Essay: Hoe wordt Manchester United gemanaged onder Van Gaal?

Inleiding

Manchester United is een Engelse club die uitkomt in de eerste divisie van Engeland: de Premier League. De club is in 1878 opgericht onder de naam Newton Heath L&YR FC ook wel afgekort als MUFC. Pas in 1902 ging de club onder de naam Manchester United spelen.
De club heeft grote pieken gekend en hele erge dalen. Begin met de erge dalen. Het ergste wat er gebeurd was in de geschiedenis van Manchester United was de crash in M??nchen in februari 1958. Bij deze crash overleden 22 mensen waaronder acht spelers van Manchester United. Manchester United was een van de beste clubs van Europa en speelde voor de tweede keer mee in de Europacup. Het eerste jaar was nog geen groot succes omdat ze in de halve finale werden uitgeschakeld door Real Madrid. Nadat ze in 1957 kampioen van Engeland werden mochten ze weer meedoen in de Europacup. In de voorronde werden de Shamrock Rovers verslagen en in de eerste ronde was Dukla Praag de tegenstander. Doordat de ploeg een hele omweg moest nemen op de weg naar huis vanuit Praag waren de spelers vermoeid en verloren ze punten in de competitie. In de volgende ronde moest Man Utd tegen Rode Ster Belgrado. De thuiswedstrijd werd met 2-1 gewonnen en de uitwedstrijd eindigde in een 3-3 gelijkspel waardoor ze weer doorgingen naar de halve finale. Op de terugreis werd in M??nchen bijgetankt en omdat ze door de FA (the Football Association, de Engelse voetbalbond) geen uitstel kregen voor de volgende wedstrijd werd er haast gemaakt door de club. Dit bleek uiteindelijk fataal te worden. De eerste poging om op te stijgen werd onderbroken, dit was omdat het de motor van het vliegtuig een raar geluid maakte. De tweede poging om op de stijgen werd ook geen succes en werd ook afgebroken. Na deze poging moesten alle inzittenden het vliegtuig verlaten en omdat het ook nog begon te sneeuwen dacht iedereen dat ze vandaag niet zouden gaan vliegen. Vijftien minuten na de laatste poging werd er een derde en tevens fatale poging gedaan om weer op te stijgen. Het vliegtuig was niet in de lucht te krijgen en ging met volle snelheid tegen een hek van het vliegveld aan. 21 mensen waren op slag dood en toenmalig topspeler Duncan Edwards overleed 15 dagen na de crash in het ziekenhuis. Het team behaalde dat seizoen wel nog de finale van de FA cup maar die werd met 2-0 verloren. Het logo in de finale was een feniks, dat symbool staat voor het herrijzen uit het as. Iedereen dacht dat dit het einde zou betekenen van de club, maar omdat Matt Busby het hele team opnieuw opbouwde zou de club herrijzen uit het as.
De club heeft vanaf toen heel veel hoogtepunten gekend vooral doordat de in 1986 aangestelde Alex Ferguson de club na de zware jaren na het vertrek van Matt Busby eindelijk terug naar de top leek te brengen. Leek omdat in 1989 na tegenvallende prestaties hij bijna werd ontslagen maar omdat Matt Busby daar zelf een stokje voor stak kon hij aanblijven. Dit was geen verkeerd inzicht omdat Manchester United onder Ferguson zijn hoogtijdagen beleefde door onder zijn leiding dertien keer landskampioen te worden, vijf keer de FA cup en twee keer de grootste club van Europa werd door in 1991 en 2008 de Champions League te winnen.
De club stond na 26 jaar Ferguson heel stabiel opgebouwd en alles was goed geregeld en toen kwam zijn afscheid. Hij eindigde zijn loopbaan als kampioen van Engeland. Hoe is het voor een club om na 26 jaar onder leiding van ‘?n manager opeens over te moeten schakelen naar een manager die niet de clubcultuur kent.
Nadat Ferguson in mei 2013 was opgestapt werd gezocht naar een opvolger, dit werd uiteindelijk David Moyes (ook een Schot) en tevens al elf jaar manager van Everton. Alex Ferguson opvolgen met een versleten ploeg die volgens Ferguson zelf nog jaren meekon. Dit was verkeerd gezien door hem en in april 2014 kon David Moyes als opstappen. Speler-coach werd daarna misschien wel de grootste cultuurbewaker Ryan Giggs. Omdat Giggs nog weinig ervaring als Manager heeft, werd opzoek gegaan naar een nieuwe manager die naar wat ik denk de fijne kneepjes van het vak kan leren voordat Giggs het over kan nemen : Louis van Gaal.
Mijn vraag nu is dan ook hoe kan Louis van Gaal omgaan met het rijke verleden en de grote managers voor hem? Dus, hoe Wordt Manchester United onder hem geleid’?
Hypothese
Manchester United is een club met een grote en mooie historie. De club heeft nog maar 24 managers in totaal gehad (inclusief interim-managers). Het is in het voetbal al een groot wonder dat een club zo weinig managers heeft gehad maar vooral in Engeland waar je als trainer onder zware druk staat en gewoon moet presteren. Voor Louis van Gaal de taak om nieuw leven in een team te blazen waar de sleet er al behoorlijk in zit. Hij heeft deze zomer veel geld mogen investeren in het team en is nu bezig het team naar zijn hand te zetten. De filosofie van Van Gaal is dat hij veel jong talent in het team door laat stromen gemixt met nieuwe goede aankopen en spelers die de clubcultuur bewaken zoals Wayne Rooney en Michael Carrick. Beide spelen al sinds ik mij kan herinneren bij Manchester United. Voor van Gaal ook de taak om David Moyes op te volgen die een wanprestatie bij Manchester United heeft verricht door voor het eerst in 20 jaar geen Europees voetbal te halen en bovenal geen Champions league. Dit alles onder het toeziend oog van de grootste Manchester United manager ooit: Sir Alex Ferguson. Fergie zal er alles aan doen om Manchester United niet te laten veranderen zoals hij het ooit neer heeft gezet. Van Gaal heeft het geluk dat Fergie wel vertrouwen in hem heeft zodat hij niet te vaak op zijn vingers getikt zal worden door Ferguson. Als dat zou gebeuren zal het huwelijk tussen van Gaal en Manchester United snel afgelopen zijn omdat de invloed van Ferguson nog erg groot is en van Gaal nog niet de status heeft bij United zoals Ferguson die heeft. Zolang Ferguson van Gaal zijn gangetje laat gaan zal het huwelijk tussen Manchester United en van Gaal een gelukkig huwelijk kunnen zijn.

