Dementie is een veel voorkomende ziekte bij ouderen. Veel mensen zijn ook met deze ziekte bekend. Het is ook moeilijk om met pati??nten met een dementie om te gaan vanwege het weinige begrip dat zij nog hebben. Nu is het zo dat er een uitvinding is voor deze pati??nten. Een knuffelrobot voor dementerende ouderen in de vorm van een zeehond. Hij is net zo lief en zacht als een echt huisdier. Vele zorginstellingen zijn al erg enthousiast over het mechanische beestje en hebben er al een paar aangeschaft. In dit stuk leest u over deze knuffelrobots binnen de ouderenzorg en ook een klein stuk over dementie. Ook de vraag ‘Waarom zou je als SPH’er wel of juist niet gebruikmaken van knuffelrobots in de zorg voor ouderen’? wordt beantwoord vanuit mijn eigen perspectief.
Dementie is een ziekte die zich afspeelt in de hersenen. Eigenlijk is dementie een verzamelnaam van verschillende aandoeningen in de hersenen. Alzheimer is de bekendste aandoening onder de ouderen. De aandoening is genoemd naar Alois Alzheimer, een Duitse psychiater en neuropatholoog die veel onderzoek naar deze ziekte heeft gedaan. Dementie heeft invloed op het verstandelijk vermogen, de stemming en het gedrag. Hoe ouder de mens wordt, hoe meer er kans is op dementie. Door de toenemende vergrijzing in Nederland neemt de dementie toe. Vooral in de Westerse landen komt dementie vaak voor. Uit onderzoek blijkt dat mensen ie hoogopgeleid zijn minder snel last krijgen van dementie dan laagopgeleiden mensen. Dit komt omdat de hersenen actiever zijn bij hoogopgeleiden en daardoor de hersencellen minder snel afremmen. Enkele kenmerken van dementie zijn; geheugenstoornis, desori??ntatie in de vorm van plaats, tijd en personen, stemmingswisselingen, gedragsstoornis en denkstoornis. (Wikipedia Dementie, 2014) Dementie komt ook in mindere maten bij jongeren voor maar dit is vooral erfelijk bepaald. Bij ouderen is dit niet het geval.
De knuffelrobots moeten de dementerende ouderen helpen met hun sociale contacten met zowel de hulpverlener als contacten met familieleden en vrienden. De naam van die leuke beestje is Paro. Deze in de vorm van een klein zeehondje en hij is net zo zacht en lief als een echt huisdier. Het verschil is echter dat onder de ‘huid’ van Paro verschillende sensoren plaats vinden die reacties moeten opwekken bij bepaalde prikkels. Op die manier reageert hij bij aanrakingen, stemmen en licht. Het reageren doet hij doormiddel van het bewegen van zijn hoofd, vinnen, knipperen met de ogen en geluiden die lijken op het geluid van jonge zeehonden. Hij heeft alle voordelen van een huisdier. Je hoeft hem niet uit te laten of eten te geven. Dit maakt het ook hygi??nischer en dus aantrekkelijker voor zorginstellingen. Verder werkt de knuffelrobot ook bloeddruk verlagend en vermindert hij stress. Net als een echt huisdier dus. Paro werkt dus net zo goed als een huisdier en kent veel medische voordelen. Zorginstellingen zijn dan ook erg enthousiast over het zeehondje.
In 1993 werd Paro ontwikkeld door een Japanse man genaamd Takanori Shibata. Pas 10 jaar later in 2003 werd Paro een Best of COMDEX finalist en in 2004 werden de eerste handgemaakte knuffelrobots verkocht. (Wikipedia Dementie, 2014). Echter is het niet goedkoop voor de zorginstellingen. De knuffelrobot kost maar liefst 4 duizend euro per stuk. Toch zijn er zorginstellingen die belangstelling hebben voor de knuffelrobots. Behalve dat Paro het goed doet voor de welzijn van de mens. Kan hij ook veel taken overnemen van de hulpverleners in de zorg. De aandacht van de dementerende zal veel gaan naar Paro waardoor hij of zij zich minder eenzaam zal voelen. Dit is al een taak minder voor een hulpverlener. Het is dus niet alleen gunstig voor de cli??nten maar ook voor de zorginstelling zelf.
Veel mensen hebben het idee dat knuffels eerder voor kinderen zijn en niet voor oudere mensen. (Vanlaere, 2014). Het is ook zo dat bij kinderen met autisme al eerder een soort knuffelrobot gebruikt werd die het contact moeten bevorderen tussen hen en andere kinderen. Vanuit dit idee wordt ook Paro ingezet maar dan voor ouderen. Doordat ze praten en spelen met Paro leren ze ook contacten op te bouwen met anderen. (Vanlaere, 2014) De ouderen hebben een maatje waardoor ze niet eenzaam zullen zijn. Veel ouderen missen het gezelschap van een huisdier en deze leegte wordt opgevuld met een huisdier zonder de nadelen van een echt huisdier. De knuffel is dus niet alleen voor kinderen maar ook leuk voor ouderen. Ook de uitvinder zegt dat het succes van Paro hierachter zit ‘Veel mensen houden van dieren en Paro wordt gezien als een dier.’ (Drenthe, sd)
De meeste mensen weten inmiddels ook dat veel ouderen erg eenzaam zijn. Al enige tijd wordt hier veel aandacht aan besteed. Vooral sinds het programma Geer en Goor: waarheen, waarvoor? (RTL 4) ,is er meer aandacht voor de ouderen. Bij dit programma zetten Gerard Joling en Gordon zich in voor de Nationaal Ouderen fonds en deden ze verschillende activiteiten met de ouderen. Door dit programma werd het onderwerp eenzame ouderen letterlijk in beeld gezet. Dit is dus ook een reden waarom Paro zo aantrekkelijk is voor instellingen. Paro is het perfecte maatje voor ouderen. Buiten de medische vooruitgang van Paro is hij ook handig om dit soort leegtes bij ouderen te vullen. Zoals ik al eerder vertelde, Paro wordt gezien als een echt huisdier. Iets waar veel ouderen behoefte aan hebben.
Zou ik als SPH’er gebruik maken van deze knuffelrobots? Mijn antwoord daarop is ja. Uit de tekst hierboven is ook duidelijk te lezen dat knuffelrobots het goed doen bij de ouderen. Paro het kleine zeehondje is lief en knuffelbaar. Doordat ouderen praten met Paro kunnen we weer contacten opbouwen met de mensen om zich heen. Het kan taken van mij als hulpverlener overnemen die voor mij misschien te veel zijn. Natuurlijk kan hij niet de volledige rol van een hulpverlener overnemen. En dat is ook zeker niet de bedoeling. Maar hij is gunstig voor de geestelijke gesteldheid van dementerende. Hij heeft dus verschillende pluspunten voor in de zorg. Zowel voor de dementerende pati??nten als de voor de zorginstelling zelf. Hij is echter niet bepaald goedkoop, maar voor de prijs krijg je dan ook wel iets moois ervoor terug. De vooruitgang in de zorg van de pati??nten.