Voorwoord
Ik heb gekozen voor het onderwerp ‘een eenmanszaak beginnen’ omdat ik het er ook over heb met Management en Organisatie en ik het op zich wel interessant vind. Ook ben ik wel benieuwd naar het feit waarom je nou zo graag een eenmanszaak zou willen beginnen en wat je allemaal kan verwachten van een eenmanszaak?
Inleiding
Ik ga bij dit onderwerp eens goed kijken wat een ‘eenmanszaak’ nou eigenlijk is en waarom is het handig om er een te beginnen en waarom niet?
Ook ga ik kijken hoe de continuïteit van een eenmanszaak in elkaar zit, gaat het altijd goed of kan het ook fout gaan?
Natuurlijk ben ik erg benieuwd waarom een eenmanszaak minder snel krediet krijgt, want mij lijkt dat best wel oneerlijk.
Ook vind ik het interessant hoe het nou zit met de belastingen die je moet gaan betalen, zijn dat nou grote bedragen of vallen die eigenlijk best wel mee?
Heb je nou ook een verzekering nodig om een eenmanszaak te beginnen of maakt dat eigenlijk niet zo veel uit?
Het wordt een eenmanszaak genoemd, mag je dan wel personeel in dienst nemen of is dat eigenlijk niet aan de orde en werk je gewoon in je eentje?
Maar natuurlijk het belangrijkste: Hoe begin je een eenmanszaak, zit daar veel werk in en wat moet je er allemaal voor doen, dat ga ik allemaal uitzoeken.
Wat is een eenmanszaak?
De definitie van een ‘eenmanszaak’
‘De eenmanszaak is een ondernemingsvorm die geen rechtspersoonlijkheid bezit. Er is één eigenaar, die leiding heeft, het eigenvermogen heeft ingebracht en verantwoordelijk is voor de schulden van de eenmanszaak.’
(bron: M&O InBalans (zie bronnenlijst voor verdere details))
‘Een eenmanszaak is een bedrijfsvorm waarbij één persoon in alle opzichten verantwoordelijk is voor de onderneming, en wel rechtstreeks, niet als eigenaar/bestuurder van een besloten vennootschap (BV). De eenmanszaak heeft geen rechtspersoonlijkheid, het is een economische activiteit van de natuurlijke persoon die de onderneming drijft.
Boekhoudkundig worden de bezittingen en schulden van de zaak wel gescheiden gehouden van die van de eigenaar privé. Het maakt bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting verschil of een bankrekening van de zaak is of privé: de rente die men krijgt op een bankrekening van de zaak draagt bij aan de winst, bij een privébankrekening geldt box 3. Wel kan men fiscaal neutraal privéonttrekkingen doen, of privégeld inbrengen in de onderneming.
Ook kan bijvoorbeeld een auto die de ondernemer gebruikt privévermogen zijn of op de balans van het bedrijf staan. Soms kan men kiezen, maar afhankelijk van het geval niet altijd.’
(bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eenmanszaak)
Dus om het even kort en krachtig en niet zo ingewikkeld als dat ze hierboven vertellen; Een eenmanszaak is simpel gezegd een bedrijf dat je zelf opricht en waar je eigen geld in zit. Ook heb je zelf alle verantwoording voor het bedrijf, gaat er iets mis moet je zelf voor de kosten opdraaien, want je bent het hoofd en er staat niet nog iemand boven jou om voor de kosten op te draaien.
Ook kan je zelf mensen aanstellen die voor je gaan werken en daarover ben je dus ook de baas. Je bent dan ook degene die salaris uitdeelt aan die mensen dus je moet ook goed rekening houden met je inkomsten en uitgaven.
Hoe groot is de continuïteit van een eenmanszaak?
‘Bij een eenmanszaak is de continuïteit (het voorbestaan) vrij onzeker. Als de eigenaar/ondernemer ernstig ziek wordt of overlijdt, kan dat het einde van het bedrijf betekenen’
(Bron: M&O InBalans (zie bronnenlijst voor verdere details))
Wat er dus mee bedoeld wordt in het stukje hier boven is dat een eenmanszaak bepaalde risico’s heeft. Gaat er iets mis met de eigenaar kan het hele bedrijf aan de afgrond staan.
