Dissertation: Geurstoffen onderzoeken met behulp van scheidingstechnieken

Voorwoord

In het kader van ons examen hebben we een profielwerkstuk gemaakt. We hebben hierbij het vak scheikunde gekozen. Het was nog lang zoeken naar een onderwerp. We wilden graag een onderwerp waarbij we de mogelijkheid tot het uitvoeren van een experiment zouden hebben. We hebben hulp gevraagd aan leraren en zijn op internet gaan zoeken naar onderwerpen. Uiteindelijk kwamen we uit bij het onderwerp parfum. Dit leek ons beiden een leuk en interessant onderwerp. Vervolgens hebben we gekeken naar de mogelijkheden van dit onderwerp. We wilden graag meer te weten komen over de dierlijke stoffen in parfum, maar we zijn er al vrij snel achter gekomen dat dit erg lastig is in combinatie met een onderzoek en we hebben onze deelvragen en hoofdvraag verandert. Om meer informatie over ons onderwerp te vinden hebben we verschillende bronnen gebruikt.
We willen mevrouw Schulten bedanken voor de uitstekende begeleiding van ons profielwerkstuk. Onze speciale dank gaat naar Dhr. Caris.

Inleiding
Parfum is een verzorgingsmiddel waar we niet meer zonder kunnen. Parfum zit in veel producten. Zoals shampoo, douchegel, bodylotion en andere verzorgingsproducten, hierin zitten dezelfde soort geurstoffen. Wanneer je je gaat verdiepen in parfum en er onderzoek naar gaat doen, dan kom je pas te weten wat er allemaal in parfum voorkomt. Ook kom je te weten dat een parfum schadelijk kan zijn voor de gezondheid van een persoon en wat de reacties en consequenties daarvan kunnen zijn. Wij wilden graag te weten komen of de scheidingstechnieken invloed hebben op het aantal geurstoffen in een parfum. Onze hoofdvraag van het profielwerkstuk is: ‘Geurstoffen in parfum onderzoeken met behulp van scheidingstechnieken’. Om een antwoord te kunnen vinden op onze hoofdvraag, hebben we ons profielwerkstuk onderverdeeld in 4 deelvragen en een onderzoek. Om zelf meer te weten te komen over een parfum en hoe een parfum is opgebouwd, hebben we in onze eerste twee hoofdstukken de volgende deelvragen uitgewerkt: ‘Wat is parfum’? en ‘Uit welke stoffen wordt een parfum opgebouwd?. Na deze twee hoofdstukken zijn we in hoofdstuk 3 dieper ingegaan op de hoofdvraag. In dit hoofdstuk zijn we informatie gaan zoeken over de scheidingstechnieken die worden gebruikt bij de productie van een parfum en hoe ze worden toegepast op de parfum. Dit hebben we uitgewerkt in onze derde deelvraag: ‘scheidingstechnieken en de toepassing van parfum.’ Aan parfum zitten ook risico’s en kan slecht zijn voor je gezondheid. De risico’s en schadelijke gevolgen van parfum hebben we uitgewerkt in hoofdstuk 4: ‘Kan parfum schadelijk zijn voor je gezondheid’? In ons laatste hoofdstuk hebben we een verslag gemaakt over ons onderzoek op het Fontys 27 januari 2014. Hierbij hebben we zelf ervaren wat de invloed van verschillende scheidingstechnieken is.

Hoofdstuk 1 Wat is Parfum?

Een parfum is zowel bij mannen als vrouwen erg populair. Het is een luxe product voor mannen en vrouwen. Parfum is een mengsel van verschillende geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de meeste parfums is dat oplosmiddel alcohol. Tegenwoordig zijn er ook parfums op basis van vettige stoffen. Daarnaast bevat parfum ook vaak een fixatiemiddel en ‘?n of meerdere kleurstoffen. Een fixatiemiddel is een middel dat ervoor zorgt dat de geurstoffen niet te snel verdampen. De geurstoffen zijn te verdelen in aromachemicali??n (komen voor in de natuur en worden gebruikt als geurstoffen of smaakstoffen), etherische oli??n (oli??n gewonnen uit planten) en andere geurende plantenextracten. De dierlijke geurstoffen worden bijna niet meer gebruikt. (ambergris, muskus, civet en castoreum).

De geschiedenis van parfum

Parfum is ontstaan in Egypte. De Egyptenaren brandden in het begin bloemtakjes en kruidentakjes als offer voor de goden (geuroffers). Ze dachten dat de goden hier rustig van werden en de mensen geen kwaad zouden doen. Later werd het gebruik van parfum zo belangrijk dat de doden ermee gebalsemd werden en kwam er badolie en massageolie. De Grieken namen de badolie en de massageolie over van de Egyptenaren, maar de Grieken vonden deze te plakkerig en te dik. Ze bedachten daarom de parfum op waterbasis in plaats van olie. De Grieken stopte met het maken van de parfum, want niemand kocht het. In de 12e eeuw besloten ze weer te beginnen met het maken van parfum. De mensen waren nu veel rijker en kochten dus meer parfum. De parfum zat nog in waterdichte doosjes. Dit vonden de mensen erg onhandig, want als de deksel open stond en je stootte het flesje om viel alle parfum op de grond. De Grieken hebben toen glazen flesjes bedacht. Het flesje was toen zelfs kostbaarder dan juwelen.

De ontwikkeling tot nu

Er is tot de twaalfde eeuw bijna niks veranderd aan parfum. Pas daarna is er veel verandering gekomen. De Arabieren hebben de dissimilatietechnieken uitgevonden. Dit zijn stofwisselingsprocessen, waarbij organische moleculen worden afgebroken en er energie vrijkomt. Ook werd er een nieuwe parfumhouder ontwikkeld. De Pomander. Dit was een bol die bestond uit verschillende vakken met gaatjes. De vakjes werden gevuld met o.a. Amber, hars, muskus en geparfumeerde oli??n. Door de gaatjes kon er dan een parfum ontsnappen. Vroeger was de parfum een soort poeder, pas later, in de veertiende eeuw, maakte men de parfum vloeibaar. De vloeibare parfum werd gemaakt op basis van alcohol en etherische oli??n. Het kreeg de naam ‘reukwater’. Vloeibare parfum was gemakkelijker om mee te nemen en te verpakken in een kleinere verpakking. In de 17de eeuw kwam het parfum in een snelle doorontwikkeling. De voornaamste reden van de doorontwikkeling van het parfum was dat de economie ging groeien. Amsterdam ging in de nieuwe wereldeconomie een grote rol spelen. Er kwam meer werkgelegenheid voor de Nederlandse bevolking en de mensen kregen een groter inkomen. Hierdoor kon de bevolking meer geld uitgeven aan duurdere producten dus ook aan parfum. Iedereen was intussen bezeten van parfum. Naast de hygi??ne werd het nu ook gebruikt voor de vieze geurtjes te verjagen.

