Samenvatting:
Het verhaal gaat over een 17-jarige moslima van Marokkaanse afkomst genaamd Hajar en een geschiedenis leraar genaamd Daan Hollander. Daan is mentor van een 5 Vwo-klas. In die klas zit Hajar. De twee worden stapelverliefd op elkaar en beginnen een geheime relatie.
Hajar richt een stichting op om moslimvrouwen Nederlands te leren. Deze stichting heet Moeder Marokko Vadertje Holland. Ze heeft hiervoor de steun van de imam nodig en om dit te krijgen gaat ze zich strenger aan de regels van de Islam houden. Hajar heeft het hier erg druk mee en daarom zien Hajar en Daan elkaar nog maar weinig. Dit is heel moeilijk voor Daan. Na een jaar zoekt Hajar contact met Daan en zegt hem dat hun relatie moet stoppen. Hierdoor gaat het een lange tijd niet goed met Daan. Als de school weer begint, gaat Daan weer werken om haar toch te kunnen zien maar ze komen niet meer samen. In de zomer gaat Daan op vakantie met zijn beste vriend genaamd Jim Pretzel en dat doet hem erg goed waardoor hij een stuk minder aan Hajar denkt. Daan verhuist van de Bijlmer naar een huis in de stad en krijgt een nieuwe vriendin die Maaike heet. Maar wanneer Daan Hajar ziet in de krant gaat het weer heel slecht met hem en valt weer terug in zijn slechte gewoontes. Op een dag in de zomervakantie komen de twee elkaar weer tegen en leggen weer beter contact. Hajar is getrouwd met een man van Marokkaanse afkomst. Daan en Hajar willen samen zijn maar haar man wil niet van haar scheiden. Hajar gaat voor hulp naar haar opa maar die sluit haar op in zijn huis. Ze kan uiteindelijk wel ontsnappen. Dan gaat het een lange tijd goed tussen Hajar en Daan tot op een bepaalt ogenblik dat Hajar niet in Daan zijn huis is terwijl dat wel was afgesproken. Hajar blijft een hele tijd weg en weer gaat het slecht met Daan. Op een dag wordt Daan op straat in elkaar geslagen door de broer van Hajar, Khalid, en een paar van zijn vrienden. Na zijn herstel maakt hij een plan om Hajar te gaan zoeken in Marokko maar hij vindt haar niet. Hij neemt ontslag bij zijn werk en gaat in F??z wonen omdat hij het gevoel heeft dat ze daar is en laat zich Daniil noemen. Rond die tijd krijgt Daan brieven van Hajar bij zijn oude adres afgeleverd. Daan zal deze brieven nooit kunnen lezen.
Eerste reactie:
Toen ik aan het boek begon wist ik totaal niet waar het verhaal heen ging. Veel snapte ik er niet van omdat het een lange tijd alleen maar over Daan zijn leven ging voor Hajar en dat had naar mijn mening niks met het verhaal te maken. Maar naarmate ik verder las, kwam je steeds beter in het verhaal terecht en werd het een stuk leuker om te lezen. Er gebeurde veel meer waardoor je door wilde blijven lezen.
Romananalyse
Open plekken:
Een belangrijke open plek is de verdwijning van Hajar nadat het zo goed ging tussen haar en Daan. Ze verdween zomaar en kwam niet meer terug. Daan kon haar ook nergens vinden hoe hard hij ook zocht. Deze open plek wordt niet ingevuld.
De belangrijkste open plek is die aan het eind van het verhaal en sluit enigszins aan op de hierboven genoemde open plek.
Op Daan zijn oude adres in Amsterdam komen brieven aan van Hajar maar Daan woont nu in Marokko omdat hij gelooft haar daar ooit te vinden. Deze brieven zal hij nooit krijgen en de lezer zal nooit te weten krijgen of Daan en Hajar elkaar ooit nog zullen zien. Dit maakt het een boek met een open einde.
Personages:
Daan Hollander
Daan is de hoofdpersoon in het boek. Hij is een niet al te opvallende geschiedenisleraar van 32 jaar oud (begin van het boek). Hij is niet erg ge??nteresseerd in anderen maar vooral in zichzelf. Voor hij Hajar ontmoet is hij een man die leeft zoals vele jonge mannen dat doen: veel feesten en dure spullen kopen samen met zijn beste vriend Jim. Wanneer hij verliefd wordt op Hajar verandert hij compleet. Hij denkt veel minder aan zichzelf en het grootste deel van de tijd aan Hajar. Niks is belangrijker geworden dan zij. Ik zou het een soort obsessie noemen. De keren dat Hajar verdwijnt, zakt Daan dan ook helemaal in. Hij zal haar op het eind waarschijnlijk nooit meer terug zien maar Hajar heeft hem wel wat geleerd: Denk niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen.