Ook kan het bedrijf eventueel worden overgenomen door erfgenamen, deze kunnen eventueel het bedrijf verkopen of een doorstart maken om te zorgen dat het bedrijf niet failliet gaat maar dat het weer goed gaat functioneren.
De continuïteit van een eenmanszaak kan best wel groot zijn als je alles goed geregeld heb, heb je een soort van testament opgesteld waarin staat wie het bedrijf moet overnemen als er wat voordoet, dan heb je de beste kans op een groot voortbestaan van je bedrijf.
Heb je alles slecht geregeld en komt je opeens te overlijden dan is de kans erg groot dat het bedrijf het niet verder haalt en dat bijvoorbeeld de bank het openstaande krediet opeist of dat de erfgenamen het geld opeisen.
Heb je ook een verzekering afgesloten als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt en je daardoor arbeidsongeschikt word? Want draait de zaak niet, dan komt er ook geen inkomen binnen en weet je dus niet waar je gaat stranden.
Zo zijn er dus nog best wel veel zaken waar je rekening mee moet gaan houden om de continuïteit van je zaak te waarborgen.
Hoe begin je een eenmanszaak?
Oprichtingsvereisten
De oprichting van een eenmanszaak is vormvrij. Dat wil zeggen dat er geen notariële akte hoeft te worden opgemaakt bij een notaris. Wel is het verplicht je te laten inschrijven in het handelsregister bij de kamer van koophandel. In dit handelsregister zijn de belangrijkste gegevens van de onderneming en eigenaar opgenomen om derden (mensen buiten de onderneming) de mogelijkheid te geven informatie op te vragen betreffende de onderneming.
Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven niet te worden ingeschreven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten.
Enkele belangrijke gegevens zijn:
– Handelsnaam
– Doel en aard van het bedrijf
– Persoonlijke gegevens van de eigenaar
– Datum van inschrijving in het handelsregister
– Vestigingsplaats
– Betaling- en leveringsvoorwaarden
(bron: http://www.economiehulp.nl/eenmanszaak)
Eenmanszaak oprichten
Aantrekkelijk aan de eenmanszaak is dat een ondernemer zonder veel formaliteiten met een eenmanszaak kan beginnen. Hij hoeft geen statuten(oprichtingsakte) vast te leggen en er is geen minimum kapitaalinleg vereist. Wel moet hij zich laten inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel en gelden er soms vestigingseisen en ondernemersdiploma’s.
(bron: http://zakelijk.infonu.nl/onderneming/70725-eenmanszaak-voordelen-nadelen.html)
Veel startende ondernemers kiezen voor het oprichten van een eenmanszaak. Niet zo gek, aangezien dit de gemakkelijkste manier is om een eigen bedrijf te starten, na een bezoekje aan de Kamer van Koophandel kun je gelijk aan de slag!
Echter, er zijn een aantal zaken die goed geregeld moeten zijn wanneer je start met een eigen bedrijf. Zo moet er belasting betaald worden over de gemaakte winst en gelden er voor bedrijven andere regels voor btw. Ook zal de belastingdienst eisen dat er een correcte administratie wordt bijgehouden. Tevens moet je als ondernemer zelf verzekeringen en pensioen regelen, deze worden niet meer automatisch geregeld door een werkgever. Hier vind je een stappenplan van de zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je start met een Eenmanszaak.
• Idee en Ondernemingsplan
• Keuze Rechtsvorm
• Administratie
• Belasting
• Verzekeringen
• Personeel
(Bron: http://www.eenmanszaakoprichten.nl)
Om dat hiervoor even in makkelijke taal te zetten:
Een eenmanszaak richt je op zonder dat er een notaris aan te pas hoeft te komen.