Rond de 18de eeuw kwam de wereld van de parfumerie in een versnelling. De parfumerie kwam in een versnelling doordat er concurrentie op de markt kwam. Er werd toiletazijn op de markt gebracht. Wanneer de pestepidemie uitbrak werden er vier mannen niet besmet door deze uitvinding. Ze beroofden namelijk de lijken van het recept van toiletazijn en het toiletazijn zelf. Door middel van het toiletazijn werden de mannen dus niet besmet. De mannen werden opgepakt, ze zouden worden vrij gelaten als ze het recept van het geheimzinnige drankje zouden onthullen. De mannen kozen voor deze optie en onthulde het recept. Op deze manier gingen meerdere personen parfum maken en elkaar telkens te overtreffen met de beste parfum. De parfum veranderde in korte tijd dus snel en zo is het ontwikkeld tot hoe de parfum nu is.

Heden

Tegenwoordig gaat het niet alleen meer om het lekker ruiken maar ook onderdeel van ons zelfbewustzijn. We kunnen niet meer zonder parfum. Er zijn maar weinig meiden die niet meer zonder parfum de deur uitgaan. Parfum gebruiken we dus vooral om lekker te ruiken en is te vinden in bijna al onze verzorgingsproducten, onder andere in douchegel, shampoo, zeep. Iedereen wast tegenwoordig zijn/haar haar met shampoo en cr??mespoeling. Getallen, geld uitgeven in 2013 etc.

De Olie Hype, Oliedom?

http://www.wijzeringeldzaken.nl/2013-q1/vrouwen-bezuinigen.aspx

Steeds minder parfum verkocht dandelion 22-02-2008 00:12 – (7) – in Beauty, Voorpagina

In de New York Times staat dat er in de Verenigde Staten de verkopen behoorlijk zijn gedaald. In 2002 werd er nog voor ruim 2 miljard dollar verkocht. In 2007 daalde dat naar 1,97 miljard. Verder bleek uit onderzoek dat in 2003 13 procent van de vrouwen toegaf geen parfum te gebruiken. In 2007 was dat percentage toegenomen naar 15 procent. Het is een klein verschil, althans, zo lijkt het, maar het gaat wel om 2 miljoen vrouwen. 58 Procent zegt nog steeds parfum te kopen, maar dan wel minder verschillende geuren, minder vaak of helemaal niet meer en maakt op wat ze heeft.

Hoofdstuk 2: Uit welke stoffen wordt een parfum opgebouwd?

Hoe is een parfum opgebouwd?

Een parfum is opgebouwd uit drie soorten ‘noten’: topnoten, hartnoten en basisnoten.

De topnoot is de geur die we het eerste waarnemen, direct nadat het parfum op de huid is aangebracht. Deze geur blijft ongeveer tien minuten waarneembaar en zijn vooral belangrijk bij de verkoop van de parfum. Topnoten ruiken vaak vluchtig, licht en fris. Typische topnoten zijn citrus geuren.

– De hartnoot neemt het over van de topnoten als deze grotendeels verdwenen zijn. Vrijwel alle bloemengeuren zijn hartnoten. De hartnoten hebben ook maar een tijdelijke geur en zal na een aantal minuten vervluchtigd zijn.

– De basisnoot dit zijn de noten in een parfum die vele uren kunnen blijven afgeven. Voorbeelden zijn houtsoorten zoals sandelhout en harsen zoals olibanum.

Bepaalde grondstoffen die elk parfum nodig heeft:
Type Geurbestanddelen (%)
Parfum/-extract 20 ‘ 40 %
Eau de parfum 10 ‘ 20 %
Eau de toilette 5 ‘ 10 %
Eau de cologne 2 ‘ 3 %
Aftershave 2 ‘ 4%

Een belangrijk mengsel in parfum is alcohol (80% tot 95%) met water. De alcohol verdampt vrij snel en de geurbestanddelen blijven op de huid achter. Je ruikt ze na een aantal uren minder.

Bij niemand ruikt een parfum hetzelfde. Elk persoon heeft een ander huidtype. Ook de zuurgraad van de huid en de biologische fase waarin de persoon zit hebben te maken met het verschil in geur van parfum op de huid. De parfum mengt zich met de lichaamsgeur en daardoor kan ‘?n bepaald geurtje heel anders ruiken bij een ander persoon. De zuurgraad ligt bij een gezonde huid rond de 5,5. Een droge huid heeft een iets lagere zuurgraad en een vette huid een iets hogere zuurgraad. Op een droge of oudere huid blijft een parfum langer behouden. Dit kan een reden zijn om dan te kiezen voor een lichtere variant zoals een eau de toilette.

Bloemen

In een parfum zijn bloemen erg belangrijk. Ze zijn belangrijk voor de inhoud van de parfum, de geur. Maar ook voor het beeld van de parfum zijn bloemen belangrijk. Voor het maken van het parfum heb je grondstoffen en de bloemen nodig waar de meeste en sterkste geurstoffen in voorkomen, dit is vooral de roos. Het beste product om een parfum van te maken is de bloem. Het is erg lastig om de olie uit de bloem te krijgen. Nu kennen we ook een techniek om dit zonder bloemen te doen, dit heet synthetisch.

De belangrijkste bloem is een roos. Van de verschillende soorten rozen maakt de parfumindustrie gebruik van 2 soorten. De “rosa centifolia” meiroos genoemd afkomstig uit Marokko en Grasse, en de “rosa damacena” en deze komt uit Bulgarije en Turkije. Rozen worden geoogst om half 9 ‘s morgens, want dan bevatten de rozenblaadjes de meest vluchtige stoffen. Er moet 5 ton rozen worden verwerkt voor 1 kilogram olie. Op dit moment is het nog niet gelukt om een identieke synthetische substantie te ontwikkelen.

Jasmijn (uit midden Azi??): Deze bloem is ook zeer geliefd en wordt veel gebruikt in parfum. De jasmijn is belangrijk voor de geur, maar het kost veel tijd om eraan te komen. De meest gebruikte jasmijn heet voluit Jasminum Grandiflorum. Jasmijn wordt voor zonsopgang geplukt, om te voorkomen dat de dauw en warmte de bloemetjes aantasten. Er moet ongeveer 750 kilogram bloemen worden geplukt voor ‘?n kilogram jasmijnolie. In ‘?n kilogram jasmijn zitten 750 jasmijn bloemen. Er moet veel uur worden geplukt om een liter olie te kunnen maken, want een plukker plukt ongeveer 750 gram jasmijn per uur.

