De invloed van sociale media op jongeren
Inhoudsopgave
1. Titelpagina
2. Inhoudsopgave
3. Inleiding
4. Het ontstaan van sociale media
5. Wat betekent sociale media?
6. Instagram
7. Snapchat
8. Sociale media in het onderwijs
9. Sociale media en onzekerheid
10. Enquêteonderzoek sociale media gebruik
11-25. Resultaten uit de enquête
26-28. Interview op Twitter
29. Interview via Instagram
**** notitie ******
Hier moet nog wat aan toegevoegd worden natuurlijk, ik moet nog veel meer inhoud toevoegen, ik wil nog mentale en fysieke klachten toevoegen, verslavingen , bvb bij overmatig gebruik, onzekerheid , eetstoornis en depressie, filters en beautyfication en gevaren van gegevens delen ook wil ik aan onderwijs nog een heel stuk toevoegen en aan bedrijf + marketing , dit ben ik nu aan het verzamelen )
Overal staan inderdaad kleine stukjes tekst, dit is een opzetje en dit ga ik vanavond + morgen uitbreiden en de rest van de week ga ik hier alles aan toevoegen om dit een mooi geheel te maken, ik wil er alles aan doen om minimaal een 6 (voldoende te krijgen)!
Inleiding
Het ontstaan van sociale media
Vroeger gebruikten mensen de computer om te socialiseren met anderen via het internet. In 1970 kwamen de eerste sociale media namelijk fora. Er bestonden verschillende forums waarop mensen hun interesses konden delen met anderen. Pas in 1995 kon je een eigen profiel aanmaken op zo’n site. Deze site was classmates.com. Op deze Amerikaanse site kon je mensen toevoegen op basis van hun profiel. Vanaf 2000 kwamen er steeds meer profielensites bij. De allereerste bekende internationale sites waren LinkedIn en MySpace. Deze sites werden vooral door volwassenen gebruikt. Om ook de jongeren een platform te geven werd in 2004 Facebook opgericht. In Nederland waren vooral Hyves, NuJij en Schoolbank populair. De eerste foto’s konden worden gedeeld via Flickr. En in 2005 kon je je eerste video’s delen op YouTube.
Wat betekent sociale media
Onze term sociale media is afgeleid van de Engelse term “social media”. Sociale betekent “betrekkend hebbend op de menselijke samenleving” oftewel maatschappelijk. De betekenis van media is letterlijk “communicatiemiddelen”. Als je dit samenvoegt krijg je dus maatschappelijke communicatiemiddelen.
Sociale media is een verzamelnaam voor alle internet programma’s en sites waarmee het mogelijk is om op een gebruiksvriendelijke manier informatie te delen. Deze informatie betreft niet alleen tekst of nieuws. Het bevat ook foto’s en video’s. En ook audio in de vorm van podcasts en muziek. Via sociale media sta je dus in contact met andere mensen.
Er bestaan verschillende soorten sociale media. Via een e-mail deel je een tekstbericht naar een of meerdere contactpersonen. Vaak is de bedoeling hierachter dat het bericht zo snel mogelijk bij de andere persoon aankomt. Dit noem je instant-messaging wat vertaalt naar “onmiddellijke berichtgeving” in het Nederlands, Andere voorbeelden van deze vorm zijn WhatsApp en SMS.
User generated content
Dan heb je ook de “User generated content” sites. Een voorbeeld hiervan is YouTube. De inhoud van YouTube wordt geplaatst door de gebruikers zelf. Het is dus door gebruikers gegenereerd. Op WikiPedia kan iedereen zelf een pagina aanmaken en teksten van andere gebruikers aanpassen. Dit is een reden waarom WikiPedia niet altijd een betrouwbare bron is.
