Sportblessures

Martijn van de Ven en Kevin Crommentuijn

Inhoud

Inleiding……………………………………………blz 3

Het ontstaan van Sportblessures……………….blz 4

Soorten sportblessures………………………….blz 5

Voetbalknie……………………………………….blz 6

soorten botbreuken………………………………blz 7

Kramp…….………………………………………..blz 8

Tennisarm………………………………….…….blz 9

Sport waarbij de meeste blessures ontstaan…..blz 10 & 11

Bronvermelding………………………………….blz 11

Slot………………………………………………..blz 12

Inleiding

Waarom hebben we dit onderwerp gekozen?

Wij interesseren ons heel erg in sport en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Wij willen er meer over weten en jullie meer over vertellen.

Wij hebben vroeger en ook in dit jaar al wat blessures gehad. We hebben vroeger vaak een enkelblessure gehad vooral Martijn. Martijn deed vroeger bij VVV-Venlo voetballen en moest toen 5 keer in de week trainen. Doordat hij zoveel traint in de week kunnen er veel blessures ontstaan. De enkelblessure komt bij voetbal heel vaak voor.

Kevin heeft vaak moeten lijden aan een liesblessure, omdat hij zijn bekken scheef heeft staan en dan gaat de liesspier ook scheef staan. Hij heeft zijn bekken scheef staan omdat zijn ene been kleiner was dan het andere been.

Dit jaar heeft Martijn nog geen ernstige blessure gehad. In de volgende hoofdstukken wordt er meer uitgelegd over hoe je blessures kunt voorkomen en hoe ze kunnen ontstaan. Hierbij hebben we ook een aantal voorbeelden.

Kevin heeft dit jaar vaak last gehad van de onderrug klachten, dit komt door het werk dan hij deed bij de sla planters. Bij dat werk moest je veel kruipen en door je rug zakken.

ontstaan van sportblessures

Sportblessures kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slechte warming up of geen goede cooling-down. Dit komt doordat je spieren dan niet warm genoeg zijn om te bewegen. Als je niet veel sport of na een lange tijd weer gaat sporten zijn de bewegingsapparaten slapper. Bewegingsapparaten zijn botten, spieren, pezen en gewrichten. Ook te veel sporten kan tot een blessure leiden.

Als voorbeeld kun je gras als voorbeeld nemen, dit kan uitlopen tot bijvoorbeeld dat je je enkel verzwikt door de ondergrond. Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. Zo kunnen blessures ontstaan als je geen goede schoenen draagt die voor een soort ondergrond zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: Je gaat hardlopen op de weg (harde ondergrond) en je trekt voetbalschoenen aan. Doordat voetbalschoenen noppen onder de schoen hebben is dat heel ongemakkelijk rennen. De knieën vangen dan de klappen op.

Als je van stilstaan ineens heel hard gaat sprinten kan er een scheur in de kuitspier komen (zweepslag). Dus ga niet gelijk vanaf het begin gelijk heel hard sprinten. Bouw je snelheid in stappen op.

Als je met een blessure zit moet je alles rustig opbouwen. Een blessure heeft nou eenmaal wat tijd nodig om te herstellen. Als een week rust hebt gehouden i.p.v. dat je er eigenlijk 2 weken rust moest houden, is de kans er dat je blessure niet goed hersteld is en dat de blessure terugkomt. Mijn ervaring is om naar een fysiotherapeut te gaan en om daar rustig met stappen te herstellen.

Door slechte voeding kun je ook blessures krijgen. Wanneer je aan het herstellen bent zul je voeding moeten eten met veel eiwitten. dit stimuleert de genezing van collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Omega 3, Vitamine C (visvetzuren) zijn heel handig in het herstelproces. Het geeft een ontstekingsremmende werking. Deze visvetzuren houden ook weer de spiermassa op peil.

Soorten sportblessures

Er zijn verschillende soorten blessures. De meest voorkomende blessures zijn knieblessures. Knieblessures ontstaan door een ongecontroleerde beweging, val of verdraaiing. Blessures die rond de meniscus ontstaan of aan de pees van de strekspier kan je het best zien.