Meest gebruikte bloemen in parfum:
Tuberoos (uit Mexico)
Narcis (uit de Alpen)
Mimosa (uit Australi??)
Sinasappelbloesem ( uit Zuid-China en het Middellandse Zeegebied)
Lavendel (uit de Alpen en Engeland)
Ylang-Ylang (uit de Filippijnen, Comoren en Madagaskar)
Dierlijke stoffen

Je hebt natuurlijke geurstoffen, deze zijn onder te verdelen in dierlijke en plantaardige geurstoffen.

Dierlijke grondstoffen dienen als fixateur: ze bepalen de duurzaamheid van een parfum.

‘ Ambergrijs: Nadat een potvis inktvis heeft gegeten, scheidt de potvis een wasachtige stof uit. Dit is een zeer zeldzame stof omdat de potvis bijna is uitgestorven. De balsemgeur van de potvis hecht zich aan de huid, en wordt met name als fixatiemiddel gebruikt. Het amberachtige in parfums wordt tegenwoordig ook synthetisch tot stand gebracht of met behulp van plantenextracten wordt het nagebootst.

‘ Muskus: Het muskushert. Muskus is een zeer sterk ruikende substantie. 1 druppel kan je wel zo’n 40 jaar ruiken.
Muskus is een van de kostbaarste stoffen van een parfum. Het wordt uit een levend muskushert gehaald. Korreltjes die in de buik zitten.

‘ Civet: Een civetkat is een katachtige. Civet is een vettige stof uit een klier van een civetkat. De stof wordt aan de anus afgescheiden. Normaal is dit een zeer onaangename geur. Als deze stof sterk verdunt wordt, ruikt deze geur wel lekker.

‘ Castroreum Wordt ook wel bevergeil genoemd. De substantie die bij parfum gebruikt wordt is een olieachtige roodbruine afscheiding. Die komt uit de klieren van de bever die zitten in twee blazen onder aan de buik tussen de anus en het geslachtsgedeelte.

Ook het WNF heeft hier uitspraken over. Deze organisatie vindt het een slechte zaak dat dieren zwaar bejaagd worden. Met name het muskushert. Muskusherten leveren veel geurstoffen op, een van de sterkste geurstoffen die er zijn. De jacht op deze dieren is tegenwoordig verboden, deze dieren worden namelijk met uitsterven bedreigd. Of het nou jonge dieren, mannetjes of vrouwtjes zijn dat maakt de jagers van deze dieren niet uit. Zodra ze er een zien is dat een grote vangst.

Maar niet alleen de muskusherten werden gedood. Bij de jacht op deze dieren komen ook onbedoeld andere dieren om. De reuzenpanda is hier een voorbeeld van.

Het winnen van musk en de geurstoffen van een civet worden ook niet diervriendelijk gewonnen. Deze dieren worden, onder andere in Ethiopi??, in kleine kooien gestopt. Hier hebben ze zo weinig ruimte dat ze niet kunnen bewegen. Eens in de tien dagen vindt er een behandeling plaatst waarbij de musk gewonnen wordt. Deze manier van behandelen is niet diervriendelijk, de dieren leiden erg veel pijn. Gemiddeld sterven deze dieren binnen drie maanden.

Sinds 1997 zijn de dierproeven voor cosmetica in Nederland verboden. Bij de meeste landen geldt deze regel nog niet. Er worden jaarlijks zo’n 30.000 dieren gebruikt voor de dierproeven met cosmetica.

In 2009 kwam er een beleid dat een verbod wou invoeren op dierproeven met cosmetica en andere verzorgingsproducten. Ook klinkt dit verbod beter dan het in werkelijkheid is. Dit verbod mag alleen maar tot uiting komen als er meer andere alternatieven zijn.

Als er gekeken wordt naar de toekomst zal een goed alternatief kunnen zijn, meer proefdiervrije producten te gebruiken.

Synthetische stoffen:

Natuurlijke parfums worden steeds vaker vervangen door synthetische parfum
Synthetische geurstoffen bootsen natuurlijke geurstoffen na. Synthetische geurstoffen zijn gefabriceerd in een laboratorium en komen niet voor in de natuur.

Synthetische parfums zijn chemicali??n die voor geur zorgen en ze zijn vaak gevaarlijke chemicali??n. Ze worden dan onttrokken uit petroleum.

Bijna alles wordt tegenwoordig nagemaakt in een laboratorium.
Omdat de natuurlijke grondstoffen zo duur zijn gebruiken ze bij veel parfumhuizen een mix van beiden.

Een voordeel van synthetisch parfum is dat de parfum die synthetische stoffen bevat goedkoper is dan natuurlijke parfum. Een nadeel van synthetische parfum is dat er vaak gevaarlijke chemicali??n worden gebruikt. Verschillende stoffen in een synthetische parfum kunnen kankerverwekkend zijn.

Alle bestanddelen in synthetische stoffen kunnen tot klachten lijden: Hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, huidverkleuringen, hoestbuien en huidirritatie.

Niet alleen de synthetische stoffen zijn slecht voor de gezondheid, maar ook ‘natuurlijke’ grondstoffen kunnen gevaarlijk of vervelend zijn.
Bijvoorbeeld de olie die een brandnetel afscheidt. De brandnetel is een natuurlijke grondstof, namelijk een plant. Door de olie die een brandnetel afscheidt krijg je verscheidene bultjes die gaan jeuken. Deze olie moet je dus niet aan een parfum toevoegen.

3. Scheidingstechnieken en de toepassing op parfum.

In dit hoofdstuk bespreken we alle mogelijke scheidingstechnieken die worden gebruikt om parfum te maken. Er zijn meerdere scheidingstechnieken om parfum te kunnen maken. Door de verschillende scheidingstechnieken kunnen er grote verschillen ontstaan in het aantal en de hoeveelheid geurstoffen. Niet allen scheidingstechnieken hebben even goede resultaten. Om de geurstoffen uit bijv. rozenbladeren te halen kun je de scheidingstechnieken extraheren, filtratie en indampen gebruiken. Chromatografie en destillatie zijn analytische technieken. Deze worden gebruikt om de geurstoffen in een parfum te analyseren.