Bedrijven en sociale media
De meeste sociale media zijn zonder commerciële redenen opgericht. Toch worden steeds meer bedrijven actief op sociale media. Ze merken dat het bereik en het belang van sociale media groter begint te worden. Vaak zijn hun eigen klanten en concurrerende bedrijven ook actief. Bedrijven gaan opzoek naar hun online imago. Zo krijgen bedrijven inzicht in wat hun klanten wel of niet willen. Daarna kunnen ze verder gaan met interacteren. Dit betekent het delen van informatie met het doel om invloed uit te oefenen op het koopgedrag van klanten. Deze informatie betreft bijvoorbeeld een leuk reclame filmpje wat inspeelt op de interesses van potentiële klanten of het maken van blogs. Steeds meer mensen lezen voor hun vermaak online blogs. Bloggers zijn eigenlijk de journalisten van de digitale media. Bij een samenwerking wordt editorial gebruikt. Editorial houdt in dat de blogger als opdracht voor een bedrijf een positieve review schrijft over hun product. Deze vorm van reclame wordt ook wel mond-tot-mond reclame genoemd.
Instagram
Instagram is een gratis profielensite met User Generated Content. Het is opgericht in 2010 door Kevin Systrom en Mike Krieger. In april 2012 is Instagram overkocht door Facebook. De inhoud van Instagram zijn foto’s en video’s. In september 2017 had Instagram zo’n 800 miljoen geregistreerde gebruikers.
De gevaren
Op Instagram draait het om de inhoud. Alle foto’s en video’s die je op het internet plaatst, gaan nooit meer weg. Zelfs als je gebruikt maakt van de functie Stories. Met deze functie blijft een foto maar 24 uur op je profiel. Dit betekent niet dat hij niet voor altijd online blijft.
Als je naar een mooi land op vakantie gaat wil je het liefst dat iedereen dat weet. Daarom plaatsen veel jongeren een foto op het vliegveld, vaak is hun vliegticket of koffer ook te zien. Meestal maken ze de gegevens op de ticket wazig. Het belangrijkste deel aan je vliegticket is de barcode. In deze barcode staat je adres, naam en andere belangrijke persoonsgegevens. Er zijn genoeg criminelen op het internet. En zodra ze weten dat jij op vakantie bent, weten ze ook gelijk dat je niet thuis bent en kunnen ze naar je huis gaan om een inbraak te doen.
Een ander gevaar is vind-ik-leuks. Als iemand een foto plaatst kun je deze post leuk vinden. De andere persoon krijgt dan een extra hartje onder zijn foto en ziet ook dat jij de foto leuk hebt gevonden. Er zit wel een minimum leeftijd op Instagram van 16 jaar, maar dit kun je makkelijk omzeilen door een andere geboortedatum in te vullen. Nu wordt er ook om toestemming van je ouders gevraagd.
Hoe voorkom je deze gevaren?
Jongeren moeten het niet aan iedereen vertellen wanneer ze op vakantie zijn en ze moeten niet zomaar overal foto’s van maken. Een oplossing zou dus kunnen zijn: een appje sturen naar je vrienden en familie om ze te laten weten dat je op vakantie gaat. Of al je vakantiefoto’s pas op Instagram plaatsen als je weer terug thuis bent. Zelf heb ik dit al heel mijn leven gedaan alleen zie ik vaak dat mijn vrienden dit niet weten. Het is dus belangrijk dat ouders dit ook aan hun kinderen leren. De leeftijdsregel is vooral een verantwoordelijkheid voor de ouders. Als je vindt dat je kind oud genoeg is om een telefoon en sociale media te hebben moet je pas toestemming geven.
Snapchat
Reggie Brown, een van de oprichters van Snapchat, stuurde vaak gênante foto’s waar hij dan later spijt van had. Hij wilde dat mensen ze maar eventjes zouden zien en dat de afbeeldingen daarna compleet verdwenen. Gebruikers kunnen foto’s en video’s naar hun vrienden sturen die eenmaal geopend zijn nog maar 1 keer opnieuw bekeken kunnen worden. Snapchat was de eerste app met functie Stories.
De gevaren
Snapchat staat een beetje bekend om zijn slechte privacy. Het was aangetoond dat foto’s ongecodeerd en opgeslagen nog in het systeem bleven staan. Terwijl de bedoeling van de app is dat de foto’s na maximaal 10 seconden verdwenen zijn. Een andere probleem is dat het heel populair is onder minderjarigen om via Snapchat aan sexting te doen. Veel minderjarigen zouden ook naaktfoto’s naar hun relatie of onbekenden sturen. Helaas voor deze jongeren bestaan er apps als SnapSave die automatisch schermafbeeldingen maken van gestuurde foto’s. Zo gaan de meeste foto’s online rond. Omdat je via sociale media zo snel informatie kunt verspreiden, heeft meestal een hele school de foto’s al. In veel gevallen leidt dit tot pesterijen en in het ergste geval tot zelfmoord.
