effect van het prostitutiebeleid op de leefbaarheid van de wijk?
4 Wie hebben invloed op de leefbaarheid van Schilderswijk volgens de buurtbewoners?
1.3 Doelstellingen ( interne en externe)
Dit onderzoek is erop gericht om erachter te komen hoe buurtbewoners de leefbaarheid ervaren in de buurt van een straat waar prostituees werkzaam zijn.
Interne doelstelling & kennisdoelen.
We willen graag meer kennis verschaffen zodat wij dit probleem kunnen onderzoeken. We willen graag inzicht in wat precies de problematiek is, daarnaast willen we een zo helder mogelijk beeld schetsen voor de lezer.
Het probleem is nog niet bekend (beschrijvend). Het is van belang dat wij de meningen van buurtbewoners krijgen, zodat wij meer inzicht in de problematiek krijgen. (oordeel/evaluerend).
1.4 Type onderzoek
Het onderzoek is een casestudy en is kwalitatief en beschrijvend van aard. Er zullen interviews plaatsvinden met verschillende werknemers van de overheid. Ook zullen wij enqu??tes afnemen. En er zal een observatie plaatsvinden.
1.5 Theoretisch kader
In hoofdstuk twee (het theoretisch kader) komt achtergrondinformatie aan bod. Hier zal uitleg en theorie gegeven worden over de leefbaarheid in Den Haag, over het prostitutiebeleid en over het verleden, heden en toekomst met oog op de aanwezigheid van prostituees.
1.6 Onderzoeksopzet
De hoofd- en deelvragen van dit onderzoek zullen beantwoord worden door o.a. deskresearch. Het is belangrijk dat wij ons verdiepen in het onderwerp, zodat wij een goed onderzoeksopzet kunnen maken. Verder is kennis over het onderwerp nodig, zodat wij de vragen voor de interviews en de enqu??tes kunnen maken.
1.7 Leeswijzer
In hoofdstuk twee (het theoretisch kader) zal achtergrondinformatie over leefbaarheid en prostitutie worden gegeven. Aan de hand van de theorie zal wat uitgelegd worden over de leefbaarheid, de prostituees en het effect op de buurtbewoners.
In hoofdstuk drie worden de gemaakte keuzes gemotiveerd. Er zal uitgelegd worden waarom wij gekozen hebben voor bepaalde onderzoeksmethoden. Daarnaast zal er beschreven worden wat de daarbij horende voor- en/of nadelen zijn. Verder worden de belangrijke begrippen nader uitgelegd. Ook worden de onderzoeksstrategie??n, ‘methoden en ‘procedure behandeld.
Hoofdstuk vier gaat over de planning en begroting. Deze hebben wij in een schematisch overzicht verwerkt.
Verder vindt u in de bibliografie een lijst van de gebruikte bronnen. Tot slot vindt u in de bijlage de enqu??te en de observatie. ‘
Hoofdstuk 2
Theoretisch kader
2.1 Inleiding
In dit hoofdstuk zal een korte beschrijving volgen over het theoretische kader. De beschrijving zal meer duidelijkheid brengen over het onderwerp. In dit onderzoek zal de relevante informatie over het onderwerp in kaart gebracht worden. In het eerste hoofdstuk is de hoofdvraag aangegeven, namelijk: Welke invloed heeft de aanwezigheid van prostituees en hun klanten op de leefbaarheid van de bewoners in buurt Schilderswijk. De bronnen die gebruikt zullen worden zijn, (literatuur)boeken, rapporten en websites. Uit deze bronnen wordt relevante informatie over het onderwerp gewonnen. Deze informatie wordt tevens gebruikt voor het onderzoek an sich.
2.2 Leefbaarheid (overlast en veiligheid)
Onder leefbaarheid wordt de sociale aspecten die men ervaart verstaan. Hoe men zich voelt binnen een bepaalde omgeving en in de buurt van de omgeving wordt bepaald door de sociale aspecten. Je kunt je wel of niet goed voelen in een omgeving of een plek waar iemand zich bevindt. Een aantal factoren bepalen de leefbaarheid van een wijk of buurt. De sociale voorzieningen in de buurt, zoals het ontvangen van een bijstandsuitkering. De omgevingsfactoren kunnen veel invloed hebben op het gevoel van leefbaarheid van de buurtbewoners. De prostitutie kan een mogelijke rol spelen als omgevingsfactor. De buren en wijkgenoten hebben effect op het gevoel van personen. Dreigingen en veiligheid zijn een factor wat de kwaliteit in de wijk kan verstoren . Hoe buurtbewoners hun eigen woning waarderen is ook een factor dat meespeelt op het gevoel van leefbaarheid van de bewoners.
Een belangrijke factor is de omgeving waarin de term wordt gebruikt. In een villawijk zullen de factoren een andere invulling krijgen, dan bijvoorbeeld in Schilderswijk.
Niet iedereen is gezegend met een goede omgeving in de wijk. Woonoverlast kan het genot van het wonen in een buurt erg beperken. Prostitutie is factor wat grote invloed kan hebben op het gevoel van veiligheid en orde in een wijk.
2.3 Leefbaarheid in Den Haag
In het vorig stuk heeft u kunnen lezen wat het begrip leefbaarheid inhoudt. In dit stuk willen wij dieper in gaan op leefbaarheid, namelijk in de stad Den Haag. In het centrum van Den Haag, vooral de stations, zoals Holland Spoor, is de veiligheid achteruit gegaan. Dit komt, omdat er veel verslaafden en handelaren in drugs aanwezig zijn. Volgens onderzoekers is de leefbaarheid in Den Haag drastisch verslechterd sinds 2012. Dit komt onder andere door een toename van geweld, misdrijven en werkloosheid. Volgens het rapport opgesteld door de Rijksoverheid, zijn de vijf grootste factoren die meespelen aan de verslechterde leefbaarheid in Den Haag het volgende. Geweldsmisdrijven gepleegd door niet- westerse allochtonen, geweldsmisdrijven gepleegd door niet – werkende werkzoekenden, veel inwoners met een minimum inkomen, geluidsoverlast van het openbaar vervoer en werkzoekenden zonder baan.
