Productiemaatschappij

IDTV is één van de grootste onafhankelijke productiemaatschappijen in Nederland. Toonaangevend is IDTV in de ontwikkeling en productie van (gesponsorde) televisieprogramma’s, dramaseries, documentaires en live campagnes. Opdrachtgevers zijn zowel televisieomroepen en

zenders als bedrijfsleven en overheid.

De kracht van onze mensen is het vertalen van het creatieve idee naar kwalitatieve televisie. Succesvolle formats die vaak meerdere seizoenen doorlopen. Bekende producties zijn Wie is de Mol?, CupCakeCup, vtwonen, Bed & Breakfast, en De Rijdende Rechter. We werken voor zowel commerciële zenders als publieke omroepen. Als we een televisieformat bedenken, weten we dat perfect door te voeren naar een digitale extensie.

Televisiezender:

Veronica stond al langer bekend als radiozender, maar Nadat op 31 Augustus 1974 het doek viel voor Veronica als zee-zender gingen ze verder op Hilversum 4. De eerste televisie-uitzending was op 21 april 1976. Na deze eerste uitzending melde zich meteen 20.000 nieuwe leden aan bij Veronica waardoor Veronica de C-status kon aanvragen. Negen jaar later behaalde de zender de A-status waardoor het maximaal kon uitzenden op de televisie en via radio. In 2001 brak er echter onenigheid uit met partner RTL waardoor en gingen de 2 uit elkaar. RTL behield alle rechten over de formats en Veronica ging alleen verder. Totdat in 2003 SBS zich meldde en de 2 samen met Sky(op het gebied van radio)een verbond sloten.

Geschiedenis kookshow ‘s:

Het begon allemaal in 1966 met de show ‘’Men nemen’’ op de NOS gepresenteerd door Fred Benavente. Toch draaide dit programma niet alleen maar op het koken van gerechten, er waren tussendoor ook verschillende muziekoptredens. Dit programma zorgde echter niet voor de grote doorbraak van de kookshow’s op televisie.

Service Salon:

Het programma begon in 1985 op de vrijdagmiddag op Nederland 1 met Edwin Rutten als presentator. Al hoewel sommige mensen het programma truttig vonden werd het meteen een hit. Het culinaire gedeelte werd gepresenteerd door Henk Molenberg. In het programma laat Molenberg zien samen met een bekende Nederlander hoe je lekkere hapjes kon bereiden. Na 1 seizoen service salon vertrekken Rutten en Molenberg vanwege bezuinigingen binnen het programma.

Kook-tv

In 1994 kwamen de publieke omroepen op het idee om Ria van Eijndhoven aan Manon Thomas te koppelen. Samen presenteerde ze het programma Kook-tv. Het programma was vijf dagen per week om 10 uur s ‘morgens op de televisie. In het programma bereidden de twee betaalbare maaltijden en haalden ze allerlei grappen met elkaar uit. Helaas is er geen fragment beschikbaar, maar in een aflevering kwam ter sprake hoe lastig het moest zijn als je maar één arm had. In de herinnering van de auteur van dit stukje bonden Ria en Manon ieder een arm op hun rug en probeerden aldus een pan op het vuur te zetten. Tot grote hilariteit van beide dames lukte dit voor geen meter. Ook het snijden van groenten bleek een hele klus. Een aantal kijkers reageerde furieus: dit was spotten met een lichamelijke handicap!

Kookgek:

Joop Braakhekke, eigenaar van restaurant Le Garage (sinds 1990), werd met het wekelijkse culinaire reisprogramma Kookgek met Braakhekke in de jaren ’90 een echte tv-persoonlijkheid en een van de eerste grote tv-koks van Nederland.

Commerciële tv:

Koken met sterren:

Tegelijkertijd met Joop Braakhekke bij de publieke omroep kwam RTL met kok Cas Spijkers.

In de jaren ’90 werd Spijkers bekend met het televisieprogramma ‘Koken met Sterren’.