Enkelblessures komen na de knieblessures het vaakst voor. Vooral bij sporten waar je veel moet rennen. de oorzaak van een enkelblessure komt meestal door verzwikking. Een verzwikking is de uittrekking van de structuren rondom het enkelgewricht. Het gevolg van een verzwikking is een zwelling aan de binnen en buitenkant van de enkel. Dit kan leiden tot pijn.

Rug en nekklachten komen het vaakst voor bij hockey. Dit komt doordat ze meestal voorover gebogen zijn. Dit kan weer stijfheid of steken in de rug veroorzaken. Nekklachten komen meestal voor bij wielrenners. core stability is heel belangrijk bij wielrennen. core stability is de room stabiliteit van je lichaam. Je romp is van je schouders tot je bekken.

Mijn meest voorkomende blessure is de hamstringblessure. Deze blessure komt meestal voor in de eerste paar maanden van het nieuwe voetbalseizoen. Ook aan het einde van een wedstrijd kan het fout gaan, de hamstrings krijgen dan te weinig rust. dit gebeurt ook bij kramp. Het uitleggen van kramp komt in een ander onderwerp nog voor later in het verslag. Hamstringblessures zijn acuut. Je hebt veel pijn met het aanzetten van je sprint. De spiervezels kunnen beschadigd zijn, maar je kunt je hamstring volledig afscheuren.

Voetbalknie

oorzaak: dit gebeurt doordat je voet blijft staan en je lichaam draait zich. hierdoor ontstaat een verdraaiing in de knie. Dit gebeurt meestal bij voetbal. Vandaar dat het ook ‘voetbalknie’ heet. Een voetbalknie is eigenlijk een scheur in de buiten of binnen meniscus.

klachten: Er kan een zwelling komen doordacht er veel vocht in komt. Het kan voorkomen dat de meniscusscheur klem komt te zitten tussen de gewrichten. Hierdoor kun je soms niet je been strekken of buigen. De pijn ligt vooral aan de buitenkant van je knie.

behandeling: Goed blijven bewegen helpt goed. Als je heel veel pijn hebt kun je een paracetamol nemen om de pijn iets te laten verminderen. Af en toe koelen helpt ook goed tegen de zwelling. LET OP… doe dit niet langer als 15 minuten. Doordat je bij deze blessure weinig dagelijkse beweging hebt met je been, kunnen je bovenbeenspieren dunner en zwakker worden. Door een simpele oefening kun je dat voorkomen.

Een oefening kan zijn:

ga op een stoel zitten

strek je been naar voren

beweeg langzaam het been van de grond (dus naar boven).

beweeg ook weer rustig je been naar de grond.

span je spieren steeds 10 sec. aan en dan weer 10 sec. rust nemen. herhaal dit tien keer. doordat je dit doet span je je bovenbeenspier aan.

als dit teveel pijn doet doe het dan zonder je been naar boven te bewegen

Als je knie op slot blijft zitten, en heel pijnlijk blijft, moet u contact opnemen met een arts. Als u dit doet kunnen er onderzoeken worden gedaan om bijv. de meniscus te hechten of een gedeelte te verwijderen van de meniscus. Na de behandeling moet je ook weer herstellen en kun je het beste naar een fysiotherapeut gaan en die maakt ook weer oefeningen.

Botbreuken

Botten kunnen breken doordat er zo’n grote kracht op uitgeoefend wordt dat het bot breekt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je van een paard af valt of door een tackle die in een voetbalwedstrijd kan voorkomen. Er kunnen dan de volgende breuken ontstaan:

dwarse breuk: het bot is dwars door het midden gebroken. De breuk maakt een rechte hoek van de lengteas van het bot. 60% van alle botbreuken zijn bij volwassene dwars breuken.

meervoudige breuk: het bot is niet dwars door het midden gebroken maar er zijn vooral botsplinters te zien. botsplinters zijn splinters die los komen van het bot en soms ernstige schade kunnen aanrichten in het lichaam. Deze breuk komt minder vaak voor als dwarse breuken.

schuine breuk: schuine botbreuk in de breuklijn. het ontstaat door een directe harde klap. Lastig te behandelen.

spiraalbreuk: langgerekte gebogen botbreuk. het komt vaak voor bij Ski ongelukken. De voet blijft staan en het lichaam draait zich.

twijgbreuk: dit komt alleen voor bij kinderen. het bot buigt eerst voordat het breekt. dit komt vooral doordat kinderen veel lijmstof hebben.