Al deze factoren spelen een grote rol op de leefbaarheid in de stad. Vooral het grootschalige tekort aan banen maakt de stad minder aantrekkelijk om er te wonen. Dit is overigens geen verrassing, aangezien Den Haag de meeste sociale huurwoningen en jongeren bevat. Door deze tekortkoming valt Nederland in de top drie van aandachtswijken. De Schilderswijk voldoet volgens het rapport aan alle vijf kenmerken. Hiermee is de kans groot dat de inwoners van deze wijk gevoeliger zijn voor het krijgen van een baan dat afhangt van de economie. Dat houdt in, dat wanneer de economie ongunstig is, dat er minder banen beschikbaar zullen zijn.
2.4 Prostitutie en het verleden
De oude Grieken waren al bekend met ‘het beroep’ prostitutie. In deze tijd waren vooral de slaven- en slavinnen ingezet als prostituee. Dit werd gedaan onder toezicht van de staat. In deze tijd bestonden ook prostituees die op straat werkten of voor en hotel als gastvermaak. Wat opvalt in deze Griekse tijd is, dat er voor de mannen met een hogere status een ander soort prostituee beschikbaar was. Deze vrouwen waren vaak hoger opgeleid en dienden om een goed gesprek te houden met de man. Zij moesten met hun kennis de man boeien met een interessant gesprek. Deze vrouwen lieten seksuele contact niet altijd toe. Dat contact hing af van het bedrag en de persoon. Deze dames vroegen veel geld, woonden in mooie huizen en besteedden veel geld aan hun uiterlijke verzorging. Wat opvallend is aan deze dames, is dat zij ook geld uitgaven aan de goden .
In de Romeinse tijd waren er bordelen waar slaven werkten tegen een bescheiden bedrag. Er bestonden ook prostituees die uit vrije wil werkten in die sector. In deze tijd waren de prostituees in tegenstelling tot de Griekse tijd minder hoog in aanzien. Dit kwam vooral, omdat de prostituees bestonden uit slaven. Opvallend is, dat er in deze tijd ook mannelijke prostituees bestonden, maar deze werden gezien als een bedreiging van de Romeinse staat. Keizer Augustus verklaarde buitenechtelijke seks tussen geen slaven strafbaar. Dit kwam, omdat er te weinig huwelijken werden voltrokken.
In het Christendom werd prostitutie gezien als een grote fout die de mens kan begaan. Seks mocht alleen plaatsvinden binnen een huwelijk.
2.5 Prostitutiebeleid in Den Haag
In Nederland was prostitutie lange tijd (formeel ) verboden. In 2000 is bordeelverbod uit het Wetboek van Strafrecht geschrapt. Het doel hiervan was, dat de prostitutie zich kon ontwikkelen tot een normale bedrijfstak. Er wordt gekeken naar de veiligheid en gezondheid van de klanten en de werkers, er zijn wettelijke regels en voorschriften waar aan gehouden moet worden, er mag geen samenwerking met criminele achtergronden zijn en het werk mag geen overlast veroorzaken. Op deze manier kan illegale en criminele prostitutie terug gedrongen worden, waarbij dwang en uitbuiting worden uitgesloten. Voor het draaien van een prostitutiebedrijf is een vergunning nodig. Deze vergunning verleend door de gemeente, zij kunnen aan het verlenen voorwaarden verbinden. Overtreding van de wettelijke voorschriften of de voorwaarden kunnen leiden tot het opleggen van een boete of zelfs tot sluiting van het bedrijf. Bij het kijken naar veiligheid en zorg wordt mensenhandel aangepakt, want gedwongen prostitutie is volgens het beleid per definitie ongezonde prostitutie. Bij het aspect veiligheid wordt er vooral gekeken naar de daders en de opvang van slachtoffers.
Met het beleid willen de gemeenten duidelijke regels opstellen voor de prostituee. Op deze manier willen zij veiligheidsproblemen en gezondheidsproblemen tegengaan. Verder is er in de APV opgenomen dat straatprostitutie streng wordt aangepakt. In ernstige gevallen kan de vergunning tijdelijk of definitief worden ingenomen.
Door het opstellen van beleidsregels wordt illegale prostitutie aangepakt, mensenhandel wordt aangepakt en bij overtredingen worden er sancties opgelegd. Daarnaast is het belangrijk om goede zorg aan slachtoffers te bieden. In Den Haag is er een bijzondere groep, namelijk de transgenders. De gemeente probeert de omstandigheden voor deze groep te verbeteren. De arbeidsomstandigheden, de toegang tot voorzieningen, opvangmogelijkheden en hulp ‘ en dienstverleningsaanbod.
2.6 De toekomst prostitutie in Den Haag
Het is belangrijk dat alle regels worden nageleefd zoals deze zijn opgesteld in het beleid. Er is steeds aandacht nodig om ervoor te zorgen dat er verbetering plaats kan vinden die tevens aanhoudend is. Volgens het beleid blijven illegale bordelen bestaan, ondanks het verbod. Illegale prostitutie, uitbuiting en mensenhandel kunnen niet 100 procent worden aangepakt. Door samen te werken met verschillende overheidsinstanties probeert de gemeente meer inzicht te krijgen in de prostitutiewereld. Om het doel van het beleid te kunnen bereiken, namelijk de prostitutie als zo normaal mogelijk bedrijfstak te zien, moet de onderlinge illegale samenwerking worden aangepakt. Het gaat niet alleen om het tegengaan van criminaliteit, maar ook over het verbeteren van de positie van slachtoffers. Er wordt geprobeerd door middel van dit beleid, om slachtoffers van mensenhandel bescherming te bieden en hen uit de situatie te halen. Deze slachtoffers krijgen opvang en steun van hulpverlenende organisaties om een nieuw leven buiten de prostitutie op te bouwen. Prostituees die het beroep uit vrije wil uitoefenen hebben recht op goede arbeidsomstandigheden en bescherming tegen uitbuiting. De grondslag voor de toekomst op het Haagse prostitutiebeleid, is scherper zijn en nauwer samenwerken met overheidsinstanties en andere hulpverlenende organisaties. Het is onmogelijk voor de prostituees om voor zichzelf te beginnen, omdat het huidige beleid uitbreiding in deze sector niet toestaat.