In het sprak Cas met verschillende bekende Nederlanders onder het genot van een hapje. ‘Et voila’ was Spijkers’ was zijn bekendste uitspraak als hij op weer eens een heerlijke maaltijd had klaargemaakt. Commerciëlen zagen de bekendheid van Cas groeien en maakte hier ook gebruik van aan de hand van commercie (bepaalde richting opduwen om producten te kopen)

Life & Cooking

Life & Cooking werd uitgezonden op RTL 4, gepresenteerd door Irene Moors en Carlo Boszhard. De eerste aflevering was in september 2000. Het programma werd live uitgezonden op de zondagmiddag tussen 17.00 en 19.00 uur. Vanaf het 6de seizoen (2005-2006) begon het programma een kwartiertje eerder om 16.45 uur. Dit veranderde weer in het 9de seizoen (2008-2009) toen was het programma te zien van 17:25 tot 19:25. De laatste uitzending was op 31 mei 2009, omdat de sponsor(Unilever) de samenwerking had beëindigd. Het kookgedeelte in het programma werd van 2000-2005 verzorgd door Rudolph van veen een van Nederlands bekendste televisie koks. In 2005 nam Robert verweij het van hem over. Beide koks kookte tijdens de uitzending een uitgebreide maaltijd.

Life4You:

Dit programma ging op 6 september 2009 van start. Het concept van was bijna hetzelfde als dat van Life & cooking. Carlo en Irene ontvangen wekelijks bekende en onbekende gasten uit binnen- en buitenland. De gasten schuiven aan voor thema’s als gezond leven & koken, uitgaan, mode en lifestyle & beauty. Net als in Life & cooking werd er gekookt en/of drinken gemaakt door een kok. In de eerste drie seizoenen werd het eten en drinken verzorgd door Rudolph van Veen dit we o.a al kennen uit Life & cooking. Hij stopte om 31 mei 2012 om zich te richten op zijn zender 24Kitchen. Hij werd opgevolgd door Sandra Ysbrandy die meer was van Vintage Cooking, echter waren de kijkers van het programma niet tevreden met de nieuwe aanwinst van het programma wat bleek uit een internetpeiling. Na 6 seizoenen en 240 afleveringen kwam Life4You Op 31 mei 2015 ten einde

Topchef/wie is de chef?

Topchef is een format dat uit Amerika komt, en wat hier wordt gepresenteerd door Chefkok Robert Kranenborg en culinair expert Julius Jaspers. In deze kook- wedstrijd beoordelen ze welke amateur kok aanspraak maakt op de titel ‘beste amateur kok van Nederland’. De kandidaten Ze doen dit samen met het meest prestigieuze gezelschap Nederlandse topchefs.

Tegenwoordig:

-24 kitchen

-Herman den blijker

-heel Holland bakt

TL komt voor zijn programma Dance Dance Dance met een virtual reality-ervaring. In het tv-programma dansen bekende Nederlanders populaire videoclips na. Met de mobiele app (iOS/Android) kunnen gebruikers in 360 graden rondkijken in de studio van het programma.

De omroep werkt daarvoor samen met KPN, die gratis Cardboards uitdeelt. Net zoals de ‘officiële’ Google Cardboard werkt het ding in combinatie met je smartphone, die je in de bril kunt stoppen. Vervolgens kun je door je hoofd te draaien rondkijken in de studio. Vanaf de tweede aflevering van het nieuwe seizoen is het ook mogelijk om via de app live een dans mee te kijken.

De brillen zijn vanaf vandaag gratis af te halen bij alle winkels van KPN. Daarnaast moet je dus de gratis app van Dance Dance Dance op je smartphone zetten. Uiteraard kun je de kartonnen VR-bril ook voor allerlei andere toepassingen gebruiken, dus heb je er nog geen dan is dit een mooie manier om er eentje in je bezit te krijgen.

De app van Dance Dance Dance is tevens te downloaden in de Oculus Store als je beschikt over een Samsung Gear VR. RTL is met deze productie de eerste commerciële omroep die op een grootschalige manier inzet op virtual reality. Tot nu toe waren grote projecten met 360-gradenvideo of virtual reality vooral het initiatief van de publieke omroepen. Zo hebben de EO, VPRO en NOS al producties in deze vorm uitgebracht. Zij zorgden echter niet voor de gratis distributie van (kartonnen) VR-brillen.