Kramp

Kramp ontstaat door het samentrekken van allerlei verschillende spiervezels. Bij veel krampen rust een deel van de spier en het andere deel trekt samen. Kramp ontstaat meestal als je zware sporten doet zoals voetbal en ook als je je heel erg inzet voor die sport. De pijn is te vergelijken met het constant aanspannen van de spier waar je kramp hebt gekregen.

Kramp kun je krijgen als er minder bloed naar de spier toe gaat, het kwijtraken van vocht en zouten en als er te weinig suiker in je bloed zit.

Als je meteen naar het eten gaat sporten is de kans groot dat er te weinig bloed naar de spier toe gaat want je bent in de maag dan het eten aan het verteren. Daar gaat dan meer bloed naar toe en als je dan al aan het sporten bent komt er minder bloed in je spieren.

Als het warm is verlies je natuurlijk snel vocht als je gaat zweten doordat je heel erg je je heel erg gaat inzetten verlies je heel veel vocht en dan heb je uiteindelijk een vochttekort. Je krijgt dan kramp omdat er te weinig vocht naar de spieren toe kan. Dit kun je voorkomen als je genoeg water of gewoon genoeg drinkt.

Ook als je te weinig suiker in je bloed hebt kun je kramp krijgen.

Kramp kun je het beste voorkomen om je spieren flink te strekken. Als je een spier strekt wordt de spier langer, naar dat je kramp hebt gehad is het het beste dat je een goede massage hebt voor je spieren want hierdoor krijg je minder snel kramp voor de volgende keer.

Kramp kun je ook voorkomen, kramp voorkom je bijvoorbeeld door geen uitgebreid diner te eten voordat je gaat sporten maar ook door veel water te drinken want dan heb je genoeg vocht en dan krijgen je spieren nooit te weinig vocht. Het is ook zeer handig om dorst te voorkomen. Dit kan je doen om steeds kleine slokjes water te drinken. Er handig om kramp te voorkomen is om geen knellende kleding te dragen want dat knelt de spier alleen maar af en dan komt er niet genoeg bloed bij de spier er bij. Je hebt ook een soort slaap kramp dit kun je voorkomen door voordat je gaat slapen even flink te ontspannen.

Tennisarm

Een tennisarm is een aandoening waardoor je pijn krijgt aan de buitenkant van je elleboog. Deze pijn kan naar de ellepijp en het spaakbeen uitgroeien en ook naar het opperarmbeen.

De naam tennisarm slaat eigenlijk helemaal nergens op want de minderheid die deze blessure krijgt doet eigenlijk ook aan de sport tennis.

De blessure is eigenlijk een soort kneuzing van de pees van de onderarm extensoren. De onderarm extensoren zijn de spieren die van je pols naar de buitenkant van je elleboog gaat. Mensen met een tennisarm hebben de kneuzing zitten bij de pees aan de buitenkant van de elleboog.

Als je een tennisarm hebt betekent het eigenlijk dat je je onderarm extensoren te veel aanspant. De pijn is te vergelijken met het aanspannen van deze spieren maar dan voel je het de hele tijd en niet alleen tijdens het aanspannen. De blessure kan ook ontstaan doordat je steeds dezelfde beweging maakt.(denk aan schilderen, computeren, tuinieren, poetsen of werken met een schroevendraaier)

Als je hier het snelste van af wilt kun je je onderarm extensoren het beste veel rekken want daardoor zou de pijn sneller over moeten gaan.

Sport waar de meeste sportblessures ontstaan

Bij elke sport heb je kans op verschillende blessures.