2.7 Eerdere onderzoeken naar leefbaarheid en prostitutie
Er zijn al onderzoeken gedaan naar leefbaarheid. Hierin kunnen wij lezen wat er onder leefbaarheid wordt verstaan en dat het in elk wijk anders wordt ervaren. Ook zijn er onderzoeken gedaan naar prostitutie en prostitutiebeleid. Over het algemene onderwerp is er veel informatie te vinden. Volgens het beleid wordt er veel aandacht besteed aan prostitutie en wordt er gestreefd naar een zo goed mogelijk beleid dat mensenhandel en uitbuiting tegengaat. Ook proberen zij door middel van onderzoeken de arbeidsomstandigheden te verbeteren.
‘
Hoofdstuk 3
onderzoeksopzet
In dit hoofdstuk zullen we de onderzoeksopzet behandelen. Ook zullen alle andere onderdelen besproken worden die ban belang zijn voor dit onderzoek. Daarnaast zullen wij de hoofd- en deelvragen beantwoorden. Tenslotte zullen we dit hoofdstuk afsluiten met een conclusie.
3.1 Hoofd- en deelvragen
Hoofdvraag: ‘Welke invloed heeft de aanwezigheid van prostituees en hun klanten op de leefbaarheid van de bewoners in buurt Schilderswijk’?
Deelvragen:
4. Hoe ervaren de buurtbewoners de leefbaarheid van Schilderswijk?
5. Hoe ervaren wij de leefbaarheid in Schilderswijk?
6. Wat is het effect van het prostitutiebeleid op de leefbaarheid van de wijk?
4 Wie hebben invloed op de leefbaarheid van Schilderswijk volgens de buurtbewoners?
3.2 Verwachtingen onderzoek
In dit onderzoek hopen we erachter te komen wat de invloeden zijn van de aanwezigheid van prostituees op de leefbaarheid in Schilderswijk. Tot nu toe heeft het beleid weinig informatie over de aanwezigheid op prostituees in de buurt van Schilderswijk. Wij hopen door middel van dit onderzoek erachter te komen wat de buurtbewoners ervan vinden, dat er prostituees in hun wijk aanwezig zijn. En wat het effect daarvan is op de leefbaarheid of hoe deze buurbewoners dit ervaren. Aan alle negatieve kanten zijn er ook positieve kanten, deze willen wij ook in het onderzoek naar voren brengen. Wanneer men het woord prostituee hoort, hangt daar vaak een negatief beeld bij. Volgens Butaan, een vrouw die al enige tijd prostituee is, is dit onterecht. Zij vindt dat er niet maar een groep prostituees bestaat. De prostituees die voor weinig geld al het werk doen, zijn degene die de branche een slechte naam bezorgen volgens Butaan. Als de overheid de controle netjes zou uitvoeren zou er geen sprake zijn van een ‘slechte naam’ bij het woordje prostituee. Daarnaast probeert de Gemeente prostitutie uit de criminele sfeer te halen. Door dit te doen kan de bedrijfstak zich ontwikkelen tot een zo normaal mogelijk bedrijfstak. Het hoeft dan niet meer illegaal gedaan te worden, maar op legale wijze. Doordat de prostituees vergunningen moeten aanvragen is er kans dat uitbuitingen worden tegengegaan. Er kan dan tevens worden gecontroleerd op veiligheid en hygi??ne. Het vergunningsstelsel is een positief initiatief, omdat er altijd voorwaarden hangen aan het aanvragen van een vergunning. De gemeente kan de bedrijfstak op deze manier transparant maken.
We hopen met dit onderzoek een antwoord te kunnen krijgen op het leefbaarheidgevoel van inwoners. In Nederland wordt prostitutie geaccepteerd als normaal bedrijfstak. In Nederland is prostitutie legaal zolang het hebben van seks met een ander vrijwillig is en plaatsvindt tussen twee volwassenen.
We zijn van mening dat een land als Nederland niet achterblijft met het stellen van veiligheidsregels op gebied van prostitutie. Nederland heeft prostitutie sinds 2000 immers legaal gesteld onder bepaalde voorwaarden. We hopen dan ook achter het antwoord te komen, dat wanneer het prostitutiegebied in Schilderswijk daadwerkelijk een onveilig gevoel baart, van waar dit gevoel komt en waarom de inwoners dit zo ervaren. Daarnaast zullen we kijken naar de mogelijke oplossingen die worden gehanteerd en wat het effect daarvan is op de leefbaarheid.
3.3 Type onderzoek
Wij zullen ons in dit onderzoek voornamelijk richten kwantitatieve type onderzoek.
Onze hoofdvraag is gebaseerd op een beschrijvend vraagtype. Daarnaast is dit onderzoeksvoorstel vooral gericht op literatuuronderzoek en survey-onderzoek. In dit onderzoek zullen we voornamelijk gebruik maken van informatie die wij hebben verkregen via deskresearch, enqu??tes en interviews. Onze enqu??te zal afgenomen worden in de wijk Schilderswijk. De bedoeling van deze enqu??te is, om erachter te komen wat de omwonenden van de leefbaarheid van Schilderswijk vinden. En of het gebied met prostituees daar invloed op heeft. Daarnaast zullen we ook een interview afnemen bij twee ervaringsdeskundigen die zich bezighouden met de leefbaarheid en het prostitutiebeleid. We zullen voor dit onderzoek ook gebruik maken van rapporten, theorie??n en literatuur van onder anderen. In dit onderzoek zullen wij ons vooral richten op de overheid en de omwonenden in de Schilderswijk.
3.4 operationalisatie
In dit stuk zullen de belangrijkste termen uit dit onderzoek naar voren worden gebracht. Onder het kopje term zal het woord staan. Onder het kopje definitie zal de letterlijke uitleg worden overgenomen van het internet en worden geplakt in het stuk.