KPN werkt samen met RTL en Talpa

KPN zegt mensen graag te laten ervaren dat technologie het leven makkelijker en ook leuker kan maken. Daarom heeft KPN in samenwerking met RTL en Talpa de gratis Dance Dance Dance-app ontwikkeld. Met deze app kunnen kijkers de nieuwste technologieën uit het tv-programma ook zelf ervaren via de zogenoemde Timor Thuis Challenge: een danswedstrijd waarmee je thuis een eigen videoclip kan maken. Elke week leert Timor Steffens je nieuwe dansmoves. Als je die filmt voor het green screen van KPN en uploadt in de app, krijgt je video dezelfde achtergrondeffecten als in een echte videoclip.

Spotify

Tijdens de show wordt meerdere malen door Timur Steffens een nummer uitgekozen voor de kandidaten om na te dansen, dit gebeurt via spotify wat ook duidelijk in beeld is. Spotify is namelijk van de hoofdsponsor KPN

de app is in de kleuren van KPN tijdens de uitzending is het logo van KPN meerdere malen in beeld en wordt er meerdere malen

Ontwikkeld en er zijn de uitzending gezegd dat je de VR-bril kan ophalen in een van de KPN stores

Verschillende reclames tijdens de uitzending

Die je aansporen de app van KPN te downloaden

4.1 kansen door digitalisering:

Televisie kan zich uitbreiden op andere platformen zoals mobiele apparaten en via het internet. Hierdoor kunnen huishoudens o.a. met meerder apparaten televisiekijken. Ook kunnen mensen programma’s terugkijken en of buitenshuis kijken.

4.2 bedreigingen voor de Televisie:

Tegenwoordig gebruikt bijna elk huishouden wel Netflix of YouTube. Deze 2 miljardenbedrijven zijn daarom ook de twee grootste bedreiging voor de televisiebranche.

YouTube is een website die je kunt gebruiken om filmpjes van anderen te kijken en filmpjes te plaatsen. Zo kun je de videoclips van jouw favoriete muzieknummers bekijken op YouTube, maar is het ook mogelijk om zelf filmpjes op de website te zetten. Heb je bijvoorbeeld een filmpje gemaakt van jouw huisdier en wil je dit filmpje graag aan anderen laten zien, dan kun je jouw filmpje op YouTube zetten. Heb je dit gedaan, dan kunnen andere mensen jouw filmpje via YouTube vinden en bekijken. Ben je benieuwd hoe YouTube ontstaan, welke functies YouTube nu heeft en hoe je geld kunt verdienen met deze website?

De geschiedenis van YouTube

YouTube.com is opgericht in het jaar 2005 door drie medewerkers van PayPal. Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim zijn de stichters van het bedrijf. In het jaar 2005 was de wereld op technologisch gebied nog niet zo ver als dat we nu zijn, mensen waren ook helemaal niet bezig met computers. Op 15 februari 2005 maakte zij de link http://www.youtube.com en begonnen hierna met het bouwen en designen van hun website. De eerste video (‘’Me at zoo’’)werd geüpload op 23 april 2005 door Jawed. Een half jaar later was de website helemaal af en werd deze bestuurd vanuit een garage ergen in Amerika.

YouTube begon steeds populairder te worden. In 2006 stond de website in de top op plaats nummer 2 van de meest bezochte websites van de wereld (achter Google). In oktober 2006 werd YouTube door Google overgenomen voor maar liefst $1,65 miljard euro. En in 2009 werd YouTube uitgeroepen tot website van het decennium. Deze verkiezing won YouTube van websites als Google, Wikipedia en Facebook. Sinds de oprichting in 2005 kwamen er langzaam maar zeker steeds meer video’s op YouTube. In 2006 stonden er al ruim 6,1 miljoen video’s op de websites, maar dit aantal is sinds 2006 alleen nog maar groter geworden. Nu is YouTube zo populair dat iedereen die een video wil kijken of delen, gebruik maakt van deze website of de applicatie in google Play of app store.

