Essay: Er zijn enkele monumenten overgebleven van de tijd…

Er zijn enkele monumenten overgebleven van de tijd van Fatih Sultan Mehmet. Een ervan en ook de belangrijkste is de Rumeli Hisari , . Het bouwwerk is in vierenhalve maand voltooid, er werd dag en nacht gewerkt om het driehoekige fort in elkaar te steken. Het was een buitengewoon bouwwerk die vele fascineerden die op donderdag 31 augustus 1452 klaar stond. Rumeli Hisari werd ook de Zeestraat of de Keeldoorsnijder genoemd. Natuurlijk had deze bouwwerk een belangrijk functie tijdens de verovering van Constantinopel. Door deze fort konden ze de hele zwarte zee in de gaten houden, belemmeren dat de Genovese kolonisten niet te hulp konden komen en om de aanvallen van het noorden te voorkomen. Fatih Sultan Mehmet had de opdracht gegeven aan Urban, een wetenschapper, om daar de grootste kanon te bouwen. Het kasteel heeft vier grote en dertien kleine torens, de muren zijn zesenhalve meter dik en vijftien meter hoog. De Rumeli Hisari is bewaard gebleven tot onze tijd en kan bezocht worden.
Een ander monument is de Aya Sofya . Aya Sofya was een monument van de christenen, het was een kathedraal tijdens de Byzantijnse rijk die na de verovering van Constantinopel omgetoverd werd tot een moskee door Fatih Sultan Mehmet. Om de moskee compleet te maken gaf Fatih Sultan Mehmet het bevel om minaretten toe te voegen en het kruis te vervangen door een halve maan. Binnenin werden er verschillende platen opgehangen met de namen van God, Muhammed en kaliefen. Door Ataturk werd de Aya Sofia in 1934 een museum.
Het laatste monument is genoemd naar Fatih Sultan Mehmet namelijk de Fatih Sultan Mehmet brug . De lengte van de brug is 1510m lang, de breedte is 39.4m en diepte is 64m. Deze brug verbind de Europese deel met de Aziatische deel in istanbul. Op 4 januari 1986 werd er begonnen aan het bouwen ervan en het was klaar op 3 juli 1984.’
3 Belang van Constantinopel ,
3.1 Handelsstad
Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk werd steeds meer en meer een belangrijk handelscentrum met een groot handelsbelang. Koopluien en handelaars die naar het Middellandse zee of de Zwarte zee moesten geraken gingen langs deze stad en kwamen zich daar ook neerzetten. Voor de handelsbelang van Europa was het ook een zeer belangrijk doorvoer omdat ze langs Constantinopel moesten passeren. Het was toen de machtigste handelsstad in Europa.
3.2 Bijzondere ligging
Constantinopel heeft een zeer strategische ligging. Het is de plaats die Europa met Azi?? verbind. De stad is omgeven door 3 zee??n namelijk in het noorden de Zwarte zee, in het Zuiden de Marmara en in het westen de zeestraat de Bosporus. De Bosporus was een kilometer breed en al het zeeverkeer moest door deze nauwe doorgang. Voor de vele handelsschepen was Constantinopel een tussenstop waarbij de Byzantijnen ervan profiteerden. Op het gebied van import en export hief de stad 10 procent belasting op. Door deze ligging was Constantinopel de stad waar vele veroveraars naar streefden.
3.3 Export en import
Constantinopel was niet enkel een unieke handelskruispunt maar ze produceerden ook vele producten die in de verschillende regio’s gewonnen werd. Omdat de stad omringd was door zee??n was de meest geproduceerde product vis. Ook zout, hout en bijenwas werden vervoerd naar het buitenland. Ze verhandelden ook metalen zoals metaal en ijzer. Het Byzantijnse rijk was een grote rijk met een enorm bevolkingsaantal. Graan en zijde waren de voornaamste behoeften die het volk daar nodig had. Graan werd ge??mporteerd vanuit het Midden-Oosten uit de landen Syri?? en Egypte en zijde werd ingevoerd via de zijderoute vanuit China naar Europa, het was een veel gebruikte product waarnaar een groot aanvraag was.
4 De ondergang van Constantinopel
4.1 De mislukte pogingen
Istanbul, de stad waar de Zwarte zee en de Middellandse zee samenkomen, was zoals vandaag de dag in die tijd ook een zeer belangrijke stad. Tot 1453 hebben de Avaren, Arabieren, Europeanen en Ottomanen meerdere keren geprobeerd deze stad in te nemen maar geen enkele volk is erin geslaagd om het te veroveren. De 28 belegeringen zal ik in chronologische volgorde aanhalen:
1. De Macedonische koning Phillippe in 340 V.C
2. De Romeinse keizer Septum Severus in 194 V.C. ( Ze waren succesvol en de stad werd gekoppeld aan Rome)
3. De Iraanse keizer Keyh??srev in 616 N.C.
4. De Iraanse en Turkse partners in 626 N.C.
5. De Omajjaden kalief Muawiyah in 665 N.C.
6. De Omajjaden kalief Muawiyah in 667 N.C.
7. De Omajjaden kalief Muawiyah in 672 N.C.
8. De Omajjaden kalief ??.velid in 712 N.C.
9. De Omajjaden kalief ??.velid in 722 N.C. (alleen de Galata haven werd ingenomen en er werd een Arabische moskee gebouwd.)
10. De Abbasi in 782 N.C.
11. De Abbasiden kalief Mutawakkil in 854 N.C.
12. De Russen in 864 N.C.
13. De Abbasiden kalief Mutawakkil in 869 N.C.
14. De Russen in 936 N.C.
15. De Hongaren in 959 N.C.
16. De Abbasi in 970 N.C.
17. De Latijnen in 1203 N.C. (Tot 1261 was Istanbul in hun handen)
18. De Venetianen in 1302 N.C.
19. De Genuese in 1348 N.C.
20. De Ottomaanse sultan ??. bayazid van 1391 tot 1396 N.C. (Ze wouden een Turkse wijk oprichten maar door de weigering ervan werd Istanbul als een blokkade ingenomen)
21. De Ottomaanse prins Musa ??elebi in 1412 N.C.
22. De Ottomaanse sultan Murad II in 1422 N.C.
23. De Genuese in 1437 N.C.
24. De Ottomaanse sultan mehmed ‘? in 1453 N.C. ( Deze was succesvol, voortaan was de stad in de handen van de Turken)
Hierbij horen Atilla, de Vikingen, de Bulgaren en de Goten ook maar de data van deze zijn niet bekend.
4.2 Situatie in Byzantium ,
De grondgebieden van het Byzantijnse rijk werden van dag tot dag kleiner. Ze hadden onvoldoende oorlogsschepen. Op economisch vlak ging het ook niet schitterend, het volk klaagde over de hoge belastingen. Er waren vele conflicten binnen het Byzantijnse rijk. Ze vroegen steeds hulp aan Rome. In ruil daarvoor eiste de paus onder zijn gezag het ‘?n zijn van de rijken. Het Byzantijnse rijk moest wel buigen onder deze eisen. Toen het volk hoorde dat ze deze ‘?nheid in Istanbul bij de Aya Sophia wouden vieren leidde dit tot sterke reacties en protesten. Met de verovering in 1453 werd het Byzantijnse rijk geschiedenis en zo begon een nieuw en helder periode.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.