In Nederland zijn er ongeveer 4,4 miljoen blessures per jaar. Van de 4,4 miljoen gaan ongeveer 1,7 miljoen mensen met een blessure naar een fysiotherapeut of een arts die kan helpen met het genezen van de sportblessure. Van de 1,7 miljoen blessures worden er 870 duizend behandeld door een fysiotherapeut.

Waar komen de meeste blessures voor.

hier ziet u een tabel waar de hoeveelheid blessures worden weergegeven en de procenten over waar de meeste blessures zich bevinden. In de tabel kun je zien dat je bij de been en de heup de meeste blessures voorkomen.

Welke sport is het gevaarlijkst voor de mensen.

In deze tabel kun je zien welke sport mensen doen en waar de meeste blessures zijn. In de tabel kun je zien dat je door voetbal de meeste blessures kunt krijgen.

Bronvermelding

http://www.optimalegezondheid.com/wat-je-moet-eten-en-drinken-om-snel-va

https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/39/tennisarm

http://voeding-en-fitness.nl/sportblessures-in-nederland/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/101330-hoe-ontstaat-kramp.html

https://www.thuisarts.nl/sportblessure/ik-heb-sportblessure

https://annatommiemc.nl/bewegingsklachten/meniscusscheur-of-voetbalknie/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/73180-typen-botbreuken-bij-de-mens.html

Slot

We vonden het plannen niet zo gemakkelijk omdat soms was een van ons afwezig en moesten we het anders gaan aanpakken. We hebben het verslag eerst op een powerpoint bestand gemaakt. Dit was niet de bedoeling. We hebben dus wat tijd verloren. De enige optie was om ook thuis eraan te gaan werken. Hierdoor hebben we het toch nog redelijk op tijd afgekregen.

De samenwerking ging goed en hebben weinig problemen gehad met het overleggen. Het werken aan het verslag ging goed en hebben eigenlijk nergens moeite mee gehad.

Sportblessures

Martijn van de Ven en Kevin Crommentuijn

Inhoud

Inleiding……………………………………………blz 3

Het ontstaan van Sportblessures……………….blz 4

Soorten sportblessures………………………….blz 5

Voetbalknie……………………………………….blz 6

soorten botbreuken………………………………blz 7

Kramp…….………………………………………..blz 8

Tennisarm………………………………….…….blz 9

Sport waarbij de meeste blessures ontstaan…..blz 10 & 11

Bronvermelding………………………………….blz 11

Slot………………………………………………..blz 12

Inleiding

Waarom hebben we dit onderwerp gekozen?

Wij interesseren ons heel erg in sport en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Wij willen er meer over weten en jullie meer over vertellen.

Wij hebben vroeger en ook in dit jaar al wat blessures gehad. We hebben vroeger vaak een enkelblessure gehad vooral Martijn. Martijn deed vroeger bij VVV-Venlo voetballen en moest toen 5 keer in de week trainen. Doordat hij zoveel traint in de week kunnen er veel blessures ontstaan. De enkelblessure komt bij voetbal heel vaak voor.

Kevin heeft vaak moeten lijden aan een liesblessure, omdat hij zijn bekken scheef heeft staan en dan gaat de liesspier ook scheef staan. Hij heeft zijn bekken scheef staan omdat zijn ene been kleiner was dan het andere been.

Dit jaar heeft Martijn nog geen ernstige blessure gehad. In de volgende hoofdstukken wordt er meer uitgelegd over hoe je blessures kunt voorkomen en hoe ze kunnen ontstaan. Hierbij hebben we ook een aantal voorbeelden.

Kevin heeft dit jaar vaak last gehad van de onderrug klachten, dit komt door het werk dan hij deed bij de sla planters. Bij dat werk moest je veel kruipen en door je rug zakken.

ontstaan van sportblessures

Sportblessures kunnen ontstaan door bijvoorbeeld een slechte warming up of geen goede cooling-down. Dit komt doordat je spieren dan niet warm genoeg zijn om te bewegen. Als je niet veel sport of na een lange tijd weer gaat sporten zijn de bewegingsapparaten slapper. Bewegingsapparaten zijn botten, spieren, pezen en gewrichten. Ook te veel sporten kan tot een blessure leiden.