De functies van YouTube

Op YouTube kun je twee dingen doen, namelijk het uploaden van video’s en het bekijken van video’s. Als je een video ‘uploadt’ op YouTube betekent dit gewoon dat je de video openbaar op de website zet en ervoor zorgt dat andere mensen jouw video ook kunnen kijken. Om een video op YouTube te kunnen zetten, hoef je alleen een gratis account aan te maken bij YouTube en de video vervolgens op jouw account te zetten. Om video’s te kijken op YouTube, heb je geen account nodig.

Naast het uploaden en kijken van video’s, kun je video’s op YouTube ook beoordelen met een duimpje omhoog of een duimpje omlaag en reacties achterlaten onder een video. Om video’s een duimpje omhoog of omlaag te geven en een reactie achter te laten onder een video, heb je wel een account bij YouTube nodig.

Geld verdienen met YouTube

Je zou het bijna niet geloven, maar er zijn mensen die geld verdienen met YouTube. Zij zetten leuke video’s op de website en verdienen geld met de reclames die voor de video afgespeeld worden. Klikt er namelijk iemand op deze reclame, dan krijgt degene die het filmpje op YouTube heeft gezet een deel van het geld dat het bedrijf van de reclame hiermee verdient. Zet je veel video’s op YouTube, worden deze video’s goed bekeken en wordt er veel op de reclames geklikt, dan kun je hier veel geld mee verdienen.

Tegenwoordig kan je haast niet meer om Youtube heen en daarom is het ook zo’n grote bedreiging voor de televisiewereld. YouTube wordt gebruikt voor het kijken naar televisieprogramma’s. Van de kinderen zegt 74 procent Google ‘s videowebsite te gebruiken voor het bekijken van online televisieprogramma’s. Kinderen kijken tegenwoordig bijna alleen maar YouTube in plaats van dat ze naar televisie kijken. Dit komt veelal omdat YouTube veel persoonlijker is, kinderen zien in de grote YouTubesterren hun idool. Televisie is voor de huidige jeugd gewoon niet meer aantrekkelijk genoeg.

Netflix

Van dvd-verhuurbedrijf tot mondiaal media-imperium

Netflix ontstond in 1997 uit frustratie over een boete voor het te laat terugbrengen van een gehuurde film. Directeur Reed Hastings spreekt graag over hoe zijn bedrijf is ontstaan. De te laat teruggebrachte dvd kostte Reed veertig dollar boete. Hij dacht bij zichzelf waarom hij de film eigenlijk per se moet kijken in de door de verhuurder opgelegde termijn. Met Netflix ontstond een verhuurbedrijf waar je films via internet kon huren, waarna ze via de post werden thuisbezorgd en je ze kon bekijken wanneer het voor de klant het best uitkwam. De website ging voor het eerst in de lucht op 14 april 1998, er waren toen zo’n 925 video’s te huren.

Dit concept zette hij door bij de ontwikkeling van bezorging naar een online videoplatform voor films, series en documentaires wat vanaf 2012 in Amerika was en in 2013 Europa bereikte. Netflix staat erom bekend dat alle afleveringen van een nieuw seizoen van een serie worden tegelijk online worden gezet, want elke week wachten tot er een nieuwe aflevering komt vindt het bedrijf onzin. Hastings: “Toen we dat bij het eerste seizoen van House of Cards voor het eerst deden, zeiden mensen: smeer de afleveringen uit, dan blijven abonnees langer. Maar wij wisten: nee, wij doen het anders. Als mensen in één ruk alle afleveringen willen bekijken, dan moeten ze dat kunnen doen. Op dit moment telt Netflix ruim 80 miljoen abonnees wereldwijd.

Hoe werkt Netflix?

Om naar Netflix te kunnen kijken, moet je een abonnement afsluiten. Deze zijn er in twee varianten: de goedkoopste kost 7,99 euro en de iets duurdere variant 11,99 euro. Zij verschillen in het aantal actieve streams dat je maximaal mag gebruiken. Actieve streams wil zeggen de apparaten die op een bepaald moment gebruikt mogen worden om naar Netflix te kijken. Het is heel eenvoudig om op een laptop, tablet, computer of smartphone naar Netflix te kijken. Zij beschikken immers al over internet. Je kunt Netflix ook op je televisie bekijken. Dat gaat op verschillende manieren: via een HDMI-kabel, Apple TV, Playstation, Xbox, Nintendo of Chromecast. Dat laatste is een apparaat dat het mogelijk maakt om via je smartphone televisie te kijken.