Daan zijn uiteindelijke doel is het vinden van de verdwenen Hajar om samen met haar te kunnen zijn voor de rest van zijn leven. Je komt niet te weten of hij dit doel gaat waarmaken.
Hajar Nait Sibaha
Hajar is de belangrijkste bijpersoon. Ze is een 5 Vwo-leerling met bruinkrullend haar en komt terecht in Daan zijn mentorklas. Hajar woont samen met haar vader en haar broer. Haar moeder is al een lange tijd geleden overleden. Ze is erg slim, ze interesseert zich erg in de samenleving en is behulpzaam. Ze helpt o.a. moslimvrouwen met het leren van de Nederlandse taal zodat ze zich meer thuis voelen in Nederland. Daarnaast is ze van Marokkaanse afkomst en dus ook zelf moslim. Als Hajar verliefd wordt op haar leraar Daan komt ze dus terecht in een tweestrijd tussen haar geloof en de liefde. Ze houdt erg veel van Daan maar haar geloof staat deze liefde niet toe.
Jim Pretzel
Jim is Daan zijn beste vriend. De twee kennen elkaar al heel lang en doen bijna alles samen. Jim heeft een eigen bedrijf genaamd Data Care. Hij is een rijk man en daar maakt hij gebruik van. Hij reist bijvoorbeeld erg veel en heeft vaak de duurste auto’s. Zijn succes kent echter een einde in het verhaal want zijn bedrijf gaat failliet en Jim moet rondkomen van de bijstanduitkering. Uiteindelijk besluit hij te verhuizen naar Isra??l om bij zijn moeder te wonen en bekeert hij zich tot het Jodendom.
Jim maakt zich in het verhaal zorgen over Daan en zijn relatie met de Marokkaanse Hajar. Hij ontmoedigt de relatie niet maar hij maakt zich vooral druk over wat er mis zou kunnen gaan aangezien de culturen zo verschillend zijn. Hij is vooral bang dat Daan iets wordt aangedaan door Hajar’s familie.
Khalid
Khalid is de broer van Hajar en kan in het boek als ‘tegenstander’ gezien worden van de relatie tussen Daan en Hajar. Veel kom je niet over hem te weten in het boek. Het enige wat eruit springt is dat het een vervelende jongen is die wordt aangetrokken tot de radicale kant van de Islam. Hij heeft al een paar keer in een gesticht gezeten, heeft geen diploma en geeft geen inzet voor zijn toekomst.
Brian
Brian is een man van Surinaamse afkomst, en net als Jim een goede vriend van Daan. Daan en Brian kunnen het goed vinden omdat ze in veel dingen overeen komen.
Wereldbeeld
De hoofdpersoon kijkt naar het leven alsof alleen hij alleen aan zichzelf moet denken. Verder in het boek komt hier verandering in door Hajar maar dit neemt geen goede vorm aan. Zonder haar breekt de hoofdpersoon maar als ze er wel is, is hij overgelukkig.
In dit boek draait het vooral om grote verschillen tussen de verschillende bevolkingsgroepen.
De hoofdpersoon en de mensen om hem heen zijn niet racistisch tegenover de moslims maar hebben wel een duidelijke mening. Allemaal hebben ze soms hun afkeer van de godsdienst maar proberen deze te onderdrukken. Op school, waar Daan werkt, proberen ze manieren te vinden om iedereen er te laten passen.
Fabel/Sujet:
De fabel en sujet lopen niet gelijk, het verhaal is namelijk niet chronologisch geschreven. Er zijn een aantal flashbacks te vinden en ook wat terugverwijzingen. Het boek begint bijvoorbeeld al in de periode dat Daan en Hajar elkaar kennen. Later wordt er verteld over hoe ze elkaar ontmoetten en hoe ze verliefd zijn geworden.
Perspectief:
Het verhaal is geschreven in een alwetend -en ik perspectief.
Alwetend perspectief: De verteller weet alles over de hoofdpersoon en bijpersonen, dus ook gedachtes die de lezer nog niet weet en vertelt deze. De verteller is dus zelf geen deelnemer aan het verhaal.
De verteller is zeer betrouwbaar omdat hij/zij alles eerder weet dan de lezer maar ook dan de personages zelf.