Wel moet je je inschrijven/registeren bij het Handelsregister van de KvK (Kamer van Koophandel) omdat dat je dan kan laten zien dat je een eigen onderneming bent gestart en dat de mensen er de informatie van kunnen halen zoals
– Bedrijfsnaam
– Wat het bedrijf doet
– In welke plaats hij zit
– Wat zijn de bedrijfsactiviteiten (bijv. verkopen van bloemen/schilder)
Ook is het handig om vooraf een ondernemingsplan te hebben, zeg maar een soort van stappenplan, hierbij hebt je dus al goed nagedacht over hoe je het bedrijf wilt gaan starten en wat daar voor nodig is.
Ook bij het verkrijgen van een krediet zal dit waarschijnlijk in je voordeel werken.
Ook zal ik de onderste punten van het stappenplan even uitwerken om het zo wat makkelijker weer te geven
• Idee en ondernemingsplan: (staat boven aan de pagina uitgelegd)
• Keuze rechtsvorm: Doordat je moet worden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is het belangrijk om een goede keuze qua rechtsvorm te kiezen en bij een eenmanszaak moet er dus wel rekening worden gehouden met het feit dat de eigenaar in zijn eentje aansprakelijk is als het slecht gaat met het bedrijf of als er grote kosten moeten worden gemaakt.
• Administratie: Zorg dat je meteen bij het begin een goed overzicht houd voor jezelf met alle in en uitgaven van het bedrijfje, vind je dat nou lastig, huur een accountant of boekhouder in om te zorgen dat je niks misloop qua voordeeltjes die je mag aftrekken bij de belasting.
• Belasting: Er zijn twee soorten belastingen die een eenmanszaak heeft namelijk omzetbelasting en inkomensbelasting. Daar vertel ik meer over in mijn andere deelvraag.
• Verzekeringen: Is best wel handig om te hebben als er opeens spontane kosten komen, dat je dan gedekt ben voor die kosten want zo verklein je het risico dat je in een keer een smak geld kwijt ben aan die spontane kosten. Meer hier over werk ik verder uit in mijn andere deelvraag.
• Personeel: Als je een klein bedrijfje bent en niet veel klussen doet, is het handiger om een freelancer aan te nemen dan vast personeel omdat daar dan veel verplichtingen aan zitten en als je nog niet zo veel omzet draait is dat een hoop geld en scheelt een freelancer aardig in de kosten.
Waarom krijgt een eenmanszaak minder snel krediet?
Een eenmanszaak krijgt minder snel krediet omdat het risico dat het bedrijf uiteindelijk goed gaat draaien niet heel groot is.
Ook is het afhankelijk hoeveel eigen geld de eigenaar in het bedrijf kan stoppen naarmate dit veel is zal een bank eerder geneigd zijn om meer krediet te geven dan wanneer de eigenaar geen geld heeft.
Voor de bank is het in dit soort gevallen altijd van belang of dit bedrijf het gaat halen en of dit bedrijf het krediet kan terug betalen. Zeker in de huidige tijd waar het economisch nog niet zo heel goed gaat en er volgens de kranten nog al wat eenmanszaakjes failliet gaan.
Zal een bank dus niet zo snel krediet verlenen aan een eenmanszaak.
Uiteindelijk wilt een bank er ook geld aan verdienen.
Met welke belastingen krijgt een eenmanszaak te maken?
Iedereen in Nederland betaalt belasting. Ook als eigenaar van een eenmanszaak ben je belastingplichtig. Je moet in ieder geval rekening houden met de inkomstenbelasting die je betaalt over de gemaakte winst van de onderneming.
Vaak krijg je daarnaast te maken met omzetbelasting (de btw-aangifte). Soms hoef je als starter op jaarbasis echter nog maar weinig (of helemaal geen) btw af te dragen. Ben jij minder dan 1883 euro per jaar kwijt aan btw? Dan kom je in aanmerking voor de Kleineondernemersregeling (KOR) en hoef je minder of geen omzetbelasting te betalen.