Aanbod

Het aanbod van films en series op Netflix is enorm. Het aantal is nog steeds groeiende en er komen elke dag ook nieuwe films en series online. In Amerika bestaat het aanbod al uit duizenden films en series, van oud tot nieuw, in vele genres. Ook in Nederland heb je deze variatie echter wel in mindere mate. Bij elke film of serie in een voor de kijker onbekende taal is het mogelijk om ondertiteling toe te voegen. Op de website van Netflix is er de mogelijkheid om het precieze Netflix aanbod te bekijken. Dit kun je sorteren op titel, jaartal, genre en datum van toevoeging. Ook is er de mogelijkheid om op naam te zoeken door deze in de zoekbalk bovenin in te typen. Als jouw favoriet er nog niet bij staat, dan kan het heel goed zijn dat deze nog wordt toegevoegd. Andersom worden er ook soms films en series van Netflix verwijdert. Daar is ook een overzicht van.

Netflix nieuws

Omdat Netflix op dit moment een veel besproken onderwerp is . Elke dinsdag wordt er teruggekeken op het nieuws van de afgelopen week. Ook wordt er een kijktip gegeven in de zogenaamde Netflix Newsflash. Deze kun je elke week in je mailbox ontvangen, als je je inschrijft voor de nieuwsbrief. De twee eigenaren van Netflix, Marc Randolph en Reed Hastings kijken elke keer weer hoe zij nog groter kunnen worden. Zo zijn zij nu bezig met het uitzenden van een talkshow. Als deze een succes wordt, dan zullen er meer talkshows gaan volgen. Zo niet, dan wordt er gezocht naar iets anders dat wel populair is. Randolph en Hastings kiezen er bewust voor om kijkcijfers niet vrij te geven. Zo weten mensen niet hoeveel iets bekeken wordt op een bepaald moment, hoe populair het is. Dat werkt goed, omdat er bij een langzame start van een film of serie niet meteen een negatief etiket aan wordt gegeven. Zo kan het toch nog uitgroeien tot een succes. Sommige films en series zijn nog onbekend en worden daardoor weinig bekeken. Als ze eenmaal bekeken worden, kan er via mond-tot-mondreclame voor gezorgd worden dat het toch nog een populaire film of serie wordt. De beide eigenaren willen ook in de komende jaren groeien in hun succes. Ze willen door creatief te blijven nadenken ervoor gaan zorgen dat het aantal abonnementen nog meer toe zal gaan nemen. Ook hopen ze in landen waar Netflix nu nog niet zo populair is, zoals Vietnam, Polen, Thailand en Rusland te groeien

Kinderen kijken Netflix

Om aan te geven hoe weinig kinderen van televisie weten: volgens het onderzoek heeft 32 procent van de ondervraagden geen favoriet televisieprogramma. Netflix neemt bij kinderen de rol van televisie over: 50 procent kijkt naar Netflix, terwijl maar 46 procent naar BBC1 kijkt. Ze zitten dus nog wel voor de tv, maar kijken dan on-demand in plaats van lineaire televisie. Netflix heeft zich dit jaar voorgenomen om dertig series voor kinderen uit te brengen. Hierdoor zullen kinderen nog minder voor de televisie gaan zitten. Uit onderzoek is gebleken dat hoe ouder een kind wordt, hoe meer tijd het kind online doorbrengt. Vijftien- en zestienjarigen, de oudsten uit het onderzoek, zijn gemiddeld zo’n vijf tot zes uur per dag online bezig en gebruiken daar vooral hun smartphone voor. Jongere kinderen hebben nog geen smartphone, waardoor ze naar de tablet grijpen. De iPad is bij de ondervraagden de populairste tablet.

Door de komst van Netflix, Amazon en andere aanbieders van online televisie stelt traditionele omroepen, tv-producenten en distributeurs (kabelaars en telecombedrijven) voor de vraag of er nog wel een toekomst is in hun bedrijfstak. Nu wordt de wereldwijde omzet van $530 miljard nog ongeveer gelijk over deze drie categorieën verdeeld. Maar daar gaat in de toekomst zeker verandering in komen.

