De naam Haute Couture is in Frankrijk rechtelijk beschermd. Een ontwerper mag zich officieel Haute Couturier noemen wanneer hij hiertoe benoemd wordt door het Chambre Syndicale de la Couture (CSdlC) in Parijs. Dit instituut hanteert de volgende eisen voor het toetreden tot dit exclusieve gezelschap:
‘ Elke collectie moet bestaan uit minstens 35-50 vernieuwende ontwerpen, waaronder dag- en avondkleding.
‘ Er moeten twee collecties per jaar geshowd worden.
‘ Er moeten minsten twintig werknemers fulltime in loondienst zijn.
‘ Het merk moet een eigen atelier hebben waar de stukken vervaardigd wor-den.
Het belangrijkste is dat de stukken uniek zijn. Niet alleen wordt er gekeken naar originaliteit, maar ook de kwantiteit van het ontwerp is belangrijk. Een kenmerk van couture is dat alles met de hand en speciaal op maat gemaakt wordt voor de klant. Ook worden er hooguit ‘?n of enkele stuks gemaakt.
Vroeger
Haute couture is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan. Het is min of meer bedacht door de Engelse couturier Charles Worth. Tot de jaren zestig was haute couture eigenlijk alleen bekend bij de Franse vrouwen. Bijna elke Fran??aise liet haar kleding maken door een couturier in de buurt. De rijkere vrouwen lieten dit doen door bekende couturiers uit die tijd, zoals Charles Worth en Paul Poiret. De haute couture was eerst vooral bekend in Parijs, maar tegenwoordig wordt het in steeds meer fashionsteden ontworpen, zoals Milaan, Londen en New York.
Charles Frederick Worth is de ontwerper die beschouwd wordt als de allereerste couturier. Hij maakte geen kleding helemaal op verzoek van klanten, maar hij ontwierp zijn eigen collecties. Deze werden dan weer geshowd aan de rijke vrouwen. Vervolgens werd hun eigen stof weer aan zijn ontwerpen toegevoegd. Hij heeft het ambacht van kleermaker naar het niveau van ontwerper getild, door er een creatief en conceptueel element aan toe te voegen. Hij ontwierp vanuit zijn eigen visie en niet vanuit de opdrachten van zijn kanten. Hij beschouwde zichzelf als kunstenaar en signeerde zijn ontwerpen als het ware door ze als eerste te voorzien van een label.
Nu
Tegenwoordig is er nog maar een beperkt aantal modehuizen dat de naam Haute Couture mag dragen. Naast de bekende namen als Chanel, Dior, Givenchy en Jean Paul Gaultier, heeft het CSdlC in 2011 ook onze Nederlandse modeontwerpster Iris van Herpen uitgenodigd om als gastlid deel te nemen aan de coutureshows in Parijs. Als een gastlid vijf seizoenen succesvol heeft geshowd mag deze officieel toetreden