1 Management
1.1 Hoe manage je een voetbalclub?
Voetbal op zich is een best wel een rare business. Je hebt met heel veel zaken te maken en moet veelzijdig zijn als manager om ??berhaupt een kans te maken om te overleven in deze kei harde wereld.
Voor Van Gaal is het heel lastig om niet te verzuipen bij Manchester United, dit is niet omdat hij nou geen goede manager is, maar alleen omdat zijn voorgangers het zo fantastisch hebben gedaan. Van Gaal moet leven met het feit dat Manchester United 26 jaar is geleid door iemand die alles heeft gewonnen wat er maar te winnen valt in de voetbalwereld.
Louis van Gaal heeft wel het geluk dat hij een grote naam heeft als voetbaltrainer. Hij heeft met een heel jong team in 1995 Ajax voor het laatst de Champions League laten winnen. Hij heeft veel gewonnen en leidde ook ons Nederlands elftal dit WK nog naar de derde plaats wat niemand ooit verwacht had.
Nu is dus de vraag, hoe pak je dat nou aan om Ferguson op te volgen en een nieuw en goed team op te bouwen dat past bij de status van de club. In zijn eerste interview met de club geeft hij ook duidelijk aan de clubcultuur tewillen leren kennen en zijn filosofie daarin wil toepassen. Hij geeft wel aan dat hij tijd nodig heeft om zijn team naar zijn idee??n te laten voetballen. Hij heeft het ook vaak over het totale mens principe. Dat wil zeggen dat een speler niet alleen met zijn voeten moet presteren maar ook in zijn hoofd mentaal sterk moet zijn. Van gaal ziet het voetbal ook als een product. Daarmee bedoelt hij dat hij het mooi moet maken om het te verkopen. Hij wil het liefst mooi voetbal spelen en het resultaat deert niet als hij mooi voetbal heeft gespeeld is het resultaat niet van toepassing. Ik vind dit wel een mooi inzicht, omdat je niet alleen maar voetbalt voor het resultaat. Manchester United speelt om de twee weken in het mooiste stadion van de wereld met bijna 80000 fans elke wedstrijd. Dan wil je ze voetbal laten zien waar ze van kunnen genieten en dat ze ondanks een nederlaag tevreden naar huis kunnen gaan
Van Gaal is voor mensenmanagement (people management). Het gaat volgens hem niet alleen om het voetbal. Als de thuissituatie van een speler niet goed is heb je kans dat hij niet goed presteert bij de voetbalclub. Hij geeft ook voor alles wat hij doet uitleg en kiest zijn team ook op een speciale manier. Het is een mix van jong talent, spelers van begin 20 en een paar ervaren krachten die het team goed in balans kunnen houden. Het team moet vanuit ‘?n organisatie spelen, pas wanneer een individuele speler zijn taken niet goed uitvoert mag je deze pas bekritiseren.

Nu hij zo goed heeft gepresteerd op het WK heeft iedereen natuurlijk hoge verwachtingen van hem. Hij staat nu (16-12) 3de wat natuurlijk wel goed is na een dramatisch seizoen onder David Moyes waar United 7de eindigde. Probleem alleen is dat Manchester United wel wint onder Van Gaal maar dat ze niet erg aantrekkelijk voetbal spelen. Je moet dus altijd behoed zijn voor mensen die kritiek leveren. Van Gaal zegt zelf dat hij de tijd nodig heeft om het team goed op zijn manier te laten voetballen. Probleem alleen is dat hij manager is in de grootste competitie waar het meeste geld in omgaat zowel in televisierechten als in transfersommen.
Manchester United is ook nog een merk. Dat wil zeggen dat overal in de wereld de naam Manchester United bekend voorkomt. Dan is het ook niet verwonderlijk dat Manchester United de club is met de meeste fans over de hele wereld namelijk 659 miljoen! Daar heb je ook rekening mee te houden. De fanmoeten ook tevreden worden gehouden met prestaties en natuurlijk mooi en Manchester United waardig voetbal.
Om de club goed te leiden moet je een goed team hebben die de gedachte van de club uitstraalt. Makkelijker gezegd als gedaan. Daarom hebben de eigenaars van Man Utd ruim 200 miljoen ge??nvesteerd in het team en hebben zij een wereldspeler als Di Maria voor ruim 70 miljoen gekocht maar ook een toptalent gehaald zoals Luke Shaw voor 30 miljoen. De top halen is al lastig maar om ook aan de top te blijven is al helemaal moeilijk. Daarom moet je als club niet alleen veel investeerders hebben maar ook een goede jeugdopleiding en natuurlijk een heel goed eerste elftal. Topspelers worden gevormd met ervaring, laat je die talentvolle jongen van 18 spelen in die belangrijke wedstrijd, of laat je hem de hele wedstrijd op de bank zitten? Als je beslist om die speler op de bank te laten zitten en je hem alleen maar een aantal minuten laat invallen in wedstrijden die toch al zijn gewonnen mist die speler een belangrijke ervaring en als je hem wel in die wedstrijd misschien een half uur laat had laten spelen dan kan hij beslissend zijn of ervaring op te laten doen. Hier komt People Management bij kijken wat toch wel een belangrijk aspect is van de ontwikkeling van spelers.