Als voorbeeld kun je gras als voorbeeld nemen, dit kan uitlopen tot bijvoorbeeld dat je je enkel verzwikt door de ondergrond. Sportblessures kunnen ook geleidelijk ontstaan. Zo kunnen blessures ontstaan als je geen goede schoenen draagt die voor een soort ondergrond zijn gemaakt. Bijvoorbeeld: Je gaat hardlopen op de weg (harde ondergrond) en je trekt voetbalschoenen aan. Doordat voetbalschoenen noppen onder de schoen hebben is dat heel ongemakkelijk rennen. De knieën vangen dan de klappen op.

Als je van stilstaan ineens heel hard gaat sprinten kan er een scheur in de kuitspier komen (zweepslag). Dus ga niet gelijk vanaf het begin gelijk heel hard sprinten. Bouw je snelheid in stappen op.

Als je met een blessure zit moet je alles rustig opbouwen. Een blessure heeft nou eenmaal wat tijd nodig om te herstellen. Als een week rust hebt gehouden i.p.v. dat je er eigenlijk 2 weken rust moest houden, is de kans er dat je blessure niet goed hersteld is en dat de blessure terugkomt. Mijn ervaring is om naar een fysiotherapeut te gaan en om daar rustig met stappen te herstellen.

Door slechte voeding kun je ook blessures krijgen. Wanneer je aan het herstellen bent zul je voeding moeten eten met veel eiwitten. dit stimuleert de genezing van collageen. Collageen is een lijmvormend eiwit dat een zeer belangrijk onderdeel vormt van het bindweefsel in het lichaam van mensen en dieren. Omega 3, Vitamine C (visvetzuren) zijn heel handig in het herstelproces. Het geeft een ontstekingsremmende werking. Deze visvetzuren houden ook weer de spiermassa op peil.

Soorten sportblessures

Er zijn verschillende soorten blessures. De meest voorkomende blessures zijn knieblessures. Knieblessures ontstaan door een ongecontroleerde beweging, val of verdraaiing. Blessures die rond de meniscus ontstaan of aan de pees van de strekspier kan je het best zien.

Enkelblessures komen na de knieblessures het vaakst voor. Vooral bij sporten waar je veel moet rennen. de oorzaak van een enkelblessure komt meestal door verzwikking. Een verzwikking is de uittrekking van de structuren rondom het enkelgewricht. Het gevolg van een verzwikking is een zwelling aan de binnen en buitenkant van de enkel. Dit kan leiden tot pijn.

Rug en nekklachten komen het vaakst voor bij hockey. Dit komt doordat ze meestal voorover gebogen zijn. Dit kan weer stijfheid of steken in de rug veroorzaken. Nekklachten komen meestal voor bij wielrenners. core stability is heel belangrijk bij wielrennen. core stability is de room stabiliteit van je lichaam. Je romp is van je schouders tot je bekken.

Mijn meest voorkomende blessure is de hamstringblessure. Deze blessure komt meestal voor in de eerste paar maanden van het nieuwe voetbalseizoen. Ook aan het einde van een wedstrijd kan het fout gaan, de hamstrings krijgen dan te weinig rust. dit gebeurt ook bij kramp. Het uitleggen van kramp komt in een ander onderwerp nog voor later in het verslag. Hamstringblessures zijn acuut. Je hebt veel pijn met het aanzetten van je sprint. De spiervezels kunnen beschadigd zijn, maar je kunt je hamstring volledig afscheuren.