Er is een factor in Snapchat die de app nog verslavender maakt dan andere sociale media. Dit is namelijk de Snapreeks. Je krijgt een Snapreeks met een contact als je elke dag minimaal 1 foto naar elkaar toe stuurt. Je krijgt dan een score die per dag +1 hoger wordt.
Hoe voorkom je deze gevaren?
Jongeren moeten zich ervan bewust zijn dat elke app zelfgemaakt is en fouten kan bevatten. Niet elke oprichter is te vertrouwen, zodra je je profiel maakt accepteer je de voorwaarden en neem je dus het risico dat je privacy kan worden geschonden. Het is handig om van te voren altijd even informatie te zoeken over een app en recensies te lezen voor je hem downloadt. Om te voorkomen dat er foto’s rond worden gestuurd moeten jongeren meer voorlichting op school krijgen. Er moet meer open worden gepraat over deze onderwerpen en jongeren moeten leren om nee te zeggen. Aan deze wraakacties zitten veel gevolgen waar de meeste jongeren niet over nadenken. En om al het gevaar gewoon compleet te voorkomen is het beter om helemaal niks te sturen.
Een verslaving kun je voorkomen door het maken van regels. Zorg voor een totaal andere afleiding zoals sporten, tekenen of muziek. Zorg bijvoorbeeld dat je maar 1 uur per dag op Snapchat kan, dit kan met de nieuwe functie op een iPhone. Je kunt instellen hoe lang je een bepaalde app kunt gebruiken.
Sociale media in het onderwijs
Door de inzet van sociale media is het onderwijs een stuk rijker en aantrekkelijker te maken. Op basisscholen wordt de informatie vooral met de ouders gedeeld. Ouders hebben al vroeg een profiel op het internet om te digitale nieuwsbrieven te lezen bijvoorbeeld. Tegenwoordig hebben de meeste volwassenen ook al een Facebook account. Daarom is het voor basisscholen ook aantrekkelijker om een Facebook-profiel aan te maken. Via zo’n profielpagina wordt het veel makkelijker om interactie te hebben met de doelgroep. Door de vind-ik-leuk knop is het waardering van een bericht ook sneller te zien.
Er is geen handleiding voor het inzetten van sociale media op scholen. Soms werkt het en soms werkt het helemaal niet. Scholen moeten een plan hebben. Ze moeten weten welk doel ze willen bereiken met het inzetten van sociale media en bijvoorbeeld met het gebruiken van tablets in de klas.
Enquête: Het sociale media gebruik.
Aantal vragen: 24. Doelgroep: 15-25 jaar.
Ik heb in mijn enquête vragen verwerkt over het sociale media gebruik in de doelgroep van 15 tot 25 jaar. Ik wilde weten welke programma’s zij gebruikten en hoeveel tijd ze hieraan kwijt zijn. Ook wilde ik erachter komen hoe veilig ze zijn op sociale media. Ik heb ze dan ook gevraagd of er meerdere mensen toegang hebben tot hun accounts en of ze een aantal goede tips hebben. En om de populariteit van social influencers te meten heb ik ze gevraagd naar hun interesses en of ze misschien merchandise van een bekendheid dragen. Voor de vraag of sociale media eigenlijk wel zo sociaal is heb ik een aantal vragen erin gestopt als: kan je 1 dag zonder sociale media. Maar ook of de respondenten op vakantie zouden gaan zonder internet en of ze zelfs 2 weken zonder konden. Ik vond het ook belangrijk of ze misschien mentale of fysieke klachten kregen door het gebruik. Vaak hoor je van hoofdpijn, slechter worden zicht en negatieve gedachtes bij overmatig sociale media gebruik. Ook wilde ik weten of de vrienden die ze online hebben wel echt vrienden zijn met hun en of ze zich niet eenzaam zouden voelen als sociale media er niet zou zijn.