1.2 Wat is het risico van een Nederlandse trainer bij een Engelse club?
Zoals veel mensen wel hebben gehoord in interviews is dat het Engels dat Van Gaal spreekt nogal beperkt is. Hij heeft eigenlijk een beetje zijn eigen taaltje erin gewerkt en Nederlandse spreekwoorden gebruikt hij vaak in zijn interviews waardoor er best vaak om hem wordt gelachen. Een paar voorbeelden hiervan:
It is again the same song ‘ Het is weer het zelfde liedje
That is another cook ‘ dat is nog eens andere koek
to lay an finger on it ‘ je vinger erop leggen
Ik kan denk nog wel even doorgaan en de hele bladzijde vullen met wat voor dingen hij allemaal verdraait. Het risico is dus niet alleen dat hij de taal niet goed spreekt maar ook dat hij naar verloop van tijd niet serieus meer wordt genomen in interviews en teambesprekingen. Ondanks dat het een professionele organisatie is heb je wel te maken met spelers die wel van een lolletje houden. Ik als voetballer en trainer weet dat wanneer je jezelf kwetsbaar opstelt dan sneller de macht over een groep kwijtraakt.
Het risico van Van Gaal als manager bij United is ook dat hij 62 is. Het is geen trainer die je voor de komende 20 jaar aan de club kunt behouden. Hij heeft weinig tijd dus alles wat hij doet wordt sneller bekritiseerd. Hij heeft weinig tijd om een team op te bouwen dus zal hij altijd moeten presteren.
In zijn filosofie is er weinig ruimte voor meningen van anderen. Iedereen moet zijn filosofie volgen wanneer je dit niet doet kan je gelijk bij Manchester United vertrekken. Dit is voor sommige spelers wel lastig omdat ze wel het talent hebben maar niet met een trainer om kunnen gaan die alles heel strak organiseert en alles naar zijn hand laat gebeuren. Een voorbeeld hiervan is in de tijd dat Van Gaal trainer was van Jong Oranje en Theo Janssen in jong Oranje speelde. Toen een staflid de verkeerde stropdas omhad werd hij helemaal uitgekafferd door Van Gaal. Theo Janssen vond dit maar niks en is zonder pardon naar huis gegaan omdat hij het niet eens was met hoe Van Gaal omgaat met mensen.
In Nederland was ook al duidelijk dat van Gaal niet heel erg geliefd was bij de media. De interviews na de wedstrijden met Oranje waren lachwekkend en hij werd bespot bij een programma zoals Voetbal International. Dit is nog niets bij de keiharde en messcherpe media in Engeland. E??n foutje maken in Engeland kan zo je fataal zijn. Hier komt ook het stukje terug van zijn steenkolen Engels. Daar wordt niet alleen door de spelers lol van gemaakt maar al helemaal in de media. Als je niet goed met de media bent heb je in Engeland geen leuk leven als manager van een team als Manchester United. Presteer je niet dan wordt je finaal afgemaakt en schreeuwen ze om je ontslag.
Heeft het risico dat ze nemen ook een goede kant?
Natuurlijk, Van Gaal heeft in zijn leven heel veel prijzen gewonnen. Hij staat erom bekend dat hij zijn teams heel goed verzorgd voetbal kan laten spelen en daar ook heel succesvol mee kan zijn. Bijvoorbeeld in de periode bij Ajax 1991-1997, in deze periode won van Gaal met Ajax ondermeer 3 landstitels, de Champions League, de Wereldbeker, de UEFA cup, de KNVB beker, de Europese supercup en driemaal de Nederlandse supercup. Dit leverde hem in 1997 een transfer op als trainer naar FC Barcelona.
Van Gaal staat er om bekend veel jonge spelers te laten debuteren. Hij is niet bang om jonge spelers de kans te geven in belangrijke wedstrijden. Hier zit natuurlijk een risico aan omdat zo een jonge speler natuurlijk erg wisselvallig is maar wel dat stukje in zijn ontwikkeling meepakt dat nodig is om een stap hogerop te maken of gewoon het stapje naar de absolute top. Bij Manchester United spelen wekelijks allemaal jonge talenten die de kans krijgen van Van Gaal. Tot nu toe is dat niet slecht uitgepakt gezien de 3de plek waar ze zich nu bevinden (21-12). Deze spelers krijgen wel de kans omdat er bij United dit seizoen alleen al 30 blessuregevallen zijn geweest onder spelers. Hierdoor is de redelijk grote selectie van United toch wel behoorlijk uitgedund.

2. Opbouw Staf
2.1 Hoe is de indeling van de staf van Van Gaal?

Manager
Louis van gaal

Assistent trainer Assistent trainer/scout Assistent coach Keeperstrainer
Ryan giggs opponent Marcel Bout Albert Stuivenberg Frans Hoek

Hoofd scout hoofd atletische Prestatie analist Fysioloog
Jim Lawlor ontwikkeling Max Reckers Jos van Dijk
Tony Strudwick

Kracht en conditie Coach Hoofd persoonlijke prestatie Coach 2e team
Gary Walker Dr. Richard Hawkings Warren Joyce

