De Domkerk van Utrecht

De eerste steen van De Domkerk was neergelegd in 1254. De bouw duurde bijna 300 jaar, van 1254 tot 1520. En het stopte in 1520 want de kathedraal werd vervangen en ook had geen geld of energie over om te voltooien. De kerk is gebouwd op de plaats van een Romeinse Castle. Vóór 1253 was er een Romeins collegiale kerk liep door rijke priesters en stad mannen. Maar in 1253 werd de kerk afgebrand en dan nadat ze begonnen de bouw van de gotische kathedraal gewijd

De informatiebord van de kerk aan Sint Maarten. In 1674 trof een tornado de kerk en het schip van de kerk ingestort. Het werd nooit meer herbouwd. In 1826, werd de laatst overgebleven puin gewist uit het ingestorte schip en Domplein was gemaakt. Het Domplein wordt gebruikt om meer ruimte tussen de kerk en de toren te openen (Domkerk Utrecht, g.d.). Officiel was De Domkerk een katholieke kerk tot 1580. Sinds de reformatie hij werd een protestantse kerk, met uitzondering van 1672-1673 toen de Franse bezetters gebruikten hem als een katholieke kerk. Sinds 2003 werd De Domkerk officiel een Protestantse Kerk (Veel gestelde vragen”, 2016).

De Domkerk is gewijd aan Sint Maarten. Sint Maarten is de meest belangrijke historische persoon van Utrecht. Hij was oorspronkelijk uit Hongarije omdat hij daar in 316 werd geboren. Hij was een soldaat die in het Romeinse leger gediend voor 25 jaar. Na zijn tijd in het leger, werd hij een christen kluizenaar en de heilige bisschop van de Tours in Frankrijk, dus de naam Sint Maarten. Sint Maarten wordt geprezen en geliefd zozeer door de mensen als gevolg van zijn bekende daad van barmhartigheid, toen hij een Romeinse soldaat was. Het verhaal is dit: Op een koude winterdag, Sint Maarten zag een arme naakte bedelaar bij de poort van Amiens. Hij deelde zijn beroemde gewaad robe met hem. In een volgende droom, “zag hij dat hij zijn halve mantel met Jezus had gedeeld” (“Wie was Sint Maarten?”, 2016). Na deze fenomenale gebeurtenis, verliet hij het ​​leger en dit was de reden waarom hij werd gedoopt en werd een christelijke kluizenaar in Liguré. Later, zoals eerder vermeld, werd hij de heilige bisschop van Tours in Frankrijk. In 397, Sint Maarten overleed in Candes, terwijl hij op een van zijn reizen was.

Sint Maarten werd erkend en hoog aangeschreven door de Frankische heersers. Zoals de geschiedenis voortgezet, de Franken veroverde de Lage Landen en de voormalige Romeinse castellum dat in Utrecht aanwezig waren. Dit was de reden waarom de Roomse kerk in 1253 werd verbrand. De Franken er een nieuwe kerk gebouwd op deze grond. In de zevende eeuw, de Angelsaksische missionaris Saint Willibrord kwam naar

De Utrechtse vlag de Lage Landen om hen te kerstenen. Als gevolg hiervan, herbouwde hij en vestigde zich in deze oude Romeinse castellum. Dit markeert het begin van de Utrechtse kerk. Door de grote invloed van Sint Maarten op het Sint Willibrord en Sint Bonifatius, Sint Maarten werd de patroonheilige van Utrecht. De Utrechtse stad vlag is rood en wit, als symbool van de rode en witte gewaad dat Sint Maarten droeg. Daarnaast is er ook het wapen, die zijn toewijding vertegenwoordigen aan het leger en zijn militaire achtergrond. Tot op de dag, en deze rode en witte helften herinneren zelfs nu zijn daad van barmhartigheid (“Wie was Sint Maarten?”, 2016).

Een belangrijk aspect van de kerk is de beeldenstorm in 1580. In 1580 nam de protestanten over de kerk en verwijderde de meeste beelden en versieringen die katholicisme gesymboliseerd. Dit is de reden waarom veel decoraties op de muur onthoofd of verborgen achter de muren. Omdat beeldenstorm was een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de kerk, een groot deel van de beschadigde decoraties worden niet hersteld, zodat om deze reden. In de kerk zijn er veel dingen te zien. Een foto van de

De appendix voor de kaart uit de brochure Bijlage voor de kaart zal een lijst van wat ze zijn. Een van de belangrijkste, natuurlijk, is het standbeeld van Sint Maarten. Ik kan aan het interieur van de kerk dat hij nu protestant is zien van: een groot orgel aan het achter van de kerk en sober interieur met niet te veel decoraties.