Term Definitie
Mensenhandel Termen zoals ‘mensenhandel’ ontstonden in de periode circa 1877-1900, in diverse West-Europese talen. Er bleek echter direct onenigheid over wat die termen precies (moeten) betekenen, en die onenigheid duurt tot op vandaag voort. De twee uitersten, in het zeer grote scala aan ooit voorgestelde betekenissen, zijn: (a) alles wat er toe bijdraagt dat iemand prostituee wordt, is ‘mensenhandel’; (b) iemand door dwang of misleiding brengen tot prostitutie, is ‘mensenhandel’.
Prostitutie Prostitutie, of hoererij, is het zich tegen betaling beschikbaar stellen voor seksuele handelingen.
Het is een belangrijk onderdeel van de seksbranche. Hoewel er geen exacte getallen zijn, kan wel worden gezegd dat prostitutie historisch gezien meestal wordt uitgevoerd door vrouwen en de meeste klanten man zijn.
De morele waardering van prostitutie verschilt per cultuur. In de Westerse wereld vinden velen prostitutie onzedelijk en/of mensonwaardig.[1] Overheden gaan op verschillende manieren om met prostitutie vari??rend van een verbod op alle vormen van prostitutie (bijvoorbeeld wegens morele veroordeling) tot een systeem waarin prostitutie en het exploiteren van prostitutie volledig gelegaliseerd zijn, al of niet met speciale regels voor bijvoorbeeld het beschermen van de volksgezondheid en het tegengaan van gedwongen prostitutie, vrouwenhandel en prostitutie door minderjarigen.
Loverboys Loverboys zijn mensenhandelaren die vrouwen en/of mannen doelbewust emotioneel afhankelijk maken door (de belofte van) het aangaan van een liefdesrelatie en hen vervolgens – via dwang, (dreiging met) geweld of andere feitelijkheid, afpersing, fraude, misleiding, misbruik vanuit feitelijke omstandigheden voortvloeiend overwicht, misbruik van een kwetsbare positie van deze vrouwen of mannen – uit te buiten, veelal in de prostitutie.
Uitbuiting De belangrijkste definities zijn:
‘ Prostitutie: het zich beschikbaar stellen tot het verrichten van seksuele handelingen met een ander tegen betaling.
‘ Prostitutiebedrijf: de activiteit, bestaande uit het bedrijfsmatig gelegenheid geven tot prostitutie.
‘ Seksbedrijf: de activiteit, bestaande uit het bedrijfsmatig gelegenheid geven tot prostitutie of tot het verrichten van seksuele handelingen voor een ander tegen betaling of uit het bedrijfsmatig aanbieden van vertoningen van erotisch-pornografische aard in een seksinrichting tegen betaling.
Uit bovenstaande blijkt het belangrijke verschil tussen prostitutiebedrijven en seksbedrijven. Bij prostitutiebedrijven gaat het enkel om het bedrijfsmatig gelegenheid geven tot seksuele handelingen met een ander tegen betaling. Bij een seksbedrijf gaat het ook om het bedrijfsmatig gelegenheid geven van seksuele handelingen voor een ander tegen betaling.
Leefbaarheid Onder leefbaarheid verstaan wij het volgende: De sociale aspecten die men ervaart binnen een omgeving en in de nabijheid van de omgeving en die ervoor zorgen dat mensen zich wel of niet goed voelen op de plek waar ze zich op dat moment bevinden. De sociale aspecten die invloed hebben op de leefbaarheid in een wijk kunnen daaropvolgend weer onderverdeeld worden in verschillende kopjes:
‘ Sociale voorzieningen in de buurt
‘ Omgevingsfactoren
‘ Buren en wijkgenoten
‘ Dreiging/veiligheid binnen de buurt
‘ Waardering eigen woning
‘
3.5 Typering hoofdvraag en deelvragen
Hoofdvraag
‘Welke invloed heeft de aanwezigheid van prostituees en hun klanten op de leefbaarheid van de bewoners in buurt Schilderswijk’?
De hoofdvraag is een beschrijvende kennisvraag. Uiteindelijk zal namelijk een beschrijving volgen van de reacties van de buurtbewoners van Schilderswijk. Ook zal er gekeken worden wat de overheid aan veiligheid doet en wat het effect van deze maatregelen zijn.
Deelvragen
1. Hoe ervaren de buurtbewoners de leefbaarheid van Schilderswijk?
Dit is een evaluerende deelvraag. Er wordt hier gevraagd naar de mening van de buurtbewoners over wat zij ervaren in de buurt door de aanwezigheid van prostituees.
We hebben gekozen voor deze vraag omdat hier de ruimte geboden wordt aan de bewoner om zijn/haar idee??n te geven. De kans bestaat dat de buurtbewoners met een maatregel komt dat nog niet wordt gehanteerd.
2. Hoe ervaren wij de leefbaarheid in Schilderswijk?
Deze deelvraag heeft een beschrijvend karakter. Er zal beschreven worden hoe wij de leefbaarheid in Schilderswijk ervaren. Dit is belangrijk, omdat wij op deze manier zelf een idee kunnen krijgen van het gevoel dat buurtbewoners met ons delen.
3. Wat is het effect van het prostitutiebeleid op de wijk?
Dit een verklarende deelvraag, er zal namelijk uitgelegd worden wat het effect is van het gehanteerde beleid op de wijk. Op deze manier zien we wat de voorwaarden zijn om een prostituee te worden op een legale manier. Zo krijgen we inzicht in de maatregelen en kunnen we zien waar er eventueel meer aandacht aan besteed moet worden.
4. Wie hebben invloed op de leefbaarheid van Schilderswijk volgens de buurtbewoners?
Deze deelvraag is beschrijvend. We hebben voor deze deelvraag gekozen omdat het belangrijk is wie invloed heeft op de leefbaarheid. Dit is belangrijk, omdat er dan gekeken en gezocht kan worden naar effectieve maatregelen.
3.6 Onderzoeksstrategie??n
Het onderzoek is een kwalitatief en tevens een kwantitatief onderzoek. We zijn op zoek naar nieuwe kennis die een bijdrage kan leveren aan de beroepspraktijk. Dit zullen wij doen door zoveel mogelijk informatie te verkrijgen via buurtbewoners en de overheid. Deze informatie zal gevraagd worden via een enqu??te, waardoor dit cijfers zal bevatten.