In Brussel werd deze week een rapport gepresenteerde die de waarde van content schetst. Onderzoekers van The Boston Consulting Group en kabelconcern Liberty Global vijf toekomstscenario’s. Liberty Global is in Nederland eigenaar van Ziggo. Dit kabelbedrijf nam zelf een voorschot op de ontwikkelingen door afgelopen najaar een sportzender te beginnen. Daarop zijn nu exclusief de races van Max Verstappen te zien

Scenario 1: Trapsgewijze evolutie

Productiehuizen, omroepen, kabelbedrijven, alle spelers zien dat het traditionele lineaire tv-kijken minder populair wordt en in het beste geval zal stagneren. De groei zit in de digitale distributie van de programma’s. Die maakt mogelijk om tv te kijken wanneer de consument het zelf wil, op alle denkbare schermen.

Omroepen spelen er al stevig op in. Bij de NOS kunnen via internet vrijwel alle wedstrijden op de Olympische Spelen integraal worden gevolgd. Uitzending Gemist is niet meer weg te denken uit het programma-aanbod. Producent Talpa maakt parallelle uitzendingen van The Voice of Holland voor op het ‘tweede scherm’. En nu relatief nieuwe aanbieders zoals het Amerikaanse HBO (Game of Thrones, The Sopranos) zo goed scoren met eigen series komt ook KPN met de eigen tv-serie ‘Brussel’. Net als dat de abonnementhouder het gemak wordt geboden om via zijn tv-abonnement recente programma’s terug te zien.

De gemiddelde kijktijd in de wereld neemt toe, met zeker 20% tot zestig uur per week. Een deel van die groei en daarbij horende omzetten komt terecht bij nieuwe aanbieders zoals Netflix en Amazon. Maar de dreigende versnippering en de groeiende hoeveelheid kanalen bieden voor de makers van content een voordeel. Omroepen en kabelbedrijven moeten niet alleen meer kanalen zien te vullen. Zij moeten ook harder hun best doen om kijkers te trekken. Een hitproducent à la John de Mol (Big Brother, The Voice) ziet zijn onderhandelingspositie verder verbeteren. De exploitanten van sportrechten (voetbalclubs- en bonden, de Formule 1-eigenaar) hebben goud in handen. De sterren op het veld of op de racebaan kunnen nog hogere gages bedingen, net als succesvolle presentatoren en populaire acteurs.

Scenario 2: Navigatie als succesfactor

De televisiebode mag nog altijd in grote oplages worden gedrukt en gedistribueerd, als navigatie-instrument heeft die zijn langste tijd gehad. De vraag is alleen wat er voor in de plaats komt. Langs de kanalen zappen heeft geen zin meer. Het zijn er simpelweg te veel geworden. Bovendien is via internet en sociale media ook van alles en nog wat aan bewegend beeld binnen te halen.

Maar de consument wil niet voortdurend zoeken maar kijkgemak. Degene die hem daarbij het beste helpt, is spekkoper. De distributeurs van tv, oftewel de telecom- en kabelbedrijven, zien voor zichzelf hier een rol weggelegd. Hun traditionele set-top boxen worden omgebouwd tot volwaardige multimedia-apparaten die het navigeren vergemakkelijken. Ook zetten ze sterk in op de relaties met oude en nieuwe leveranciers van content. Daarnaast investeren ze jaarlijks honderden miljoenen in de netwerken om vooral de download-snelheid te vergroten.

Ziggo steekt in Nederland veel energie en geld in zijn Horizon-platform, dat het online televisiekijken (‘wanneer je maar wilt’) vergemakkelijkt. KPN bewerkt met een vergelijkbaar initiatief de markt. Ook kan de consument via datzelfde KPN eenvoudig een abonnementje met Netflix binnenhalen.

Maar vanzelfsprekend is hun rol als navigator niet. Misschien dat Netflix hier voor zichzelf een positie opeist. Het eigen navigatiesysteem is immers veelgeprezen. Of kan Google hier niet het voortouw nemen? Met hun zoekmachine zijn de Amerikanen dominant, net als dat ze met hun besturingssysteem Android vooraan zitten op de smartphone. Of anders Apple wel, dat met Apple TV verlekkerd kijkt naar de televisiemarkt. Vorig jaar kondigde dit bedrijf hiervoor al een alliantie aan met programma-aanbieder HBO.