Scheidingstechnieken

Filtratie: Een niet-oplosbare vaste stof en een vloeistof (suspensie) van elkaar scheiden. Je laat een suspensie door het filter lopen. De vaste deeltjes kunnen niet door het filter en blijven achter, dit noemen we het residu. De vloeistof die wel door het filter gaat is het filtraat.

Indampen: Indampen gebruik je om een mengsel van een vaste stof en een vloeistof (in een oplossing) te scheiden. De stof met het laagste kookpunt verdampt en ben je dus kwijt. De stof met het hoogste kookpunt blijft op het schoteltje liggen.

Extractie: Extractie wordt toegepast bij een mengsel van verschillende stoffen. Je voegt aan het mengsel een geschikt oplosmiddel toe waarin ‘?n bestanddeel van het mengsel oplost.

Gebruik: Parfum wordt uit bloemen gehaald door een aangepast oplosmiddel toe te voegen en goed te vermengen met bloemen. Daarna worden de bloemen gefiltreerd en het oplosmiddel of parfum afgedampt.

Analytische technieken

Chromatografie: De bestanden van een mengsel scheiden doordat ze in verschillende mate : oplossen in een bepaald oplosmiddel en adsorberen aan een bepaald adsorptiemiddel. Chromatografie doe je bij hele kleine hoeveelheden.

De bestanden in het mengsel verlopen met een onderling verschillende snelheid als gevolg van hun verschil in oplossen en adsorberen.

Destillatie: Je verwarmt een mengsel van vloeistoffen. De stof met het laagste kookpunt verdampt en deze vang je op. De stof die je opvangt wordt het destillaat genoemd.

Toepassing van scheidingstechnieken op parfum

Niet alle scheidingstechnieken zijn geschikt voor het maken van parfum. De technieken die bij parfum regelmatig worden gebruikt zijn: extractie, destillatie filtratie en indampen. De andere scheidingstechnieken die we kennen zijn minder bekend voor parfum.

Chromatografie wordt vooral gebruikt om te kunnen bekijken welke stoffen er in een parfum zit. Door middel van chromatografie kun je erachter komen welke geurstoffen er in een parfum voorkomen. Ook kun je hierdoor zien dat er vaak niet 1 geurstof in een parfum zit, maar een aantal verschillende geurstoffen. De hoeveelheid geurstoffen die er te vinden is heeft te maken met de scheidingstechniek die is gebruikt om de parfum te maken.

De extractie vindt plaats in grote roestvrijstalen vaten. Hierin zitten geperforeerde platen gestapeld waardoor de bloemen en planten gestapeld kunnen worden en kan het oplosmiddel er goed tussendoor. Als de planten in het vat zitten worden de oplosmiddelen toegevoegd met een ventiel en wordt het zacht gemaakt. De planten worden verschillende keren gespoeld in een oplosmiddel. Hoe vaak ze worden gespoeld en wat voor oplosmiddel er wordt gebruikt is afhankelijk van de plantensoort. Als alle geurstoffen zijn opgenomen in het oplosmiddel, wordt het overige vocht eruit gehaald. Na dit alles gaat het naar een vacu??m geleider waar een gedeeltelijke destillatie plaatsvindt. Het overblijfsel na de verdamping wordt teruggestuurd. Op de bodem in de roestvrijstalen vaten blijft een massa over van geurstoffen, was en pigmenten. Als dit afkomstig is uit vaste planten of mos, zaden, gom, balsem, hars, wortels of zaden, dan noemen ze dit harsachtig. Als het van bloemen afkomstig is wordt het concrete genoemd. Het harsachtige kan meteen gebruikt worden in composities. Het concrete moet nog verder verwerkt worden. Het is een vrij dikke substantie en bevat paraffine en was die onoplosbaar zijn in alcohol. Paraffine is een mengsel van koolwaterstoffen uit bepaalde distillatieresten van sommige oli??n. Als eerste wordt de was gefilterd en in een pletmachine wordt daarna de overige substantie meerdere keren gespoeld met alcohol om de geurstoffen op te lossen. Daarna wordt de substantie onder lichte druk gedestilleerd en na het verdampen van de alcohol blijft de absolue over. Het absolue is een door extractie van natuurlijk materiaal verkregen geurende stof. Absolues worden vooral in duurdere parfums en andere cosmetica gebruikt, maar ook goedkopere parfums bevatten een kleine hoeveelheid absolues.

Destillatie wordt vooral gebruikt voor het maken van parfumolie. Destillatie gaat om het verdampen en condenseren van vloeistoffen. Door middel van stoom en bloemen, kruiden, takken, en wortels komt er met een bepaalde techniek essenti??le olie vrij. Dit werd gedaan met behulp van een alambiek. Een alambiek is het eerste destilleertoestel in Europa. Het is een vat met een dubbele bodem en is gevuld met koud water. Er zitten platen met gaten in het vat waartussen de ingredi??nten om te destilleren zitten, ook zit er een soort spiraal in die wordt gebruikt als koeler. Bovenop zit de destilleerkolf. Een alambiek wordt verwarmd, de stoffen met het laagste kookpunt verdampen het eerst. De damp wordt daarna afgekoeld en gecondenseerd en hierbij ontstaat er weer een vloeistof.

In de dubbele bodem van de alambiek wordt het water aan de kook gebracht en er ontstaat stoom dat is gevuld met geurstoffen. De stoom koelt af en condenseert. Van een bloem gaan de vluchtige bestanddelen met de stoom mee en deze condenseren ook. Een deel hiervan lost op in water en een deel scheidt zich af. Meestal is het niet in water oplosbare deel lichter dan water en blijft op het water drijven, daar kan het worden afgegoten. ‘ Etherische olie. Af en toe wordt het water verhandeld als hydrolaat, bijvoorbeeld rozenwater.

Ook zijn er nog een andere technieken die worden gebruikt om producten te verwerken tot een olie voor in het parfum.

Enfleurage:

Enfleurage is een methode om de geur van planten te extraheren. Er zijn 2 verschillende soorten enfleurage: koude enfleurage en warme enfleurage.

‘ Koude enfleurage: Dit wordt gebruikt voor kwetsbare bloemen die koud worden verwerkt. De bloemen waarvan de geur moet worden ge??xtraheerd worden op platen gelegd die zijn ingesmeerd met dierlijk vet. De platen worden dicht op elkaar in een rek gezet. De blaadjes op de platen worden regelmatig ververst door nieuwe bloemblaadjes totdat het vet verzadigd is. Na 2 dagen worden de blaadjes eraf geschud en het vet werd dan opgelost in alcohol. Het vet moet weer verdampt worden en uiteindelijk blijft er een zalfachtig smeersel over.

