Als particulier komen we rechtstreeks en onrechtstreeks in contact met verschillende spelers in de energiemarkt. Dit document bevat verdere uitleg over deze verschillende spelers, ik heb hiervoor een factuur van mijn grootmoeder genomen, ze woont in Zonhoven en is aangesloten bij Eni. De datum van de factuur is van 20 februari (verbruiksperiode 14.02.2014 – 17.02.2015). En het totaal verbruik is 3770 kWh, onderverdeeld in 1839 kWh in de piekuren en 1931 kWh in de daluren.
In eerste instantie is er het contact met de energieleverancier zelf. Deze vormt het unieke contactpunt voor de consument. De energieleverancier verkoopt de elektriciteit aan de consument en rekent haar alle diensten aan (met inbegrip van de transmissie en de distributie). Daarna delen ze de ontvangen bedragen met de transmissiebedrijven en de distributeurs. Aangezien de Belgische energiemarkt vrijgemaakt is, zijn er een groot aantal leveranciers van elektriciteit (en gas) op de markt. We vinden in Zonhoven ondermeer: Energy People, Octa+ Energie, Eneco, Mega, Watz, Eni, Electrabel Customer Solutions, Luminus, Essent Belgium, EBEM, Belpower, Energie 2030, Elegant en Ecopower.
De transportnettarieven voor elektriciteit worden aan de distributienetbeheerders doorgerekend, deze vinden we ook apart terug op de factuur. Dit zijn de kosten voor het transport van de elektriciteit over het. De kosten voor de aansluiting op deze netten – het gaat dan onder meer over de aansluiting door de distributienetten en over de ondersteunende diensten door de transportnetbeheerder – worden door de transportnetbeheerder voorgesteld aan de Creg (De Creg is de federale regulator van de elektriciteit- en aardgasmarkt in Belgi??.) en worden door deze laatste goedgekeurd. De algemene structuur wordt bij koninklijk besluit vastgesteld. Elia is de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit en heeft in Belgi?? hierop ook een monopolie.
De distributiekosten zijn een vergoeding voor de distributie en het transport van elektriciteit, deze gaan naar de distributienetbeheerders en zijn toegewezen op basis van de woonplaats. Voor Zonhoven is dit Inter-energa via Infrax. De distributienetbeheerder is verantwoordelijk voor: het bouwen, onderhouden en beheren van de distributienetten voor elektriciteit en aardgas; de distributie van elektriciteit die zij ontvangen van de transmissiebeheerder Elia en/of een lokale producent, naar de eindafnemer; de uitvoering van openbare dienstverplichtingen (sociale verplichtingen, Rationeel Energiegebruik (REG), netuitbreidingen enz.).
Als consument kom je niet rechtsreeks in contact met het eerder vermeldde Creg (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas), maar deze heeft onrechtstreeks wel een invloed op de consument. De opdracht van de Creg is dubbel: enerzijds verstrekt zij advies aan de overheden, anderzijds oefent zij toezicht uit op de marktactoren. Zo is ‘?n van haar toezichtstaken het vastleggen van de nettarieven op voorstel van de netbeheerders.. Verder staat de Creg in voor de berekening van de sociale tarieven en van de federale bijdrage. Ook is de Creg belast met het beschermen van de consumentenbelangen en van de marktwerking.
Onrechtstreeks hebben we ook de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteit- en Gasmarkt), deze zorgt ervoor dat de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt effici??nt georganiseerd wordt en werkt. Daartoe verstrekt hij advies aan de Vlaamse overheid en controleert en reguleert hij, samen met de CREG, de energiemarkt. Bovendien informeert hij de verbruiker en geeft hij antwoord op zijn vragen, zodat hij zelf kan oordelen welke energieleverancier het beste bij hem past. Het best gekend is de VREG voor de V-test, de vergelijking tussen het aanbod van de energieleveranciers.