In Nederland zijn er heel veel Bruggen: hangbruggen, tuibruggen, boogbruggen, liggerbruggen en vakwerkbruggen.
Maar in dit verslag laat ik u de meest bijzondere bruggen in Nederland zien. Bruggen worden altijd ontworpen door ervaren architecten die gespecialiseerd zijn in bruggen, want de stevigheid van een brug is essentieel. Als een brug niet stevig is kan de brug instorten . Om een brug te verstevigen zijn er veel brugconstructies zoals een V vorm. Dit maakt de brug steviger. Sommige architecten maken met deze vormen heel bijzonder bruggen. Kijk maar!
Pythonbrug
Dit is de pythonbrug een kleine maar zeer bijzondere brug.
De pythonbrug is een ‘vaste brug’ en is geopend in 2001.
De brug is gespannen over het spoorwegbassin in het oostelijk havengebied in Amsterdam en verbindt de Panamakade op het schiereiland Sporenburg met de Stuurmankade op het Borneo-eiland. Verder kunnen alleen voetgangers en fietsers gebruik maken van deze brug want er zijn ook trappen geplaatst op de brug. Deze brug is 9.5 meter hoog en ongeveer 90 meter lang. Zoals u kan zien zitten er vooral veel vormen in deze brug ,dit maakt de brug stevig. Maar niet alleen om deze rede is de pythonbrug stevig, er is namelijk ook gebruik gemaakt van stevige materialen zoals: beton, hout en staal. Ten slotte is deze brug ontworpen door Adriaan Geuze en is dit een van de meest opvallende bruggen van heel Nederland.
Werkspoorbrug
Dit is de werkspoorbrug, deze brug hangt over het Amsterdam-Rijn kanaal in Utrecht. Dit is een boogbrug die in 2002 ontworpen is. De brug is een stalen boogbrug. Boogbruggen zijn bruggen die hun stevigheid te danken hebben aan hun grote boog, meestal hangen er kabels aan deze boog die het wegdek hoog houd. Het bijzondere aan deze brug is dat hij op de kade ernaast gebouwd is en dat de kabels die aan de boog hangen extreem dun zijn.
Brug met twaalf gaten
De brug met twaalf gaten is natuurlijk bijzonder omdat hij (zoals u al kon raden) twaalf gaten heeft. Deze brug maakte vroeger deel uit van een inmiddels verdwenen fort vossegat. De brug is aangelegd in 1862 en is gemaakt van baksteen. De brug met twaalf gaten heeft twaalf halve boog openingen en is ongeveer 25 meter lang. Ondertussen is deze brug een rijksmonument en is het omring door het in de 21e eeuw gebouwde Koninklijke landmacht hoofdkwartier. Ten Slotte ligt deze brug net zo als de vorige bijzondere brug in de stad Utrecht.
Koekjesbrug
Deze brug is bijzonder om zijn naam maar het is eigenlijk een mysterie waarom deze brug de koekjesbrug heet. Er zijn ondertussen drie theorie??n:
1. De brug is vernoemd naar een koekjesman die hier in de buurt zijn koekjes maakte.
2. De brug is vernoemd naar de chocoladekoekjes die in de nabijgelegen cacaomolen werden verkocht.
3. De brug is vernoemd naar Dhr.Pannekoek die naast de brug een stukje land bezat.
Een paar dingen zijn wel bekend van de brug : deze brug is een vaste brug net zo als de Pythonbrug die ook in Amsterdam ligt net zo als deze koekjesbrug. Deze brug is gemaakt in 1911 en bestaat uit ijveren liggers.
De Sint Servaasbrug
Dit is de Sint Servaasbrug , deze brug ligt in Maastricht en is zo bijzonder omdat hij al heel oud is en door het verleden van de brug. De Sint Servaasbrug is namelijk gebouwd tussen 1280 en 1298. Deze brug is gebouwd om de eerste Romeinse brug te vervangen, deze was namelijk al in 1275 ingestort. Deze brug is een boogbrug, boogbruggen zijn heel sterk maar houden het meestal niet zo lang vol als deze brug. De Sint Servaasbrug heeft het namelijk aan restauraties te danken dat hij nog staat. Want in het einde van de 17e eeuw was al vastgesteld dat deze brug in een zeer slechte conditie was. Dit kwam door Keizer Rudolf I uit 1274. Hij had bepaalt dat de brug alleen gerestaureerd werd door het tolgeld wat de brug zelf opbracht. Het gevolg van die uitspraak was dat alleen de noodzakelijke restauraties werden gedaan. Deze noodzakelijke restauraties waren vooral het vervangen van slechte stenen. In de tweede wereld oorlog werd de brug al half opgeblazen in de hoop dat de Duitsers de brug niet konden oversteken dit was niet het geval. Na de oorlog is de brug weer gerestaureerd, en hij staat nog tot vandaag de dag.
Bronvermelding
Zoekmachine: Google
Plaatjes: Wikipedia
Informatie bruggen: Wikipedia