Scenario 3: Alles wordt exclusief

De tijd dat heel Nederland midden in de nacht keek naar de titelgevechten van Mohammed Ali is voorbij. De beste boksduels zijn sinds een eeuwigheid niet meer op openbare tv-kanalen te zien, maar alleen via dure betaalzenders. Lucratief is het zeker. Het titelgevecht tussen Floyd Mayweather en Manny Pacquiao leverde vorig jaar alleen al voor de betaalzender in de VS een omzet op van $410 mln.

Bij het nieuwe tv-kijken wordt het verschil meer dan ooit gemaakt door een exclusief aanbod. De bokskampioenen hebben gezelschap gekregen van tal van andere veelverdienende sporters, acteurs en al die andere sterren op het scherm.

Neem de makers van het Britse autoprogramma Top Gear. Afgedankt bij de BBC wegens het onhandelbare gedrag van sterpresentator Jeremy Clarkson. Maar binnengehaald door Amazon Prime, het online tv-kanaal van de gelijknamige Amerikaanse webwinkel. Voor 36 afleveringen betaalt die naar verluidt £160 mln. Ziggo Sport, alleen voor de eigen klanten, tamboereert op de exclusieve rechten die heeft voor de Formule 1-races van onze Max Verstappen.

Aanbieders met diepe zakken hebben een concurrentievoordeel. Maar ook voor nicheproducten is er een markt. Waarom geen FD.tv als een online zakenzender, alleen voor de eigen abonnees of tegen een premiumprijs? Bij The Economist is zo al een eigen programma-aanbod te verkrijgen.

Met al die exclusiviteit moet de kijker wel een horde nemen. Hij moet accepteren om bij meerdere bronnen te gaan shoppen. Heeft hij daar geen trek in, dan zal hij bepaalde uitzendingen mislopen. Of hij moet daarvoor naar de buurman die wel toegang heeft tot een uitzending. Net als in de tijd dat de eerste televisie in de straat kwam.

Scenario 4: Zelf de kijker opzoeken

De 22-jarige Enzo Knol maakt iedere dag een videofilmpje dat hij vervolgens op internet plaatst. Daarmee heeft hij een miljoen volgers. Zakenblad Quote schatte al eens dat hij hier op jaarbasis zeker 3 ton aan overhoudt. Wie wil kan tegenwoordig zonder tussenkomst van productiehuizen en omroepen zijn eigen publiek vinden. Alleen de internetkabel is nog nodig of een snelle mobiele verbinding via 4G. De makers van content kunnen het heft in eigen handen nemen. Kabelbedrijven die juist inzetten op het leveren van meer eigen entertainment zien hun rol versmallen. De gevolgen zullen voor hen zwaar wegen.

Omroepen kunnen inspringen op de trend, maar dat zal niet makkelijk zijn. Organisaties als SBS of RTL weten nu bij de kabelmaatschappij een vergoeding te bedingen voor het mogen uitzenden van hun stations. De kabelaar berekent dit door aan de klant, waarmee hij vaak al jaren een relatie onderhoudt. Zelf hebben de omroepen geen enkele ervaring en kennis hiermee. Laat staan dat zij de klachten willen of kunnen opvangen.

Grote aanbieders zoals Netflix en HBO kunnen dit waarschijnlijk wel aan. De RTL-groep, gedomineerd door het Duitse Bertelmann-concern, moet hiertoe ook in staat worden geacht. Maar andere spelers zullen dit toch liever aan een tussenpersoon overlaten. Enzo Knol wijkt bijvoorbeeld uit naar YouTube, het videokanaal van Google. Zo kan hij zijn advertentie-inkomsten binnenhalen. Dat de Amerikanen een belangrijk deel van de opbrengsten naar zich toetrekken, neemt deze vlogger op de koop toe.

Scenario 5: Netflix grijpt de macht

Met de digitale verkoop van boeken ontwrichtte Amazon de boekenmarkt. Nu zet het bedrijf uit Seattle zelf fysieke boekhandels op. Online warenhuis Coolblue is met een vergelijkbare strategie bezig en tuigt ook eigen winkels op waar de klanten de producten kunnen betasten en kopen.