Sint Catharina kathedraal

Gelegen aan Lange Nieuwstraat 36 is De Sint Catharina kathedraal. De Sint Catharina kathedraal (Catharijnekerk) was gebouwd in 1468 door de Karmelieten, en hij was de laatste kerk die in het middeleeuwse Utrecht gebouwd werd, na De Domkerk en Janskerk. De Catharijne begon als een eenvoudige kloosterkerk maar later tot een kathedraal van het rooms-katholieke aartsbisdom Utrecht. In 1529 werden de gebouwen die eigendom zijn van de Johannieters. In de 16e bleven ze de kerk te bouwen. Vanaf 1580, sinds Utrecht werd ging over naar het protestantisme, werd de kerk een hervormde kerk, en “dat beterde in concreto dat de katholieken niet meer in het openbaar hun godsdienst mochten belijden” (Catharijnekerk, n.d.). Een interessant feit is dat in 1840, de Catharijnekerk was de enige middeleeuwse kerk in Utrecht officieel te worden teruggegeven aan de katholieke gemeenschap. In 1853 werd de kerk een kathedraal want “Paus Pius IX (1846-1878) herstelde in Nederland de rooms-katholieke hiërarchie” Catharijnekerk, g,d.). Doordat de kerk een neo-gotische interieur heeft, met inbegrip van meer sculpturen werd gegeven.

Zoals uit de naam, is het duidelijk dat de kerk is vernoemd naar en gewijd aan Sint Catharina, de beschermheilige van de kerk. Het verhaal gaat als volgt: Sint Catharina of Catharina van Alexandrië, is een van de meest beroemde en zeer gelief heiligen van de Middeleeuwen. Sint Catharina kwam uit Alexandria, Egypte. Zij bestond in het vroege christendom (287 – 305). Sint Catharina is een van de zeven primaire heiligen: Heilige Maria Magdalena, Heilige Agatha, Heilige Agnes, Heilige Anastasia, Heilige Cecilia, Heilige Catharina en Heilige Lucia (“H. Catharina van Alexandri”, g,d.). Catherina was de dochter van Costus, de gouverneur van Alexandrië. Ze was gewijd aan de Heer met de geest en het lichaam en ze beloofde hem haar maagdelijkheid. Kort daarna keizer Maxentius werd verliefd op haar. Echter, weigerde ze naar de tweede dame aan het hof te worden. Hij bedreigde haar met een gruwelijke marteling. Hij stuurde ook zijn veertig heidense filosofen om haar te zetten. In plaats van Catherina wordt omgezet, de filosofen waren tot het christendom. Keizer Maxentius was zo boos dat hij wilde haar te verpletteren met een wiel dat scherpe stekels gehad. Ongelooflijk het wiel brak, omdat het werd getroffen door de bliksem. Het vuur explodeerde en verbrandde de beulen. Helaas werd Sint Catharina nog onthoofd. Melk stroomde uit haar nek, die de stad van de pest gered. Hierna werd haar lichaam gedragen door engelen naar de berg Sinaï. In aanvulling op de berg, Sint Catharina klooster gebouwd als toewijding aan haar heldendom (“H. Catharina van Alexandri”, g.d.).

De Reformatie begon in 1580 en het was een periode van verval van de Catharina kerk. De katholieke godsdienst werd ingehaald door de protestanten. In 1633 werd de kerk ingericht voor de protestantse gebruik. De protestantse inrichting bleef zo tot de eerste jaren van de 19e (rond 1800-1805) (Catharijnekerk, g.d.). Tot 1815, de kerk bleef een protestantse kerk. In 1815 werd het gebouw toegewezen aan de rooms-katholieke soldaten van het Nederlandse leger, en het werd een garnizoen kerk.

Koning Willem III schonk de kerk in 1840 tot de rooms-katholieke gemeenschap. In 1842 werd de Catharina kerk opnieuw gebruikt door katholieken.

In 1955, een grote restauratie campagne gestart, gebaseerd op de tekeningen van Pieter Janszn. In 1636 werd de kerk niet meer neo-gotisch. Vandaag, het gebouw heeft een eenvoudig ontwerp, maar nog steeds met de kenmerken van de laat-middeleeuwse klooster. In 2002 officieel de renovatie begonnen. Kardinaal Simonis ingehuldigd het nieuwe altaar van de kathedraal in 2003. Dit gebeurde tijdens de viering dat de festiviteiten die werden vastgehouden omdat het 150 jaar geleden dat de rooms-katholieke kerk mocht bisschoppen opnieuw te hebben gesloten. Tegenwoordig is het een rooms-katholieke kerk (Utrecht, Lange Nieuwstraat 36 – Catharinakerk En Catharijneconvent”. Ik kan dat de Catharijnekerk een rooms-katholieke kerk is van het altaar in de voorkant van de kerk en sommige decoraties op de muur.

