De vleugel van een vliegtuig is afgeleid van de vleugel van een vogel. Men kon in eerste instantie geen vleugel maken, waarmee men zou kunnen vliegen. In verhouding zouden wij als mens dan een vleugel moeten hebben met een spanwijdte van honderd meter. Die enorm zware vleugels moesten wij dan ook nog eens zien te ‘flapperen’. Die methode werkte niet, maar dat heeft men wel aan het denken gezet tot het bouwen van vleugels.
De vorm van de vleugel die men nu kent, is afgeleid van een waterdruppel. De aerodynamische vorm van de waterdruppel is zo, omdat die druppel een vloeistof is die zo min mogelijk weerstand wil hebben. Als je de doorsnede van de vleugel (het ‘profiel’) een andere vorm geeft dan verschilt het drukverschil tussen de bovenkant en de onderkant van de vleugel. Sommige
profielen zijn in staat de lucht zo goed te geleiden dat er een groot drukverschil en dus een grote liftkracht ontstaat.
Uiteindelijk is men tot de conclusie gekomen dat de vleugel weinig weerstand moest bieden en een grote liftkracht moest geven. Dat is bereikt door de aerodynamische vorm die men aan de vleugel heeft gegeven, zie afbeelding hiernaast. De vleugel staat ten opzichte van de luchtstroming een beetje schuin. Dan spreken we van een invalshoek. De invalshoek is de hoek tussen de koorde (de zwarte lijn) en de rode lijn (de luchtrichting).
Wanneer het vliegtuig snelheid heeft, ontstaat er een reactiekracht. Door de krachten ontstaan er liftkracht en weerstand. Ge??nduceerde weerstand is een weerstand die ontstaat wanneer luchtstroming afgebogen wordt. Samen met de parasitaire weerstand vormt de ge??nduceerde weerstand de totale weerstand van een vliegtuig. De grootste veroorzaker van de parasitaire weerstand is de romp. In de grafiek op de bijlage zie je die twee weerstanden en de totale weerstand. Zo probeert men te kijken bij welke snelheid de vleugel de minste weerstand krijgt.
De kleppen van de vleugel hebben vele mogelijkheden, zoals afremmen, sturen, meer liftkracht geven, minder weerstand. Een belangrijk stuk van de vleugel is de winglet. De winglet is geen vleugelklep, maar een onbeweegbaar opstaand hulpvleugeltje aan het vleugeleinde. De winglet zorgt ervoor dat er geen wervelwinden ontstaan naast de vleugel. Daardoor vliegt het vliegtuig effici??nter.
here…