‘ Warme enfleurage: De bloemen worden in gesmolten olie of vet gelegd. De bloemen worden ook bij deze methode regelmatig vervangen. Als het vet of de olie alles heeft geabsorbeerd wordt het eerst door een linnen doek en daarna door een katoenen doek gefilterd. ‘ Geparfumeerde zalf. Aan de zalf worden dan kruiden of hars toegevoegt en druppeltjes essenti??le olie.

Expression/ koude persing: Uit het proces van koude persing worden etherische oli??n gewonnen. Deze oli??n worden gewonnen uit vruchtenschillen (sinaasappel-,mandarijn-,citrus- en grapefruitolie). Er mag geen hitte worden gebruikt bij koude persing, omdat daardoor de belangrijke bestanddelen vernietigd worden. Het nadeel hiervan is dat er soms ook nog resten van bestrijdingsmiddelen in voorkomen. Je kunt dus het beste vruchten te gebruiken die biologisch zijn verbouwd. Essenti??le oli??n worden in donkere flesjes geleverd door hun lichtgevoeligheid. Extreme temperaturen maken schade aan de stoffen.

Headspace/ levende bloem technologie

Voor deze techniek gebruik je levende geurige objecten, zoals een bloemknop. Je doet het geurige object in een speciale doos die vacu??m wordt gezogen. De geur wordt vacu??m af gescheiden. Na een halfuur wordt de afgescheiden geur afgezogen in een gaschromatograaf, door middel van deze machine worden de stoffen in het afgegeven vocht nauwkeurig geanalyseerd en gemeten. Doordat de gegevens zijn geanalyseerd kunnen de geuren vervolgens opnieuw worden gemaakt. Veel parfums bevatten geuren die op deze manier zijn gemaakt.

Hoe wordt alles uiteindelijk samengebracht?

Voor dat het parfum daadwerkelijk in een flacon zit, gaan er weken tot maanden aan vooraf. Hoelang de proces precies duurt ligt aan het product. Na deze weken of maanden ligt er een bezinksel van plantaardige substanties op de bodem. Nadat het bezinksel is bevroren (tussen 0 en -10??C) en daarna is gefiltreerd is er nog een heldere vloeistof over. Deze heldere vloeistof wordt dan in de flacon gedaan en is het parfum. De parfum wordt via een buisje in de flacons gedaan en dit gebeurt bijna altijd in dezelfde fabriek als waar het parfum (heldere vloeistof) is gemaakt. Hier komen van zelf sprekend machines aan te pas. Als het parfum dan in de flacon zit wordt de dop of verstuiver aangedraaid en afgesloten. Het volgende wat er gebeurt in de fabriek met de flacon is het coderen met een productienummer en het plaatsen van een etiket. Het aandraaien en afsluiten van de dop, het coderen en het etiket plaatsen samen wordt bottelen genoemd. In de verpakkingsafdeling worden ze gepoetst en gekeurd. Als het parfumconcentraat tussen de 20% en 40% is krijgt het parfum nog een extra behandeling. Om te garanderen dat de flacon met parfum erin nooit open is geweest wordt de dop omhuld met een stukje vochtig runderdarm en daarna wordt er een gouden draad om heen gewonden. Dit vereist een grote zorgvuldigheid en verwacht dat je erg precies werkt. Als laatste moet de verpakking nog worden gemaakt voor de parfum.

4. Kan parfum schadelijk zijn voor je gezondheid?

Parfum kan zeker schadelijk zijn voor je gezondheid. Parfums bestaan tegenwoordig voor ongeveer 95% uit gevaarlijke petrochemicali??n. Dit zijn chemicali??n die onttrokken zijn uit petroleum. Deze kunnen oorzaken zijn van: kanker, geboorteafwijkingen, aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel, allergische/ astmatische reacties, acute en chronische gezondheidseffecten. Uit laboratoriumonderzoeken is gebleken dat het ook je zenuwstelsel kan aantasten, depressies kan veroorzaken, overactiviteit, ge??rriteerdheid en andere gedragsstoornissen. Door aantasting van het centrale zenuwstelsel kun je weer last krijgen van: wazig zien, geheugenverlies, gevoelloosheid van het gezicht, pijn in de nek en ruggengraat.
De parfums waar veel natuurlijke stoffen in zitten worden goed gecontroleerd voordat ze verkocht mogen worden. De namaak parfums worden bijna niet of heel slecht gecontroleerd. Ze bestaan uit antivries en bacteri??n. Deze stoffen verdampen niet, maar ze dringen de huid binnen en dat is juist heel slecht voor de gezondheid.

Allergie voor parfum:
Wanneer je parfum gebruikt wordt je lichaam blootgesteld aan bepaalde stoffen. Elke keer als je weer parfum gebruikt kom je in aanraking met die stof waar jij allergisch voor bent. Op een gegeven moment zit je aan het limiet en ga je een allergische reactie vertonen. Niet voor elk persoon geldt dit. Er zijn namelijk ook personen die niet aan dit limiet komen in hun leven. Hun lichaam is niet gevoelig voor deze stoffen en gaat er dus anders mee om. De gevolgen van een parfum allergie is huiduitslag of blijvende schade aan je huid.

Er zijn onderzoeken gedaan en nog onderzoeken die lopen of parfum schadelijk is. Professor Richard Sharpe, hoofdonderzoeker van mensenwetenschappen van het medisch adviescollege in Schotland, heeft ontdekt dat bij mannelijke ratten het voortplantingssysteem vanaf een aantal weken schade op liep door chemische stoffen die ook in synthetische parfum wordt gebruikt.
Deze schade heeft een hoop gevolgen die later tot problemen leiden: niet ingedaalde teelballen, zwak sperma en teelbalkanker.
Greenpeace is er in 2005 achter gekomen dat er chemicali??n worden gebruikt die schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. In 36 merken parfum en eau de toilette bleken ftalaten en synthetische muskus voor te komen. Dit kan leiden tot veranderingen in het voortplantingsstelsel.
‘ veranderingen hormoonspiegels
‘ genetische veranderingen in sperma
‘ afwijkingen aan geslachtsorganen
Tijdens de onderzoeken is er ook DEP gevonden, deze gevaarlijke stof is synthetische muskus. DEP dringt door de huid heen en verspreidt zich snel door het lichaam. In menselijke urine aangetroffen zijn tekens van stofwisselingsprocessen van DEP gevonden. Deze stof hoopt zich op in vetweefsel en wordt aangetroffen in bloed en moedermelk. Bij vrouwen werd de hoogste concentratie gevonden, waarschijnlijk omdat vrouwen meer cosmetica gebruiken.