De Sint Willibrordkerk

Gelegen aan Minrebroederstraat 21 is De Sint Willibrordkerk. De Sint Willibrordkerk was gebouwd in 1875 met een neogotische stijl en hij is onderdeel van het Europese en Nederlandse culturele erfgoed. De Utrechtse geestelijkheid wilde benadrukken dat het rooms-katholieke was. Hij was gebouwd naar een ontwerp van Alfred Tepe en gedecoreerd door Keulse en Utrechtse kunstenaars en ambachtslieden. In 1890, Maarschalkerweerd ontwormde en bouwde het monumentale orgel (Sint Willibrordkerk, g.d.). De bouw van de kerk begon in 1875. De kerk werd ingewijd in 1877. De bouw duurde tot 1891 met het ontwerp en de inrichting van de kerk. De kerk is vooral gebouwd door de Utrechtse kwartet: drie van hen zijn Duitsers. Ze hadden training in de gotische stijl architectuur van de gotische Dom in Keulen (1842-1880). De gravures, meubilair, altaren, beelden allen afkomstig uit het atelier van de beeldhouwer Friedrich Wilhelm Mengelberg, de gebrandschilderde ramen kwam van Heinrich Geuer. De smeedstukken geproduceerd door de Nederlander Gerard Bartel en zijn zoon Jan Hendrik Brom. De schilderijen aan de muren en gewelven worden gedragen door Chrétien Lindsen.

De kerk werd gebouwd in de tijd, omdat zowel katholieken als protestanten inferieur in de maatschappij voelbaar in het begin van de 19e eeuw tot de liberalen en de hervormers die op dat moment waren stijgt. Katholieken en protestanten probeerden om weer terug te krijgen hun posities Ze organiseerden zich in hechte groepen met een sterke identiteit, die bekend staat als verzuiling (“De Sint Willibrordkerk Als Monument”, g.d.).


Sint Willibrord was een beschermheer van convulsies, epilepsie en epileptici in Luxemburg. Hij was ook het aartsbisdom Utrecht. Hij is ook bekend als “de apostel van de Friezen.” Sint Willibrord stichtte het klooster van Echternach en Luxemburg. Hij werd geboren in Northumbria, Engeland rond 658 en overleed in 739. Hij studeerde aan Ripon klooster in Engeland en studeerde ook voor 12 jaar in Ierland. Gedurende deze tijd studeerde hij, Austrasische burgemeester van het paleis Pepijn van Herstal. Hij had de nominale heerschappij hadden over die regio kerstenen en dus verzocht hij Sint Egbert te sturen Sint Willibrord en elf metgezellen aan de heidense Noord-Germaanse stammen van Friesland. Na ontvangst van de goedkeuring van de Romeinse paus Sergius I (687-701), werd hij gewijd tot aartsbisschop naar Friesland. Hij keerde terug naar Friesland om te prediken en stellen kerken, waaronder in Utrecht, waar hij zijn kathedraal gebouwd. Willibrord wordt geteld de eerste bisschop van Utrecht. De Frankische leider Pepijn van Herstal ook steunde hem. Sint Willibrord inspanningen bereikte Denkmark en ook Upper Friesland. Maar het was niet allemaal gemakkelijk. Sint Willibrord geconfronteerd met vele gevaren tijdens zijn inspanningen, voornamelijk uit verontwaardigd heidenen. Echter, na 714, nam Duke Radboud terug op het grondgebied van Pepin, en Sint Willibrord verloor alle inspanningen en het werk dat hij verricht. Dat weerhield hem er niet, want later, bleef hij aan het werk met veel enthousiasme, terwijl het ontvangen van hulp van Sint Bonifatius. Vandaag de dag wordt zijn feestdag gevierd op 8 november in de rooms-katholieke kerken (St. Willibrord).

Wat is er bijzonder aan de liturgie / de missen van deze kerk?

Waarom doen ze dat zo?