3.7 Onderzoeksmethode
Wij zullen gebruikmaken van de volgende methoden om tot beantwoording van de vragen te komen:
– Deskresearch
Het is belangrijk om te weten wat de theorie is, in dat kader moet er naar achtergrondinformatie gezocht worden. Dit kan op internet en eventueel in boeken.
We kiezen ervoor om op deze manier informatie in te winnen omdat we zelf relatief weinig weten over het onderwerp. Alle informatie die ons helpt om het onderzoek goed uit te voeren kunnen we gebruiken. Het internet is toegankelijk en daardoor kunnen we veel informatie opzoeken.
Een voordeel is dat deskresearch geen kosten met zich meebrengt. Er is alleen een computer of laptop voor nodig en er kan gezocht worden naar informatie op het net. Een nadeel van deskresearch is dat de ingewonnen informatie niet meer actueel kan zijn.
– Interview
De meningen van de buurtbewoners spelen een grote rol in dit onderzoek. Om achter deze meningen te komen is het praktisch om een gesprek/interview aan te gaan met buurtbewoners van Schilderswijk.
Het interview zal een gestructureerd interview zijn. Een voordeel van interviews afnemen is dat er direct (face to face) contact is. Er is veel aandacht voor de persoonlijke ervaringen maar op deze manier kunnen ook non-verbale signalen worden meegenomen. Een nadeel van een interview kan zijn dat de ge??nterviewde het gesprek kan gaan sturen. Op die manier kan de interviewer niet toekomen aan het behandelen van de gesprekspunten.
– enqu??tes
Het is belangrijk dat wij de mening van buurtbewoners zullen ontvangen, omdat het onderzoek gaat over hoe zij de leefbaarheid ervaren. Wij zullen vragen wat zij van de buurt vinden door middel van enqu??tes. We zullen deze enqu??tes afnemen in de Schilderswijk in de buurt van de Doubletstraat en de Geleenstraat. Maar we zullen ook wat verder dan deze straten kijken, zodat we een goede vergelijking kunnen maken op de aanwezigheid van prostituees.
3.8 Onderzoeksprocedure
Dit onderzoek wordt gedaan voor de minor Recht en Veiligheid. Om het onderzoek uit te kunnen voeren moeten we beschikken over voldoende achtergrondinformatie. Die informatie kan ingewonnen worden door deskresearch en middels interviews en enqu??tes. Op het internet en in boeken kunnen we informatie vinden over het onderwerp. In de wijk kunnen wij bewoners om hun mening vragen.
De interviews zullen opgenomen worden met een recorder zodat het later op papier uitgewerkt kan worden. De ge??nterviewde ontvangt na maximaal 4 weken een samenvatting van het interview met de vraag of hij/zij het eens is met de inhoud.
De resultaten moeten verwerkt worden, dit gebeurd in drie stappen:
1. Coderen
2. Ordenen
3. Structureren
De interviewverslagen moeten uitgeprint worden om het te kunnen coderen. De teksten moeten in fragmenten worden opgedeeld, deze fragmenten moeten op relevantie geselecteerd worden. De relevante fragmenten moeten een ‘code’ oftewel een naam krijgen. Fragmenten moeten dezelfde code krijgen als ze over hetzelfde effect gaan. Vervolgens moeten de hoofdcodes van de subcodes onderscheiden worden. Misschien kunnen bepaalde codes samengevoegd of verwijderd worden. Er blijft een hi??rarchische structuur van de codes over. Ten slotte moeten er verbanden gelegd worden tussen categorie??n en moeten de verbanden geanalyseerd worden. De analyse en uitslagen kunnen uiteindelijk in een model verwerkt worden.
De enqu??tes worden verwerkt in het programma SPSS. Deze moeten worden gecodeerd met de juiste instellingen alvorens zij kunnen worden verwerkt.
‘
Hoofdstuk 4
Planning en begroting
4.1 Planning
In dit hoofdstuk geven wij u een overzicht van de planning van onze onderzoek en de kosten die daarvoor gemaakt zijn.
Week
Datum Taak Aantal uren
1
03-02-2014 Groepsindeling gemaakt en casus gekregen. Informatie opzoeken mensenhandel en prostituees in het bijzonder. 20
2
10-02-2014 Op zoek naar meer informatie over het ondewerwerp. Is dit al eerder onderzocht? 30
3
24-02-2014 Het formuleren van een hoofdvraag en deelvragen het uitwerken van het theoretisch kader. 30
4
03-03-2014 Het uitwerken van de onderzoeksopzet en interview vragen + enqu??te vragen maken. De vragen in Spss verwerken. 20
5
10-03-2014 Het uitwerken van onderzoeksstrategie??n/methoden. Naar Den- Haag om de enqu??tes in te vullen. Afspraken regelen voor een interview. 20
6
17-03-2014 Planning en begroting maken. De antwoorden verwerken in Spss. 5
7
24-03-2014 Het onderzoek controleren en afmaken. 5
4.2. Begroting
Posten
Kosten
Printen ‘ 15, –
Boeken ‘ 60, –
Reizen ‘0.00
Telefoonkosten ‘5, –
Bijlage
Observatie
Voorbereiding
Een voorbereiding voor het observeren is van groot belang. Er moet een plek worden gekozen die ook daadwerkelijk resultaat zal hebben voor ons eindproduct. De observatie wordt gehouden door twee personen.
De methodes die wij zullen gaan hanteren zijn als volgt:
Niet-participerend
Het gaat om de leefbaarheid van de wijk. Hierbij zullen wij onder andere naar de overlast in de wijk kijken. We zullen niet deelnemen aan de overlast zelf.
Gestructureerd
Wij zullen aan de hand van een lijst met specifieke gedraging werken. Deze lijst met specifieke gedragingen zal ons een duidelijke beeld geven voor het onderzoek. Een van die specifieke gedraging is bijvoorbeeld geluidsoverlast.
Indirect
We zullen zo min mogelijk proberen op te vallen tijdens het observeren. De reacties van de bezoekers van prostituees en prostituees zullen hierbij mogelijk negatief op reageren.