Naast de hier eerder genoemde verplichtingen maak je als startende ondernemer ook aanspraak op belastingvoordeel. Zo kun je niet alleen net als andere ondernemers gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, maar mag je de eerste drie jaar ook profiteren van extra voordeel via de startersaftrek. Let op: om gebruik te mogen maken van de zelfstandigenaftrek, moet je wel voldoen aan het gestelde urencriterium. Dat houdt onder meer in dat je als ondernemer ten minste 1225 uren werkzaam moet zijn in jouw bedrijf. Lees er meer over in het artikel
(bron: https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/rechtsvorm/wat-je-moet-weten-over-de-eenmanszaak)
Als ondernemer betaal je natuurlijk ook belasting. Run jij je onderneming via een eenmanszaak dan kun je rekenen op de volgende belastingen:
• Inkomstenbelasting: tot 52% belasting over al je winst. Elk jaar doe je aangifte en ontvang je een aanslag. Via een schatting kun je gedurende het jaar alvast beginnen met betalen.
• BTW: Tarief van 0%, 6% of 21%. Zonder rekening te houden met allerlei uitzonderingen, je rekent BTW aan je klanten en betaalt BTW aan je leveranciers. Het saldo betaal je aan de belastingdienst. Aangifte doe je per jaar, kwartaal of maand waarbij je snel moet betalen.
• Loonbelasting: Neem je personeel in dienst dan betaal je loonbelasting over hun salaris.
Voor ondernemers met een eenmanszaak zijn er verschillende extra aftrekmogelijkheden zoals de kleine ondernemersregeling en de ondernemersaftrek waaronder de startersaftrek, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Vergeet niet om deze posten op te nemen in je aangifte. Het kan ook gebeuren dat de belastingdienst jou geen ondernemer vindt. In dat geval moet je de winst opgeven bij winst uit overige werkzaamheden. Dit betekent meestal ook dat de ondernemersaftrek niet meer van toepassing is.
Je kan de administratie en belastingaangifte zelf doen. Maar… dat kan veel tijd en energie kosten, vooral als je eigenlijk weinig kennis hebt van boekhouden. Een online boekhoudpakket met boekhouder hoeft niet duur te zijn en scheelt al snel veel tijd.
(bron: http://www.je-eigen-bedrijf.nl/inschrijven-kvk/eenmanszaak/ )
Ook heb je nog een paar andere belastingen namelijk:
• Assurantiebelasting: dat houd in dat je belasting moet betalen op verzekeringen. Dat tarief is 21% vanaf 1 januari 2013.
• Bankenbelasting
• Belasting op milieugrondslag
• Kansspelbelasting
• Verhuurderheffing
• Verpakkingsbelasting
• Overdrachtsbelasting
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/overige_belastingen/overige_belastingen
kan je deze ff controleren voor mij, welke wel en welke er niet bij horen.
Welke verzekeringen heeft een eenmanszaak?
Persoonlijke verzekeringen
1. Ziektekostenverzekering Net als iedereen betaalt u als ondernemer voor uw ziektekostenverzekering een nominale premie van ongeveer 1100 euro voor een basispakket. Als ondernemer heeft u daarbij echter wél te maken met extra voorwaarden. U betaalt namelijk een zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage over uw belastbare inkomen.
2. Arbeidsongeschiktheidsverzekering Als zelfstandige bent u niet standaard verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Dat is dus een behoorlijk risico! U kunt daarom een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten. De verzekeringen zijn niet goedkoop, maar particuliere verzekeraars hanteren voor starters vaak wel aantrekkelijke tarieven. De bedragen die u betaalt, hangen erg af van uw leeftijd en het bedrag waarvoor u zich wilt verzekeren. Er zijn complete arbeidsongeschiktheidsverzekeringen op de markt, maar er bestaan ook basisverzekeringen die alleen uitkeren bij zeer ernstige aandoeningen, zoals een herseninfarct, kanker of MS. Deze basisverzekeringen zijn goedkoper. Wanneer u zelf geld achter de hand heeft, kunt u er ook voor kiezen om een verzekering te kiezen die pas uitkeert als u minimaal zes maanden of twaalf maanden uit de running bent. Daarmee kunt u de premie behoorlijk drukken. Een aantrekkelijke variant kan zijn dat u uw heil zoekt bij het UWV. Bij deze instantie kunt u zich verzekeren voor de Ziektewet en de WIA. Ideaal voor mensen die na een vaste baan voor zichzelf beginnen. Let op: de verzekering moet wel worden afgesloten binnen vier weken na beëindiging van de arbeidsovereenkomst.
