Essay: Dossier K. is geschreven door …

Dossier K. is geschreven door Jef Geeraerts in 2002. Slecht ‘?n jaar na uitgave ging het boek al lopen met De Diamanten Kogel, een prijs voor de beste misdaadauteurs van Vlaanderen. In 2009 werd dit verhaal verfilmd door de regisseur Jan Verheyen.
Het verhaal speelt zich zowel in het boek als in de film af in Antwerpen en Albani??. Op vlak van inhoud verschillen de twee op een aantal vlakken miniem, maar in de grote lijnen loopt het gelijk. Nazim Tahir, die al drie jaar ondergedoken leefde in Albani?? wegens de moord op een Antwerpse procureur-generaal, wordt door zijn peetvader terug naar Antwerpen gehaald. Nazim’s vader is namelijk vermoord door leden van de rivaliserende Gaba-clan. Zoals de Kanun het wil, moet Nazim nu overgaan tot bloedwraak om het machtsevenwicht tussen de stammen te herstellen. Hier is al een eerste grote verschil te zien tussen het boek en de film. In het boek vindt er in het begin van het verhaal een gewelddadige moord plaats op 2 mannen in een Turks kebabrestaurantje, terwijl er in de film slecht ‘?n moordpartij plaatsvindt op de vader van het hoofdpersonage. Het thema van het verhaal is dus de bloedwraakneming binnen de Albanese maffia. Vandaar heeft Jef Geeraerts gekozen voor de titel ?? Dossier K. ??. Het is eigenlijk de afkorting van ?? Dossier Kanun ??. De Kanun is een soort boek met de traditionele Albanese wetten.
De twee hoofdpersonages in het boek zijn commissaris Verstuyft en Nazim Tahir. Verstuyft maakt samen met Eric Vincke jacht op Nazim, een man met een zwaar crimineel verleden. In de film worden de rollen van Eric Vincke en Freddy Verstuyft omgewisseld. In de verfilming weet Vincke alles over de Albanese cultuur.
1 GEERAERTS Jef, Dossier K., Prometheus, Amsterdam, 2002
‘LEESPORTFOLIO 6 “1
Er zijn 3 belangrijke locaties waarin het verhaal zich afspeelt: Albani??, Antwerpen en een villa in Brasschaat. De bergen in Albani?? komen voor in de film zoals ik ze mij op voorhand had ingebeeld. Hij is ook trouw gebleven aan de stad Antwerpen, wat ook een logische keuze was. Antwerpen staat toch wel bekent voor een stad waar veel Albanezen wonen. De villa lag zoals in het boek ook afgelegen, wat wel voor een speciale sfeer zorgde.
Aan het perspectief van het boek heeft Jan Verheyen niets aangepast. Net zoals in het boek, wist de kijker bijna alles. De lezer wist namelijk al wie de dader was, terwijl de politie nog van niets wist, net zoals bij de verfilming.
Het plot is bij beide ook zeer gelijklopend. De personen die in het boek overleven, overleven ook in de film. Net zoals de mensen die in het boek sterven, sterven ze ook in de film.
Dossier K. is dus overduidelijk een misdaadverhaal. Iedereen die houdt van een beetje actie en van speurwerk , zal dit boek of de film zeker kunnen appreci??ren. Over het algemeen vond ik de verfilming beter dan het boek zelf, maar dit is zeer persoonlijk. Een film is voor mij beter omdat deze minder tijd in beslag neemt en vooral ook omdat er beeld bij het verhaal is. Bij het lezen van een boek moet je ook veel meer nadenken en je concentreren dan bij het kijken van een film, terwijl ik het eerder voor het plezier zou willen lezen. Alhoewel dat dit boek niet zo moeilijk te begrijpen is. Dit komt waarschijnlijk omdat alles mooi chronologisch is geschreven. In het boek komen jammergenoeg veel Albanese woorden voor, maar ze worden wel achteraan het boek mooi uitgelegd. Dit zorgde er natuurlijk wel voor dat het lezen van het boek zeer vaak onderbroken werd. In tegenstelling tot de film die je in ‘?n keer kan uitkijken.

1 thought on “Essay: Dossier K. is geschreven door …”

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.