Er zitten veel schadelijke stoffen in parfum. Ze zijn slecht voor het milieu of voor de mens zelf. Aceton is een zeer gevaarlijke stof. Een groot gevolg ervan is slaperigheid en duizeligheid. Slecht voor het milieu is met name benzylacetaat. Ook kan deze stof kanker veroorzaken. Ogen en lucht wegen worden ge??rriteerd door de dampen die hierbij vrijkomen. Ook een stof die kankerverwekkend is is de stof limoneen, ook irriteert deze stof onder andere de huid en ogen.
Ook zitten er schadelijke stoffen in parfum die verdovende middelen hebben. Benzaldehyde is een verdovingsmiddel, die effect heeft op het centraal zenuwstelsel. Linalool heeft ook een verdovende werking. Ook met effect op het centraal zenuwstelsel. Linalool kan ook effect hebben op het hart is uit dieronderzoeken gebleken.
Astma en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel kunnen veroorzaakt worden door gammaterpineen. Deze stof kan ook in parfum voorkomen.
Wat lokale irritatie kan geven en het centraal zenuwstelsel kan prikkelen is de stof kamfer. Deze stof geeft als je het inademt veel irritaties. Vooral aan de keel, neus en ogen. Duizeligheid en misselijkheid kan ook een gevolg zijn van deze stof.
http://www.isditproductveilig.nl/was-en-reinigingsmiddelen/pages/dictionary.php?page_id=11&dictionary_id=59

http://www.test-aankoop.be/nt/nc/persbericht/huisparfums-niet-altijd-onschuldig

Veiligheidsgegevens van stoffen.

Onderzoek

Inleiding van het onderzoek
In de vorige hoofdstukken hebben we ons verdiept in een aantal zaken die te maken hebben met het productieproces van een parfum. Door het ori??nteren weten we nu wat een parfum is, hoe een parfum is opgebouwd, welke scheidingstechnieken worden gebruikt bij het maken van een parfum en of een parfum schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Dit was voor ons belangrijk, omdat we zelf nog niet zoveel over de productie en de stoffen van parfum wisten.

In dit hoofdstuk leggen we uit wat we hebben gedaan bij ons onderzoek op het Fontys technische natuurwetenschappen in Eindhoven. We wilden erachter komen of de scheidingstechniek invloed heeft op het aantal geurstoffen in een parfum. We hebben op twee verschillende manieren de geurstoffen uit rozenbladeren proberen te te halen. Uiteindelijk hebben we met een gaschromatograaf proberen te vinden welke geurstoffen er per scheidingstechniek uit de rozenblaadjes zijn gekomen. De uitvoering en de resultaten van de twee onderzoeken hebben we verwerkt in dit hoofdstuk.

Gaschromatograaf
Een gaschromatograaf wordt gebruik voor de scheiding van gassen en vloeistoffen.
Een gaschromatograaf bestaat uit een spiraalvormige kolom gevuld met een bepaald materiaal. De kolom bevindt zich in een oven, die op vrijwel elke gewenste temperatuur gebracht kan worden. Een te onderzoeken mengsel van stoffen wordt in de kolom ge??njecteerd en meegenomen door het langsstromende gas, ook wel draaggas genoemd. Op de kolom vindt de scheiding plaats. Een detector achter de kolom registreert vervolgens de afzonderlijke stoffen. De scheiding van de stoffen heeft te maken met het verschil in vluchtigheid van de stoffen en het verschil in adsorptie. Daardoor geeft de gaschromatograaf een verloop aan van verschillende stoffen die hij waarneemt. Deze waarneembare stoffen worden in de grafiek weergegeven als pieken. Bij elke piek kun je analyseren welke stof er waargenomen is.
De werking van een gaschromatograaf:
Je ziet hier duidelijk dat niet alle stoffen tijdens een tijdperiode op dezelfde plaats zijn in de gaschromatograaf. Bij ons onderzoek zouden de deeltjes in het draaggas dan de geurstoffen van de rozenblaadjes zijn.

Artikel ‘Hoe lang blijft een roos geuren’?
Het volgende artikel bevat informatie over de geurstoffen in rozenblaadjes en dat het er erg veel kunnen zijn. Er staat ook in vermeld dat het lastig is om al deze geurstoffen uit de rozenbladeren te kunnen halen. Toch hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk geurstoffen uit de rozenbladeren te halen en een zo duidelijk mogelijk antwoord te krijgen op onze hoofdvraag.
Onderzoek 1
Bij ons eerste onderzoek hebben we rozenblaadjes gemengd met methanol. Om een oplossing te krijgen waar de geurstoffen uit de rozenblaadjes inzit.

Benodigheden:
‘ 2 erlenmeyers met dop
‘ 12 rozenblaadjes
‘ 50 ml methanol
‘ Trechter
‘ Maatbekerglas
‘ Injectiespuit
‘ Gaschromatograaf

Eerst hebben we 12 rozenblaadjes klein gemaakt. In iedere erlenmeyer hebben we zes klein gemaakte rozenblaadjes gedaan. We hebben dit met twee erlenmeyers gedaan, want als er iets fout zou gaan hebben we in elk geval nog een tweede erlenmeyer die we kunnen gebruiken. In elke erlenmeyer hebben we 25 ml methanol aan de rozenblaadjes toegevoegd. Onze begeleider vond methanol geschikter om te gebruiken als ethanol, omdat bij ethanol meer water is toegevoegd en dat levert slechtere resultaten op. Wanneer de rozenblaadjes en de methanol in de erlenmeyer zitten sluiten we deze af met een dop. De dop zorgt ervoor dat er geen belangrijke stoffen ontsnappen. Daarna gingen de erlenmeyers met de inhoud 10 minuten in een trilapparaat. Met behulp van het trilapparaat lost het grootste deel van de stoffen uit de rozenblaadjes op in de methanol.

Na 10 minuten hebben we de erlenmeyers uit het trilapparaat gehaald. De rozenblaadjes zijn dan genoeg opgelost. Met een injectiespuit hebben we 3 microliter van de vloeistof opgenomen. Deze vloeistof hebben we in de gaschromatograaf gespoten. Hierin wordt de vloeistof eerst omgezet in gas, zodat de stoffen goed geanalyseerd kunnen worden. Op de computer ontstaat er een grafiek. De pieken in de grafiek zijn stoffen die de gaschromatograaf heeft waargenomen. Dit zouden mogelijk geurstoffen uit de rozenblaadjes kunnen zijn.


