Essay: Concorp (Dutch)

Organisatie algemeen

In de nationale en internationale zoetwarenmarkt is Concorp geen onbekende. Met sterke merken, opvallende en smaakvolle concepten onderscheidt Concorp zich nadrukkelijk ten opzichte van andere zoetwarenspecialisten. Dankzij innovatie, lef, flexibiliteit en professionaliteit groeit het aandeel van Concorp gestaag in de zoetwarenmarkt. Op dit moment is Concorp zelfs de derde speler van Nederland in de suiker- en zoetwarenbranche in Out Of Home, de derde speler in Drug (drogisterijen) en de vijfde speler in de Food.

Concorp Holding is opgebouwd uit vier onderdelen, namelijk; Concorp Brands, Concorp International, Concorp Jirnsum en Concorp Waddinxveen.

Concorp Brands is sinds 1987 een onafhankelijke distributeur van lokale en internationale A-merken in Nederland, en beschikt over een breed portfolio aan eigen en distributeursmerken die het bedrijf gaandeweg heeft opgebouwd en versterkt.
Elke dag wordt er met veel passie gewerkt aan de verkrijgbaarheid, winkelpresentatie en promotiedoelstellingen in het retail- en het out of home kanaal. Concorp Brands bezet met haar veelzijdige A-merken portfolio een derde plek in de Nederlandse suikerwerk categorie.

Bij de merken Autodrop, Oldtimers en Schuttelaar heeft Concorp Brands het hele proces in handen, van het merk bouwen, het distribueren en het produceren ervan.
Voor de merken Fisherman’s Friend, Ricola en Skittles doet Concorp Brands de distributie en de marketing in Nederland. De productie is in handen van anderen de hoofdkantoren van deze merken.

Onder Concorp international vallen alle internationale merken van Concorp, zoals Van Slooten en Aroma, maar onder Concorp international vallen ook de private label producten.

Ook heeft Concorp Holding twee fabrieken in Nederland. Een fabriek ligt in Jirnsum. In deze fabriek worden de producten voor de private labels en voor de export geproduceerd. In de tweede fabriek in Waddinxveen worden de producten voor Schuttelaar, private label en de schuimproducten geproduceerd.

3.2 Diensten/producten
Concorp Brands heeft zoals 6 merken onder zich, zoals bovenstaand beschreven. Onder die 6 merken vallen in middels heel wat producten in heel wat verschillende verpakkingen. Onderstaand een aantal (bekende) producten van het assortiment van de verschillende Concorp Brands merken:

3.3 Visie
Concorp wil merken bouwen en private- en fancy label concepten leveren met toegevoegde waarde in alle segmenten van de geselecteerde nationale en internationale markten.

3.4 Missie
Concorp wil als onafhankelijke, door familie gerunde organisatie, een top 3 speler zijn in de Nederlandse zoetwarenindustrie. Zowel voor de handel als voor de consument. In alle andere geselecteerde internationale markten wil Concorp een gerespecteerde topleverancier zijn.

3.5 Concorp en MVO
Dit MVO rapport is een nul-meting van het jaar 2013 bij Concorp. Op dit moment werkt Concorp aan doelstellingen en ambities voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

In bijlage ‘. Is de nul-meting van Concorp te zien.
Zie MVO rapport in bijlage
3.6 Fisherman’s Friend
Dit onderzoek is gericht op het merk Fisherman’s Friend en specifiek op de ‘?n-stuks verpakkingen die vanaf begin 2015 op de markt komen. Zoals bovenstaand te lezen is, doet Concorp Brands de distributie en marketing van Fisherman’s Friend in Nederland.

Fisherman’s Friend is al verkrijgbaar in meer dan 100 landen en al 40 jaar in Nederland. Het is ooit begonnen als een beschermende keelpastille voor de oceaanvissers die in de 19de eeuw de barre weersomstandigheden nabij IJsland moesten trotseren; tegenwoordig wordt Fisherman’s Friend nog steeds op authentieke wijze samengesteld. Aangepast naar moderne maatstaven zijn er nieuwe smaken aan deze klassieke formule toegevoegd.
Onderstaand een stukje geschiedenis van het merk Fisherman’s Friend:

1865 De Engelse apotheker James Lofthouse ontwikkelde een menthol ‘ Eucalyptus drankje voor de oceaanvissers van Fleetwood, wat ze mee konden nemen tijdens de barre weersomstandigheden bij de visvangst. Doordat de glazen flessen heel breekbaar waren op zee, maakte James Lofthouse van het drankje een pastille volgens een geheime formule, die de visser mannen daarvoor in de plaats mee konden nemen.

1972 Volgend op de brieven van vakantiegangers die Blackpool en Fleetwood bezocht hebben, zag de familie Lofthouse in hoe groot het Fisherman’s Friend potentieel was, en zijn zij gestart met het verkopen richting winkels in het Noord-Westen vanuit hun busje.

1972 Aangezien de vraag al snel groeide, werd het verpakken van Fisherman’s Friend verplaatst naar een nieuw verblijf in Fleetwood, dit zodat Fisherman’s Friend ook makkelijk werd om mee te nemen. De nieuwe verpakking met zwart en rood reflecteert de historisch getypte etiketten van het merk (zo geproduceerd, ondanks dat beide kleuren op de typemachine aanwezig waren, om zo geen rood lint te verspillen).

1974 Fisherman’s Friend worden voor de eerste keer ge??xporteerd naar Nederland en Noorwegen. Vanaf toen heeft Nedan (nu Concorp Brands) Fisherman’s Friend in het bedrijf gekregen.

1977 De eerste nieuwe smaak is gelanceerd: Drop-Anijs.

1979 Fisherman’s Friend is het eerste suikerwerk bedrijf dat een suikervrije mint produceert.

1983 Fisherman’s Friend heeft ‘The Queen’s award’ voor export ontvangen. De jaren daaropvolgend wint Fisherman’s Friend nog eens 2 awards. Daarmee zijn ze het enige suikerwerk bedrijf in de UK met 3 awards.

2000 In 2000 is de Fisherman’s Friend fabriek in Fleetwood uitgebreid tot 600,000 sq ft. In 1980 was dit 34,700 sq ft. Dit omdat het merk bleef groeien en groeien.

2014 Fisherman’s Friend blijft een familie bedrijf, dat meer dan 5 biljoen lozenges per jaar produceert. Door haar strategische export focus groeit het merk razendsnel in China.

Fisherman’s Friend is een Fast moving consumer good. Fast moving consumer goods zijn artikelen met een korte levensduur en dus een snelle omloop.

Op dit moment is er in Nederland al een distributie van 100% van Fisherman’s Friend in retail, petrol en drug. Daarnaast is er al een naamsbekendheid van 99% en is het het derde merk binnen adem en keelverzorgers.

Fisherman’s Friend zijn op dit moment in de single verpakking in zeven smaken op de markt, namelijk: Original sugar free, original extra strong, Salmiak, mint, spearmint, drop en drop-anijs. De Fisherman’s Friend 3packs zijn verkrijgbaar in 6 smaken, namelijk: Original sugar free, original extra strong, Salmiak, mint, spearmint en drop.

De Fisherman’s Friend horecaverpakking, waar dit onderzoek op gericht is, wordt in de smaak mint op markt gebracht. In een zak zitten 150 mintjes en een zak komt waarschijnlijk rond een verkoopprijs van 7,00 euro in de groothandels te liggen.

De situatie

Vanaf begin 2015 komt Fisherman’s Friend met ‘?n stuks verpakkingen op de markt. Deze ‘?n stuks verpakkingen worden in zakken waar er 150 in zitten verkocht, ‘de horecaverpakking’. De horecaverpakking zal verkocht worden bij groothandels als Sligro, Hanos, Makro en Deli XL. Dit onderzoek gaat over het beantwoorden van de probleemstelling: Hoe kan Concorp Brands de horeca bedrijven in Nederland benaderen met de nieuwe horecaverpakking van Fisherman’s Friend en zorgen dat ze die gaan kopen. De verpakkingen zijn dus bijvoorbeeld te gebruiken in plaats van de dinnermints/pepermuntjes die meestal bij de uitgang van een restaurant liggen of die je bij de rekening krijgt. Op dit moment heeft Concorp Brands de horeca markt en de markt van dinnermints nog niet in kaart.

Doordat Concorp Brands die markten nog niet in kaart heeft is het dus ook nog onduidelijk wat nu precies de doelgroep van de Fisherman’s Friend horecaverpakking is. Welke soort horeca bedrijven geven dinnermints/pepermuntjes weg? Hoe duur mogen de Fisherman’s Friend horecaverpakking zijn? Wat zijn de grote concurrenten van de Fisherman’s Friend horecaverpakking? Geven ze in het noorden van het land even vaak een pepermuntje bij de rekening als in het zuiden van het land? Dit zijn allemaal vragen waar Concorp aan het begin van dit onderzoek nog weinig tot geen idee van had. Daarnaast zal de Fisherman’s Friend horecaverpakking dienen als een soort gratis sampling.

Het onderzoek is onderverdeeld in de volgende deelgebieden:

Deelgebied 1
Welke restaurants zijn interessant voor de Fisherman’s Friend horeca verpakking
– Welke type restaurants zijn er?
– Welk type geeft wat weg?
– Welke groep heeft voor ons de meeste potentie en hoe kunnen we die het beste benaderen?

Deelgebied 2
Welk hotels zijn interessant voor de Fisherman’s Friend horeca verpakking
– Welke type hotels zijn er?
– Welk type geeft wat weg?
– Welke groep heeft voor ons de meeste potentie en hoe kunnen we die het beste benaderen?