Locatie en tijd
De locatie van de observatie is in de Geleenstraat in de wijk Schilderswijk te Den Haag. Vanaf hier kunnen we de gedragingen van bezoekers van prostituees en prostituees zelf obsveren. Dit zal ons een goed beeld geven voor onze onderzoek. De observatie vindt plaats op vrijdag 21 maart 2014 om 13.00 en 18.00 uur. Deze observaties zullen we op verschillende dagdelen doen. Ieder observatie zal anderhalf uur duren. We hebben voor vrijdag gekozen omdat het dan bijna weekend is. De precieze plek waar we gaan observeren zullen van te voren moeten uitzoeken.
Reden voor de locatie
We hebben voor deze locatie gekozen omdat allebei negatieve verhalen krijgen over de Geleenstraat. We zijn natuurlijk benieuwd in hoeverre de negatieve verhalen een bijdrage hebben aan de aantasting van de leefbaarheid in de wijk Schilderswijk.
Observatie gedrag
We zullen ons tijdens de observatie richten op het gedrag van de klanten van prostituees en prostituees. Tijdens de observatie willen wij bekijken of de klanten van prostituees en prostituees zich onmisbaar gedragen en of deze gedragingen inderdaad de leefbaarheid van de wijk aantasten.
Observatie 21 maart 2014
13.00- 14.30 uur
Wij, Amal el Barkani en Sharona Bechan, beginnen met de observatie op vrijdag 21 maart 2014 om 13.00 uur. We observeren de Geleenstraat in wijk Schilderswijk te Den Haag. Sharona woont in de buurt van Den Haag en Amal reist met het openbare vervoer naar Den Haag.
We spraken af om 12.30 uur. Sharona kent de buurt goed en we konden makkelijk de Geleenstraat bereiken. De Geleenstraat bevindt zich niet ver van de centraal station Den Haag. Wij spraken af bij centraal station. Vandaaruit liepen we naar de Geleenstraat. We liepen twee blokken om de Geleenstraat om, om een goed observeerplek te vinden, waar we niet snel zouden worden opgemerkt.
We namen allereest de Schelderstraat. We stonden op het hoekje bij de Geleenstraat. Om precies te zijn bij de Wieber Meubel zaak in de Scheldestraat. Van hieruit probeerde we zo onopvallend te observeren. We werden niet gauw opgemerkt. Er waren beste relatief veel mannen aanwezig voor de tijdstip 13.00. Wij hadden verwacht dat alle mannen van de gemiddelde leeftijd aan het werk waren. Dit was niet het geval dus. Nadat een halfuur verstreek gebeurde er nog niets. We werden wel vluchtjes aangekeken, maar de mannen liepen snel door. Ze namen echt de tijd met het turen in de ramen. Een jongen van buitenlandse afkomst zagen we 10 a 15 minuten door de ramen turen. Hij liep heen en weer. Je zag dat hij het moeilijk had om een keus te maken. Na heel lang getreuzeld te hebben maakte hij een keus.
Het was voor de rest heel rustig in de straat. Er zat zelfs een kind op de hoek van de Geleenstraat. Hij stond beneden aan de trap van zijn woning te wachten op zijn moeder.
Vervolgens werden we opgemerkt door een donkere man die ons bleef aankijken. We besloten om weg te gaan en schuin tegenover de Wieber Meubel zaak te staan. Helaas bleef de man kijken. We besloten toen een blok te lopen en hoopten dat de man weg zou zijn vandaar. Dat blokje om de Geleenstraat hebben we ook dus heel langzaam genomen, eenmaal terug bij de Scheldestraat was de man gelukkig verdwenen. We hebben regelmatig de politie op een motor en in een bus zien rondrijden. We hebben niet zoveel ervaren in de ander half uur dat we daar stonden. De mannen waren netjes een raampje aan het zoeken en maakte niet zoveel overlast. Het was natuurlijk wel eng toen de donkere man, ons constant aankeek.
‘
18.00- 19.30 uur
De tweede observeerstraat was makkelijk voor ons te kiezen. We hadden namelijk al drie blokjes gemaakt om de Geleenstraat. De volgende straat waaruit we hebben geobserveerd is de Pletterijkade. Deze straat grens aan Hunsestraat die weer grenst aan Geleenstraat. De Hunsestraat is een korte straat in vergelijking met de Geleenstraat die een stuk langer is. Ook in de Hunsestraat staan ramen.
We stonden op de hoek van de Hunsestraat. Er kwamen niet veel mannen langs via Pletterijkade naar de Hunsestraat. Het was rustig. De mannen die er waren keken in de ramen. Er was zelfs een man in een rolstoel die de prostituees bezocht. De eerste 20 minuten gebeurde niets bijzonders. Er liepen niet zoveel buurtbewoners langs. Merendeels van de mensen die langsliepen waren mannen.
Op een gegeven moment begrepen we ook waarom er bijna geen vrouw langs de straat Pletterijkade liep. Een man die de prostituees bezocht begon op een gegeven moment naar ons te zwaaien. Het eerste wat we deden is maken dat we wegkwamen. We maakte weer een blokje, dit deden we langzaam. Na dat blokje gingen we weer terug naar de Pletterijkade. De man die naar ons zwaaide was verdwenen.
We stonden nu 15 minuten te observeren en toen bleef een dikke man in een pak naar ons kijken dit was heel ongemakkelijk natuurlijk. De man liep snel door op het moment dat wij een manoeuvre deden om weg te gaan. Het was in de straat voor de rest rustig. De mannen die, die prostituees bezochten kozen snel een vrouw en gingen naar binnen. Ze zorgt niet voor ruzie in de straat.
Als een vrouw is het moeilijk om langs de straat de lopen, omdat je natuurlijk wordt nagekeken, er wordt naar je gezwaaid en gefloten. Het cre??ert geen veilig gevoel voor een vrouw. Je ziet ook dat de vrouw liever tegenover de Pletterijkade lopen. We spraken toevallig een meisje van Antilliaanse afkomst, die ons verteld dat ze vaak langs de Pletterijkade liep. Ze gaf aan dat ze vooral in de avond heel bang was. En als ze naar haar nicht ging die daar dichtbij woonde, loopt ze altijd tig keer op de bel te drukken omdat ze bang is dat er een man achter haar aan zit.
