Essay: Iedereen maakt wel eens keuzes met zijn onderbuikgevoel.

Bij dit soort keuzes heb je te maken met je onderbewustzijn. Je hebt vast wel eens het woord ‘onderbewustzijn’ gehoord, maar wat is het onderbewustzijn nou precies en wat houdt het in.
Verschil tussen het bewuste en het onderbewuste en het onbewuste
Om te weten wat het onderbewustzijn is moeten we eerst weten wat de verschillen zijn tussen het bewuste (bewustzijn) en het onderbewuste (onderbewustzijn). Het onderbewuste en het onbewuste worden nog vaak door De rol van het
elkaar gehaald omdat ze in de Van Dale dezelfde betekenis hebben onderbewuste en het
maar eigenlijk is er geen verschil. In deze paragraaf wordt uitlegd bewuste
wat de verschillen zijn tussen deze drie.

Het bewuste (bewustzijn)
Het bewuste is eigenlijk alles wat we aan het doen zijn en dat ook nog zelf bewust meemaken. Via het bewustzijn worden emoties en gedachten in onze dromen verwerkt. Het bewustzijn kan door verschillende zaken be??nvloed worden zoals: slaap, voeding, drugs en medicatie. In dromen heb je ook te maken met je bewustzijn, dit is hetzelfde bewustzijn waar je overdag mee te maken hebt. Gebeurtenissen in ons dagelijkse leven worden verwerkt in onze dromen. Maar je hebt niet heel de dag te maken met het bewustzijn. Het kan namelijk ook voorkomen dat je in een trance raakt. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je gaat dagdromen of je gaat helemaal op in iets waardoor je de wereld om je heen vergeet. In de trance kan men gedachten en gevoelens oproepen die we in de normale stand niet zouden kunnen oproepen.

Mensen hebben vaak een verkeerd beeld van het bewustzijn. De meeste mensen denken vaak dat het bewustzijn heel belangrijk voor ons is. Dit is ook de reden waarom mensen zich niet voor zouden kunnen stellen zonder bewustzijn. Maar is het bewustzijn eigenlijk wel zo belangrijk? Het bewustzijn cre??ert het gevoel bij mensen dat het bewustzijn onmisbaar is. Als we bijvoorbeeld een beslissing moeten maken dan denken de meeste mensen dat als we er een tijdje over nadenken dat we een betere beslissing maken. Maar soms gebeurt juist het tegenovergestelde. Te veel nadenken kan ook leiden tot slechtere beslissingen en soms maakt het helemaal niet uit. Het belangrijkste misverstand over het bewustzijn is de illusie dat ons bewustzijn de baas is in ons brein. Er wordt vaak gedacht dat het bewustzijn controle heeft over de beslissingen die we nemen. Maar dit blijkt minder waar. Het bewustzijn is redelijk op de hoogte van wat er allemaal gebeurt, en is ook in staat om die informatie met anderen te delen. Het bewustzijn beschikt alleen over de informatie met betrekking tot de genomen beslissing. Je kunt het bewustzijn ook wel vergelijken met een persvoorlichter. Het bewustzijn loopt eigenlijk achter de feiten aan. Het probeert te verklaren waarom we bepaalde beslissingen nemen maar het bewustzijn begrijpt soms zelf nog eens niet waarom die beslissing is gemaakt. Het bewustzijn speelt niet alleen een minder belangrijke rol in ons leven, het bewustzijn kan vooral heel weinig.

In deze afbeelding wordt een oude vrouw afgebeeld maar ook een jong meisje dat wegkijkt. Men kan ze niet tegelijk zien, dat komt doordat het bewustzijn maar ‘?n ding tegelijk kan doen. Multitasking is te moeilijk voor ons bewustzijn

Het bewustzijn heeft een bepaalde verwerkingscapaciteit. De verwerkingscapaciteit hangt af van de bezigheid. Als je aan het lezen bent dan kunt je meer verwerken dan wanneer je aan het tellen bent. De verwerkingscapaciteit van het bewustzijn is maar een klein deel van de totale capaciteit. We kunnen onbewuste 200.000 keer zoveel verwerken als bewust. Dit is ook de reden waarom het onbewuste wordt vergeleken met een moderne computer. Een moderne computer moet ook heel veel dingen opslaan en onthouden net als het onbewuste.
Het onderbewuste (onderbewustzijn) / Het onbewuste (onbewustzijn)
Bij het onderbewustzijn worden bepaalde beelden en waarnemingen opgenomen, zonder dat we er zelf bewust van zijn. Zaken zoals: ervaringen, kennis en gedachten die ooit bewust waren, tref je nu aan in het onderbewustzijn. De beelden en waarnemingen in het onderbewustzijn worden eerst opgenomen in het korte termijngeheugen. En daarna worden de beelden en waarnemingen opgeslagen in het lange termijngeheugen. Doordat de beelden en waarnemingen in het lange termijngeheugen liggen is het lastig om bepaalde herinneren weer op te roepen.
Het onbewuste is eigenlijk precies hetzelfde als het onderbewuste. Op internet is er veel verwarring over de verschillen en overeenkomsten van het onderbewuste en het onbewuste.
Volgens psycholoog Ap Dijsterhuis is er geen verschil tussen het onderbewuste en het onbewuste.