Dit is de staf die samenwerkt met Louis van Gaal. Zonder hen kan Van Gaal niet functioneren.
2.2 wie uit de staf doet wat?
Louis van Gaal – Hoofdcoach
Van Gaal is de hoofdtrainer, hij zorgt ervoor dat het team zijn idee??n op het veld uitvoert. Hij begeleidt en stuurt zijn staf aan.
Ryan Giggs ‘ Assistent trainer
Ryan Giggs is een net gepensioneerde voetballer die zich heeft begeven tot het trainersvak. Hij is waarschijnlijk de gedroomde opvolger van Van Gaal. Hij is nu bezig alle fijne kneepjes te leren. Giggs is degene die de club als geen ander kent omdat hij al 23 jaar bij de club zit en moet ervoor zorgen dat de clubcultuur van Manchester United niet verdwijnt. Hij was na het ontslag van David Moyes tijdelijk hoofdtrainer/speler van de club.
Marcel Bout ‘ Assistent trainer/ scout voor opponent
Marcel Bout houdt zich bezig met het bezoeken van wedstrijden van de tegenstander en dan geeft hij door hoe dat team speelt en op wie er gelet moet worden in het veld.
Albert Stuivenberg ‘ Assistent coach
Hij houdt zich samen met Marcel Bout en Ryan Giggs bezig met teambesprekingen en trainingssessies en zo goed mogelijk de trainingen te begeleiden in de ogen van Van Gaal.
Frans Hoek ‘ Keeperstrainer
Hij houdt zich bezig met de keepers en op dit gebied is hij een van de beste van de wereld ;hij heeft oog voor de situatie en leert de keepers ook aan hoe die situatie te trainen is en hoe er op geanticipeerd moet worden. Hij kreeg een grote rol toen in 1992 werd ingevoerd dat de terugspeelbal niet meer in de handen gepakt mocht worden. Hij zorgt ervoor dat de keeper ook goed met de bal aan de voet is.
Jos van Dijk ‘ Fysioloog
In zijn rol bij United is hij lid van de technische staf en co??rdineert met de medische en sport wetenschapsdepartementen. De planning en periodisering van trainingen is een groot en belangrijk deel van zijn dag-tot-dag schema, waarbij de monitoring en analyse van fitness van de spelers houdt rekening op basis van opleiding en statistische gegevens. Dus hij houdt zich vooral bezig met de fitheid en hoe die uitwijzen uit statistieken.

Max Reckers ‘ Prestatie Analist
Door de huidige technieken is te zien of een speler wel 100% gegeven heeft in een wedstrijd en kun je ook zien wat voor bijdrage hij aan de wedstrijd heeft geleverd. Alle informatie over hoe een speler loopt of de bal schiet is te bekijken en te analyseren hoe het al dan niet beter kan. Daar houd hij zich dus mee bezig.

(Van links naar rechts: Ryan Giggs, Louis Van Gaal, Albert Stuivenberg en Frans Hoek)