Het was voor de rest een rustige observatie. We vermoeden omdat het rond etenstijd was.
‘
Enqu??te
Personalia
1. Wat is uw geslacht?
o Man
o Vrouw
2. Wat is uw leeftijd?
o 18- 25
o 25-30
o 31-35
o 35-40
o 40-45
o 46 of ouder
Inleiding
3. Woont u in deze wijk?
o Ja
o Nee
4. Hoelang woont u al in deze wijk?
o 0-5 jaar
o 6-10 jaar
o 11-15 jaar
o 16-20 jaar
o 21- 25 jaar
o 26- of meer
Algemeen
5. Bent u bekend met het bezoeken van prostituees( eigen gebruik of in uw eigen omgeving)?
o Ja
o Nee
6. Welk attitude heeft u tegenover prostitutie in het algemeen?
o Neutraal
o Positief
o Negatief
Aard en omvang
7. Hoe vaak vindt er overlast plaats in de wijk?
o Nooit
o Zelden
o Vaak
o Altijd
8. Is deze overlast gerelateerd aan de prostituees?
o Ja
o Nee, ga door naar vraag 12
9. Zo ja, wat voor overlast ervaart u?
o Onveilige gevoel
o Geweld
o Inbraak
o Geluidsoverlast
o Bedreiging
10. Vindt u dat er genoeg wordt gedaan in deze wijk om de overlast die gerelateerd is aan prostitutie tegen te gaan?
o Ja
o Nee
11. Wie veroorzaakt overlast in de wijk prostituees of bezoekers van prostituees?
o Prostituees
o Bezoekers van prostituees
o Allebei
o Geen een van beide
Veiligheid
12. Hoe beoordeelt u de leefbaarheid in deze wijk?
Zeer ondeugdelijk 1 – 2 – 3 – 4 – 5 Zeer deugdelijk
13. Hoe veilig voelt u zich om deze wijk?
Zeer onveilig 1 – 2 – 3 – 4 – 5 Zeer veilig
14. Ervaart u angst voor de bezoekers van prostituees?
o Ja
o Nee
15. Ervaart u angst voor de prostituees?
o Ja
o Nee
16. Vindt u dat er genoeg toezichthouders om de leefbaarheid in de wijk hand te haven?
o Ja
o Nee
17. Wat zijn uw handelingen als u in aanraking komt met de criminelen gedraging van bezoekers van prostituees?
o Weglopen
o Aanspreken
o Politie bellen
o Geweld plegen
18. Stelling: Schilderswijk is geen leefbare wijk
o Waar
o Niet waar
Ervaringen
19. Bent u het ermee eens dat het overlast die prostitutiebezoekers veroorzaken moet worden beperkt?
o Ja
o Nee
o Geen mening
20. Welke van de twee onderstaande gevallen komen het meeste voor?
o Personen die wel de prostituees bezoeken, veroorzaken overlast in de wijk.
o Personen die niet de prostituees bezoeken, veroorzaken overlast in de wijk.
21. Doet u wat tegen die overlast gevende bezoekers van prostituees of de prostituees zelf?
o Ja
o Nee
22. Vindt u dat de bewoners samen moeten werken om de overlast van bezoekers van prostituees tegen te gaan?
o Ja
o Nee
23. Heeft u het gevoel gehad dat u door de overlast wel wil verhuizen?
o Ja
o Nee
24. Hoe ervaart u het optreden van toezichthouders bij overlast in de wijk veroorzaakt door bezoekers van prostituees of prostituees zelf?
o Zeer ontevreden
o Ontevreden
o Neutraal
o Tevreden
o Zeer tevreden
25. Welke regeling zou volgens u het beste helpen bij het aanpakken van prostitutieoverlast?
o Meer toezichthouders in de wijk
o Nieuwe strengere wetgeving omtrent prostituees
o Meer camera’s in de wijk
o Anders’.
Einde van enqu??te’.. Bedankt voor uw medewerking!!
‘
Spss diagrammen
Wat is uw geslacht?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Man 29 58,0 58,0 58,0
Vrouw 21 42,0 42,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Wat is uw leeftijd?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid 18-25 15 30,0 30,0 30,0
25-30 11 22,0 22,0 52,0
31-35 16 32,0 32,0 84,0
35-40 3 6,0 6,0 90,0
40-45 4 8,0 8,0 98,0
46 of ouder 1 2,0 2,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Woont u in deze wijk?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Ja 50 100,0 100,0 100,0
Hoelang woont u al in deze wijk?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid 0-5 12 24,0 24,0 24,0
6-10 12 24,0 24,0 48,0
11-15 10 20,0 20,0 68,0
16-20 7 14,0 14,0 82,0
21-25 4 8,0 8,0 90,0
26 of meer 5 10,0 10,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Bent u bekend met het bezoeken van prostituees?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Ja 13 26,0 26,0 26,0
Nee 37 74,0 74,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Welke attitude heeft u tegenover prostitutie in het algemeen?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Neutraal 25 50,0 50,0 50,0
Positief 15 30,0 30,0 80,0
Negatief 10 20,0 20,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Hoe vaak vindt er overlast plaats in de wijk?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Nooit 2 4,0 4,0 4,0
Zelden 16 32,0 32,0 36,0
Vaak 27 54,0 54,0 90,0
Altijd 5 10,0 10,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Is deze overlast gerelateeerd aan de prostituties?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Ja 48 96,0 96,0 96,0
Nee, ga door naar vraag 12 2 4,0 4,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Zo ja, wat voor overlast ervaart u?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Onveilige gevoel 22 44,0 45,8 45,8
Geweld 6 12,0 12,5 58,3
Geluidsoverlast 20 40,0 41,7 100,0
Total 48 96,0 100,0
Missing System 2 4,0
Total 50 100,0
Vindt u dat er genoeg word gedaan in deze wijk om de overlast die gerelateeerd is aan prostitutie tegen te gaan?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Ja 48 96,0 100,0 100,0
Missing System 2 4,0
Total 50 100,0
Wie veroorzaakt overlast in de wijk prostituees of bezoekers van prostituees?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Prostituees 7 14,0 14,6 14,6
Bezoekers van prostituees 31 62,0 64,6 79,2
Allebei 2 4,0 4,2 83,3
Geen een van beide 8 16,0 16,7 100,0
Total 48 96,0 100,0
Missing System 2 4,0
Total 50 100,0
Hoe beoordeelt u de leefbaarheid in deze wijk?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid 2 1 2,0 2,0 2,0
3 17 34,0 34,0 36,0
4 31 62,0 62,0 98,0