3. Pensioenverzekering Het is een beetje raar: u moet nog beginnen en toch moet u zich al bezighouden met uw pensioen. Als het meezit, krijgt u op uw 65ste AOW, maar voor velen zal dat niet voldoende zijn. Er zijn tal van pensioenverzekeringen. Denk ook aan koopsompolissen, waarbij fiscaal voordeel is te halen.
Bedrijfsverzekeringen
1. Aansprakelijkheidsverzekering Medewerkers die bij klanten schade veroorzaken. Afgeleverde producten of diensten die lichamelijk letsel of materiële schade veroorzaken. Of werknemers die het slachtoffer worden van een ongeluk. Als ondernemer loopt u tal van risico’s. Daartegen kun u zich verzekeren. De premie die u betaalt, is afhankelijk van de werkzaamheden van het bedrijf, de jaaromzet, aantal werknemers en dergelijke. Als u met gevaarlijke stoffen werkt, is het goed om te controleren of milieuschade ook door de aansprakelijkheidsverzekering wordt gedekt. In veel gevallen zult u daarvoor een aparte verzekering moeten afsluiten. Let op: als particulier bent u verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, maar deze geldt niet voor uw bedrijf. Als u dus tijdens een zakelijke afspraak een peperduur beeld van het dressoir van uw klant stoot, kunt u geen beroep doen op uw particuliere verzekering.
2. Beroepsaansprakelijkheidsverzekering Een fout maken, is menselijk. Maar een fout kan ook veel schade veroorzaken. Denk eens aan een architect die een fout maakt in een bouwtekening of een ICT-consultant die verantwoordelijk is voor een systeemcrash. Voor dergelijke specifieke beroepsgroepen zijn er speciale beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen. Vraag bij uw verzekeringsmaatschappij naar de mogelijkheden.
3. Verzekeringen van het bedrijfsvermogen Een verzekering waar u moeilijk buiten kunt. Gebouwen, machines, inventaris, voorraden en transportmiddelen vallen onder het bedrijfsvermogen. En er bestaat natuurlijk altijd een kans dat dit bedrijfsvermogen wordt verwoest door brand of wordt gestolen. Bijkomend probleem is dat u door brand of diefstal stagnatie in de productie kunt oplopen. Ook dergelijke risico’s kunt u afdekken.
4. Rechtsbijstandverzekering Bij juridische problemen met afnemers, leveranciers en personeel, dekt de verzekering bijvoorbeeld advocaatkosten, deurwaarderkosten en proceskosten. Het zijn over het algemeen dure verzekeringen. Veel starters zullen dan ook besluiten om deze verzekering niet direct af te sluiten.
5. Kredietverzekering Als u goederen op rekening levert, loopt u het risico dat de klant niet wil of kan betalen. Gevestigde bedrijven kunnen meestal wel een stootje hebben, maar veel starters hebben iedere euro hard nodig. Een kredietverzekering dekt uw risico’s af. Nadeel is wel dat u een kredietverzekeringen voor langere periodes moet afsluiten en dat maakt die verzekeringen vaak behoorlijk kostbaar. En dat is lastig voor startende bedrijven. Relatief nieuw is de mogelijkheid om per transactie te verzekeren. Dit is ideaal voor bedrijven die nog niet zo veel geld hebben.
6. Goederentransportverzekering Deze verzekering dekt schade die ontstaat bij het vervoer van goederen, zowel door eigen vervoer als door beroepsgoederenvervoer.
