Iedereen heeft voeding nodig, maar wat eet je als je wilt dat het een bepaalde werking heeft op je spieren. Welke voedingsstoffen zijn er, wat doen ze? Welke voedingsstoffen zijn nuttig voor je spieren en wat gebeurd er dan mee? En wat gebeurt er dan met de rest van de stoffen die je lichaam opslaat? Ook kijken we naar waar bepaalde stoffen vooral in te vinden zijn.
Op elk soort voedsel wat je koopt vind je ergens een etiket met erop de voedingswaarde. Daarin kun je zien hoeveel van welke voedingscomponent erin zit.
Voedingscomponenten, ook wel macronutrients genoemd, kent iedereen wel. Je hebt calorie??n, eiwitten, koolhydraten, vetten, en vezels, natrium en nog veel meer. Elk hebben ze hun eigen functie.
Calorie??n
Het meest bekende macronutri??nt. Het gros van mensen weet hoe calorie??n werken en hier wordt ook het meest gelet door mensen als ze willen afvallen. Om spieren op te bouwen, zal je caloric ‘ intake (calorie??n innname) meer moeten zijn dan je lichaam verbrand, maar je intake moet minder zijn voor vetverlies. Dit werkt ook weer andersom: als je bij wilt komen, zul je meer calorie??n moeten innemen dan je verbrand.
Eiwitten
Het is geen verassing meer dat eiwitten het meest nuttig zijn voor je spieren. In eiwitten zitten aminozuren. Er bestaan wel 20 soorten aminozuren en ze zijn de belangrijkste bouwstenen voor spieren en dus de belangrijkste macronutrient. We hebben het later over prote??ne supplementen. Om ervoor te zorgen dat je al je spieren de benodigde eiwitten binnenkrijgen, zal je niet alleen op die suppletie kunnen vertrouwen maar zal je het ook uit ander voedsel moeten halen. Als je werkt aan spier opbouw zul je hiervan veel moeten binnenkrijgen. Er wordt je aangeraden je lichaamsgewicht x 2 te doen. Dit is de aangeraden hoeveelheid gram eiwitten per dag. ‘?n gram eiwit bevat 4 gram kilocalorie??n.
Voedsel met veel eiwitten zijn:
– Biefstuk
– Eieren
– Kip
– Vis
– Zuivelproducten
Koolhydraten
Koolhydraten zijn een brandstof voor je lichaam. Ze zijn te vinden in suikers Het lichaam maakt dan glucose aan waar het op stookt. Je lichaam kan dit meteen opslaan in je lever of spieren voor later gebruik. Maar als je meer koolhydraten inneemt dan verbruikt, sla je natuurlijk te veel op wat resulteert in gewichtstoename. Andersom is het dus als je meer verbruikt dan inneemt, kan je dus gewichtsverlies verwachten mits de rest van je dieet hier ook op is afgestemd.
Koolhydraten geven je dus energie. Een bijwerking van te weinig koolhydraten op lange termijn, omdat je bijvoorbeeld wilt afvallen, kan vaak resulteren in fatigue en slechte humeuren. Je lichaam begint dan op andere stoffen te teren en het gaat je eiwitten verbruiken en uiteindelijk je eigen spieren. Dit is dus helemaal niet wat je wilt als je spieren probeert aan te maken maar toch wilt afvallen. Hierom wordt je een ”re-feed” dag aangeraden. Een dag waarop je veel koolhydraten inneemt om weer even bij te tanken als het ware zodat je lichaam weer even verder kan.
Vaak wordt gebruik gemaakt van de term carb-cycling. Dat wil zeggen dat je in een koolhydraat ‘ depletie zit. Dit duurt zo een 3 tot 10 weken waarin je deze re-feed toepast, met zo veel mogelijk prote??ne als je wilt uitzien als al die fitness modellen.
In ‘?n gram koolhydraten zitten 4 kilocalorie??n.
