Ik begon met boeken waarin sprookjes of gedichten in stonden, zoals Rood Kapje of de vertaalde versie van Le Petit Nicolas geschreven door Ren?? Goscinny. Sommige kon ik zelfs van buiten vertellen omdat ik ze zoveel gehoord had. Toch luisterde ik naar de meeste verhalen graag. Ik weet nog dat ik toen zelf zo snel mogelijk wou leren lezen.
Het echte lezen begon in de basisschool. Dan las ik af en toe een boek uit de bibliotheek van onze school. Elke week gingen we een boek kiezen die we zouden willen lezen. De boeken werden op leesniveau ingedeeld (het waren 7 of 8 niveau’s). Elk schooljaar hadden we 2 tot 4 leesoefeningen waarbij onze leestechniek op proef werd gesteld. Ook de leerkracht las boeken voor en meestal waren het leuke verhalen. Soms werd ik ook gedwongen om boeken te lezen binnen de Poolse school hier in Antwerpen. Het waren altijd lecturen die me niet interesseerden waardoor ik minder en minder wou lezen, alhoewel de boeken die ik toen las nog in mijn kast staan. Sommige heb ik herlezen en eerlijk gezegd begrijp ik waarom ik liever andere boeken kon kiezen. Er zijn maar 7 boeken van toen dat ik niet had gelezen en 2 jaar geleden haalde ik het in, de 7 delen van Harry Potter. Ik had die al lang in mijn kast staan, maar die leken altijd te dik.
In het 1ste middelbaar moesten we al boeken lezen voor het vak Nederlands, de verplichte boek van toen is Storm Breaker van Anthony Horowitz. Die was volgens mij boeiend en vooral in vergelijking met het boek in het 2de middelbaar, Blauw van Jayce Pool. Ik vond ook wel meer en meer dat boeken saai waren en dat ik de tijd voor het lezen in iets nuttiger kon insteken. Een van de enige boeken dat ik mij nog herinner is The Hunt For Atlantis van Andy McDermott. Ik denk dat ik in die twee jaar samengenomen minder boeken heb gelezen dan bijvoorbeeld in het derde leerjaar en eerlijk gezegd probeerde ik lezen te vermijden. Een van de hobbies die mijn tijd voor boeken heeft ingenomen was algemeen sport. Toen deed ik nog van alles, zolang het met veel beweging en conditie te maken had.
In het 2de graad moesten we al heel wat meer boeken lezen, ook voor andere vakken, namelijk Frans en Engels. In het 3de middelbaar moesten we drie of vier boeken voor Nederlands en drie voor Frans lezen. Binnen deze periode begon ik meer fantastische boeken te lezen, zoals een boek geschreven door Jakub ??wiek, K??amca. Ik vond het boek leuk omdat er veel details in stonden uit verhalen over de Germaanse goden, maar bijna alles wat met mythes en legendes te maken heeft vind ik boeiend. Een verschillend boek hiervan dat ik nog had gelezen was Sniper met de 2 schrijvers Howard E. Wasdin en Stephen Templin. Ik weet maar 1 boek dat ik toen voor Nederlands heb gelezen, Assassin’s Creed Renaissance geschreven door Oliver Bowden. Voor Frans waren de boeken al heel wat minder interessant, maar het kan ook gewoon zijn door de taal. In het 4de middelbaar was het boek Los van Tom Naegels verplicht om te lezen en als ik eerlijk moet zijn, dan was dit een van de slechtste boeken dat ik tot nu toe gelezen heb. Een van de redenen is de genre, ik vermijd romans niet zonder reden. Een boek van deels eigen keuze was Ik ben niet bang, geschreven door Niccol?? Ammaniti. Dit boek viel al mee maar er was nog steeds een beter boek dat ik voor dit vak gelezen had, Trigger van Wulf Dorn. Voor de rest had ik nog La vie ?? r??culons van Gudule, Au revoir, les enfants van Louis Malle, L’enfant de No?? van Eric-Emmanuel Schmitt, World War Z van Max Brooks en The Last of the Mohicans van James Fenimore Cooper gelezen.
Sinds dit jaar lees ik terug iets meer tijdens de vakanties. Ik had 1 deel van The Witcher, geschreven door Andrzej Sapkowski en het 2de deel van K??amca, waarover ik ervoor iets kort zei, gelezen. The Witcher is een zeer goed boek waarbij veel raadsels voorkomen. Je hebt daar ook telkens te maken met verschillende paradoxen. Ik ben ook nog van plan 2 delen van Assassin’s Creed en 2 delen van K??amca te lezen, maar daar moet ik eerst wat tijd voor vinden. Ik hoop wel dat ik die saga’s kan afkrijgen.
Op de eerste plaats zou ik The Witcher zetten, omdat er veel mysteries in voorkomen en het idee over dit verhaal speciaal is. Alleen ben ik niet zeker of het boek gebaseerd is op het spel of omgekeerd. Misschien ga ik ook nog het spel opzoeken en kopen voor het verhaal op een andere manier te bekijken.
Op de tweede plaats staat K??amca met als hoofdpersonage Loki, de zoon van Odyn. Legendes spelen een belangrijke rol in dit boek wat ik interessant vind, zoals nadat Loki vrij ging komen, Ragnarok zal beginnen. Eigenlijk kan ik niets meer zeggen over het boek, ik weet geen andere redenen waarom dat boek volgens mij zo goed is.
Het derde boek is Assassin’s Creed, gebaseerd op het spel. Ik had al elk deel hiervan uitgespeeld en wanneer het 3de deel van AC uitkwam, wou ik het kopen. In de winkel had ik het boek gezien en ik dacht bij mezelf waarom ik die niet zou lezen. Er is veel actie in het boek en vele personages die echt bestonden, zoals Leonardo Da Vinci of de hele familie De Medici. Vele details van het spel kunnen in het boek niet voorkomen, maar er staat soms meer dan genoeg in.