(bron: http://www.een-eigen-bedrijf-starten.nl/index.php/noodzakelijke-verzekeringen)
Om ze allemaal even kort samen te vatten:
Voordelen en nadelen van een eenmanszaak
Voordelen Nadelen
Meerdere belasting voordelen Hoge winst betekend veel inkomstenbelasting
Het is vrij gemakkelijk om te beginnen Om kredietverstekkers te vinden is erg lastig want die zijn allemaal erg voorzichtig
Je hebt zelf je bedrijfsnaam bedacht zonder dat je moest overleggen met meerdere mensen. Je bent in je eentje aansprakelijk voor alles wat er gebeurd, er hangt dus een best wel grote last op je schouders
Geen verplicht bedrag dat je moet inbrengen om het te beginnen
Je hebt een officiële registratie bij de KvK
Nog wat extra voor en nadelen
Conclusie
Ik heb niet echt een hoofdvraag, maar ‘een eenmanszaak beginnen’ lijkt heel erg makkelijk en dat dacht ik zelf ook.
Na best wel veel informatie gevonden te hebben is het helemaal niet zo makkelijk als ik dacht.
Over een eenmanszaak moet goed nagedacht worden gaat het bedrijf het halen op langer termijn?
Ook zomaar krediet krijgen van een bank blijkt niet zo eenvoudig te zijn. Zeker als je zelf al geen geld hebt. De bank zal ook zeker om een ondernemingsplan gaan vragen, ook zij willen geen risico gaan lopen. Ook kan je bij hun om advies vragen als je niet weet hoe je alles moet gaan regelen en als je gewoon even een extra zetje in de rug nodig hebt.
Het is dus handig om een goed ondernemingsplan te hebben, weten wat ga je doen en voldoende kennis hebben over wat je wilt gaan doen.
Al met al blijkt het in deze tijd best wel risicovol te zijn op een eenmanszaak te starten. Ook al kan je die als het nodig, is onderbrengen in verzekeringen zodat je zelf minder risico loopt.
Bronnen
Wat is een eenmanszaak?
• 1) In Balans, Management en Organisatie, Theorieboek 1a havo
9.2 Eenmanszaak
2) Saina van Vlimmeren en Wim de Reuver
3) Nijght Versluys
4) 6de druk, 3de oplage 2008
5) ISBN 978 90 425 3772 9
• http://nl.wikipedia.org/wiki/Eenmanszaak
wikipedia
Hoe groot is de continuïteit van een eenmanszaak?
• 1) In Balans, Management en Organisatie, Theorieboek 1a havo
9.2 Eenmanszaak
2) Saina van Vlimmeren en Wim de Reuver
3) Nijght Versluys
4) 6de druk, 3de oplage 2008
5) ISBN 978 90 425 3772 9
Hoe begin je een eenmanszaak?
• http://www.economiehulp.nl/eenmanszaak
(c) Economie Leer Kracht
Website door beans.media
• http://zakelijk.infonu.nl/onderneming/70725-eenmanszaak-voordelen-nadelen.html
© 2011 – 2015 Rebeccahoogers
• http://www.eenmanszaakoprichten.nl
© 2015 · eleven40 theme on Genesis Framework
Waarom krijgt een eenmanszaak minder snel krediet?
• –
Met welke belastingen krijgt een eenmanszaak te maken?
• https://www.ikgastarten.nl/bedrijf-starten/rechtsvorm/wat-je-moet-weten-over-de-eenmanszaak
IkGaStarten is een online initiatief van de Rabobank
Gepubliceerd op: 26-03-2013
Bijgewerkt op: 27-02-2015
• http://www.je-eigen-bedrijf.nl/inschrijven-kvk/eenmanszaak/
(c) 2015 Je-Eigen-Bedrijf.nl
Welke verzekeringen heeft een eenmanszaak?
• http://www.een-eigen-bedrijf-starten.nl/index.php/noodzakelijke-verzekeringen
Copyright 2013 Eigen bedrijf starten
Voordelen en nadelen van een eenmanszaak
• –
Afbeeldingen
• www.google.nl
2015-11-25-1448477907