Resultaten van de enquête over het sociale media gebruik.
Op mijn enquête had ik 24 respondenten.
1. Hoe oud ben je?
Ik heb bijna van elke leeftijd in de doelgroep een antwoord gekregen.
Namelijk 15, 16 (4x), 17 (4x), 18 (2x), 19, 20, 21 (4x), 22 (3x), 23 (2x), en 24. Deze vraag had ik gesteld om zeker te weten dat mijn respondenten tussen de 15 en 25 jaar oud waren.
2. Welke sociale media gebruik je?
Dit is een meerkeuze vraag. Uit de antwoorden bleek dat de meeste mensen Instagram, WhatsApp, YouTube en Facebook gebruikten. Ook gaf iemand aan Pinterest te gebruiken. Je ziet dat tegenwoordig Fora veel minder populair zijn. De instant-messaging apps en de profielensites zijn tegenwoordig bekender.
3. Hoeveel uur per dag zit je op sociale media?
Het aantal uur sociale media per dag verschilt natuurlijk per persoon. Toch zitten de meeste tussen de 1 en 4 uur per dag. Geen respondent zit er langer dan 6 uur per dag achter, wat een zeer positief resultaat is. Zelf val ik in de grootste categorie 3-4 uur per dag.
4. Op welke tijdstippen van de dag ben je het meest actief?
Dit was een meerkeuze vraag om erachter te komen wanneer je je telefoon pakt om op sociale media te gaan. Ik heb veel opties neergezet, zoals tijdens het eten of onderweg naar school. Wij hebben thuis de regel dat we ons telefoon niet gebruiken tijdens het eten. Ik was benieuwd of andere jongeren zich hier ook aan moesten houden maar het blijkt dat 8,3% toch actief is tijdens het eten. De meeste jongeren zijn ’s avonds actief. Jongeren zitten overdag op school en hebben vaak ’s ochtends weinig tijd. De meeste jongeren gaan na hun huiswerk meteen op sociale media dus is 91,7% ’s avonds het meest actief. Ook geven 6 respondenten aan dat ze op sociale media zitten tijdens de les. Het gebruik van sociale media tijdens de les wordt streng afgeraden aangezien het je leerprestaties en concentratie afneemt.
5. Ligt jouw telefoon ’s nachts ook in je buurt?
Om te voorkomen dat ik ’s nachts op sociale media ga, hebben wij thuis een regel dat je telefoon ’s nachts beneden in de woonkamer blijft liggen. Ik was benieuwd of dit bij anderen ook zo was. Bij 87,5% van de respondenten ligt de telefoon ’s nachts altijd dichtbij. Toch wordt dit afgeraden. Je hebt een betere nachtrust als je telefoon niet in je buurt ligt, je kan niet worden gestoord met berichtjes. Mensen met een telefoonverslaving vinden het moeilijk om hun telefoon te laten liggen zodra ze een melding krijgen.
6. Heb je wel eens gezondheidsklachten gehad door overmatig sociale media gebruik?
Onderzoekers van een universiteit in Korea hebben onderzocht dat je chemische disbalans kunt krijgen van overmatig telefoongebruik. Dit kan leiden tot een angststoornis of depressie. Ook kan te lang kijken naar een schermpje hoofdpijn of slechter zicht veroorzaken. 29,2% oftewel 7 respondenten melden dat ze daadwerkelijk last hebben gehad van fysieke of mentale klachten door het gebruiken van sociale media, dit is een groter aantal dan wat ik geschat had.
7. Ben je wel eens het slachtoffer geweest van cyberpesten?
Cyberpesten of online pesten is tegenwoordig een serieus probleem onder jongeren. Pesterijen via sociale media kunnen leiden tot depressie, negatieve gedachtes of zelfs zelfmoord. Ik zelf heb ook te maken gehad met cyberpesten en ik had verwacht dat het aantal veel hoger zou liggen. 5 respondenten hebben gemeld dat ze online gepest zouden zijn.