Deelgebied 3
Benadering van horecagelegenheden
– Benadering van cateraar grossiers van bedrijven
– Verschillende benaderingswijzen naar horecagelegenheden

Deelgebied 4
Concorp en MVO

Aan het begin van de stage periode waren ook nog twee andere deelgebieden toegevoegd aan het onderzoek, maar later in het proces is er gekozen om die weg te laten uit het onderzoek. Dit om te voorkomen dat het onderzoek op teveel verschillende kanten gericht is. De deelvraag ‘Welke bedrijven zijn interessant voor samples aan de receptie’? is weggevallen omdat de enqu??tes en interviews nu op horecagelegenheden gericht was. Om deze deelvraag te kunnen beantwoorden had er ook een enqu??te opgesteld moeten worden voor bedrijven. De tweede deelvraag die weggevallen is uit het onderzoek is ‘Hoe zouden we studenten in kunnen zetten bij het verkopen van de Fisherman’s Friend samplebags’?, dit is ook een los onderzoek wat gedaan zou kunnen worden voor Concorp.

Op dit moment is het al rond dat de Fisherman’s Friend horecaverpakking bij Hanos en Makro komt te liggen. Concorp werkt nog hard aan een optimale verkrijgbaarheid bij de groothandels en hoopt dit begin 2015 te behalen.


Vijfkrachtenmodel Porter

In het vijfkrachtenmodel van Porter worden de relaties weergeven van de vijf krachtvelden die in een branche spelen. Dit geeft een goede indicatie van de relatieve aantrekkelijkheid van de bedrijfstak. Het is een strategisch marketing model waarmee de ondernemer in staat is de strategie van een onderneming/product af te stemmen op aantrekkelijkheid van de markt.

De vijf verschillende krachten zijn onderstaand per kracht beschreven vanuit de rol van Concorp met de Fisherman’s Friend horecaverpakking:
5.1 Leveranciers
Fisherman’s Friend is een distributie merk van Concorp Brands. Dit betekend dat Concorp Brands de marketing en sales van het merk in Nederland verzorgen. De producten van Fisherman’s Friend komen allemaal uit een fabriek in Engeland uit het plaatsje Fleetwood. Hier worden de Fisherman’s Friend producten gemaakt en vervolgens ge??xporteerd naar de verschillende landen waar het verkocht wordt.
Er is een monopolie aan leverancierszijde bij de productie van Fisherman’s Friend. Wel is het voor beide partijen (Concorp en Fisherman’s Friend Engeland) belangrijk dat er veel Fisherman’s Friend verkocht wordt. Daarnaast is Concorp de enige distributeur van Fisherman’s Friend in Nederland.
5.2 Afnemers
Afnemers van de Fisherman’s Friend horecaverpakking zijn groothandels voor bedrijven en horecagelegenheden, zoals Hanos, Sligro, Macro, Deli XL, etc. Hierbij is de onderhandelingsmacht van de afnemers redelijk hoog, dit omdat het voor Concorp erg belangrijk is dat de Fisherman’s Friend horecaverpakking wordt opgenomen in de schappen van de grote groothandel ketens.
Ook is de onderhandelingsmacht van de afnemers groot doordat zij beperkte schap ruimte hebben en er veel producten zijn in de categorie pepermuntjes of zuurtjes voor de horecagelegenheden.
5.3 Concurrenten
De mate van rivaliteit tussen de onderlinge concurrenten is best hoog. Er zijn veel verschillende aanbieders van pepermunt. Om de concurrenten van de Fisherman’s Friend horecaverpakking goed in kaart te hebben is er een concurrentie analyse gemaakt. Er is gekeken naar de verschillende soorten pepermuntjes die worden aangeboden in de groothandels. Hiervoor is gekeken naar de Sligro, Makro en Hanos. De vierde grote groothandel in Nederland, Deli XL, staat hier helaas niet in verwerkt.

Deze drie verschillende groothandels zitten verspreid over heel Nederland. Sligro heeft 47 vestigingen verdeeld over heel Nederland. Makro heeft 17 vestigingen en Hanos heeft 16 vestigingen, beide verdeeld over Nederland.

De verschillende soorten pepermuntjes, verpakt en niet verpakt, zijn verwerkt in een Excel bestand, zie bijlage ”. Hierbij zijn de verschillende prijzen genoteerd en wanneer kon de prijs per pepermuntje uitgerekend, dit kon vooral bij de per stuk verpakte pepermuntjes.

De drie grote spelers in de pepermunt branche die veel gezien worden bij restaurants zijn; Wilhelmina, Mentos en KING. Deze zijn alle drie genoteerd onder de groothandels. Dit zodat te zien is welke wel en welke niet te koop zijn per groothandel. Aan de rechtste kant zijn verschillende afbeeldingen gezet van de verschillende merken en pepermuntjes.

Uit dit schema kun je ook opmaken waar Fisherman’s Friend staat met de horecaverpakking. Als je gaat kijken naar de prijzen per pepermuntje, dan zie je dat Fisherman’s Friend met een prijs van 0,045 euro iets hoger ligt dan de gemiddelde prijzen van de andere merken. Alleen de Mentos dessertmints en de KING pepermuntrolletjes komen daar boven.

Verder is ook te zien dat alle drie de groothandels ook een huismerk pepermunt hebben.
5.4 Potentiele toetreders
De drempel om de markt toe te treden is wel hoog. Dit komt door de volgende dingen:
– De mate waarin producten geproduceerd moeten worden is hoog, je kunt niet als klein bedrijf hier aan beginnen. Om bijvoorbeeld in de Sligro te kunnen liggen moet je al aan 47 vestigingen je product kunnen leveren.
– Ook is het voor nieuwe toetreders in de markt lastig om in de groothandels te komen als het product nog onbekend is of er nog weinig contacten zijn binnen de verschillende groothandels.
– Wel onderscheid Fisherman’s Friend zich met de smaak, de hoge awareness en de hoge kwaliteit van de producten.
5.5 Substituten
In de pepermunt markt voor horecagelegenheden en bedrijven zijn erg veel substituten (zie concurrentieanalyse). Als een restaurant op dit moment verpakte Wilhelmina pepermunt geeft, kan deze heel makkelijk vervangen worden door bijvoorbeeld de los verpakte Fisherman’s Friend.

SWOT analyse

Nu de gegevens over Concorp en over Fisherman’s Friend over het algemeen zijn beschreven, wordt in dit hoofdstuk op grond hiervan een SWOT-analyse opgesteld. Hierin worden de sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen met betrekking tot het merk Fisherman’s Friend en met betrekking tot de nieuwe Fisherman’s Friends horecaverpakking weergeven. Er is voor gekozen om de SWOT-analyse niet op de hele organisatie Concorp te richten, maar alleen op het merk Fisherman’s Friend in combinatie met de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Dit omdat in het verdere rapport alleen nog ingezoomd wordt op Fisherman’s Friend en de nieuwe horecaverpakking.

Met een SWOT-analyse onderzoek je de toekomstmogelijkheden van een product in een markt, Fisherman’s Friend horecaverpakking in dit geval. SWOT staat voor Strenghts, Weaknesses, Opportunities en Threats. Het idee is om deze elementen systematisch te analyseren om de toekomstmogelijkheden inzichtelijk te maken en kansrijke doelen te stellen. Onderstaand een tabel waarin de sterke- en zwakke punten in verwerkt staan en de kansen en de bedreigingen. In de bijlage ‘. staat de uitleg bij de punten uit de onderstaande tabel.

Interne analyse Externe analyse
Sterke punten Kansen

S1 Awareness van 99%;

S2 Goede distributie van Fisherman’s Friend;

S3 Deel van het assortiment suikervrij;

S4 FF mintjes voor horeca per stuk verpakt;

S5 Sterke USP met ‘sterk spul h’??.

K1 een eventuele hersluitbare verpakking;

K2 Kansen in nieuwe kanalen als apotheken, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en bedrijven;

K3 Kans in het nieuwe kanaal horeca;

K4 Contacten en relaties aan gaan met horecagelegenheden. Eventueel door middel van het inzetten van studenten.

Zwakke punten Bedreigingen

Z1 Soms verkeerde smaakperceptie;

Z2 Horecamarkt nog niet goed in kaart;

Z3 Pepermunt markt nog niet goed in kaart;

Z4 (klein) familiebedrijf met een productmanager voor meerdere merken;

Z5 Fisherman’s Friend horecaverpakking oogt kleiner dan de zakken van de concurrenten.
B1 Zoetwarenmarkt staat erg onder druk;

B2 Ruimte voor adem- en keelproducten in schappen wordt kleiner;

B3 Sterke concurrentie in het adem- en keelsegment;

B4 De sterke smaakperceptie kan een bedreiging zijn.

SMART doelstellingen

Doelstellingen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd als wensen, intenties of goede voornemens. Een SMART-doelstelling is richtinggevend: het geeft aan wat je wilt bereiken en stuurt het gedrag van je medewerkers en van jezelf. Bovendien wordt aangegeven welke resultaten wanneer moeten worden bereikt. SMART staat voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Door een doelstelling SMART te formuleren is de kans groter dat er in de praktijk iets van terecht komt. Daarom zullen we de doelstelling betreft de Fisherman’s Friend horecaverpakking SMART formuleren.
7.1 Specifiek
Duidelijke omschrijving van de opdracht
De horecabranche en dinnermint/pepermunt markt in kaart brengen. Hierdoor kan Concorp er achter komen wat de ideale doelgroep voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking is, daardoor kunnen ze zich specifieker richten op bepaalde groepen.
7.2 Meetbaar
Objectief meetpunt van resultaten
De meetbaarheid van dit rapport/doel is te toetsen door na te gaan of de hierboven genoemde aspecten zijn uitgewerkt en behaald. Doordat de potentie van de verkoop van Fisherman’s Friend is berekend, kan Concorp na bijvoorbeeld een jaar kijken in hoeverre ze de doelgroep bereikt hebben.
7.3 Acceptabel
Wordt het plan acceptabel geacht?
Het plan wordt als acceptabel beschouwd als alle belanghebbende binnen het bedrijf goedkeuring hebben gegeven. Daarnaast wordt het onderzoek als acceptabel geacht als de betrouwbaarheid van de cijfers hoog genoeg is. Dit is helaas bij dit onderzoek niet het geval, wel geven de cijfers een goed beeld over de horecabranche in combinatie met het geven van snoepjes of pepermuntjes.
7.4 Realistisch
Is het plan haalbaar binnen de gestelde eisen, tijd en randvoorwaarden?
De horecabranche en dinnermint/pepermunt markt moet in vijf maanden in kaart gebracht worden. Door het maken van een tijdsplanning aan het begin van de stageperiode is te zien dat het doen van het onderzoek binnen de bepaalde periode haalbaar is. Verder streeft Concorp voor opname in alle groothandels in het begin van 2015.
7.5 Tijdsgebonden
Is er een tijd gebonden aan de doelstelling?
Zoals eerder vermeld is de tijd die aan het onderzoek verbonden is vijf maanden. Na deze vijf maanden zal duidelijk de horecabranche en de pepermunt/dinnermints markt in kaart gebracht moeten zijn. Verder zal in begin van 2015 opname van de Fisherman’s Friend horecaverpakking moeten zijn in de groothandels’
De onderzoeksopzet

Methoden en technieken zijn noodzakelijk bij het doen van onderzoek. Een methode is een denk- en werkwijze die wordt gevolgd bij het oplossen van een wetenschappelijk probleem of van een praktijkprobleem
8.1 Methodologie
Methodologie is het plan waarin de wijze waarop het onderzoek wordt gedaan vermeld staat. Er kan gekozen worden uit veel verschillende strategie??n. Bij dit onderzoek zal een combinatie van field- en deskresearch gedaan worden. Hierbij te beginnen met het doen van deskresearch.

Vervolgens zullen er verschillende interviews af genomen worden. Er zullen totaal vier interviews afgenomen worden. Dit zal gedaan worden om valide en betrouwbare onderzoeksgegevens te verzamelen. Er zal hierbij gebruik gemaakt worden van een semi-gestructureerd interview. Er zullen algemene vragen opgesteld worden. Daarnaast zal het mogelijk zijn om extra vragen toe te voegen aan het interview en er is mogelijkheid tot doorvragen.

Ook is er gekozen voor een semi-gestructureerd interview zodat er ook ‘nieuwe inzichten’ ontdekt kunnen worden. Wellicht ontstaan er interessante aanvullingen en idee??n voor het onderzoek.

Het interview begint met algemene vragen over de horecagelegenheid, dit om zo informatie te verkrijgen en met rustige en makkelijke vragen te beginnen. Vervolgens wordt er ingegaan op het geven van een pepermuntje/snoepje in het restaurant en de gedachtes daarachter en keuzes daarin. Naar mate het interview wordt er steeds dieper en verder ingegaan op de horecagelegenheid. Het interview eindigt met vragen over de nieuwe Fisherman’s Friend horecaverpakking en of ze nog iets toe te voegen hebben aan het interview.

Daarnaast zijn er korte interviewtjes afgenomen in verschillende steden in Nederland. Hierin zijn de belangrijkste korte vragen gesteld om zo een klein algemeen beeld te krijgen voordat de enqu??tes verzonden worden. Hierin zijn er horecagelegenheden ondervraagd in de steden: Tilburg, Rotterdam, Amsterdam en Groningen. Uit deze korte interviews zijn korte en krachtige conclusies getrokken.

Als laatste zal er een enqu??te via de mail verzonden worden. Dit is een goed middel om de resultaten die uit het interview gekomen zijn te vergelijken met de gegevens die verkregen zijn uit de enqu??tes. De enqu??te wordt via de mail verzonden naar verschillende bedrijven in de horecabranche. Omdat het voor Concorp nog niet duidelijk is wat precies de doelgroep van de Fisherman’s Friend horecaverpakking is, wordt er nog geen onderscheid gemaakt in de verschillende horecagelegenheden.
8.2 Deskresearch
In de deskresearch zullen onder anderen de begrippen die in het verdere onderzoek gebruikt zullen worden beschreven worden. Daarnaast zal er een concurrentieanalyse in staan en zal er zoveel mogelijk nuttige informatie in staan over alles wat met het onderzoek te maken heeft.

Er is vooral informatie vergaard door middel van internet. Verder is er informatie gehaald uit tijdschriften/boekjes van de suiker- en zoetwaren branche. Door middel van deskresearch zal er een achtergrond gecre??erd worden over het onderwerp. Hierdoor zal ook duidelijk worden welke vragen belangrijk zijn op te stellen tijdens de interviews en zal duidelijk worden welke belangrijk zijn om te verwerken in de enqu??tes.

8.3 Fieldresearch
Bij fieldresearch ook wel veldonderzoek genoemd. Wordt primaire data verzameld en vervolgens geanalyseerd en ge??nterpreteerd. Dit kan gedaan worden door kwalitatief onderzoek (interviews) en kwantitatief onderzoek (enqu??tes).

Voor dit onderzoek is gekozen van een combinatie van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Te beginnen met kwalitatief onderzoek om een breder beeld te cre??ren over de markt.
8.3.a Kwalitatief onderzoek
Er is gekozen voor kwalitatief onderzoek om de achterliggende motieven van het koop-, gebruiks-, en communicatiegedrag te kunnen beschrijven. Deze resultaten zullen niet statistische representatief zijn, maar zullen wel een beeld geven van wat er leeft in de doelgroep en onder de eigenaren/managers van verschillende horecagelegenheden.

In dit kwalitatieve onderzoek zal naar de meningen en gevoelens van de horeca eigenaren/managers gevraagd worden. Naar wat bijvoorbeeld de reden voor het kiezen van het wel of niet geven van een snoepje of pepermuntje bij de rekening, dit is erg interessante en bruikbare informatie.
8.3.b Kwantitatief onderzoek
Voor het doen van kwantitatief onderzoek is een enqu??te opgesteld. Op deze manier zijn numerieke metingen mogelijk.

Bij kwantitatief onderzoek heb je niet de mogelijkheid om door te vragen. Er zal gestreefd worden om conclusies te kunnen trekken die een goed beeld geven van de werkelijkheid.

Het doel van het kwantitatieve onderzoek zal zijn dat de doelgroep voor de nieuwe Fisherman’s Friend horecaverpakking duidelijk in beeld komt. Daarnaast wordt aan het einde van de enqu??te een open vraag gesteld naar de meningen over de horecaverpakking en hebben de respondenten een plaats waar ze meningen, tips en aanvullingen kunnen geven. Deze kunnen wellicht nuttige informatie verschaffen ten behoeve van het onderzoek.
8.4 Berekening steekproefgrootte
Steekproefgrootte is de grootte van de benodigde geschikte steekproef. Deze wordt bepaald door de grootte van de populatie, de gewenste betrouwbaarheid, de nauwkeurigheid en de foutmarge waarmee uitspraken kunnen worden gedaan die een zo goed mogelijk beeld geven van de werkelijkheid. Onderstaand zal elk begrip zo goed mogelijk worden toegelicht.
8.4.a Populatie
Populatie is de grootte van de totale doelgroep waar je een uitspraak over wilt gaan doen. In dit geval is de totale doelgroep bekend, namelijk 25.078. Dit is de hele horecabranche van Nederland exclusief de drankensector, hierbij denkend aan nachtzalen, caf??s en bars. Deze zijn weggelaten omdat Concorp zich hier met de Fisherman’s Friend horecaverpakking niet wil richten en geen kansen ziet in die sector.
8.4.b Betrouwbaarheid
In de praktijk worden er verschillende betrouwbaarheidspercentages gebruikt om de steekproefgrootte te berekenen. De meeste uitspraken worden gedaan op basis van een betrouwbaarheid van 95%, wat wil zeggen dat de onderzoeksresultaten in 19 van de 20 gevallen gelijk zullen zijn. Overige betrouwbaarheidspercentages die in mindere mate worden gebruikt zijn 90% en 99%.

Voor dit onderzoek is gekozen voor een betrouwbaarheidspercentage van 95%. Uiteindelijk na het bekijken van de ingevulde enqu??tes is gebleken dat het betrouwbaarheidspercentage van 95% niet bereikt is. Dit omdat er een aantal enqu??tes voor een groot deel niet ingevuld waren of dat er enqu??tes die willekeurig ingevuld waren, dit was te zien door een controlevraag in de enqu??te.

Naast dat niet alle enqu??tes volledig en/of goed ingevuld waren, is er helaas ook te weinig respons gekomen op de verzonden enqu??te. Hierdoor zijn de uitkomsten uit de enqu??te niet betrouwbaar. Wel geven de uitslagen uit de enqu??te en goed beeld over de horecabranche en de gedachtes achter het kopen of niet kopen van pepermuntjes of snoepjes.
8.4.c Berekening steekproefgrootte

n= p% X q% X (z / e%)?? Of z ?? x p(1-p) + (N-1) x F ??
n Minimale steekproefomvang
p% Percentage dat tot de gespecificeerde categorie behoort
q% Percentage dat niet tot de gespecificeerde categorie behoort
Z z-waarde die bij een gehanteerde betrouwbaarheidsniveau hoort
e% Vereiste foutmarge
F Foutmarge vaak wordt hierbij 3%, 5% of 7% gebruikt

De uitgewerkte formule:

1,96 X 0,5 (1 ‘ 0,5) + ( N ‘ 1) X 0,05’?? 378

De berekening van de steekproefgrootte is ter controle ook nog berekend via een steekproefcalculator op internet.

Uiteindelijk is er een steekproefgrootte van 360 respondenten behaald.
8.4.d Non-response
Uit onderzoek van email marketing specialist Qamel blijkt dat op een enqu??te die via de mail verzonden wordt naar prospecten (mogelijke nieuwe klant) dat de clicks op de link naar de vragenlijst tussen de 1% en 5% ligt. De enqu??te moet dus meerdere malen verstuurd worden dan de berekende steekproefomvang. De werkelijke steekproefomvang wordt berekend aan de hand van de volgende formule:

Na = (n X 100 / re%)
Na Werkelijke vereiste steekproefomvang
n Minimale steekproefomvang
re% Geschatte responspercentage

De formule uitgewerkt:

Na = ( 378 X 100 / 5%) = 7.560

Er dienen dus minimaal 7.560 enqu??tes verzonden te worden om 378 ingevulde enqu??tes terug te krijgen.