3. Verantwoordelijkheid
3.1 Verantwoordelijkheid naar wie?
De manager van Manchester United moet natuurlijk met een hele hoop aspecten rekening houden. Ik zal ze opsommen en dan per verantwoordelijkheid gaan uitzoeken en toelichten.
Verantwoordelijkheid naar
– de spelers
– de Eigenaar
– de sponsoren
– de fans
– de voetbalbonden (FA/FIFA/UEFA)
3.2 Verantwoordelijkheid naar de spelers
Een manager moet voor zijn team door het vuur gaan net zoals zij dat voor hem zouden moeten doen. Bij een incident moet de manager zijn emoties opzij zetten en de verantwoordelijkheid nemen voor wat een speler gedaan heeft. Anderzijds, als een speler zich op wat voor manier dan ook misdragen heeft hij daar niet ongestraft mee weg mag komen. Dan moet de manager ook zijn verantwoordelijkheid nemen en de speler terechtwijzen en bijvoorbeeld een aantal wedstrijden niet laten spelen.
Van Gaal is een trainer die ervoor staat dat als het in het hoofd goed zit dat het ook met de voeten goed komt. Dat wil dus ook zeggen dat als een speler met een familie problemen zit of dat omdat een speler al redelijk oud is dat hij ze ook de kans geeft om naar de familie toe te gaan of die oudere speler wat rust geeft om de kans op blessures te verkleinen. Hij moet ook niet als een gek te keer gaan langs de lijn. Dit is omdat als een ploeg in het heetst van de strijd ook nog opgefokt gaan worden door een coach langs de lijn dat het er in het veld alleen maar heftiger aan toe zal gaan. Dan pakken spelers onnodige kaarten en lopen blessures op en de ziekenboeg van Man Utd draait al overuren.
3.3 Verantwoordelijkheid naar de eigenaar
Manchester United is een beursgenoteerd bedrijf sinds 1990 en was in handen van verschillende eigenaren tot de Glazer familie alle aandelen van Manchester United kochten in de periode 2003-2005. De Glazer familie heeft een bedrijf dat handelt in de huur van winkelcentra. Dat was in handen van Malcolm Glazer maar na zijn dood afgelpen jaar is het nu in handen van zijn familie. Het totale bedrag kwam bijna op de 800 miljoen pond uit (1,019 miljard!) euro. Dit bedrag komt van allemaal verschillende investeerders over de hele wereld. Dus eigenlijk is de club gekocht met geleend geld. Elk jaar wordt de schuld minder en ook dit jaar was de schuld gedaald van 389.2 miljoen pond naar 341.8 miljoen pond. (435,06 miljoen euro)
Omdat de club heel veel sponsoren heeft en ook heel veel geld krijgt voor televisierechten kan de club elk jaar in de zwarte cijfers komen qua omzet kosten vergelijking. Natuurlijk heeft de club nog die miljoenenschuld maar die hoeft meteen afgelost te worden. Hierdoor kunnen de eigenaars een bepaald budget geven aan de Manager om te investeren in zijn team. Deze zomer kocht van Gaal voor 190 miljoen euro versterkingen voor zijn team. De grootste klapper was de transfer van Angel Di Maria van Real Madrid naar Manchester United voor 75(!) miljoen euro.
Doordat de eigenaren zoveel hebben ge??nvesteerd in het team moet van Gaal nu echt prestaties gaan leveren met zijn team. Ondanks dat hij de tijd nodig moet hebben, moet in zijn ogen toch wel Champions league voetbal gehaald worden, omdat de inkomsten dit seizoen lager worden als het seizoen ervoor omdat er dit jaar geen Champions League wordt gespeeld. De 7de plek van vorig seizoen zorgde ervoor dat Manchester United voor het eerst in meer dan 20 jaar geen Europees voetbal speelde. Dit zorgt er voor dat er gewoon minder televisiegeld binnen komt en dat zorgt voor lagere inkomsten.
3.4 Verantwoordelijkheid naar de sponsoren
Manchester United heeft natuurlijk erg veel sponsoren omdat het de grootste club van de wereld is. Bij de grootste club van de wereld horen natuurlijk ook de grootste sponsordeals. Deze zomer werd bekend gamaakt dat Adidas de nieuwe shirtsponsor wordt van Manchester United. Voor een totaalbedrag van 700 (!) miljoen pond over de komende 10 jaar wat neerkomt op zo’n 90 miljoen euro per jaar. Ook de shirtsponsor van de komende 7 jaar is geen kleine naam. Chevrolet betaalt namenlijk 47 miljoen pond per jaar om de komende 7 jaar shirtsponsor van Manchester United te zijn.
Dit zorgt natuurlijk voor grote verwachtingen van de sponsoren omdat je met jou merk overal ter wereld verkocht wordt. Als een speler zich misdraagt of zich niet gedraagt naar de waarde van het shirt brengt dat de club maar ook de sponsor in diskrediet.
3.5 Verantwoordelijkheid naar de fans
Manchester United is de club met wereldwijd de grootste fanbase. Deze fanbase kent 659 miljoen mensen. Een voetbalfan verwacht natuurlijk heel veel van jou als manager, omdat jij bepaalt hoe er gespeeld gaat worden, wie er opgesteld worden en of jouw team ook echt de moeite waard is om voor een hoop geld die seizoenskaart te kopen. De fans van United zijn de afgelopen 2 decenia natuurlijk erg verwend met het winnen van elke prijs die er maar te winnen viel en het leuke voetbal dat ze speelde. Ook ik als kleine jongen liep met mijn Manchester United shirtje te voetballen. Nog steeds ben ik fan van Manchester United maar ik zie toch wel een grote verandering. Het voetbal is niet zo aantrekkelijk meer om naar te kijken en ook het team komt defensief heel veel tekort.
De fans hopen ook echt dat ze dit seizoen wel weer Champions League halen en dat ze dit seizoen de draad weer een beetje oppakken en weer leuk en United waardig voetbal gaan spelen.
Om mijn (en die van 659 miljoen andere fans) verwachtingen uit te laten komen moet de club toch wel defensieve versterkingen gaan halen omdat ze dit seizoen daar erg gevoelig zijn. Ze hebben erg veel geluk met een keeper zoals David de Gea omdat die het team nog staande houdt op belangrijke momenten. Ik lees ook vaak de Voetbal International en het is goed om te lezen met welke spelers Manchester United allemaal aan het praten is.
Het is dus wel duidelijk dat wanneer de fans jarenlang verwend zijn dat ook willen blijven zijn. Het werd een gewoonte dat Manchester United zoveel prijzen won en dat het dus abnormaal is als ze een jaar niks winnen en al helemaal dat ze dit jaar geen Champions League spelen.
3.6 Verantwoordelijkheid naar de bonden
Om mee te spelen aan de competities moeten voetbalclubs hun verantwoording afleggen aan de bonden om mee te kunnen spelen in bepaalde competities.
Bijvoorbeeld wanneer jij meer uitgeeft dan dat er binnen komt en je je dan niet houdt aan de Financial Fair Play regels. Je wordt dan uitgesloten voor de internationale competities van de UEFA (Champions League, Supercup en de Europa league) dat betekent dan ook meteen dat je niet mee zou kunnen doen aan de wereldbeker voor clubs van de FIFA. Dat komt omdat alleen de clubs die de hoogste competitie van hun continent winnen mee mogen doen aan deze wereldbeker.
Ook kun je straffen krijgen zoals Barcelona die gekregen heeft dat ze 2 transferperiodes geen transfers mogen maken. Ze mogen dus geen spelers inkopen. Dit is een straf van de UEFA die ze hebben gekregen omdat ze voetballertjes die onder de 16 waren gingen kopen van andere clubs. Dat werd door de UEFA gezien als kinderhandel. Paris Saint Germain heeft zich ook schuldig gemaakt aan het breken van de regels van de UEFA waardoor ze vorige transferwindow maximaal ‘?n transfer mochten maken.
Manchester United moet zich ook verantwoorden, omdat zij een erg hoge schuld heeft nog steeds. Alleen komt er meer binnen bij Manchester United dan dat zij uitgeeft. Dus zij ontlopen de straffen van de UEFA omdat zij zich wel tot het randje begeven van de regels maar ze wel blijven volgen.