Voedsel met veel koolhydraten zijn:
– Bier
– Frieten / chips
– Frisdrank
– Snoep (zure matten)
– Witte rijst
Vetten: per gram 9 kilocalorie??n
Er is een mythe waarin het schijnt dat spieren zich weer in vetten omzetten als je stopt met je trainingen. Dit is echter niet zo: het is echt niet zo dat de spiercellen op magische wijze veranderen in vet cellen. Het enige wat gebeurd is dat de spiercellen krimpen omdat ze niet ”kapot” worden gemaakt om zich weer te herstellen. Wat echter wel gebeurd is als het andersom gebeurd. Als je begint met training heb je een bepaald vet percentage. Als je halters vastpakt met een uitdagend gewicht voor je spieren, maakt dit de spiervezels kapot die zich erna weer zullen herstellen en dus groeien. Tijdens deze ”workout” zal je vet beginnen te verbranden en maken ze plaats voor de spieren die tijdens de rust periode zijn gegroeid.
Vetten zijn waarschijnlijk de meest gehate macronutreint. Wat mensen echter niet weten is dat er ook gezonde vetten bestaan. Zo is er bijvoorbeeld Omega-3 vetten die gezond zijn voor het hart, gewricht herstel en kan zelfs helpen bij vet verliezen.
Vetten kunnen we verdelen in onverzadigd, verzadigd en cholesterol.
Onverzadigd kunnen we weer indelen in enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd.
– Enkelvoudig onverzadigde vetten worden ook wel de goede vetten genoemd omdat dagelijkse consumptie ervan het slechte cholesterol helpen verlagen. Ze zijn vooral te vinden in olijfolie, plantaardige margarine en bepaalde oliehoudende vruchten zoals noten.
– Meervoudig onverzadigde vetten zijn ook goede vetten. Omdat ze essentieel zijn voor een goede werking van ons lichaam. Deze zijn vooral te vinden in zonnebloem olie, vette vis, soja olie en noten olie.
– Meervoudig verzadigde vette; de slechte vetten. Ze stimuleren namelijk de slechte cholesterol. Deze vetten komen meestal van dierlijke oorsprong en zijn te vinden in zoete en zoute producten. Deze zijn meestal de boosdoener in ”guilty pleasures”. Voorbeelden van deze producten zijn gebak, chocolade, ijs, kaas, chips en vlees.
– Cholesterol is weer een ander soort vet die belangrijk is voor de mens. Dierlijk voedsel is de enige bron van cholesterol.
In vetten zijn 9 gram kilocalorie??n te vinden.
Vezels
Vezels zijn een complexe koolhydraat dat onverteerbaar is door de mens. Dit komt doordat ze een bepaalde chemische structuur hebben die niet afbreekbaar is door onze enzymenAls je denkt aan aanpassingen in een dieet wordt vaak niet veel gekeken naar de vezels. Vezels zijn onder andere belangrijk voor je stoelgang. En er wordt op dit moment nog onderzoek gedaan over of vezels ook een positieve werking hebben op je cholesterol en bloeddruk. Zoals eerder is genoemd bevatten je spieren spiervezels die je kapot maakt tijdens het trainen. Als je veel vezels inneemt, heb je dus ook veel vezels die je kunt kapot maken.
Er is nog niet veel bekend over je dagelijkse vezel inname, maar er wordt je aangeraden om 10 tot 13 gram per 1000 calorie??n. De hoeveelheid vezels zal met de leeftijd moeten gaan toenemen in een dieet omdat je energie behoeftes in een ouder lichaam groter zijn dan de jongere.
Voedsel met veel vezels zijn:
– Cornflakes
– Gekookte aardappelen
– Havermout
– Mueslirepen
Natrium (zout)
Natrium zit in keukenzout dat noodzakelijk is voor bepaalde functies in je lichaam en kan ook bijdragen aan het verhelpen van gezondheidsproblemen bijvoorbeeld voor vermindering van bloeddruk.
Te veel zout kan echter weer ongezond zijn. Een veel voorkomende bijwerking hiervan is een hoge bloeddruk. Er bestaat een theorie hierover dat je nieren te veel zout kunnen signaleren naar je hormonen en aangeven dat er meer water moet worden gepompt door je lichaam, gevolgd door een hoge bloeddruk. Dus als je veel natrium (zout) hebt ingenomen, is het aangeraden om gehydrateerd te blijven. Een extra motivatie dus om veel water te drinken.
De aangeraden hoeveelheid natrium veranderd met de
1tot 3 jaar 1
4 tot 8 jaar 1,2
9 tot 50 jaar 1,5
51 tot 70 jaar 1,3
ouder dan 70 1,2
leeftijd: