Auguste Rodin is geboren in Parijs op 12 november 1840 en gestorven 17 november 1917 in Meudon, een klein stadje die naast Parijs gesitueerd is. Rodin was een Franse beeldhouwer van het impressionisme.
Hij heeft een uitermate armoedige jeugd doorbracht, op zijn vijftiende kon hij studeren aan Ecole Imperiale de Dessin. Hij werd enorm aangemoedigd door zijn leermeesters om naar Ecole des Beaux Arts te gaan, jammer genoeg werd hij drie keer afgewezen door de Jury’s. Volgens hen waren zijn kunstwerken te vrijpostig.
Maar Rodin gaf de moed niet op, om extra geld te verdienen ging hij bij decorateurs gaan werken, waar hij veel kon bijleren. Door een reis naar Itali?? werd Rodin gefascineerd door de Renaissance-werken van Michelangelo. Eenmaal terug gaf hij een vrije loop aan zijn inspiratie en begon zijn lange strijd tegen de decadente offici??le kunst.
Beeldhouwwerk
Auguste Rodin had zich niet alleen op Michelangelo ge??nspireerd, maar voor zijn werk ‘Le Baiser’ of ‘De Kus’ werd hij ook ge??nspireerd door Camille Claudel, met wij hij in 1886 ook een relatie had. In 1886 was het beeld dus gemaakt en het werd 12 jaar later tentoongesteld op de Salon.
De kus is 1,82 meter hoog, 1,12 meter breed en 1,17 meter diep en werd uit marmer gebeiteld.
Het zijn twee geliefden, namelijk Paolo Malatesta en Francesca da Rimini, die versmolten zijn in een oneindige omhelzing. De vloeiende vorm van hun lichamen contrasteren enorm met het blok ruw gebeitelde marmer waarop ze zitten, dat staat symbool voor aardgebondenheid. De omhelzing zorgt voor een krachtige uitdrukking van sensualiteit, die voor die periode zeer gedurfd was.
Achter dit beeld zit een treurig verhaal, ookal geeft het ons een romantisch gevoel want het is net zoals een oneindige liefde.
Dit is de eerste kus van 2 geliefden, maar ook de laatste. Francesca da Rimini, ook gekend als Francesca da Polenta, was de beeldschone dochter van de heer van Ravenna, Guido da Polenta. Ravenna is een stad in het noordoosten van Itali??.
De Polenta ‘s waren in oorlog met de Malatesta ‘s, na de verzoening wou Guido de vrede sterker maken door zijn dochter te laten huwen met de oudste zoon van de Malatesta ‘s.
Namelijk Giovanni, hij was dapper, maar ook misvormd en invalide. Guido wist dat Francesca het nooit zou accepteren om met zo een persoon te trouwen. Daarom heeft Guido haar wijsgemaakt dat ze met Giovanni’s knappe broer , Paolo, zou trouwen.
Zo werd Francesca natuurlijk stapelverliefd op Paolo. De ochtend na de trouwdag was ze pas te weten gekomen dat ze Giovanni had gehuwd.
In het beeldhouwwerk zijn Paolo en Francesca voorgesteld. Twee naakte en elegante figuren die verstrengeld zijn in een innige omhelzing, die jammer genoeg ook de laatste was. Op het moment waar de 2 geliefden elkaar voor de eerste keer kusten kwam Giovanni binnen.
Giovanni betrapte het koppel en vermoorde ze allebei.
Het beeld is enorm gedetailleerd, het is net alsof het menselijke figuur zich uit de harde steen zou willen bevrijden. Dat idee om de mens zo levend mogelijk te maken gaat terug naar zijn enorme bewondering voor Michelangelo.
De houding imponeert en de passie overheerst, in de 19e eeuw was het gedurfd om de sensualiteit zo uit te beelden. Maar eigenlijk bedoelt hij het zo, een innig samenzijn dat niet schokt maar juist die intimiteit uitbeeld die van binnenuit komt.
In mijn opinie is dit een prachtig werk die zeker zijn plaats verdiend in zijn collectie. Het treurige verhaal achter dit romantische beeld heeft mijn mening enorm be??nvloedt. Het contrast tussen de zacht gepolijste lichamen en het ruw gebeitelde blok waar ze op zitten die zorgt voor een aardse passie vind ik ook zeer mooi gevonden.