Waarom kunnen streamingdiensten zoals Netflix niet inbreken op het kernterrein van de traditionele omroepen: de lineaire televisie. Oftewel kunnen zij niet een eigen station ontwikkelen waarop uitzendingen gewoon op vaste tijdstippen zijn te zien. Behoefte genoeg. Voor tieners en twintigers mag een ouderwets avondje voor de televisie passé zijn, voor mensen boven de vijftig is het een dagelijks ritueel. Nieuws, achtergronden bij het nieuws, de talkshow, sport en de dagelijkse soap, ze vormen een onlosmakelijk onderdeel van het dagelijkse menu.

Gemakkelijk zal het niet zijn om de dominantie van de traditionele omroepen op dit vlak te bestrijden. In Europa moet ook nog eens de strijd worden aangegaan met publiek bekostigde zenders. De samenwerking zoeken zal ook niet eenvoudig zijn. De kans dat RTL zich exclusief gaat verbinden aan Netflix en daarmee wegloopt bij KPN en Ziggo, staat nu gelijk aan zelfmoord. Maar daarmee is het scenario niet van de baan. In de VS stapte de beroemde ‘anchor’ Katie Couric over naar de online nieuwszender Yahoo News. In Nederland ziet de Telegraaf Media Groep mogelijkheden om dit jaar twee eigen online 24-uurs tv-kanalen op te zetten, één voor nieuws en één voor sport. Het programma-aanbod is nog onbekend.

4.3 bedreigingen omgebogen tot kansen

#FIRST is een televisiezender gerund, gepresenteerd en bedacht door een groep populaire Nederlandse YouTubers. De zender is exclusief te zien op kanaal 13 van Ziggo.

Het wordt gepresenteerd door verschillende YouTubers meestal door: Feras Fawaz(120.000 abonnees), Paul Goudsmidt(105.000 abonnees), Thijs de Bondt(22.000 abonnees) en Thomas Smagge(192.000 abonnees). De meeste presentatoren doen naast het presenteren ook de redactie, productie en regie van de show. #first wordt 5 dagen per week uitgezonden en is te zien vanaf 16.30 tot 1800 op kanaal 14 voor Ziggo klanten. De twee hoofd-items zijn FIRST Gaming en het YouTube nieuws van KingAlert. Het nieuwe programma lanceert ook een nieuwe manier van reclame maken die nog niet eerder werd gebruikt. Normale reclames zoals je die ziet op andere commerciele televisie kanalen worden hier vervangen door speciale promotie die voor de zender gemaakt is. In eigen stijl en tone-of-voice. Bas van Teylingen(bekende televisie voice-over en youtuber): “Het is de bedoeling dat kijkers gaan uitkijken naar het commercialblok, omdat de filmpjes leuk en grappig zijn en passen bij de zender. De commercials zijn wat dat betreft echt onderdeel van de programmering. Als dat als gevolg heeft dat we in het begin geen adverteerders hebben, dan is dat maar zo. Ze mogen er alleen op als ze heel erg leuk zijn. We maken #FIRST voor de kijkers, niet voor de adverteerders.”

Tijdens de uitzending kun je o.a. ook mee praten via de app Telegram. Ook wordt er een wekelijkse update gegeven over de meest trending YouTubers in Ranking The Tubers(welke hebben de meeste abonnees erbij/eraf gekregen binnen een week), spelen ze de laatste games. Elke dinsdag is er ook een Kahoot quiz waardoor het programma ook erg interactief is.

Zoals in opdracht 4 als wordt beschreven is YouTube een bedreiging voor de televisie die ervoor zorgt dat de jeugd tegenwoordig alleen nog maar online kijkt. Ziggo heeft met #First goede zakengedaan door YouTubers van YouTube af te halen en ze op televisie te zetten. Dit zal in de toekomst ook alleen maar meer worden. Kortgeleden reikte YouTube ster Enzo Knol ook al een prijs uit tijdens het televisieringgala en zijn er vaak YouTubers te gast bij de Late Night show van Humberto Tan

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.