In totaal zijn er 12.777 enqu??tes verzonden, dit had met een respons van 5% ruim genoeg moeten zijn. Uiteindelijk is er een respons van 2,8% gehaald.

8.5 Ethiek
De enqu??tes zullen anoniem worden ingevuld. Aan het einde mogen (als ze willen) de respondenten hun gegevens invullen om kans te maken op de een van de 200 Fisherman’s Friend horecaverpakking. Dit is geen verplichting. De ingevulde gegevens zullen verder in het onderzoek niet gebruikt worden. Er zal ook duidelijk aangegeven worden wat de doeleinden van het onderzoek zijn en waar de respondenten aan mee werken.


Resultaten deskresearch

9.1 Pepermunt in restaurants
Een pepermuntje geven in een restaurant bij de rekening of bij de uitgang van een restaurant is niet zomaar ontstaan. Het geven van een pepermuntje in de horeca is ontstaan door de functionele werking van pepermunt in het lichaam, namelijk het verteringssysteem. Het kruid munt zorgt namelijk voor een snellere vertering van het voedsel in het lichaam. Het is dus slim op na een zware maaltijd een pepermuntje te nemen om de spijsvertering te bevorderen. Verder heeft pepermunt een functionele werking door het geven van verfrissing in de mond.

Naast de functionele werking van pepermunt zien horecagelegenheden het als een teken van gastvrijheid.
9.1.a Onderzoek Dave Strohmetz
Uit een onderzoek (in 2002) van Dave Strohmetz, een sociaal psycholoog die verbonden is aan de Monmouth University, blijkt zelfs dat het geven van een snoepje/pepermuntje toevoegen aan het schaaltje bij de rekening daadwerkelijk invloed heeft op de hoogte van de fooi. Hij heeft onderzoek gedaan naar verschillende vormen van be??nvloeding en gunnen.

Een goed gebruik van restaurants is om snoepjes toe te voegen op het schaaltje bij de rekening. Dit was het basisingredi??nt van het experiment. Strohmetz wilde in kaart brengen of het aantal snoepjes en de manier waarop de ober ze gaf de hoogte van de fooi be??nvloedt.

De klanten werden verdeeld in drie groepen.

De mensen in de eerste groep kregen ‘?n snoepje. De mensen van groep twee kregen twee snoepjes. Bij groep drie werd een andere strategie toegepast. De kelner gaf eerst ‘?n snoepje, liep daarna weg en deed alsof hij zich bedacht, keerde om en vervolgens voegde hij er een tweede snoepje aan toe.

Het resultaat was opmerkelijk. Vergeleken met een controlegroep met klanten die geen snoepjes kregen gaven de klanten die ‘?n snoepje kregen gemiddeld 3,3% meer fooi.

De klanten die twee snoepjes kregen, gaven gemiddeld 14% meer fooi.

De act van ‘?n snoepje geven, je bedenken en een tweede snoepje toevoegen gaf het meeste resultaat. De klanten gaven de ober 23% meer fooi in vergelijking tot de controlegroep.
Wat leren we hier nu van met betrekking tot onze verkoopaanpak en gunning?

Bij het geven van ‘?n snoepje gaven klanten gemiddeld 3,3% meer fooi, bij het geven van twee snoepjes bij de rekening gaven klanten 14% meer fooi en bij het geven van ‘?n snoepje en je ‘bedenken’ en terug lopen naar de tafel en een tweede snoepje erbij leggen, met bijvoorbeeld het compliment ‘omdat jullie zulke fijne klanten zijn’, zorgt voor 23% meer fooi. Dit waarbij de controle groep van het onderzoek geen snoepje bij de rekening kreeg.

Dit is wel een onderzoek wat is uitgevoerd in Amerika, waar de gasten van een restaurant altijd al een percentage fooi moeten geven bij de rekening. Daarnaast hangt dit onderzoek ook samen met hoe de bediening zich de hele avond door gedraagt.

9.1.b Pepermunt en verkeer
Volgens het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) van het ministerie van Infrastructuur kan pepermunt de veiligheid in het verkeer verhogen. Dat schrijft De Telegraaf. De geur die de plant voortbrengt, maakt weggebruikers extra alert. Het instituut vindt dan ook dat pepermuntjes gratis moeten worden uitgedeeld.

Positief effect van geuren
Geuren hebben verschillende effecten, meent het KiM. ,,Zo wordt citroen bijvoorbeeld beschouwd als een stimulerende geur, lavendel als ontspannend en pepermunt en kaneel maken mensen alert. De geuren dragen bij aan een verhoogde attentie, verbeterd geheugen en een hogere reactiesnelheid”, zeggen de onderzoekers Jaco Berveling en Harry Derriks.
ANP/De Telegraaf http://kassa.vara.nl/actueel/diginieuws/artikel/nieuws/pepermunt-verhoogt-veiligheid-in-verkeer/

In de laatste jaren zijn er meerdere onderzoeken gedaan naar de positieve effecten van pepermunt geur. Studenten van de Radboud Universiteit Nijmegen hebben vastgesteld dat door het verspreiden van pepermuntgeur mensen zich ook minder asociaal gedragen in het verkeer, er wordt minder hard gereden.

9.2 verdeling verschillende horecagelegenheden
Om de verschillen tussen de verschillende horecagelegenheden zo goed mogelijk uit te kunnen werken is er gekozen om de horeca in verschillende groepen onder te verdelen. De groepen 1, 2 en 3 worden niet meegenomen in het onderzoek, dit omdat Concorp zich daar niet op wil gaan richten met de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Onderstaand de verschillende groepen horeca:

Horeca 1: Fastservice (totaal 10.671 bedrijven in NL)
1a. Cafetaria’s, snackbars, burgerrestaurants, pizzaria’s, pizza-afhaal, bake-off bedrijven, pannenkoekenrestaurant
1b. Sportkantines, Sportscholen, golfbanen, welnesscentrum
1c. Schoolkantines, bedrijfsrestaurants (catering)
1d. Tearooms, koffiezaken

Horeca 2: Nachtzalen 17.207 bedrijven.
2a. Dancings, discotheek, nachtcaf?? en soci??teit.

Horeca 3: Caf?? en bar 2.343 bedrijven

Horeca 4: Restaurants (totaal 11.161 bedrijven in NL)
4a. Sterrenrestaurant
84 restaurants met ‘?n michelinster in NL
19 restaurants met 2 michelinsterren in NL
2 restaurants met 3 michelinsterren in NL
4b. Restaurants
4c. Wegrestaurant (totaal 89 bedrijven in NL)
4d. Lunchrooms, broodjeszaken
4e. Eetcaf?? (totaal 2.864 bedrijven in NL)

Horeca 5: Hotels/bed & breakfast (hotelsector totaal 3.246 bedrijven in NL)
5a. Vergaderruimten
5b. Hotels
NHC (Nederlandse Hotel Classificatie)
NHC, 1 ster: 203 bedrijven in NL
NHC, 2 sterren: 412 bedrijven in NL
NHC, 3 sterren: 1.041 bedrijven in NL
NHC, 4 sterren: 564 bedrijven in NL
NHC, 5 sterren: 26 bedrijven in NL
5c. Bed & Breakfast
Resultaten Fieldresearch
In dit hoofdstuk zijn de resultaten van de interviews en de enqu??tes verwerkt.
10.1 Interviews
Voor het eerste deel van de fieldresearch is gekozen om 4 interviews af te nemen. Bij het afnemen van die vier interviews is geprobeerd om dit in vier verschillende soorten horecagelegenheden te doen. Hierbij zijn de interviews uiteindelijk afgenomen in een cafetaria, een hotel met restaurant, een eetcaf?? en een restaurant. Dit om een zo breed mogelijk beeld te krijgen van de horecamarkt in combinatie met de dinnermints.

Over de opbouw van het interview is van te voren goed nagedacht en zoals eerder vermeld is er gekozen voor een semi-gestructureerd interview. Het eerste deel van het interview bestond uit verschillende vragen over de horecagelegenheid, zoals onder anderen het aantal couverts per week. Dit om zo rustig in te komen in het interview. In het tweede deel van het interview werd er verder ingegaan op het geven van een pepermuntje en de gedachtes daar achter. Als laatste eindigde het interview met vragen naar de mening van de Fisherman’s Friend horecaverpakking.

Tussendoor waren er genoeg mogelijkheden om door te kunnen vragen en dieper in te kunnen gaan op de verschillende onderwerpen.