De temperatuur in de gaschromatograaf is de eerste 2 minuten van de analyse 40??C. Deze 2 minuten zijn niet zichtbaar in de grafiek. Dit is bewust ingesteld door onze extern begeleider, omdat in deze minuten vooral de stoffen uit de methanol worden geanalyseerd en niet de stoffen uit de rozenblaadjes.
Na 2 minuten stijgt gedurende 6 minuten de temperatuur in de gaschromatograaf naar 250??C. Hierna blijft de gaschromatograaf 10,5 minuut op 250??C.
De analyse duurt in totaal 18,5 minuut. Na die 18,5 minuut moet je een tijd wachten totdat de gaschromatograaf weer een temperatuur heeft van 40??C voordat je hem kunt gebruiken voor een nieuwe analyse.

Op de volgende pagina’s ziet u de grafiek van ons eerste onderzoek. Daarachter zitten de resultaten van de hoogste pieken in deze grafiek. Dit zijn de geurstoffen die we hebben gevonden bij dit onderzoek.

Onderzoek 2
Bij ons tweede onderzoek hebben we rozenblaadjes laten verdampen in een stoomcabine. Het gas/damp dat vrij kwam van de rozenblaadjes hebben we geanalyseerd in de gaschromatograaf.

Benodigheden:
‘ 2 buisjes met dop
‘ 12 rozenblaadjes
‘ Stoomcabine
‘ Injectiespuit
‘ Gaschromatograaf

We hebben net als bij ons eerste onderzoek eerst 12 rozenblaadjes klein gemaakt. Daarna hebben we de in ieder buisje 6 kleingemaakte rozenblaadjes gedaan. Nadat de rozenblaadjes in het buisje zaten sloten we het buisje af met een dop. Deze dop klemde we om het buisje, zodat er geen gas met geurstoffen kan ontsnappen.
Beide buisjes hebben 1 uur in de stoomcabine gestaan. De temperatuur in de stoomcabine was gedurende dit uur 50??C – 80??C. De geurstoffen uit de rozenblaadjes verdampen en er ontstaat dan een gas met geurstoffen in de buisjes. Met een injectiespuit hebben we 40 microliter gas opgenomen en in de gaschromatograaf gespoten.

De eerste 2 minuten van de analyse is de gaschromatograaf net als in ons eerste onderzoek 40??C. Bij dit onderzoek heeft onze begeleider de grafiek wel meteen vanaf de eerste seconde laten starten. Hier kon dat wel omdat we gas ge??njecteerd hebben, hierdoor kan de grafiek wel vanaf het begin stoffen waarnemen. De eerste twee pieken in de grafiek zijn geen geurstoffen, maar dit zijn de stoffen van de lucht die de gaschromatograaf analyseert. Na 2 minuten wordt ook hier de temperatuur gedurende 6 minuten verhoogd naar 250??C. Hierna blijft de gaschromatograaf 10,5 minuut op 250??C. De analyse van onderzoek 2 duurt ook in totaal 18,5 minuut net als bij onderzoek 1. Na die 18,5 minuten moet je een tijd wachten totdat de gaschromatograaf weer een temperatuur heeft van 40??C voordat je hem kunt gebruiken voor een nieuwe analyse.

We hadden voor de zekerheid 2 buisjes gemaakt, want als er iets zou mislukken dan hadden we nog een volgend buisje en hoefde we niet alles opnieuw te doen. Het was wel slim dat we dit hadden gedaan, want de gaschromatograaf heeft zichzelf bij 7 minuten uitgezet. Daardoor hadden we maar een grafiek van 7 minuten in plaats van 18,5 minuut. Meneer Caris vertelde ons dat dit kon gebeuren als de concentratie in de chromatograaf te hoog was. We hadden te veel van het gas ge??njecteerd.

Hierna hebben we het tweede buisje gebruikt. Van het gas uit dit buisje hebben we maar 20 microliter in de chromatograaf ge??njecteerd. Tijdens deze analyse heeft de gaschromatograaf zich ook nog 2 keer zelf stop gezet, maar elke keer heeft hij zichzelf weer hersteld en de analyse doorgezet. Deze grafiek was erg goed en beter als de grafiek van onderzoek 1. We hebben de hoge pieken uit de grafiek onderzocht en gekeken of het geurstoffen waren. Via het programma dat we gebruikten op de computer konden we erachter komen wat de namen van de geurstoffen waren en hoe de structuurformule van de stof eruit zag.

Op de volgende pagina’s hebben we eerst de grafiek van de analyse van 20 microliter gas geplaatst. We hebben ervoor gekozen om eerst de grafiek van deze analyse te plaatsen, omdat dit de beste resultaten heeft opgeleverd. Daarachter zitten de geurstoffen die we bij deze analyse hebben waargenomen.
Achter deze resultaten hebben we de grafiek van de analyse met 40 microliter gas geplaatst. We hebben in overleg met meneer Caris besloten om deze grafiek ook in ons verslag te plaatsen. Dit hebben we besloten, omdat er geurstoffen zijn waargenomen die niet zijn waargenomen tijdens de analyse van 20 microliter van het gas. Deze geurstoffen kwamen zeker van de rozenblaadjes van ons en hij vond het belangrijk dat we deze ook in ons verslag toe zouden voegen.

Moeilijkere woorden en niet ‘ons’ onderzoek maar ‘het’ onderzoek.

Conclusie
In dit laatste hoofdstuk geven we antwoord op onze hoofdvraag. Onze hoofdvraag is: ‘Hebben scheidingstechnieken invloed op het aantal geurstoffen in een parfum’?

In de eerste vier hoofdstukken hebben we ons verdiept in onze vier deelvragen. Deze verdieping en informatie hadden we nodig om ons onderzoek uit te kunnen voeren, zodat we goede resultaten zouden krijgen waar we iets aan hadden.

In ons laatste hoofdstuk hebben we een verslag gemaakt van ons onderzoek bij Fontys Eindhoven. Bij dit onderzoek hebben we zelf onderzocht of er een verschil te zien is in het aantal geurstoffen. Door middel van dit onderzoek hebben we een antwoord gekregen op onze hoofdvraag.