8. Voel je je eenzaam zonder sociale media?
Dit is voor mensen met een verslaving een goede vraag. Zo merk je meteen wie wel of niet zonder sociale media kan. 4 respondenten gaven aan zich eenzaam te voelen zonder sociale media. Voor veel jongeren is sociale media een belangrijke uitweg. Op sociale media hebben ze andere vrienden, meer privacy en ze kunnen praten waarover ze willen zonder erop aangesproken te worden. Contact met onbekenden wordt ook makkelijker gemaakt en jongeren met weinig vrienden voelen zich daarom minder eenzaam.
9. Waarvoor gebruik je sociale media?
Op sociale media kun je allerlei verschillende informatie delen. Mensen die veel gebruik maken van instant-messaging apps vinden interactie en contact met vrienden het meest belangrijk. Ook contact met onbekenden en internetvrienden is voor 6 mensen belangrijk. Online dating apps zoals Tinder worden meer geaccepteerd en 2 respondenten gebruiken hun telefoon dus ook om te daten. Naast instant-messaging zijn het uploaden van foto’s en het kijken naar andere mensen hun posts de twee meest gekozen antwoorden. Het is best vermakelijk om te kijken wat andere mensen met hun leven doen, en 87,5% van de respondenten deelt deze mening met mij.
10. Waar liggen jouw interesses op sociale media?
Iedereen heeft andere interesses en sociale media is erg breed. Ik zelf volg vooral artiesten en mijn favoriete bands. Mijn interesse op sociale media is dus muziek. Andere genoemde interesses waren: kleding, games, sport, familie & vrienden, schoenen, YouTubers en feesten. De respondent die bij sociale media Pinterest had ingevuld zei dat hij ideeën voor sportoefeningen opdoet via Pinterest. En zijn interesses zijn gericht op zijn studie/werkgebied. Hij volgt namelijk ook op Instagram een aantal pagina’s over fysiotherapie.
11. Heb je merchandise van een sociale media bekendheid?
Populaire sociale media bekendheden ontwerpen meestal hun eigen kledinglijn als promotiestunt. Fans dragen deze kleding en maken op deze manier reclame.
12,5% zegt het wel te willen, waarschijnlijk mogen ze het niet hebben of kunnen ze de spullen niet betalen. Niet elke bekendheid heeft een groot volgersaantal en een normaal T-shirt met logo wordt pas voor €50,- verkocht.
12. Wat zou jij absoluut NOOIT delen?
Ik wilde hiermee uitzoeken of jongeren zich bewust zijn dat het delen van persoonsgegevens of gênante foto’s ontzettend gevaarlijk kan zijn.
Gelukkig meldde bijna iedereen dat ze dit juist niet plaatsten. Een aantal vertelden dat ze er nooit op zouden zetten wanneer ze nieuwe kleding hebben, wanneer ze op vakantie gaan en als er iets gebeurt met hun familie of vrienden. De meeste respondenten houden enorm van hun privacy, ze hebben bijna allemaal hun account volledig op privé staan.
13. Op welke apparaten gebruik jij sociale media?
Om te kijken of sociale media nog gebruikt wordt via de computer heb ik deze vraag in mijn enquête gezet. Vroeger was het namelijk normaal om fora via je computer te bezoeken. Alle respondenten gebruiken hun mobieltje. En van die 24 respondenten gebruiken er 16 soms ook de computer, en 8 de iPad, om op sociale media te gaan.
14. Hoeveel online contacten heb je?
De antwoorden zaten tussen de 20 en 980. Sommige respondenten hadden geen idee met hoeveel contacten ze echt interactie hadden. Van de persoon met 980 had hij/zij maar met 80 personen contact.
15. Ken je alle contacten die je hebt ook in het echt?
Er werd 6x nee geantwoord op deze vraag. Er is maar 1 respondent die alle contacten in het echt kent, deze persoon heeft in totaal ook maar met 10 mensen interactie online. De rest zegt bijna iedereen te kennen, en dat de aantallen onbekenden wel meevallen. De onbekenden zitten tussen de Instagram volgers.