Onderstaand heb ik van alle vier de interviews een korte samenvatting gemaakt en daarin te beginnen met een korte uitleg over de horecagelegenheid. De volledig getranscribeerde interviews staan in de bijlagen.
10.1.a MooR wining & dining
MooR wining&dining is een restaurant waar kan worden gegeten, maar waar s avonds ook een drankje gedaan kan worden. Het is een restaurant wat gerechten serveert in alle prijscategorie??n. Je kunt er een lekkere pasta eten, maar je kunt er bijvoorbeeld ook kreeft krijgen. De eigenaar van MooR, Bart van Hal heeft in het interview over verschillende aspecten van zijn bedrijf verteld. Als eerste begon het interview met algemene vragen. Zijn restaurant heeft binnen totaal 48 plekken en buiten is er plaats voor 68 gasten. Hij draait een kleine 700 couverts per week en geeft geen pepermuntje bij de rekening of bij de uitgang. Hij krijgt hier wel eens reacties op zoals ‘jammer, had wel zin in een lekker pepermuntje’, maar zelf vind hij een pepermuntje in een restaurant heel onbelangrijk. Hij vindt het belangrijk dat de smaak van het lekkere eten zo lang mogelijk in je mond blijft hangen. Daarnaast ziet hij vaak dat er in restaurants onverpakte pepermuntjes gegeven worden, dit vindt hij heel erg onhygi??nisch en vies. Bart koopt de meeste producten in bij Deli XL en hij vind benadering door bedrijven heel erg vervelend en kapt ze meestal ook zo snel mogelijk af. Als hij mag kiezen vind hij het het leukste als verkopers langskomen met een fysiek product.
Wat hij van Fisherman’s Friend vindt? Een erg goed en sterk merk. Zou erg goed passen bij een restaurant zoals MooR. Hij schat de mintjes op 3 tot 8 cent per stuk.
10.1.b Cafetaria Graft
Cafetaria Graft is al jaren lang een vertrouwd adres voor vele Oisterwijkers om snacks, meeneemmaaltijden, buffetten, soepen, broodjes, en nog veel meer te halen. Ook kun je bij Graft zitten, ze hebben totaal 15 plekken beschikbaar. Ze draaien ongeveer 600 couverts in de week. Om een pepermuntje bij de rekening of op de balie te zetten heeft Yuri van den Bosch, eigenaar van Graft, nog nooit over na gedacht. Hij vindt dat niet echt passen bij een cafetaria. Als hij het op de balie zou zetten weet hij zeker dat klanten het zullen pakken, maar vind het onnodig. Als hij zelf bij een restaurant gaat eten, heeft hij het liefste een Wilhelmina pepermuntje bij de rekening. W??l zeker een verpakte, want de niet-verpakte vind hij erg vies en onhygi??nisch. Hoe hij het liefste benaderd wilt worden door bedrijven is als er ouderwets een vertegenwoordiger langs komt met het product.
Of de Fisherman’s Friend horecaverpakking iets zou zijn voor anderen horecagelegenheden weet hij niet echt, hij is nog niet bekend met de smaak van Fisherman’s Friend.
10.1.c Hotel de Leijhof
Van hotel de Leijhof zijn de vragen gesteld aan Lilian van der Hoeven, manager van het hotel. Het is sfeervol hotel drie minuten van het centrum van Oisterwijk. Naast de 55 kamers (110 slaapplekken) en het restaurant met 150 plaatsen heeft het ook een grote tuin, genoeg parkeergelegenheid en 9 conferentiezalen. In het restaurant draaien ze ongeveer 250 couverts per week (dit is zonder de feesten meegerekend). Bij hotel de leijhof hebben ze altijd pepermuntjes op de balie van de receptie staan en bij de uitgang van het restaurant. Dit zijn altijd verpakte pepermuntjes. Wel van verschillende merken, zo hebben ze Heartmints, Wilhelmina verpakt en pepermuntkussentjes van het huismerk. Ze wisselen in deze verschillende pepermuntjes willekeurig af. Wel leggen ze soms een specifiek muntje bij de rekening als het bijvoorbeeld een chique diner is. Ze hebben wel eens per ongeluk niet-verpakte pepermuntjes besteld, maar daar kregen ze dan wel reactie op dat gasten dat onhygi??nisch vonden. De Leijhof koopt over het algemeen alles in bij Sligro, zo ook de pepermuntjes. Als ze benaderd worden door vertegenwoordigers ontvangen ze het liefste een email met alle informatie over het product en maken, als het interessant is voor het hotel, een afspraak.
Fisherman’s Friend voor de horeca vind de manager Lilian een leuk idee, een keer wat anders, maar verwacht wel dat de prijs van Fisherman’s Friend wat hoger ligt dan de pepermuntjes die zij op dit moment geven.
10.1.d Eetcaf?? Anvers
Bij eetcaf?? Anvers in Tilburg is de heer Arjan Visser ge??nterviewd, hij is manager van Anvers. Anvers is een groot eetcaf?? waar plaats is voor 160/170 gasten. Ze draaien gemiddeld 1000 couverts per week. Bij de rekening geven ze een pepermuntje, maar ook bij de pinautomaat en bij de uitgang van de horecagelegenheid liggen pepermuntjes. Bij de rekening geven ze Wilhelmina onverpakt. Daarnaast staan bij de uitgang en de pinautomaat Heartmints en niet-verpakte merkloze pepermuntjes. De reden dat ze voor onverpakt hebben gekozen is dat anders mensen bij het verlaten van de horecagelegenheid hun zakken vol doen voor onderweg of thuis. Dit wil hij voorkomen door niet-verpakte pepermuntjes neer te leggen. Een pepermuntje bij de rekening en uitgang van het restaurant hoort erbij voor een goed totaalbeeld vind Arjan. Hij wil een avond uiteten compleet maken en wil dat gasten blij weggaan. Door bedrijven wordt hij het liefste benaderd op afspraak, dit omdat vertegenwoordigers vaak op momenten langskomen dat het in het restaurant erg druk is.
Hij ziet Fisherman’s Friend als ‘sterk spul’ voor de neus en de keel. Fisherman’s Friend na het eten kan hij zichzelf nog niet zo goed voorstellen, maar dit komt mede doordat hij alleen de originele smaak van Fisherman’s Friend kent.
10.1.e Korte interviews
Naast de vier uitgebreide interviews zijn er verschillende korte interviews gehouden in een paar grote steden verspreid over Nederland. Hier zijn de volgende vragen gesteld:

Geeft u iets?
Zo ja, wat geeft u?
Wanneer geeft u iets? Bij de uitgang of bij de rekening?
Wisselt u wel eens in het wel of niet geven van een pepermuntje?
Wisselt u wel eens in het soort pepermuntje wat u geeft?

Deze korte interviews zijn gehouden om al een iets beter beeld te krijgen van de horecamarkt in combinatie met de dinnermints. Hieruit konden ook al korte conclusies getrokken worden. Onderstaand de korte conclusies. In de bijlagen zijn de uitgewerkte getallen en percentages vermeld.
Conclusie Tilburg:
7 Horeca gelegenheden ge??nterviewd.
3 van de 7 horecagelegenheden geeft niks: 43% dus 57% geeft wel iets;
Wilhelmina verpakt 2x;
Snoep 1x;
Overig pepermunt/mint (Wilhelmina onverpakt) 1x.

Conclusie Rotterdam:
9 horecagelegenheden ge??nterviewd.
3 van de 9 horecagelegenheden geeft niks: 33% dus 67% geeft wel iets;
Wilhelmina verpakt 4x;
Snoep 1x;
Overig pepermunt/mint 1x.

Conclusie Amsterdam:
9 Horeca gelegenheden ge??nterviewd.
5 van de 9 horecagelegenheden geeft niks: 56% dus 44% geeft wel iets;
Wilhelmina verpakt 2x;
Snoep 1x;
Overig 1x.

Conclusie Groningen:
8 Horeca gelegenheden ge??nterviewd.
2 van de 8 horecagelegenheden geeft niks: 25% dus 75% geeft wel iets;
Wilhelmina verpakt 2x;
Snoep 1x;
Overig pepermunt/mint 3x.

Hotels:
3x kort interview
Wilhelmina verpakt 1x (25%);
Niks 2x (50%);
Fruit mint zuurtjes 1x (25%).

Conclusie
Tussen de verschillende steden is weinig verschil te zien. Wel geeft Amsterdam het minst vaak een pepermuntje/snoepje bij de rekening, dit kan bijvoorbeeld liggen aan dat ik vooral in het centrum van Amsterdam (waar veel toeristen komen/waar het altijd druk is/etc.) heb ge??nterviewd.

In restaurants geeft meer dan de helft een pepermuntje/snoepje. Hiervan geeft 74% het snoepje bij de rekening. Van de helft die wat geeft bij de rekening heeft ook nog eens 53% het bij de uitgang van het restaurant liggen. 5 Restaurants die het beide doen, ??n bij de rekening ??n bij de uitgang. Van die 66% in restaurants die iets geven, geeft 53% Wilhelmina pepermunt verpakt.

Er ligt voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking een kans bij het wisselen van snoepje/pepermuntje. Dit omdat 58% van de restaurants die een snoepje/pepermuntje geven wel eens wisselen hierin. Ook geven een aantal restaurants bij de vraag, ‘staat u open om te wisselen van pepermuntje/snoepje’, aan dat ze daar wel voor open staan.

10.2 Enqu??te
In het tweede deel van de fieldresearch is gebruik gemaakt van enqu??tes. Deze is in week 48 verzonden, op dinsdag 25 november. Voor deze datum en dit tijdstip is gekozen met een bepaalde reden. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wat de beste dag en tijdstip is om een mail te verzenden naar bedrijven. Uit die onderzoeken is gebleken dat dinsdag en donderdag de twee beste dagen zijn om een email te sturen naar bedrijven. Het tijdstip van verzenden kan het beste liggen tussen 9.00u en 12.00u. Mede door deze gegevens is er voor gekozen om de enqu??te te verzenden op 25-11-2014 om 10.30u.

Ook over de opmaak van de email is nagedacht. De mail moest een Fisherman’s Friend uitstraling hebben en een makkelijke link hebben om door te klikken naar de enqu??te. De opmaak van de mail is gemaakt door Circa2, dit is een ontwerpbureau dat vaker opdrachten doet voor het merk Fisherman’s Friend. Het ontwerp van de mail ziet u in bijlage”

Omdat horeca een volledig nieuw kanaal is voor Concorp, moesten er email adressen van horecagelegenheden gekocht worden. Hiervoor is het bedrijf BoldData benaderd. Dit is een bedrijf wat email adressen van verschillende branches verkoopt. In de horecadatabase hadden zij 12.777 emailadressen ?? 0,09 euro per stuk. Dit kwam op een totaal bedrag van 1400 euro exclusief BTW uit.

Als laatste is voor het verzenden van de enqu??te het bedrijf DigiFactory ingeschakeld. Dit om de mail uiteindelijk te verzenden. Hier is voor gekozen omdat de mailserver van Concorp het niet aan kon om 12.777 mails te verzenden.

De vragen in de enqu??te komen voor een groot deel overeen met de vragen die gesteld zijn in de interviews. De bedoeling van de enqu??tes is om een beeld te krijgen van hoe verschillende horecagelegenheden om gaan en denken over het geven van een pepermuntje of snoepje. Daarnaast is het voor Concorp belangrijk om er achter te komen wat voor soort restaurants open staan om te wisselen, er genoeg geld voor over hebben en positief zijn over de nieuwe Fisherman’s Friend horecaverpakking.