Om de rolverdeling van het bewuste en het onbewuste duidelijk te maken heb ik een aantal voorbeelden.
Het cocktailpartyeffect
Dit effect wordt vaak gebruikt als voorbeeld om aan te geven dat het onbewuste informatie filtert voordat het deze informatie doorstuurt naar het bewustzijn. Het cocktailpartyeffect verwijst naar het volgende. Stel, je bent op een drukke bijeenkomst, bijvoorbeeld een feest. Gasten staan in groepjes met elkaar te praten en er heerst een enorm geroezemoees. Ondanks de overvloed aan stemmen ben je echter in staat om je bewust te concentreren op het gesprek in jouw groepje. De gesprekken in de andere groepen hoor je niet. Maar is dit wel helemaal waar? Je lijkt de gesprekken niet te horen, maar onbewust doe je dat wel. Je filtert de informatie echter zo dat je alleen het gesprek van je eigen groep volgt. Maar als er in de andere groep iets belangrijks wordt gezegd dan laat je onbewuste de informatie door naar je bewustzijn. (bron: het boek van Ap Dijksterhuis ‘het slimme onbewuste’)

Dunne-plakjes-gedrag
Mensen blijken een indruk van een ander te kunnen vormen op basis van heel weinig informatie.
Er is hier onderzoek naar gedaan door psycholoog Nalini Ambady. De proefpersonen keken naar een zeer korte video-opnames van andere personen. Vaak duurden die fragmenten maar een paar seconden en toch konden de proefpersonen op basis van zo’n kort fragment inschatten hoe extravert iemand was. Dit experiment maakt duidelijk dat wij razendsnelle onbewuste processen aan het werk kunnen zetten die een indruk van een persoon kunnen vormen. En het bewustzijn levert alleen het eindproduct aan. (bron : het boek van Ap Dijksterhuis ‘het slimme onbewuste’)

Het bewuste communiceert constant met het onbewuste voor informatie en dergelijke. Maar dit gebeurt via het onderbewuste. Zoals je in de afbeelding hiernaast ziet gaat het van het bewuste naar het onderbewuste en dan naar het onbewuste. De rode pijl die is weergeven bestaat dus niet, het gaat via het onderbewuste naar het onbewuste en niet direct.

Het verloop van de communicatie tussen het bewuste, onbewuste en het onderbewuste

Er is al geconcludeerd dat de verwerkingscapaciteit van het bewustzijn maar een klein deel is van de totale verwerkingscapaciteit . Het volgende voorbeeld toont aan dat we veel meer waarnemen dan we denken.

Stel, je rijdt met de auto een bekende route, bijvoorbeeld naar school of naar het werk. Daar aangekomen zegt iemand tegen je: ‘Heb je die nieuwe bakker gezien op het plein, daar waar vroeger de slager zat’? Het was jou niet opgevallen. Sterker nog, je antwoordt: ‘Nee, ik heb eerlijk gezegd dat hele plein niet gezien.’ Je hebt wel over het plein gereden, maar je was in gedachten verzonken en voor je gevoel heb je helemaal niets gezien. Je moet tijdens de route sturen, remmen, schakelen en ook nog het verkeer in de gaten houden en toch zien we niks. De reden waarom we dat kunnen, is natuurlijk dat we wel dingen zien. We zien het alleen niet bewust. Je hebt het plein wel gezien, maar je hebt het alleen onbewust gezien, waardoor je het later niet meer kunt herinneren.
Het feit dat je bewustzijn de verandering niet heeft opgemerkt, betekent niet dat je bewustzijn het niet had kunnen zien. Het was slechts een kwestie van aandacht. Je aandacht was gericht op iets anders. (bron: Het boek van Ap Dijksterhuis ‘het slimme onbewuste’)
text in here…

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.