16. Hoe kijk jij aan tegen het ontmoeten van online vrienden?
De meeste respondenten leken niet geïnteresseerd in het ontmoeten van online vrienden. Aan hun reacties te zien vonden ze het vreemd, gevaarlijk en onnodig. Maar 4 van de 24 hadden geantwoord wel eens mensen van het internet te hebben ontmoet. Het is niet raar dat er negatieve reacties zijn, want je kunt niet zomaar iedereen vertrouwen. Je weet nooit wie achter het andere scherm zit.
17. Is er wel eens iets negatiefs rondgegaan over jou op sociale media?
18. Hoe deal jij met zo’n negatieve situatie?
17 van de 24 respondenten heeft geen negatieve online situatie meegemaakt. Toch hadden van die 17 mensen er 14 advies gegeven. Volgens hen is het beter om het te negeren en de persoon te blokkeren. Het is normaal dat je er verdrietig van wordt, maar je moet proberen je er niks van aan te trekken. Het is slim om bij erge zaken naar de politie te gaan. En in andere gevallen is het verstandig om in gesprek met je ouders of je mentor te gaan.
19. Kan je 1 dag zonder sociale media?
Het is duidelijk dat je een sociale media verslaving hebt als je niet 1 dag zonder kunt. Ik heb deze vraag gesteld om erachter te komen hoe ernstig het sociale media gebruik is. 2 respondenten blijken dus niet zonder sociale media te kunnen. Dit zijn ook 2 van de 4 respondenten die hadden ingevuld zich eenzaam te voelen zonder sociale media.
20. Kun je op vakantie zonder internet?
De antwoorden waren 50/50. De helft van de respondenten zegt wel zonder sociale media te kunnen, de andere helft zegt dit absoluut niet te willen. Het ligt er ook aan hoelang je vakantie duurt, daarom heb ik bij vraag 21 gevraagd of ze 2 weken zonder sociale media kunnen.
21. Zou je 2 weken zonder sociale media kunnen?
Hieruit blijkt dat de mensen die niet op vakantie zonder internet kunnen ook geen 2 weken zonder sociale media kunnen. Persoonlijk vind ik dat een vakantie een periode van rust moet zijn. Even geen stress van werk of school en geen constant contact met al je vrienden. Daarom zou ik kiezen voor een vakantie van 2 weken zonder sociale media. Ik heb ook geen verslaving en ik voel me niet eenzaam zonder het directe contact.
22. Heb je thuis bepaalde afspraken over het sociale media gebruik?
Er zijn 15 respondenten waarbij er thuis geen afspraken worden gemaakt over het sociale media gebruik. Andere regels zijn, niet ’s nachts en niet tijdens het eten op je telefoon. Deze regels heb ik thuis zelf ook met mijn ouders. Eén persoon geeft aan dat hij/zij niet meer dan 2 uur per dag op zijn/haar telefoon mag. Persoonlijk vind ik deze regel iets te streng. Je moet tegenwoordig wel een beetje met de tijd meegaan.
23. Hebben meerdere mensen toegang tot jouw account?
Oftewel, vertrouw jij jouw wachtwoorden aan iedereen toe? En wordt jouw telefoon activiteit gecontroleerd? Een van de respondenten heeft een typfoutje gemaakt, bij het antwoord met “briendinnen” moet dit natuurlijk “vriendinnen” zijn.
24. Heb je nog een goede tip voor veilig sociale media gebruik?
Dit zijn de tips die ze hebben gegeven. “Null” betekent dat 3 van de 24 respondenten geen tips hebben ingevoerd. Ik ben het eens met al deze antwoorden. Dit vat gelijk mijn conclusie samen. Niet teveel op je telefoon zitten, goed opletten en niet te persoonlijke dingen plaatsen. Er moeten goede voorlichtingen op scholen worden gegeven en het is altijd verstandig om je privacy instellingen te checken. Deel nooit je wachtwoord met anderen en laat geen onbekende toe tussen je vrienden/volgers. Plaats niet alles op sociale media!
Interview via Twitter
Twitter is een gratis profielensite die al sinds 2006 bestaat. Het is opgericht door Jack Dorsey. Op Twitter is het mogelijk om berichtjes met maximaal 260 tekens te plaatsen met eventueel foto’s en video’s erbij. Ik gebruik zelf ook Twitter.