Zoals te zien is in de resultaten zijn er 360 enqu??te uitslagen verwerkt. Er waren er meer ingevuld, maar een aantal zijn verwijderd doordat die of bijvoorbeeld na ‘?n vraag al gestopt waren of het willekeurig ingevuld hebben (waarschijnlijk alleen om kans te maken op de Fisherman’s Friend horecaverpakking). Dit kon eruit gehaald worden door een controlevraag, namelijk ‘Koopt u daar ook de pepermuntjes/dinnermints in’?. Daarnaast zijn er nog wel een aantal horecagelegenheden die vroegtijdig gestopt zijn met het invullen van de enqu??te, maar waar wel bruikbare informatie uit gekomen is. De minimale steekproef voor een betrouwbaarheid van 95% lag op 379, dit aantal is dus helaas niet gehaald. Dit heeft een negatieve invloed op de betrouwbaarheid van de resultaten die worden gehaald uit de enqu??tes.

Bij het verzenden van de enqu??te is er voor gekozen om twee mails te verzenden. Een met de enqu??te voor hotels en een met de enqu??te voor horecagelegenheden zonder slaapmogelijkheden. Wel zijn de uitslagen van de enqu??te bij elkaar gevoegd en in een verslag uitgewerkt. Onderstaand zijn eerst de resultaten per vraag weergegeven, daarna zijn de vragen met elkaar vergeleken om te kijken of er overeenkomsten en verschillen zitten in de verschillende vragen. De open vragen zijn verwerkt door er een korte samenvatting van te weergeven.
10.2.a Beschrijving enqu??te algemeen
In de bijlage’. zijn de enqu??te vragen per vraag uitgewerkt in SPSS. Dit om zo een beeld te vormen over de doelgroep en de uitkomsten.

Aan de enqu??te zijn totaal 360 uitslagen gekomen. Deze zijn verwerkt in SPSS en hieruit is gekomen dat het grootste deel van de deelnemers heeft geantwoord namens restaurants (29%) en namens B&B’s (25%), dit is als er wordt gekeken naar de onderverdeling van de verschillende horecagelegenheden. Van de deelnemers aan de enqu??te geeft 77% een snoepje of pepermuntje bij de rekening. Wilhelmina wordt hierbij het meeste gekozen.

Verder is het opvallend dat van de horecagelegenheden die iets geven 62% een verpakt snoepje of pepermuntje geeft. Dit terwijl die over het algemeen iets duurder zijn dan een onverpakt pepermuntje of snoepje.

Daarnaast wisselt bijna de helft (49%) van de horecagelegenheden wel eens in het soort pepermuntje of snoepje dat ze geven. Wisselen in het wel of niet geven van een snoepje of pepermuntje doen de meeste niet (74% niet).

Als er gekeken wordt naar het inkopen van de horecagelegenheden is te zien dat 36% inkoopt bij de Sligro en 19% bij de Hanos, dit zijn de twee meest gekozen. Daarbij zegt 64% de snoepjes en pepermuntjes op dezelfde plek in te kopen als de rest van de inkopen.

De benaderingswijze die horecagelegen het meest vervelende vinden is duidelijk onaangekondigd langskomen met dicht daarachter benadering via de telefoon. De benadering die horecagelegenheden liever hebben is benadering op afspraak of via de post.

Als laatste wordt de Fisherman’s Friend horecaverpakking op een prijs tussen de 4 en de 6 euro geschat.
11. Het onderzoek

Het onderzoek (de uitslagen van de enqu??te) is opgedeeld in 11 onderwerpen die steeds wat dieper ingezoomd zijn op de doelgroep van de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Aan het einde van elk deelonderwerp staat in ‘?n of twee zinnen de conclusie van het stukje.

Naast dat in de bijlage de vragen per stuk uitgewerkt zijn, zijn in dit hoofdstuk verschillende vragen met elkaar gekruist om te kijken of er overeenkomsten en verschillen te zien waren. Uiteindelijk is bekeken wat de verkoop zou kunnen worden van de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Er is gekozen om de belangrijkste tabellen tussen het onderzoek door te plaatsen en de overige tabellen en uitkomsten in de bijlagen.

11.1 Heeft de provincie invloed op het geven van een pepermuntje of snoepje?
In tabel 1 is vergeleken of er verschillen zitten tussen het wel en niet geven van een pepermuntje of snoepje bij de rekening en/of uitgang van een horecagelegenheid. Hieruit blijkt dat er geen grote verschillen zitten tussen de verschillende provincies in het geven van een snoepje of pepermuntje bij de rekening. Dit was eerder ook al uit de interviews gekomen.

De provincie van de horecagelegenheid heeft geen invloed op het geven van een pepermuntje of snoepje.

11.2 Zitten er verschillen in het geven van een snoepje of pepermuntje tussen de verschillende soorten horecagelegenheden?
In tabel 2 zijn de vragen ‘Wat voor soort horecagelegenheid heeft u’? en ‘Geeft de horecagelegenheid iets’? vergeleken. Hieruit blijkt dat bij het geven van een pepermuntje/snoepje bij de rekening of bij de uitgang tussen de verschillende horecagelegenheden wel kleine verschillen te zien zijn. Zo is te zien dat B&B’s en hotels zonder restaurant en vergaderruimtes procentueel een stuk minder vaak iets geven dan de rest van de horecagelegenheden (55,1% en 50%). Hotel met restaurant en restaurant schieten boven alle horecagelegenheden uit als het gaat om het geven van een snoepje/pepermuntje, dit lijkt dan op dit moment de beste doelgroep voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Onderstaand een staafdiagram zijn de verschillende horecagelegenheden naast elkaar gezet, waarin duidelijk te zien is dat restaurants en hotels met restaurants de grootste twee doelgroepen zijn. Onderstaand een staafdiagram waar de verschillende horecagelegenheden in zijn verwerkt. Twee horecagelegenheden, wegrestaurants en hotel met vergaderruimtes, zijn 100%, maar deze worden verwaarloosd omdat hierbij weinig respondenten waren.

Als er dan verder wordt ingezoomd naar de verschillen tussen restauratants en hotels/B&B’s (zie tabel 3), blijkt dat 76,7% van de horecagelegenheden iets geeft bij de rekening. Daarnaast zit er wel een verschil tussen hotels/B&B’s en restaurants. Van de restaurants geeft 90,6% iets bij de rekening of uitgang en bij hotels/B&B’s ligt dat een stuk lager met 70,1%.
De reden hiervan kan bijvoorbeeld zijn dat hotels vaak geen rekening uitprinten of geven, maar dat het van te voren al betaald is of dat het naar bedrijven gestuurd wordt, dit vertelde ook Lilian in het interview met hotel Leijhof. Onderstaand een staafdiagram voor een duidelijk overzicht:

Onderstaand een korte berekening van de percentages doorberekend naar eventuele verkoop van de Fisherman’s Friend horecaverpakking;

70,1% van de totaal 3.246 Hotels/B&B’s in NL: 2275,45
90,6% van de totaal 11.161 Restaurants in NL: 10.111,87

Gemiddeld aantal couverts per week in restaurants: 321,43 couverts per week
Gemiddeld aantal gasten per week in hotels: 54,6 gasten per week

Totaal aantal gasten in restaurants die iets geven: 10.111,87 * 321,43 = 3.250.258,37
Totaal aantal gasten in hotels die iets geven: 2275,45 * 54,6 = 124.239,57

Totaal aantal zakken per week: (3.250.258,37 + 124.239,57) / 150 stuks per zak = 22.496,65 zakken per week.

Dat komt neer op 22.496,65 * 52 = 1.169.825,95 zakken FF per jaar. Hierbij gekeken naar percentages restaurants en hotels/B&B’s die iets geven, rekening houdend met het gemiddelde aantal couverts per week en gemiddeld bezette kamers per week. Dit kan hoger worden als er bijvoorbeeld meer dan ‘?n Fisherman’s Friend per persoon wordt gegeven of als het als schaal op de balie staat zodat de gasten zelf kunnen pakken. Zie tabel 15 om te zien wat de hoeveelheden van geven zijn in de horecagelegenheden.

Per jaar is dat 22.496,65 * 52 weken = 1.169.825,95 zakken Fisherman’s Friend per jaar

Hotels met restaurant en restaurants geven het meeste een snoepje of pepermuntje bij de rekening, namelijk 95% en 94,2%.
11.3 Zitten er verschillen tussen de verschillende soorten horeca en het kiezen voor een verpakt snoepje of pepermuntje?
In tabel 4 worden de vragen ‘Geeft de horeca iets’? vergeleken met de vraag ‘Is het een per stuk verpakt snoepje of pepermuntje’?. Hierbij zie je dat 61,8% van de horecagelegenheden, die iets geven, een verpakt snoepje of pepermuntje geven. Dit betekend dat meer dan de helft van de horecagelegenheden een verpakt snoepje of pepermuntje geeft.

Als er dan verder ingezoomd wordt naar de verschillen tussen hotels/B&B’s en restaurants (ziet tabel 5) dan zie je dat daar weinig verschil tussen zit. Beide percentages liggen rond de 65% geeft verpakte snoepjes.

In het bestaande assortiment van verpakte snoepjes/pepermuntjes die worden verkocht in de verschillende groothandels zitten: Wilhelmina (0,03 euro per stuk), Mentos chewy dragees (0,03 euro per stuk), Mentos dessert mints (0,05 euro per stuk), KING rolletjes pepermunt (0,08 euro per stuk), huismerk Makro ‘Rioba’ (0,02 euro per stuk), huismerk Sligro ‘Alex Meijer’ (0,03 euro per stuk voor pepermunt en 0,04 euro per stuk voor dessertmints) en Hanos huismerk (0,03 euro per stuk voor pepermunt en 0,05 euro per stuk voor dessertmints).