Transferbeleid
4.1 Wanbeleid of transferbeleid?
De winterse transfer periode is aangebroken en dat leidt tot nieuwe speculaties over spelers die al dan niet naar Manchester United vertrekken. Er gingen zelfs de geruchten dat van Gaal Gareth Bale of Cristiano Ronaldo terug naar Engeland wilde halen. Het ging hier over bedragen van meer dan 150(!) miljoen euro. Om dit te ondersteunen zal ik een stukje uit een artikel van de VI van het transferdagboek.
Ik citeer: We beginnen het dagboek in Manchester. Wekenlang worden er diverse spelers gelinkt aan Manchester United, de ploeg van manager Louis van Gaal. De Nederlander wil zijn laatste linie versterken, waarbij Borussia Dortmund-verdediger Mats Hummels, Raphael Varane (Real Madrid) en Miranda (Atl??tico Madrid) de meest voorkomende namen zijn. Maar Van Gaal wil volgens The Daily Star ook vers bloed in de voorhoede, al is het maar de vraag of wij deze berichtgeving serieus moeten nemen. De Engelse tabloid meldt namelijk dat The Red Devils Arjen Robben voor een bedrag van dertig miljoen euro willen overnemen van Bayern M??nchen. Dat United de geruchtenmolen regeert is duidelijk, maar of alles even realistisch is….
We blijven op Old Trafford, want The Daily Express weet te melden dat Ilkay G??ndogan als versterking wordt gezien voor het middenveld van Manchester United. De Duitse middenvelder van Borussia Dortmund kampte lange tijd met een slepende rugblessure en wil zijn contract in Dortmund niet verlengen. Zijn verbintenis loopt tot medio 2016. Mocht G??ndogan daadwerkelijk vertrekken, dan zet Dortmund in op een transfer naar het buitenland. Weer een speler zien vertrekken naar aartsrivaal Bayern M??nchen is onbespreekbaar.”
Is dit nou wanbeleid? Enerzijds niet maar als je ook hoort dat hij zijn voorhoede wilt versterken ga ik toch wel twijfelen. Voorin heeft Van Gaal de keuze uit 3 topspitsen en dan hebben ze ook nog een goede spits verhuurd aan Real Madrid. Van Gaal heeft de keuze uit Robin van Persie, Radamel Falcao en natuurlijk Wayne Rooney. Ook willen ze het middenveld versterken maar is dat nou echt nodig? Ik denk toch echt van niet. Daley Blind is herstellende van een blessure en is een goede stabiele factor in het team van Van Gaal. Dan komen we bij twee wereldspelers die beide op het middenveld spelen bij Manchester United: Angel Di Maria en Juan Mata. Samen goed voor meer dan 120 miljoen euro. Voor de controlerende rol is Blind geschikt maar daar hebben ze nog 3 andere lopen die deze vacature kunnen invullen: Ander Herrera, Marouane Fellaini, en misschien wel de sleutel achter het nu stabiele spel Michael Carrick. Dit zijn al een aantal goede middenvelders en dan heb ik het nog niet gehad over de spelers die op de links en rechts half kunnen spelen. Het jeugdige talent Adnan Januzaj. Hij is misschien soms wisselvallig maar toch echt een speler die van wereldtop kan worden. Is het dan niet beter om hem de kans te geven in plaats van een nieuwe speler te kopen die eerst nog maanden nodig heeft om te wennen aan hoe Van Gaal zijn speelstijl wil laten inwerken. Dan hebben ze ook nog Valencia en Ashley Young op de flanken dus ik denk dat hij keuzes genoeg heeft.
Waar ik wel denk dat er toch echt ge??nvesteerd moet worden is achterin. Hier komt de ene na de andere blessure voor en dit is toch wel een onzekere factor in het team van Manchester United. Ze hebben geluk dat ze een keeper hebben van de absolute wereldtop: David de Gea, die ze elke wedstrijd op de been houdt. Er zijn vaak zoveel blessures dat Michael Carrick of Daley Blind een linie terug werden geschoven naar de centrale verdediger positie. Dat Manchester United nu wordt gelinkt aan verdedigers als Mats Hummels en Raphael Varane is niet meer dan logisch.
De doelstelling van Van Gaal is nog steeds het kampioenschap maar die van de club is minimaal Champions league voetbal te halen. Is het dan wel nodig om nog deze transfer periode zoveel te investeren in spelers als je nu op de positie staat die recht geeft op het spelen van Champions league? Dat leidt dus naar mijn volgende vraag
4.2 Is het nodig om deze transferperiode te investeren in het team?
Dit is een lastige vraag omdat dit niet zomaar een competitie is, maar wel de Premier League. Hierbij is geen enkele tegenstander een makkie om tegen te spelen. Vaak speel je tegen spelers van 1.90 meter en 100 kilo en als je dan net als Juan Mata maar 1.70 meter bent redt je het fysiek niet tegen een reus van een club die niet eens zo hoog staat. De instelling van een speler van de tegenstanders is natuurlijk ook van ik moet vandaag alles geven want ik speel wel tegen Manchester United. Dat zorgt er voor dat de premier league niet zomaar een competitie is maar het gewoon veel van je vraagt. Je hebt bijvoorbeeld ook geen winterstop en speelt tijdens de feestdagen soms wel 3 wedstrijden in 6 dagen. Dit zorgt voor blessures, en ik heb die wedstrijden bekeken van Manchester United en Van Gaal speelde in 2 dagen met de zelfde 11 spelers in twee verschillende wedstrijden. Dan zou je denken never change a winning team, maar of dat slim is.. ik denk van niet en al helemaal niet als je team al zo gevoelig is voor blessures.
Maar is het nou nodig om te investeren in deze ploeg? De meeste posities in het veld zijn dubbel bezet. Dat wil zeggen dat er voor elke positie in het veld wel een gelijkwaardige speler is die op die plek kan staan. Dat is bijna overal zo, behalve verdedigend. Ze hebben 2 redelijke rechtsbacks en ‘?n jonge linksback die vaak geblesseerd is en toch wisselvallig is in zijn prestaties. Centraal achterin is het helemaal een puinzooi. Met Jones, Rojo, Evans, Smalling, Blackett en Mc Nair heeft van Gaal wel veel centrale verdedigers tot zijn beschikking maar kwalitatief zijn Blackett en Mc Nair nog niet toe aan de Premier league. De andere 4 Jones, Rojo, Evans en Smalling zijn vaak geblesseerd en maken nog redelijk veel fouten. Dus ik denk dat het inderdaad nodig is om te investeren in spelers maar alleen op de plekken achterin dus de links back positie en de positie centraal achterin.
De transferuitgaven van 2014
Angel di Maria Real Madrid ‘ Manchester United 76 miljoen euro
Ander Herrera Athletic Bilbao ‘ Manchester United 37 miljoen euro
Daley Blind Ajax Amsterdam ‘ Manchester united 17 miljoen euro
Luke Shaw Southampton ‘Manchester United 32 miljoen euro
Radamel Falcao AS Monaco ‘ Manchester United 12 miljoen euro (gehuurd)
Juan Mata Chelsea ‘ Manchester United 44 miljoen euro
Marcos Rojo Sporting Lissabon ‘ Manchester United 20 miljoen euro
(bedragen tegen huidige wisselkoers) Totaal 240 miljoen euro
4.3 Jeugdopleiding
Investeren in de jeugd?
Manchester United is een club met een goede jeugdopleiding. Veel talenten stromen door vanuit de jeugd naar het eerste team. Al op jonge leeftijd worden talenten vanuit de hele wereld naar de jeugdopleiding van Manchester United gehaald. Deze zomer nog werd een groot talent van Ajax, Fosu-Mensah, naar Manchester gehaald. Wie wil dat nou niet als kleine jongen droom je er toch van om in the theatre of dreams (Old Trafford) te spelen. In het eerste team spelen nu al een aantal doorgestroomde jeugdspelers zoals Tyler Blackett, Patryck McNair, James Wilson, Mike Keane en zo kan ik er nog wel een paar opnoemen.
Bekendste lichting van Manchester United in de klas van ’92. Dit was de befaamde lichting die je nog steeds tegenkomt bij United. De spelers waren: Ryan Giggs, David Beckham, Paul Scholes, Gary Neville, Phill Neville en Nicky Butt. Dit was de lichting die het succes van Manchester United een decennia lang heel veel succes bracht. Paul Scholes en Ryan Giggs zijn hebben hun leven lang en tot een voor een voetballer hele oude leeftijd bij Manchester United gespeeld. Giggs stopte vorig seizoen en is nu assistent van Louis.
Als United toch zoveel uitgeeft waarom investeren ze dan niet nog meer in de jeugd omdat die toch wel veel succes hebben gebracht? Dit doen ze wel maar de focus ligt nu niet op de jeugd maar om weer terug te komen bij de Engelse top. Wanneer Van Gaal zijn team opnieuw gebouwd heeft zal de focus niet meer liggen op het kopen van spelers maar dat de jeugd weer de kans zal krijgen. Nu laat Van Gaal al vaak jeugdspelers spelen omdat ze nu goed presteren. Dus de jeugd krijgt wel een kans alleen moet dat niet ten kosten gaan van de prestaties van het team.