Voetbalknie

oorzaak: dit gebeurt doordat je voet blijft staan en je lichaam draait zich. hierdoor ontstaat een verdraaiing in de knie. Dit gebeurt meestal bij voetbal. Vandaar dat het ook ‘voetbalknie’ heet. Een voetbalknie is eigenlijk een scheur in de buiten of binnen meniscus.

klachten: Er kan een zwelling komen doordacht er veel vocht in komt. Het kan voorkomen dat de meniscusscheur klem komt te zitten tussen de gewrichten. Hierdoor kun je soms niet je been strekken of buigen. De pijn ligt vooral aan de buitenkant van je knie.

behandeling: Goed blijven bewegen helpt goed. Als je heel veel pijn hebt kun je een paracetamol nemen om de pijn iets te laten verminderen. Af en toe koelen helpt ook goed tegen de zwelling. LET OP… doe dit niet langer als 15 minuten. Doordat je bij deze blessure weinig dagelijkse beweging hebt met je been, kunnen je bovenbeenspieren dunner en zwakker worden. Door een simpele oefening kun je dat voorkomen.

Een oefening kan zijn:

ga op een stoel zitten

strek je been naar voren

beweeg langzaam het been van de grond (dus naar boven).

beweeg ook weer rustig je been naar de grond.

span je spieren steeds 10 sec. aan en dan weer 10 sec. rust nemen. herhaal dit tien keer. doordat je dit doet span je je bovenbeenspier aan.

als dit teveel pijn doet doe het dan zonder je been naar boven te bewegen

Als je knie op slot blijft zitten, en heel pijnlijk blijft, moet u contact opnemen met een arts. Als u dit doet kunnen er onderzoeken worden gedaan om bijv. de meniscus te hechten of een gedeelte te verwijderen van de meniscus. Na de behandeling moet je ook weer herstellen en kun je het beste naar een fysiotherapeut gaan en die maakt ook weer oefeningen.

Botbreuken

Botten kunnen breken doordat er zo’n grote kracht op uitgeoefend wordt dat het bot breekt. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je van een paard af valt of door een tackle die in een voetbalwedstrijd kan voorkomen. Er kunnen dan de volgende breuken ontstaan:

dwarse breuk: het bot is dwars door het midden gebroken. De breuk maakt een rechte hoek van de lengteas van het bot. 60% van alle botbreuken zijn bij volwassene dwars breuken.

meervoudige breuk: het bot is niet dwars door het midden gebroken maar er zijn vooral botsplinters te zien. botsplinters zijn splinters die los komen van het bot en soms ernstige schade kunnen aanrichten in het lichaam. Deze breuk komt minder vaak voor als dwarse breuken.

schuine breuk: schuine botbreuk in de breuklijn. het ontstaat door een directe harde klap. Lastig te behandelen.

spiraalbreuk: langgerekte gebogen botbreuk. het komt vaak voor bij Ski ongelukken. De voet blijft staan en het lichaam draait zich.

twijgbreuk: dit komt alleen voor bij kinderen. het bot buigt eerst voordat het breekt. dit komt vooral doordat kinderen veel lijmstof hebben.

Kramp

Kramp ontstaat door het samentrekken van allerlei verschillende spiervezels. Bij veel krampen rust een deel van de spier en het andere deel trekt samen. Kramp ontstaat meestal als je zware sporten doet zoals voetbal en ook als je je heel erg inzet voor die sport. De pijn is te vergelijken met het constant aanspannen van de spier waar je kramp hebt gekregen.

Kramp kun je krijgen als er minder bloed naar de spier toe gaat, het kwijtraken van vocht en zouten en als er te weinig suiker in je bloed zit.

Als je meteen naar het eten gaat sporten is de kans groot dat er te weinig bloed naar de spier toe gaat want je bent in de maag dan het eten aan het verteren. Daar gaat dan meer bloed naar toe en als je dan al aan het sporten bent komt er minder bloed in je spieren.

Als het warm is verlies je natuurlijk snel vocht als je gaat zweten doordat je heel erg je je heel erg gaat inzetten verlies je heel veel vocht en dan heb je uiteindelijk een vochttekort. Je krijgt dan kramp omdat er te weinig vocht naar de spieren toe kan. Dit kun je voorkomen als je genoeg water of gewoon genoeg drinkt.

Ook als je te weinig suiker in je bloed hebt kun je kramp krijgen.

Kramp kun je het beste voorkomen om je spieren flink te strekken. Als je een spier strekt wordt de spier langer, naar dat je kramp hebt gehad is het het beste dat je een goede massage hebt voor je spieren want hierdoor krijg je minder snel kramp voor de volgende keer.