5 1 2,0 2,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Hoe veilig voelt u zich in deze wijk?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid 2 6 12,0 12,0 12,0
3 22 44,0 44,0 56,0
4 21 42,0 42,0 98,0
5 1 2,0 2,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Ervaart u angst voor de bezoekers van prostituees?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid ja 20 40,0 40,0 40,0
nee 30 60,0 60,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Ervaart u angst voor de prostituees?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid ja 9 18,0 18,0 18,0
nee 41 82,0 82,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Vindt u dat er genoeg toezichthouders zijn om de leefbaarheid in de wijk hand te haven?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid ja 36 72,0 72,0 72,0
nee 14 28,0 28,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Wat zijn uw handelingen als u in aanraking komt met de criminelen gedraging van bezoekers?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Aanspreken 6 12,0 12,0 12,0
politie bellen 44 88,0 88,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Stelling: Schilderswijk is geen leefbare wijk
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid niet waar 50 100,0 100,0 100,0
Bent u het ermee eens dat het overlast die prostitutiebezoekers veroorzaken moet worden beperkt?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid ja 48 96,0 96,0 96,0
nee 2 4,0 4,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Welke van de twee onderstaande gevallen komen het meeste voor?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Personen die wel de prostituees gevallen komen het meest voor? 34 68,0 68,0 68,0
Personen die niet de prostitiuees bezoeken, veroorzaken overlast in de wijk 16 32,0 32,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Doet u wat tegen die overlast gevende bezoekers van prostituees of de prostituees zelf?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid ja 2 4,0 4,0 4,0
nee 48 96,0 96,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Vindt u dat de bewoners bij overlast in de wijk veroorzaakt door bezoekers van prostituees tegen te gaan?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid ja 36 72,0 72,0 72,0
nee 14 28,0 28,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Heeft u het gevoel gehad dat u door de overlast wel wilt verhuizen?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Ja 19 38,0 38,0 38,0
nee 31 62,0 62,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Hoe ervaart u het optreden van toezichthouders bij overlast in de wijk veroorzaakt door bezoekers van prostituees of prostituees zelf?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid zeer ontevreden 3 6,0 6,0 6,0
Ontevreden 16 32,0 32,0 38,0
Neutraal 7 14,0 14,0 52,0
Tevreden 19 38,0 38,0 90,0
zeer tevreden 5 10,0 10,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
Welke regeling zou volgens u het beste helpen bij het aanpakken van prostituees?
Frequency Percent Valid Percent Cumulative Percent
Valid Meer toezichthouders in de wijk 12 24,0 24,0 24,0
Nieuwe strengere wetgeving omtrent prostituees 15 30,0 30,0 54,0
Meer camera’s in de wijk 5 10,0 10,0 64,0
Anders 18 36,0 36,0 100,0
Total 50 100,0 100,0
‘
Bibliografie
G.A.F.M van Schaaijk, Praktijkgericht juridisch onderzoek. Den Haag: Boom Juridische uitgevers 2011
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/33496-definitie-leefbaarheid.html
– http://www.haagmedia.nl/nieuws/algemeen/10417/politiekids-in-de-schilderswijk.htm
http://praktijkvoorbeelden.vng.nl/databank/veiligheid/prostitutie-en-mensenhandel/kadernota-prostitutiebeleid-den-haag.aspx
http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/prostitutie
http://www.invoeringwmo.nl/sites/default/files/Zwolle_Einddocument_Notitie%20doelen.pdf
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/33496-definitie-leefbaarheid.html
http://irs.ub.rug.nl/ppn/328674389
http://www.omroepwest.nl/nieuws/26-11-2013/%E2%80%98leefbaarheid-oude-centrum-van-den-haag-verslechterd%E2%80%99
http://www.omroepwest.nl/nieuws/24-06-2013/leefbaarheid-vier-haagse-krachtwijken-kachelt-achteruit
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:u4WhaePdjVUJ:www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2013/06/24/rapport-onderscheid-in-leefbaarheid/rapport-onderscheid-in-leefbaarheid.pdf+&cd=6&hl=nl&ct=clnk&gl=nl
45 Ministerie van BZK/WWI (2013), ‘Wonen in ongewone tijden, Den Haag
Altink, Sietske – Huizen van illusies. Bordelen en prostitutie van Middeleeuwen tot heden. Veen uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 1983.
Altink, Sietske – Huizen van illusies. Bordelen en prostitutie van Middeleeuwen tot heden. Veen uitgevers, Utrecht/Antwerpen, 1983.
http://praktijkvoorbeelden.vng.nl/databank/veiligheid/prostitutie-en-mensenhandel/kadernota-prostitutiebeleid-den-haag.aspx
http://zondares.blogspot.nl/2013/03/ingezonden-stukje-de-prostitutie.html http://praktijkvoorbeelden.vng.nl/databank/veiligheid/prostitutie-en-mensenhandel/kadernota-prostitutiebeleid-den-haag.aspx
http://www.politie.nl/onderwerpen/prostitutie.html
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-32211-2.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mensenhandel
http://vorige.nrc.nl/nieuwsbrieven_nrc/middageditienieuw/article2119044.ece/Slachtoffers_mensenhandel_onterecht_in_cel
http://books.google.nl/books?id=8M0NdZx3ZScC&lpg=PP1&pg=PA214#v=onepage&q&f=false
http://www.seksoa.nl/mediaitem/in-april-2011-organiseerden-politie-en-justitie-in-den-haag-een-grootschalige-actie-tegen-internationale-mensenhandel-foto-martijn-beekmanhh/hh_11967746/
http://www.hetccv.nl/dossiers/loverboys/index?filter=Achtergrondinformatie