Meer dan de helft van de horecagelegenheden (61,8%), die iets geven, geeft een verpakt snoepje of pepermuntje.
11.4 Op welke manieren worden de snoepjes of pepermuntjes gegeven?
In tabel 6 staat de vraag ‘Geeft de horecagelegenheid iets? Zo ja waar’? uitgewerkt. In de tabel is te zien dat bij de rekening met 31,7% de meest voorkomende manier is om het pepermuntje of snoepje te geven. Daarnaast zijn er ook veel horecagelegenheden die het bij de rekening geven ??n bij de uitgang/balie van het restaurant hebben staan, dit is namelijk een percentage van 15,8%. Het totaal aantal horecagelegenheden die het geven door bij de rekening te leggen is 31,7% + 15,8% = 47,5%.
Van de horecagelegenheden die iets geven legt 16,7% de snoepjes/pepermuntjes bij de uitgang van de horecagelegenheid of op de balie. Dus totaal 16,7% + 15,8% = 32,5% van de horecagelegenheden die iets geven geeft dit bij de uitgang of op de balie van de horecagelegenheid.

Als er in tabel 7 weer verder ingezoomd wordt op de verschillende manieren van het geven van de pepermuntjes en snoepjes tussen hotels/B&B’s en restaurants komt duidelijk naar voren dat restaurants vooral (met 53%) de snoepjes of pepermuntjes bij de rekening geven. Bij hotels/B&B’s is de meest gekozen plek heel erg verdeeld. Als er naar percentages gekeken wordt is bij de uitgang de meest gekozen plek, maar heel dicht daarbij liggen bij de rekening en op beide plekken (uitgang/balie en rekening).

De meest voorkomende manier om de snoepjes of pepermuntjes aan te bieden aan de gasten is met 47,5% bij de rekening.
11.5 Hebben de groottes en prijzen van horecagelegenheden invloed op het geven van een pepermuntje of snoepje?
11.5.1 Invloeden van grootte van hotels en restaurants
Als je naar tabel 8 kijkt, is de vergelijking tussen de grootte van hotels en de mate waarin ze een pepermuntje of snoepje geven bij de rekening. Hierin is te zien dat hoe groter het hotel is, hoe vaker ze een pepermuntje of snoepje geven. Behalve bij hotels met meer dan 45 kamers, dan loopt het iets af, maar wordt er nog steeds procentueel vaker een snoepje of pepermuntje gegeven dan bij 0 tot 15 kamers.

In tabel 9 wordt het geven van een snoepje of pepermuntje vergeleken met de grootte van restaurants. Hierin zijn niet echt grote procentuele verschillen te zien. Hieruit kan geconcludeerd worden dat het aantal zitplaatsen in een restaurant geen invloed heeft op het wel of niet geven van een pepermuntje of snoepje.

De grootte van een hotel heeft invloed op het geven van een snoepje of pepermuntje, hoe groter het hotel, hoe vaker ze dit doen.
De grootte van een restaurant heeft geen invloed op het geven van een snoepje of pepermuntje.
10.5.2 Invloeden van prijzen van hotels en restaurants
Tabel 10 geeft de vergelijking tussen de prijzen van de hotelkamers en het geven van een pepermuntje of snoepje weer. Hierin zie je dat het percentage van het geven van een pepermuntje of snoepje oploopt naarmate de kamers duurder worden, dit loopt op tot kamers van 150 euro.

Tabel 11 is ingevuld door restaurants, maar ook door hotels die een restaurant erbij hebben. In de tabel is duidelijk te zien dat hoe hoger het bedrag voor een hoofdgerecht is hoe vaker er een snoepje of pepermuntje bij de rekening gegeven wordt. Hieruit kan geconcludeerd worden dat restaurants de prijs van de gerechten in een restaurant daadwerkelijk invloed hebben op het geven van een pepermuntje of snoepje.

De prijzen van hotels en restaurants hebben invloed op het geven van een snoepje of pepermuntje, hoe hoger de prijzen van de kamers en de hoofdgerechten, hoe vaker de horecagelegenheden iets geven.
11.6 Het wisselen van wel/niet geven van snoepje pepermuntje en het wisselen van het soort pepermuntje
Als de vragen ‘Geeft de horecagelegenheid iets’? en ‘Wisselt u wel eens in het wel of niet geven van een pepermuntje of snoepje’? vergeleken worden (zie tabel 12), dan zie je dat Concorp zich het beste op horecagelegenheden die al iets geven kan richten met de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Van de horecagelegenheden die niks geven, wisselt maar 2,8% hier wel eens in. Daarnaast wisselt 90,3% van de horecagelegenheden die niks geven hier nooit in.

Ook zijn de vragen ‘Geeft de horecagelegenheid iets’? en ‘Wisselt u wel eens van soort pepermuntje of snoepje dat u geeft’? vergeleken. Deze zijn verwerkt in tabel 13. Hierin zie je dat van de horecagelegenheden die iets geven 48,9% wel eens wisselt van het soort pepermuntje dat de horecagelegenheid geeft. Hier ligt dus een grote kans voor de nieuwe Fisherman’s Friend horecaverpakking.

Als laatste is er bij de vraag ‘Wisselt u wel eens van soort pepermuntje of snoepje dat u geeft’? verder ingezoomd om te kijken of hier verschillen in zitten tussen restaurants en hotels/B&B’s. Dit is verwerkt in tabel 14. Hierin is te zien dat tussen hotels/B&B’s en restaurants weinig verschil zitten met 46% voor hotels/B&B’s en 49,6% voor restaurants. Dit betekend dat er hier niet meer gericht hoeft te worden op een bepaalde horecagelegenheid.

Als er dan door wordt berekend met het getal wat uit kwam bij 10.2 (aantal restaurants dat iets geven * gemiddeld aantal couverts/gasten per week), kan je hier ook nog in door berekenen welk aantal er uit komt rekening houdend met het percentage dat iets geeft en wel eens wisselt in het soort pepermuntje of snoepje:

Wat we al hadden:
Hotels/B&B’s: percentage wat iets geeft van het totaal * aantal gasten per week / 150 stuks per zak
= (70,1% van 3246 * 54,6 gasten per week) / 150 stuks per zak = 828,26 zakken

Restaurants: percentage wat iets geeft van het totaal * aantal couverts per week / 150 stuks per zak
= (90,6% van 11.161 * 321,43 per week) / 150 stuks per zak = 21.668,39 zakken

Totaal aantal zakken is 828,26 + 21.668,39 = 22.496,65 zakken per week

Als je dit doorberekend met het percentage wat wisselt in soort snoepje of pepermuntje (48,9%) komt je uit op 48,9% van 22.496,65 = 11.000,86 zakken per week.

11.000,86 * 52 weken = 572.044,72 zakken per jaar

572.044,72 * 150 samples per zak = 85.806.708 samples per jaar

Concorp moet zich met de Fisherman’s Friend horecaverpakking gaan richten op horecagelegenheden die op dit moment al een snoepje of pepermuntje geven. Dit omdat maar 2,8% van de horecagelegenheden die niks geven soms hierin wisselt. Bij de horecagelegenheden die al wel iets geven ligt het percentage van wisselen van snoepje op 48,9%.

11.7 Hebben de prijzen van de verschillende soorten pepermuntjes invloed op het kopen ervan?
Vervolgens is er ook gekeken of de horecagelegenheden wel besef hebben van de kosten van het snoepje of pepermuntje. Hiervoor zijn de vragen ‘Wat geeft u voor snoepje of pepermuntje’? en ‘Hoeveel geld geeft u uit aan een zak/doos met snoepje of pepermuntje’? met elkaar vergeleken. Deze uitkomsten zijn weergeven in tabel 16 tot en met tabel 24. Hier komt duidelijk naar voren dat de inkopers van horecagelegenheden niet echt besef hebben van wat die snoepjes en pepermuntjes wat ze in hun horecagelegenheden weggeven kosten. Het grootste deel van de ondervraagden geeft dit ook aan door het antwoord ‘Geen idee’ aan te klikken. Verder kan het ook geconcludeerd worden door te kijken wat ze geven, bijvoorbeeld Wilhelmina, te vergelijken met het bedrag wat ze er aan uitgeven. Je ziet (in de concurrentieanalyse) dat Wilhelmina pepermunt verpakt 6,15 euro kost en onverpakt ongeveer 3,50 euro, maar dat er naast de horecagelegenheden die ‘Geen idee’ hebben geantwoord ook veel horecagelegenheden zijn die naast het werkelijke bedrag zaten (dus een ander antwoord hebben aangeklikt dan uit de concurrentieanalyse blijkt).

Hieruit kan geconcludeerd worden dat de prijs van de zak Fisherman’s Friend niet heel erg belangrijk is. Dit is positief voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking, omdat deze in de meeste groothandels toch een van de duurdere pepermunt zal zijn.

Inkopers van de horecagelegenheden hebben geen besef van de prijzen van de pepermuntjes en snoepjes, hieruit kan geconcludeerd worden dat de prijs van de Fisherman’s Friend horecaverpakking niet van invloed is.
11.8 Het inkopen van de horecagelegenheden
Om te kijken wat belangrijke plekken zijn om te liggen voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking is gekeken naar waar het meeste wordt ingekocht door horecagelegenheden. Deze zijn weergegeven in tabel 25. Hierin is te zien dat horecagelegenheden het vaakste inkopen bij de Sligro (36,1%). Daarnaast is ook te zien in de tabel in combinatie met de algemene grafiek (zie bijlage vraag 16), dat de pepermuntjes en snoepjes tegelijk worden ingekocht met de rest van de standaard inkopen. Daarnaast is het ook een voordeel voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking dat er bij de Sligro het meest vaak wordt ingekocht, omdat daar de los verpakte Wilhelmina pepermunt niet verkocht wordt.

