In dit hoofdstuk gaan we wat veder verdiepen in de officier van de justitie. Vragen zoals wat doet hij, hoeveel zijn er in Nederland, wat is een dagvaarding, wat doet een officier in een rechtszaal, wat don de advocaat en de rechter in de rechtszaal, hoe ziet een rechtszaal er uit, hun kleding en kinderen en straffen geven. Daar zal ik nu meer informatie over geven. Maar ook een stukje over advocaat.
Wat is een officier van justitie?
Een officier van justitie bepaalt hoe de politie te werk moet gaan als iemand de wet overtreedt. Hij gaat op zoek naar bewijs om duidelijk te krijgen wat de verdachte precies verkeerd heeft gedaan. Als hij dan bewijs genoeg heeft gevonden dan gaat de officier van justitie bij de rechter een straf eisen. Hij werkt als leider van het opsporingsonderzoek heel nauw samen met de politie.
Hoeveel officieren van justitie zijn er in Nederland?
Er werken ongeveer 5200 mensen bij het OM (Openbaar Ministerie) en daarvan werken 800 officieren van justitie. Ze werken allemaal voor het OM. Dat is het Openbaar Ministerie. Hun kantoor waar ze werken heet een parket. Deze vindt je door heel Nederland. Jack van zijl (mijn stiefvader) werkte voor het parket in Rotterdam. Bij dit kantoor is ook gelijk een rechtszaal. Als hij daar naartoe moet, hoeft hij alleen even zijn jurk aan te trekken en door het gebouw te lopen (wat er leuk uit ziet). Er zijn nog veel mooie oude gerechtsgebouwen te vinden in de groten steden. Jack komt ook vaak in deze gebouwen om te vergaderen met andere mensen.
Wat is een dagvaarding?
Als een officier voldoende bewijs heeft over de verdachte stuurt hij een dagvaarding. Dat is geen uitnodiging om een feestje, maar om voor de rechter te komen. In de dagvaarding staat waar de verdachte van verdacht wordt en hoe hij de wet heeft overtreden.
Wat is een kortgeding?
De betekenis staat al in het woord ‘kort’. Het betekend een korte (snelle) rechtszaak.
Wat doet een officier in een rechtszaal?
In de rechtszaal heet een officier een aanklager. Hij klaagt namens ons allemaal de verdachte aan. Als de zaak begint vertelt hij waarvan de boef wordt verdacht. En daarna legt hij uit wat hij fout heeft gedaan. Als daarna de rechter vragen heeft gesteld en eventueel getuigen heeft gehoord, zal de officier het slotverhaal doen. In dit verhaal vertelt hij aan de rechter waarom de verdachte schuldig is en welke straf hij zou moeten krijgen. Hij heeft de grote taak om de waarheid op tafel te krijgen.
Wat doen de advocaat en de rechter in de rechtszaal?
De advocaat mag de verdachte verdedigen. Hij mag zijn mening geven over wat de officier heeft gezegd. De rechter is de voorzitter. De rechter bepaalt uiteindelijk of de verdachte schuldig is en welke straf (straffen) de verdachte krijgt (zie meer verder in dit werkstuk)
Hoe zie een rechtszaal eruit?
De officier zit links van de rechtszaal.
De rechter zit in het midden op de hoge stoel links en recht zit ook een rechter.
De advocaat zit altijd links van de verdachte gezien vanuit de rechters.
De griffier zit rechts van de rechter en maat en uitgebreid verslag van alles wat gezegd en gebeurt.
De verdachte zit links van de advocaat gezien vanuit de rechters.
de politie staat altijd bij de uitgang om de verdachte te brengen naar de rechtszaal.
achter de verdachte zit ook nog een griffier.
achter deze griffier zit het publiek / pers.
De kleding.
De officier van justitie dragen altijd in een zitting een toga ->
Door die te dragen kun je zien dat zij de macht hebben in de rechtszaal. En het is heel belangrijk dat zij er onpartijdig uit zien. Daarom dragen ze allemaal hetzelfde. De toga is eigenlijk een soort camouflagepak! Men is niet zichzelf, maar de officier of de rechter.
De witte bef, dat is een soort stropdas. Het is verplicht en moet er op een bepaalde manier uitzien. De bef mag bij de kin bijvoorbeeld met breder zijn dan 8 centimeter en onderaan niet breder dan 16 centimeter.
Wat doet de officier van justitie bij kinderen straffen.
Er zijn speciale jeugdofficieren en er is zelfs een kinderrechter. Als het gaat om kleine overtredingen van de wet, bijvoorbeeld een winkeldiefstal, krijgen kinderen meestal een taakstraf. Of ze moeten een boete betalen. Ze moeten leren van hun fouten en ze moeten beloven het nooit meer te doen. Maar bij een moord of inbraak moeten zij bij de kinderrechter komen. Soms moeten zij dan de jeugdinrichting in, dat is een speciale gevangenis voor kinderen. In het volgende hoofdstuk ga ik mee uitleggen over de kinderen en de rechter.
Aantal misdrijven.
Het om heeft jaarlijks 250.000 misdrijven die zij ‘proberen’ op te lossen.
Heb je altijd een advocaat nodig?