BTS is mijn grootste interesse, dit is een Zuid-Koreaanse popgroep. Via Twitter houd ik contact met fans over de hele wereld. Twee van mijn Twitter vrienden hebben een groot aantal volgers en daarom heb ik gekozen om hen te interviewen voor mijn profielwerkstuk. Beiden gebruiken ze uit privacyredenen niet hun echte naam online.
Interview met @blurryoon en @adorejoons
Blurryoon is een meisje uit Oostenrijk. Ze gebruikt Twitter sinds maart 2015. Ze plaatst vooral edits en foto’s van concerten. Edits zijn bewerkte video’s. Ze heeft volgers over de hele wereld. Ze heeft ongeveer 46.860 volgers.
Adorejoons komt uit Europa. Op haar Twitter plaatst ze veel tekstberichten en foto’s van zichzelf. Ze is naar 2 concerten geweest van BTS, het concert in Amsterdam en die in Parijs. Ze heeft Twitter al sinds september 2010. Haar volgersaantal is 16.140.
1. Waarom denk je dat zoveel mensen jouw account volgen?
blurryoon: Eerlijk gezegd heb ik geen idee waarom zoveel mensen mij volgen hier op Twitter. Maar, ik denk dat ze me volgen voor mijn unieke content.
adorejoons: Mijn volgers houden evenveel van BTS als ik, dus ik denk dat de reden is dat we dezelfde interesses hebben.
2. Waarom ben jij actief op Twitter?
blurryoon: Ik ben ook actief op Instagram, maar dat gebruik ik alleen voor bekenden. Ik maak meer gebruiker van Twitter door mijn interesse voor BTS.
adorejoons: Op Tumblr ben ik actiever dan op Twitter. Ik gebruik Twitter omdat het veel persoonlijker is. Je hebt meer directe interactie met andere mensen.
3. Ken je je volgers ook in het echt? Doe je aan meet-ups met online vrienden?
blurryoon: Eigenlijk ken ik bijna niemand van mijn volgers in het echt. Ik heb tot nu toe al 3 volgers ontmoet in het echt. Ik ben nu erg goed bevriend met 2 van hun.
adorejoons: Sommige volgers van mij zijn mijn vrienden in het echt. De rest ken ik niet en ik doe niet aan meet-ups.
4. Wordt je herkend op straat?
blurryoon: Ik ben nog niet herkend op straat, en dat is maar goed ook. Ik vind het niet fijn als mensen mij herkennen door mijn Twitter account.
adorejoons: Ik word niet herkend.
5. Ben je ooit gevraagd om reclame te maken voor een merk?
blurryoon: Nee, nog niet. Ik zou het ook niet willen.
adorejoons: Ik ben wel eens gevraagd om reclame te maken voor merchandise, maar dit was via Instagram.
6. Voel je je populairder door je hoge volgersaantal?
blurryoon: Nee, ik voel mij niet per se populairder. Wel krijg ik veel steun en berichtjes als ik verdrietig ben. Als ik tweet dat ik niet lekker in mijn vel zit krijg ik gelijk veel complimentjes van mijn volgers, dit apprecieer ik heel erg.
adorejoons: Nee, het aantal volgers betekent niks speciaals voor mij.
7. Hoe ga je om met online negativiteit en haat?
blurryoon: Ik krijg vooral veel online haat van mensen omdat ik zoveel volgers heb. Ze roddelen over mij. Dit doet mij heel veel pijn, maar ik probeer het te negeren.
adorejoons: Ik reageer op haat op een volwassen manier of ik negeer het compleet. De haat doet me persoonlijk niks.
8. Hebben er meer mensen toegang tot jouw account?
blurryoon: Nee, ik ben de enige met toegang tot mijn account.
adorejoons: Niemand heeft toegang tot mijn account. Maar ik zou mijn beste vriendin wel vertrouwen met mijn wachtwoord.
9. Wat moet je nooit online zetten?
blurryoon: Het plaatsen van haat is onnodig. Plaats ook nooit ongepaste, gênante of schadelijke foto’s.
adorejoons: Je mag plaatsen wat je wilt. Zelf zou ik geen ongepaste foto’s plaatsen, maar als anderen dat wel doen maakt het me ook niet uit.
Instagram interview