Daarnaast is er weer verder ingezoomd om te kijken naar de verschillen van inkopen tussen hotels/B&B’s en restaurants. Dit is weergeven in tabel 26. Er is tussen deze twee verschillende horecagelegenheden maar een klein verschil te zien. Hotels en B&B’s doen over het algemeen hun meeste boodschappen bij de Sligro en erg weinig bij de Deli XL. Restaurants doen de meeste boodschappen bij Hanos, maar daarnaast ook erg vaak bij de Sligro.

Als er dan ook gekeken wordt naar de verschillen van waar de horecagelegenheden inkopen tussen de verschillende delen van het land, is te zien (in tabel 27) dat er wel kleine verschillen te zien zijn. Dit heeft mede te maken met de verdeling van de verschillende groothandels verdeeld over Nederland en ook met het aantal vestigingen dat de verschillende groothandels hebben.

Als er door berekend wordt naar hoeveel zakken er per groothandel verkocht worden komt er het volgende uit:

11.000,86 * 52 weken = 572.045 zakken per jaar

Verkoop per groothandel:
Sligro 36,1% ‘ 206.508 zakken per jaar
Hanos 19,2% ‘ 109.833 zakken per jaar
Makro 12,1% ‘ 69.217 zakken per jaar
Deli XL 8,0% ‘ 45.764 zakken per jaar
Supermarkt 10,9% ‘ 62.353 zakken per jaar
Anders: 13,6% ‘ 77.798 zakken per jaar

Er wordt het meest ingekocht bij de Sligro door horecagelegenheden, dit is daarom ook de belangrijkste groothandel voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking.
11.9 Wat vinden horecagelegenheden belangrijk aan een snoepje of pepermuntje?
Wat horecagelegenheden belangrijk vinden aan een snoepje of pepermuntje is kort uitgewerkt in tabel 28. Hierin komt duidelijk naar voren dat horecagelegenheden ‘smaak’ het belangrijkste vinden voor een pepermuntje of snoepje. Daarnaast is in de tabel ook te zien dat verpakking ook heel erg belangrijk gevonden wordt. Ook komt hierin duidelijk naar voren dat aanbiedingen niet als belangrijk ervaren worden. Wel is opvallen dat bij Heartmint en Huismerkpepermunt vaker wordt aangegeven dat prijs belangrijk gevonden wordt, dit zijn ook een van de goedkoopste pepermuntjes/snoepjes die in de groothandels liggen.

Onderstaand een staafdiagram waarin een duidelijk overzicht te zien is in wat horecagelegenheden belangrijk vinden aan een pepermuntje of snoepje.

Dat smaak erg belangrijk gevonden wordt kan een nadeel zijn voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Dit omdat Fisherman’s Friend bekend staat met ‘sterk spul’ is. In de interviews kwam al naar voren dat horecaeigenaren denken dat Fisherman’s Friend te sterk is om na een maaltijd te geven of te sterk is voor in een restaurant.
Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn door spearmint, die een wat zachtere smaak heeft, toe te voegen aan het assortiment voor de horeca.

Horecagelegenheden vinden smaak het belangrijkste aan een snoepje of pepermuntje.
11.10 Benadering van horecagelegenheden
Verder is het erg belangrijk om te kijken naar wat horecagelegenheden de fijnste manier vinden om benaderd te worden door bedrijven. In tabel 29 staat weergegeven wat horecagelegenheden van de verschillende manieren van benadering vinden. Dit hebben ze aangegeven door bij verschillende manieren van benadering een punt te geven van 1 (heel erg vervelend) tot 5 (erg fijne manier). Hierin komt duidelijk naar voren dat ‘Benadering op afspraak’ als meest prettig ervaren wordt. Onaangekondigd langskomen wordt als heel erg vervelend ervaren.

De conclusie hierbij is dus dat de buitendienst, of de eventuele studenten die kunnen worden ingezet, nooit onaangekondigd langs moeten gaan bij horecagelegenheden.

Horecagelegenheden vinden ‘benadering op afspraak’ de fijnste manier van benadering.
11.11 Waarom moet Concorp zich niet richten op horecagelegenheden die niks geven?
Waarom Concorp zich niet moet richten op horecagelegenheden die niks geven op dit moment heeft verschillende redenen.

Als eerst hebben de horecagelegenheden weinig geld over om een snoepje of pepermuntje te gaan geven, dit is te zien in tabel 30. De kans dat de Fisherman’s Friend horecaverpakking in alle groothandels duurder wordt dan 6 euro is heel erg groot. Dat zou betekenen dat 4,1% van de horecagelegenheden die op dit moment niks geven het geld er voor over zou hebben om over te stappen.

Daarnaast wisselen horecagelegenheden die op dit moment niks geven ook niet snel daarin. Dit is te zien in tabel 12. Hierin zie je dat van de horecagelegenheden die niks geven 90,3% ook nooit wisselt in het wel of niet geven van een snoepje of pepermuntje.

In tabel 31 staat nog kort de redenen waarom horecagelegenheden niks geven.

Concorp moet zich met de horecaverpakking niet richten op de horecagelegenheden die niks geven, omdat die niet vaak wisselen hierin en er niet veel geld ervoor over hebben. Deze zijn dus niet interessant voor FF

Conclusies en adviezen
Hier in het laatste hoofdstuk van het onderzoek naar de ideale doelgroep voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking en de ideale benaderingswijze van horecagelegenheden zal de hoofdvraag van het onderzoek beantwoordt worden.

Hoe kan Concorp Brands de horeca bedrijven in Nederland benaderen met de nieuwe horecaverpakking van Fisherman’s Friend en zorgen dat ze die gaan kopen?

Deze hoofdvraag is onderverdeeld in drie deelgebieden die eerst beantwoord zullen worden.

Deelgebied 1: Welke restaurants zijn interessant voor de Fisherman’s Friend horeca verpakking?
Van deze verschillende soorten restaurants geven normale restaurants en eetcaf??s het meeste een pepermuntje of snoepje bij de rekening.
Over wat ze betalen voor de snoepjes pepermuntje hebben ze geen besef, wel vinden ze smaak het belangrijkste van het pepermuntje of snoepje.

De normale restaurants die op dit moment al een snoepje of pepermuntje geven, hebben het meeste potentie voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Ook zie je dat hoe duurder het hoofdgerecht in een restaurant is, hoe vaker ze een snoepje of pepermuntje weggeven.

Deelgebied 2: Welk hotels zijn interessant voor de Fisherman’s Friend horeca verpakking?
De hotels met restaurant geven het vaakste een snoepje of pepermuntje weg. Daarnaast zijn grotere hotels meer geschikt voor de Fisherman’s Friend horecaverpakking dan kleinere hotels, dit omdat hoe groter het hotel is, hoe vaker er een pepermuntje of snoepje weggegeven wordt. En hoe duurder het hotel, hoe vaker er een pepermuntje of snoepje weggegeven wordt.

Deelgebied 3: Benadering van horecagelegenheden
De beste manier om een horecagelegenheid te benaderen is ‘benadering op afspraak’. ‘Onaangekondigd langskomen’ vinden horecagelegenheden heel erg vervelend. Daarnaast wordt benadering via de post/mail en benadering via de grossier ook wel als fijn ervaren.

Algemene conclusie
Bij de verschillende provincies is er geen verschil te zien in het wel of niet geven van een pepermuntje of snoepje. Wel zijn er verschillen te zien tussen de provincies als het gaat om de plekken van inkopen.

Van de horecagelegenheden die een snoepje of pepermuntje geven geeft 61,8% een verpakt snoepje of pepermuntje. De prijs van het pepermuntje of snoepje maakt niet uit, want de meeste inkopers voor horecagelegenheden hebben geen idee van wat de kosten zijn van de pepermuntjes en snoepjes.

Hoofdvraag: Hoe kan Concorp Brands de horeca bedrijven in Nederland benaderen met de nieuwe horecaverpakking van Fisherman’s Friend en zorgen dat ze die gaan kopen?
Concorp moet zich met de Fisherman’s Friend horecaverpakking gaan richten op horecagelegenheden die op dit moment al een snoepje of pepermuntje geven. Hierbij vooral toegespitst op duurdere restaurants en duurdere en grotere hotels met restaurants erbij.

Deze horecagelegenheden geven de pepermuntjes of snoepjes vooral bij de rekening. Een goede oplossing voor het promoten van de Fisherman’s Friend horecaverpakking zou daardoor kunnen zijn om een groter ‘tinnetje’ weg te geven de horecaverpakking. Dit als rekeningdoosje waar de rekening samen met de Fisherman’s Friends mooi in gepresenteerd kunnen worden.

Daarnaast is het voor de verkoop van de Fisherman’s Friend horecaverpakking belangrijk dat er veel gesampled wordt om de horecagelegenheden te laten proeven van de smaak mint. Dit omdat de smaak van het pepermuntje of snoepje als erg belangrijk ervaren wordt en dat de smaakperceptie van FF als te sterk ervaren wordt.
Om dit te kunnen doen, kan Concorp bijvoorbeeld de cateraar grossiers van de verschillende groothandels gratis zakken geven om weg te geven aan horecagelegenheden. Deze actie kan Concorp het beste doen met de Sligro, omdat dat de groothandel is waar de meeste horecagelegenheden hun inkopen doen.
Ook kan Concorp er voor kiezen om bijvoorbeeld studenten langs de verschillende horecagelegenheden te laten gaan (die wel van te voren gebeld hebben voor een afspraak) voor de verkoop van de Fisherman’s Friend horecaverpakking. Dit zou ook kunnen door met een leuke actie van bijvoorbeeld bij drie zakken Fisherman’s Friend een gratis rekeningdoosje weg te geven. Het nadeel hierbij is dat horecagelegenheden over het algemeen niet genoeg hebben aan ‘?n rekeningdoosje.

Kijkend naar de horecagelegenheden die al een pepermuntje of snoepje weggeven en die ook wel eens wisselen in het soort pepermuntje of snoepje is de potentie voor Concorp 572.045 zakken per jaar. Dat zijn dan in totaal 85.806.708 samples per jaar, ofwel potentiele consumenten die bereikt worden.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.