Conclusie
Ik ben erg veel te weten gekomen over Manchester United en over hoe Van Gaal Manchester United managet. Ik ben er wel achter gekomen dat ik eigenlijk al veel over Manchester United wist en dat kwam goed van pas in mijn onderzoek en met mijn bronnen ben ik uiteindelijk gekomen tot het antwoord op mijn hoofdvraag: Hoe wordt Manchester United onder Louis van Gaal geleid?
Van Gaal is niet bang om sterspelers op de bank te zette. Hij denkt in het teambelang in plaats van het individu. Hij heeft een zeer goed tactisch inzicht en daar was ook bewijs van: Van Gaal roept Ander Herrera bij zich en vertelt hem waar de ruimte ligt in de erg gesloten verdediging van Yeovill Town. Ongeveer 5 minuten na dit gesprekje langs de lijn komt de bal bij Herrera en jawel, de bal vliegt in het doel.
In de voorbereiding van het seizoen begon Manchester United zeer overtuigend met onder andere een 7-0 overwinning op LA Galaxy en overwinningen op teams als Real Madrid en Inter Milan. Van Gaal liet zijn team mooi en goed voetbal spelen en iedereen had er goede hoop in dat Van Gaal toch echt de doelstelling van de club ging behalen (minimaal 3de plek). Na de geweldige voorbereiding kwam er toch een valse start in de competitie met een 1-2 thuisnederlaag tegen Swansea City. De twee wedstrijden erna werden gelijkgespeeld en het spel was niet om over naar huis te schrijven. Of zoals Louis het zou zeggen: ‘Our play was not to home written’. Pas in de vierde speelronde kreeg het team van Louis zijn eerste 3 punten. Een wisselvallige periode volgde waarin ze of gelijkspeelde of met maar 1 doelpunt verschil wonnen of verloren. De weg naar boven is nu ingezet en Manchester United is nu al 10 speelrondes op rij zonder nederlaag. Wat de toekomst mag brengen is de vraag die ik pas op de laatste speelronde kan beantwoorden maar ik heb er vertrouwen in dat het meer dan goed gaat komen omdat van Gaal zijn team nu wel naar zijn hand zet.
Van Gaal gaf zichzelf de tijd om het team naar zijn filosofie te laten spelen. Manchester United vertrouwde in hem en dat vertrouwen is hij nu aan het bewijzen. Het team begint steeds beter aanvallender en aantrekkelijker voetbal te spelen. Defensief worden er nog wel eens steekjes laten vallen maar daar komt hopelijk in de komende transferperiode verandering met een goede centrale verdediger die de balans terug kan brengen in de verdediging van Manchester United.
Manager zijn in Engeland, that’s another cook. Or another biscuit’?
Nawoord
Ik vond het profielwerkstuk best wel een nuttig onderdeel van het eindexamen. Ik ben veel te weten gekomen over Manchester United en kwam er wel achter dat het lastig is om als fan van deze club het lastig is om objectief te zijn. Hierdoor kwam een aantal keer mijn mening naar voren maar vooraf had ik al het idee dat het met dit onderdeel beter was als ik het beschouwend zou schrijven.

Bronvermelding
Websites:
http://www.uva-alumni.nl/file/diverse-documenten/PSY1405_Ieder-mens-doet-aan-Psy-02.pdf?erid=2461998
http://nl.wikipedia.org/wiki/Manchester_United_FC
http://nl.wikipedia.org/wiki/Louis_van_Gaal
http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Coaching-Staff/Ryan-Giggs.aspx
http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Coaching-Staff/Albert-Stuivenberg.aspx
http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Coaching-Staff/Frans-Hoek.aspx
http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Coaching-Staff/Jos-van-Dijk.aspx
http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Coaching-Staff/Marcel-Bout.aspx
http://www.manutd.com/en/Players-And-Staff/Coaching-Staff/Max-Reckers.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Manchester_United_F.C.

Manchester United debt and ownership explained


http://www.telegraph.co.uk/sport/football/teams/manchester-united/11152844/Manchester-United-could-face-Uefa-Financial-Fair-Play-sanction-for-350m-debt.html

http://www.vi.nl/transferdagboek/transferdagboek-0401-robben-gundogan-en-odegaard.htm
Literatuur:
Autobiografie Sir Alex Ferguson
Film:
United (2011)
Collegetour Louis Van Gaal (2010)

Logboek
Inschrijvingen voor informaticaopleidingen, 2006
Datum tijd plaats omschrijving
18-9 50 minuten school Presentatie van meneer de Vos gehad.