Kramp kun je ook voorkomen, kramp voorkom je bijvoorbeeld door geen uitgebreid diner te eten voordat je gaat sporten maar ook door veel water te drinken want dan heb je genoeg vocht en dan krijgen je spieren nooit te weinig vocht. Het is ook zeer handig om dorst te voorkomen. Dit kan je doen om steeds kleine slokjes water te drinken. Er handig om kramp te voorkomen is om geen knellende kleding te dragen want dat knelt de spier alleen maar af en dan komt er niet genoeg bloed bij de spier er bij. Je hebt ook een soort slaap kramp dit kun je voorkomen door voordat je gaat slapen even flink te ontspannen.

Tennisarm

Een tennisarm is een aandoening waardoor je pijn krijgt aan de buitenkant van je elleboog. Deze pijn kan naar de ellepijp en het spaakbeen uitgroeien en ook naar het opperarmbeen.

De naam tennisarm slaat eigenlijk helemaal nergens op want de minderheid die deze blessure krijgt doet eigenlijk ook aan de sport tennis.

De blessure is eigenlijk een soort kneuzing van de pees van de onderarm extensoren. De onderarm extensoren zijn de spieren die van je pols naar de buitenkant van je elleboog gaat. Mensen met een tennisarm hebben de kneuzing zitten bij de pees aan de buitenkant van de elleboog.

Als je een tennisarm hebt betekent het eigenlijk dat je je onderarm extensoren te veel aanspant. De pijn is te vergelijken met het aanspannen van deze spieren maar dan voel je het de hele tijd en niet alleen tijdens het aanspannen. De blessure kan ook ontstaan doordat je steeds dezelfde beweging maakt.(denk aan schilderen, computeren, tuinieren, poetsen of werken met een schroevendraaier)

Als je hier het snelste van af wilt kun je je onderarm extensoren het beste veel rekken want daardoor zou de pijn sneller over moeten gaan.

Sport waar de meeste sportblessures ontstaan

Bij elke sport heb je kans op verschillende blessures.

In Nederland zijn er ongeveer 4,4 miljoen blessures per jaar. Van de 4,4 miljoen gaan ongeveer 1,7 miljoen mensen met een blessure naar een fysiotherapeut of een arts die kan helpen met het genezen van de sportblessure. Van de 1,7 miljoen blessures worden er 870 duizend behandeld door een fysiotherapeut.

Waar komen de meeste blessures voor.

hier ziet u een tabel waar de hoeveelheid blessures worden weergegeven en de procenten over waar de meeste blessures zich bevinden. In de tabel kun je zien dat je bij de been en de heup de meeste blessures voorkomen.

Welke sport is het gevaarlijkst voor de mensen.

In deze tabel kun je zien welke sport mensen doen en waar de meeste blessures zijn. In de tabel kun je zien dat je door voetbal de meeste blessures kunt krijgen.

Bronvermelding

http://www.optimalegezondheid.com/wat-je-moet-eten-en-drinken-om-snel-va

https://www.hierhebikpijn.nl/aandoening/39/tennisarm

http://voeding-en-fitness.nl/sportblessures-in-nederland/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/101330-hoe-ontstaat-kramp.html

https://www.thuisarts.nl/sportblessure/ik-heb-sportblessure

https://annatommiemc.nl/bewegingsklachten/meniscusscheur-of-voetbalknie/

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/73180-typen-botbreuken-bij-de-mens.html

Slot

We vonden het plannen niet zo gemakkelijk omdat soms was een van ons afwezig en moesten we het anders gaan aanpakken. We hebben het verslag eerst op een powerpoint bestand gemaakt. Dit was niet de bedoeling. We hebben dus wat tijd verloren. De enige optie was om ook thuis eraan te gaan werken. Hierdoor hebben we het toch nog redelijk op tijd afgekregen.

De samenwerking ging goed en hebben weinig problemen gehad met het overleggen. Het werken aan het verslag ging goed en hebben eigenlijk nergens moeite mee gehad.





Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.