In de resultaten van onze twee onderzoeken is duidelijk een verschil te zien in het aantal geurstoffen. Als je de grafiek van het eerste onderzoek, de scheidingstechniek van de rozenblaadjes oplossen in methanol, bekijkt zie je dat er maar 2 grote pieken in de grafiek te zitten. We hebben in dit onderzoek ook maar 2 verschillende geurstoffen kunnen vinden. We hebben ook de kleine pieken die bijna onzichtbaar zijn geanalyseerd op geurstoffen, maar daar waren geen geurstoffen in te vinden.
Als je de grafiek van ons tweede onderzoek (20 microliter gas), de scheidingstechniek met behulp van een stoomcabine, vergelijkt met de grafiek van ons eerste onderzoek is er een duidelijk verschil zichtbaar. In deze grafieken zijn veel meer pieken te zien. We hebben bij deze grafiek alleen de grootste pieken geanalyseerd, want anders kregen we te veel resultaten en een aantal gelijke geurstoffen. We hebben bij ons tweede onderzoek veel meer geurstoffen gevonden dan bij ons eerste onderzoek. Dit is ook te zien in de resultaten die we hebben toegevoegd achter onze onderzoeken, in het vorige hoofdstuk.

We zijn tot de conclusie gekomen dat wanneer je verschillende scheidingstechnieken gebruikt je wel degelijk een verschil ziet in aantal geurstoffen. Bij ons onderzoek was de tweede manier van de rozenblaadjes laten verdampen het meest geschikt. We hebben bij deze manier meer resultaten en betere resultaten geanalyseerd die duidelijker te zien zijn in de grafiek.

We hebben veel geleerd tijdens het maken van ons profielwerkstuk en we zijn tevreden met ons antwoord op onze hoofdvraag. We hadden zelf alleen wel verwacht dat het onderzoek met de methanol betere resultaten zou geven, omdat de rozenblaadjes constant in de methanol hadden gelegen. Maar dit bleek niet te zijn, meneer Caris vertelde dat het kwam doordat de rozenblaadjes hier gemengd zijn met een andere stof.
Gebruikte bronnen:
Hoofdstuk 1 http://www.parfumbroker.nl/parfumgeschiedenis.asp
Artikel naam: De geschiedenis en het ontstaan van parfum
http://www.parfumania.nl/parfumerie/parfum/dames_heren/’
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parfum
http://lifestyle.excite.nl/parfum-wat-is-dat-eigenlijk-N6145.html
http://www.allesoverparfum.nl/parfum/

Hoofdstuk 2 http://www.everythinkaboutperfume.com/parfumgrondstoffen.html
http://floralist.nl/bloemen-en-parfums-gaan-niet-zonder-elkaar/
http://www.allesoverparfum.nl/parfummaken/
http://www.trendystyle.net/beauty/makeupschool/parfum.html
http://www.kieskeurig.nl/parfum/informatie#Noten
http://nl.wikipedia.org/wiki/Parfum

Dierlijke Parfum Grondstoffen

Synthetische geurstoffen

Synthetic fantastic parfum is lekker volgens parfumjournalist Erik Zwaga


artikel synthetisch ^
http://drenthe.dierenbescherming.nl/verzorgingsproducten

Hoofdstuk 3 http://users.skynet.be/fa040625/chemie/scheiding.html#adsorptie
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031208_02_01filtre
http://nl.wikipedia.org/wiki/Filtratie
http://www.aljevragen.nl/sk/analyse/ANA034.html
http://www.allesoverparfum.nl/parfummaken/
http://www.everythinkaboutperfume.com/productieprocessen.html
http://www.rm-parfum.nl/index_bestanden/oplosmiddel_extraheren_headspace_levendebloem_parfumindustrie.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Absolue
http://www.everythinkaboutperfume.com/

Hoofdstuk 4 http://users.skynet.be/fa040625/chemie/scheiding.html#adsorptie
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20031208_02_01filtre
http://nl.wikipedia.org/wiki/Filtratie
http://www.aljevragen.nl/sk/analyse/ANA034.html
http://www.allesoverparfum.nl/parfummaken/
http://www.everythinkaboutperfume.com/productieprocessen.html
http://www.rm-parfum.nl/index_bestanden/oplosmiddel_extraheren_headspace_levendebloem_parfumindustrie.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Absolue
http://www.parfum-vergelijk.nl/parfumkrant/parfum-weetjes/symptomen-van-een-parfumallergie/


Logboek:
20 augustus t/m 5 september
Week 34 ‘week 35 20 augustus t/m 30 augustus Onderwerp, hoofdvraag en deelvragen vastgesteld.
Vak : Scheikunde
Week 35 ‘week36 31 augustus t/m 5 september Gegevens verzameld van internet.
Week 36 5 september 1e contactmoment.

7 september t/m 3 oktober
Week36 ‘week37 7 september t/m 15 september Gegevens verzameld.
Week 38- week 39 16 september t/m 29 september Onderzoek opgesteld.
Week 40 30 september t/m 3 oktober Verder met onderzoek opstellen. Recepten zoeken voor het onderzoek.
Week 40 3 oktober 2e contactmoment.

4 oktober t/m 7 november
Week 40 ‘week 41 4 oktober t/m
11 oktober Stille week en Schoolexamen 2.
Week 42 12 oktober t/m
20 oktober Opstellen van een mail naar Fontys in overleg met interne begeleider.
Week 42- week 43 18 oktober t/m
27 oktober Begin hoofdstuk 1: Wat is parfum. Begin hoofdstuk 2: Hoe wordt een parfum opgebouwd?
Week 44-
Week 45 28 oktober t/m
5 november Uitwerking hoofstuk 1 en hoofdstuk 2. Gemaild naar interne begeleider
Week 45 7 november 3e contactmoment.

8 november t/m 13 december
Week 45 ‘ week 46 8 november t/m 14 november Eerste mailcontact met Fontys. Telefonisch contact met Fontys.
Week 46 ‘ week 48 15 november t/m 25 november Zelfstandig werken aan hoofdstuk 3 en hoofdstuk 4.
Week 48 ‘ week 50 26 november t/m 13 december Afronden hoofdstuk 3 en 4.
Week 49 ‘ week 50 2 december t/m 13 december Maken voorwoord en inleiding.
Week 50 13 december Inleveren conceptversie.

13 december t/m 4 feburari
Week 51 16 december t/m 20 december 4e contactmoment beoordeling conceptversie
Week 52 ‘ week 4 23 december t/m 26 januari Conceptversie verbeteren en informatie zoeken voor het onderzoek op Fontys.
Week 5 27 januari Onderzoek op Fontys Eindhoven.
Week 5 ‘ week 6 28 januari t/m 3 februari Verslag gemaakt van ons onderzoek en pws helemaal afgemaakt.
Week 6 4 februari Inleveren profielwerksuk.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.