Iedereen heet altijd recht op een advocaat. Ook kinderen (zie volgend hoofdstuk meer). Maar niemand is verplicht om een advocaat te nemen. Maar soms is het best wel moeilijk om je zelf te verdedigen in een rechtszaak en omdat een normaal persoon niet alle wettelijke termen en ect kent. Daarom is het toch beter om hulp in te schakelen van een advocaat ook omdat hij weet hoe een rechtszaak in elkaar zit en omdat hij er voor gestudeerd heeft. Alleen het inhuren van een advocaat is heel duur 150 euro per uur en dan komt er ook nog de reiskosten van de advocaat bij en kantoor werk dat is ongeveer 7 procent. Als je geen geld hebt voor een advocaat en je kan bewijzen dat dat zo is kan je een gratis advocaat krijgen dat staat in de grondwet. Vroeger waren dat altijd de beginnende advocaten, maar nu doen ook al advocaten die al lang werken als advocaat het ook ‘gratis’ als dat nodig is. Een advocaat kan ook iemand weigeren om veder te verdedigen bijvoorbeeld: omdat de advocaat het niet meer weet omdat het een zaak is waar hij (de advocaat) de cli??nt niet meer weet te verdedigen. De verdachte hoeft niet altijd te verschijnen voor de rechter dan gaat de advocaat namens hem.
Wat is een cli??nt
In een zaak noemen ze de verdachte de cli??nt omdat hij (de advocaat) ziet als een klant die hij moet helpen.
‘
Hoofdstuk 4 kinderen en de rechter
In dit hoofdstuk ga ik vertellen wat voor straffen gelden voor jongeren en voor kinderen en bij wie kom je dan terecht? Dat ga ik in dit hoofdstuk verstellen.
Kinderen komen natuurlijk niet voor de volwassenen rechter. Tot hun achttiende moeten ze voor de kinderrechter verschijnen. Een jeugdrechter geeft geen echte straffen zoals een rechter voor volwassenen. De kinderrechter geeft meer maatregelen bijvoorbeeld: een betere opvoeding of een betere bescherming voor het kind. Alleen bij hele ernstige misdrijven kunnen kinderen al vanaf hun zestiende voor de ‘volwassene’ rechter verschijnen en dan kunnen ze ook de straffen die ook voor wolwassen gelden krijgen. Ik ga op vragen die vaak voor komen antwoord geven.
Wie beslist als er als ouders gaan scheiden en ruzie maken over de kinderen?
Dat doet de rechter. Als ouders bij de scheiding ruzie maken over de kinderen, beslist hij. Hij bepaalt waar de kinderen gaan wonen en wie het geld voor de opvoeding moet gaan betalen. Maar in de meeste gevallen spreken de ouders af hoe ze voor de kinderen gaan zorgen. De rechter luistert naar hen. Hij houdt dan in zijn oordeel rekening met hun voorstellen. Soms worden ouders samen zonder dat ze getrouwd zijn. Ze kunnen dan niet scheiden maar de rechter kan er dan voor zorgen dat ze apart gaan wonen. Voor kinderen van samenwonende ouders helpt de jeugd rechter altijd een goede oplossing te vinden dat beiden blij kunnen zijn.
Kunnen kinderen een advocaat krijgen?
Ja zeker. Als kinderen een misdrijf hebben gepleegd hebben ze recht op een advocaat, die hun verdedigen bij de jeugd rechter. En als het kind een slachtoffer is van een misdrijf kan hij of zij ook een advocaat krijgen. Het hoeft niet speciaal een jeugd advocaat te zijn maar soms is dat wel nodig omdat het dan om een zaak gaat waar alleen die advocaat in gespecialiseerd is.
Is er een gevangenis voor kinderen?
Nee, niet echt. Het woord ‘jeugdgevangenis’ mag je eigenlijk niet gebruiken. Terwijl er wel vaak in de media over gesproken word. Er zijn wel gesloten instellingen voor kinderen waar ze een tijd kunnen zitten. kinderen boven de 14 jaar die een ernstig misdrijf hebben gepleegd komen voor een korte tijd in zo’n instelling. Ze mogen dan niet de instelling uit en ze worden onder toezicht gehouden door begeleiders zij proberen ook een beter gedrag aan te leren bij het kind. Ze gaan binnen de instelling naar school. Natuurlijk is het geen feestje en weten de kinderen wel dat ze in een instelling zitten waar ze niet uit mogen. Kinderen onder de 14 jaar die een zwaar misdrijf hebben gepleegd komt in een ‘halfopen instelling’ terecht. Hij of zij mag dan af en toe naar huis. Deze instellingen komen soms wel eens in het nieuws. Maar let op: niet alle kinderen die in een instelling wonen en hebben een zwaar misdrijf gepleegd. Er zijn ook instellingen omdat kinderen geen ouders hebben, of zware problemen thuis hebben. Waardoor ouders niet meer voor het kind willen zorgen of niet meer voor het kind kunnen zorgen omdat hij of zij agressief is.
Moeten kinderen ook getuigen voor de rechtbank?
Ja, dat gebeurt wel eens. Het kan zijn dat een kind een misdrijf heeft gezien. Soms kan een kind ook het slachtoffer zijn, dan kan het zijn dat de rechter het kind vraagt om te laten vertellen wat hij of zij heeft meegemaakt of gezien. Vanaf 15 jaar moet je een eed afleggen en de eed is: ik zweer plechtig dat ik alleen de waarheid zou spreken.
Als je een grapje uithaalt dat eindigt in een ongeluk, krijg je dan straf?
Normaal gezien niet. Voor zo’n grap kom je niet voor de jeugdrechter. Je ouders of verzorgers moeten wel een schade vergoeding betalen. Maar als je vaker van die grappen uit haalt