Daan’s perspectief: Sommige delen worden echter verteld vanuit Daan en daar wordt in gewisseld maar dat merk je amper omdat het zo ongemerkt gaat. Dat is zeer betrouwbaar maar is wel subjectiever dan het alwetende perspectief. Ook weet Daan sommige dingen later of helemaal niet dan de alwetende verteller.
Hoofdstukindeling:
Het boek bestaat uit 10 hoofdstukken;
– Een kranig meisje
– P?? Wessels
– 911
– Jaak en Jannie
– Moeder Marokko Vadertje Holland
– School met den Koran
– Stille omgang
– In het diepe
– 9-11
– Moeder Marokko
Aan de namen kun je van tevoren een beetje raden waar het verhaal over gaat ook al zijn ze een beetje symbolisch gebruikt. Bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘School met den Koran’. Ik wist eerst niet wat ik daarbij moest verwachten maar toen ik dat hoofdstuk aan het lezen was ging het over het groeien van het aantal moslimjongeren op de school waar Daan werkt en de omgang met die verandering. De titel staat dus symbool voor het ‘steeds meer moslim worden’ van de school.
Ook het hoofdstuk ‘Moeder Marokko Vadertje Holland’ en het hoofdstuk ‘Moeder Marokko’ hebben een verband. Hajar wil namelijk in beide culturen kunnen passen maar kiest uiteindelijk toch voor Marokko en laat de Nederlandse cultuur achterwegen dus wordt ‘Vadertje Holland’ niet genoemd in het laatste hoofdstuk.
Thematiek:
Ik denk dat het verhaal wel enigszins een diepere betekenis heeft ook al is dit soms wel moeilijk te achterhalen. Ik denk dat deze betekenis vooral te maken heeft met het feit dat we graag de moslims in ons land willen laten integreren maar dat dit wel gepaard gaat met moeilijkheden omdat er zoveel verschillen bestaan tussen de culturen.
Deze betekenis past ook goed bij de thematiek: Cultuurverschillen. In dit geval tussen Een Marokkaanse en een typisch Hollandse en doodgewone leraar. De cultuurverschillen zijn een probleem maar dat niet alleen. Een relatie tussen leraar en leerling is in onze samenleving sowieso niet erg normaal en wordt vaak niet geaccepteerd. Toch wordt in het boek het thema ‘cultuurverschillen’ echt naar voren gebracht.
Verschillende motieven zijn liefde(sproblemen) en schoolleven.
Het verhaal gaat over de ‘verboden’ liefde tussen twee totaal verschillen mensen en de problemen daartussen. Daarnaast is schoolleven hierin erg belangrijk want zo hebben Hajar en Daan elkaar ontmoet en Daan is de leraar van Hajar.
Titelverklaring:
De titel is makkelijk te verklaren. Het zijn de namen van de twee belangrijkste personen in het verhaal: Hajar en Daan.
Het motto valt zo te verklaren:
Bernardo: ‘He’s one of them!’
Maria: ‘No he’s only him.’
West Side Story
Het is een citaat uit West Side Story over de liefde tussen twee mensen waarvan hun familie vijanden zijn. Hun liefde is dus verboden. Een familielid van het meisje, Maria, zegt dan ‘He’s one of them!’ waarop het meisje antwoordt met ‘No he’s only him.’ Hiermee zegt ze dat het voor haar niet uitmaakt waar de jongen vandaan komt of waar hij bij hoort maar dat ze geeft om hoe hij is. Dit is net zo bij Hajar en Daan. Ze zijn van totaal verschillende kanten maar toch worden ze verliefd op elkaar en geven ze niet om elkaars afkomst.
De hoofdgedachte naar mijn mening is dat er ondanks de grote verschillen tussen de culturen er toch liefde kan ontstaan tussen die verschillende culturen en dat het geaccepteerd zou moeten worden.
Informatie over de auteur
Autobiografische elementen:
Robert Anker is geboren in Oostwoud op 26 april 1946 en is nu 68 jaar.
Hij verhuisde op zijn 20ste naar Amsterdam en daar woont hij nu nog steeds.
Robert Anker zijn eerste werk kwam uit in 1979 genaamd ‘Waar ik nog ben’. Dit was een gedichtenbundel. Werken van Robert Anker zijn:
– Negen levens
– De thuiskomst van de jagers
– Vrouwenzand
– Innerlijke vaart
En nog veel meer.
Engagement
Het belangrijkste thema van Robert Anker werd ‘Hoe te leven in een wereld waarvoor je niet werd opgeleid’?