23-9

25-9

1-10

2-10

9-10
14-10

23-10

29-10

30-10

2-11

3-11

4-11

6-11

10-11

11-11

12-11

14-11

17-11
19-11

04-12
08-12

09-12

16-12

21-12

22-12

23-12

27-12

03-01

04-01

06-01

07-01

07-01

08-01

09-01

09-01

09-01

14-01

14-01

18-01 30 minuten

50 minuten

50 minuten

50 minuten

50 minuten

90 minuten

50 minuten

100 minuten

100 minuten

120 minuten

120 minuten

90 minuten

30 minuten

90 minuten

90 minuten

100 minuten

25 minuten

100 minuten
240 minuten

50 minuten
150 minuten

200 minuten

180 minuten

180 minuten

180 minuten

180 minuten

400 minuten

90 minuten

120 minuten

150 minuten

30 minuten

90 minuten

120 minuten

120 minuten

30 minuten

120 minuten

20 minuten

120 minuten

180 minuten School

School

School

School

School

thuis

school

Bibliotheek

Thuis en school

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

school

Thuis/school
Thuis

School
Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

School

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

Thuis

School

Thuis

Thuis Ik heb mijn eerste gesprek met meneer vd Kleij gevoerd en ben met het onderwerp het managen van een voetbalclub gekomen.
We hadden een saaie presentatie die verschrikkelijk erg uitliep van mevrouw Boxem

Ik had een erg handig en goed gesprek met meneer van der Kleij die alleen een beetje uitliep omdat er 2 dames binnen kwamen wandelen. Veel informatie gehad en besloten dat de club die centraal gaat staan Manchester United is.

Eerste 20 minuten een uitleg alweer over het profielwerkstuk, informatief maar meeste wist ik ondertussen al. De rest van het uur opzoek gegaan naar informatie over Man U.

Bezig geweest met een mooi voorblad maken.
De film: United gekeken over de vliegtuigcrash waardoor United bijna niet meer bestond alleen door goed management bleven ze overeind.

Informatie gezocht over de schuld van Manchester United, een paar goede sites gevonden
Naar de bibliotheek geweest om informatie te verkrijgen over management, terug gekomen met hem boek van Sir Alex Ferguson.
Begonnen aan het boek van de legendarische manager van Man Utd die de club heeft opgebouwd tot zijn status wat het nu is. Bladzijde 40 nu.

Gelezen tot en met bladzijde 80 vooral gelezen over hoe Sr Alex omging met topspelers zoals Beckham.

Begonnen met het deel management. Antwoord op de vraag op Management nodig is.

Verder gegaan met het deel Geld. Lastig stuk omdat op Nederlandse sites niet echt goede of juiste informatie staat en ik dan de informatie moet zoeken in ‘t
Engels.
Mail geschreven naar Man Utd of ze me konden helpen, kleine informatie van ze gehad. Alle kleine beetjes helpen..

Verder gelezen in het boek nu bij bladzijde 125. Deel ging over de omgang met de beste voetballer van de wereld: Ronaldo en over hoe zijn hobby’s buiten het veld van invloed zijn op het management dat hij uitvoert.

Zit volkomen vast zit op sites te kijken maar het komt maar niet.. geprobeerd te beginnen met verantwoordelijkheid maar lukt niet..
Verder gelezen tot bladzijde 165 gekomen
Gesprek gehad met Mr. Vd Kleij, gesproken over hoe verder te gaan en dingen te verbeteren.
Gelezen tot en met bladzijde 220
Boek uitgelezen tot bladzijde 300 daarna kwamen zijn prijzen.
Voorblad gemaakt
Inleiding geschreven

Geschreven over hoe het Management onder van Gaal verloopt en interviews bekeken over zijn vage Engels en artikel gelezen over zijn filosofie.

Organisatiestructuur van de staf gemaakt en geschreven over wat de staf doet en hoe dat van Gaal helpt.

Onderdeel risico verder geschreven en een deel gemaakt van verantwoordelijkheid.

Uitgezocht wat de schuld van United inhield omdat de club op een aparte wijze is gekocht. Ook de verantwoordelijkheid
hoofdstuk bijna afgerond.

Wat ik toe nu toe heb doorgelopen verbeterd, gekeken naar wat beter kon en plaatjes opgezocht.

Ingezien dat 3 hoofdstukjes niet genoeg is en op zoek gegaan naar een nieuw hoofdstuk. Ik vond de transfers die ik las wel apart en dacht misschien is dat wel goed
om toe te voegen.

vragen bedacht bij het nieuwe hoofdstuk en begonnen met de vraag of het nodig was of het transferbeleid of wanbeleid was.

Deel van artikel van de VI toegevoegd aan de tekst en bekeken of het nou slim is om te investeren deze transferperiode.

Hypothese bekeken en weer veranderd kwam er eerst niet uit maar staat nu toch iets goeds.

Gesprek met meneer Vd Kleij gehad over PWS.

Profielwerkstuk op spelling gecontroleerd. Toch aardig wat spelfouten eruit kunnen halen.

Nog een deel aan hoofdstuk 14 toegevoegd Jeugdopleiding ook meteen afgerond.

Conclusie aangescherpt en grote delen verandert

Bronvermelding toegevoegd

Logboek goed afgemaakt alleen deed hij vervelend elke keer als ik hem weer goed had drukte ik weer ergens op en klopte al die tijden niet meer.

Gesprek gehad over mijn ingeleverde versie om te verbeteren tot bladzijde 15

Alles bekeken wat er fout was en verbeterd tot bladzijde 15.

De derde ingeleverde versie van mijn prfielwerkstuk bekeken en de allerlaatste puntjes op de i gezet.

Totaal aantal minuten : 4215 minuten / 60 = 70 uur en 1 kwartier exclusief presentatie.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.