Janskerk

Gelegen aan Janskerkhof 26 is De Janskerk. Het oudste deel van de John’s kerk werd gebouwd in de 11e eeuw. Het was één van de vijf collegiale kerken die bekend stond als de ‘Utrechtse kerkenkruis. ” In 1040, bisschop Bernold (1027-1054) officieel opgericht de Sint Janskerk, die de noordelijke punt van de Utrechtse kerkenkruis werd. De kerk was, zoals aangegeven door de naam, gewijd aan Johannes de Doper. Romaanse stijl was aanwezig in de kerk tot de 16e eeuw. In de 14e eeuw stortte één van de twee torens die aanwezig waren. Na de 16e eeuw, romaanse stijl werd gotische stijl. In 1580 toen protestantisme stond op en viel het katholicisme, Sint Janskerk werd nutteloos en verloor zijn functie als een van de collegiale kerken. In feite is de kerk werd een bibliotheek en later zelfs een universiteit na de beelden en altaren werden verwijderd. In 1656 werd Saint John’s kerk hervormde protestantse kerk. In 1947 het koor in de kerk werd gerestaureerd en tussen 1977-1981 Romaanse karakter van het schip werd nog eens benadrukt (Geschiedenis, g.d).

Zoals aangegeven door de naam van de kerk, werd de kerk gewijd aan Sint Johannes de Doper. Het verhaal gaat als volgt: hij geen gewone profeet was, want op het moment dat Jezus geboren werd, er geen profeten waren in Israël voor 400 jaar. Voordat Jezus geboren werd, kwam er een engel aan een man die al heel oud was, met name Zacharias. Dit was Sint John’s vader. Hij werd opgeschrikt door de engel, toen hij hem zag, terwijl de tempel leek te branden met een gouden altaar. Zacharias en zijn vrouw Elizabeth waren beiden oud, maar hij hoopte een kind voor jaren. Ze had opgegeven, maar God niet in de steek laten. Zacharias was zo geschokt dat hij niet kon geloven. De engel zei dat zijn ongeloof zou worden gestraft. En uit deze Zacharias was niet in staat om te spreken tot de baby geboren was. Johannes de Doper was een bijzondere profeet, omdat hij de laatste profeet gesproken door Maleachi 400 jaar eerder was. Johannes de Doper doopte veel mensen en zijn naam “schoongemaakt” hen van hun zonden, vandaar. Hij eiste de rijken te geven aan de armen en voor de soldaten om hun macht niet misbruiken en meer onbaatzuchtig. In de 4e eeuw, zijn invloeden en woorden verspreid als wilde vuur en de getroffen veel mensen. Talloze kerken werden aan hem gewijd (Johannes de Doper, 2011). Het kruis Kerk werd opgericht in 1050. In 1039, Keizer Koenraad II overleed in Utrecht. Hij werd begraven in de kathedraal die later erg belangrijk. Hendrik III, de zoon van Koenraad veel land gedoneerd aan de Utrechtse kerk die veel geld bracht voor de kerk. Bisschop Bernold van Utrecht daarom gebruikt het geld om te betalen voor de bouw van Pieterskerk, de Janskerk en de Paulusabdij. Deze kerken werden ingehuldigd in 1050, waarin een cross. De kerk kruis wordt geïnterpreteerd als “een bescherming van het graf van Koenraad II. In de beleving van de middeleeuwse mens werd Utrecht door het kerkenkruis geheiligd” (Het Kerkenkruis 1050, g.d.).

Gertruuiskapel bij de Sint Gertrudiskerk

Gelegen aan Willemsplantsoen 2 is de Sint Gertrudiskathedraal en kapel. De Sint Geertrudiskapel is een schuilkerk die naast de kathedraal kerk. Een schuilkerk is geheime plaats van aanbidding in tijden waarin het geloof niet wordt geaccepteerd om vervolging te ontsnappen van de overheid. De Sint Geertrudiskathedraal was gebouwd in 1912-1914. In 1640 werd de kerk opgericht om toevluchtsoord voor katholieken die werden verbannen na de Hervorming door de protestanten. Niet-protestantse mensen konden niet meer in het openbaar ontmoeten. De priesters konden het zicht gevaar uit de westelijke muur om de veiligheid van de vluchtelingen te waarborgen. De Geertrudiskapel diende als een kerk tot 1914. De nieuwe kathedraal verliet de kerk. Toen in 1928, in plaats van de oud-katholieke museum werd opgericht op die locatie. Later, in 1968, het museum verplaatst naar Catharijneconvent. Na te zijn verlaten, werd de schuilkerk later gerestaureerd met de hulp van Monumentenzorg in de 20e eeuw en is nu een belangrijke mijlpaal van Utrecht.

De kerk is gewijd aan Geertruida van Nijvel. Geertruida was de beschermheilige van ziekenhuis, de armen, de weduwen, de reizigers, erwten, fruit en pelgrims. Het verhaal gaat als volgt: Geertruida van Nijvel werd geboren in een gezin dat bestond uit al de heiligen: Haar vader was de Gezegende Pepijn van Landen, de moeder was de heilige Ida of Iduberga, zus Begga en broer Grimoald werden ook gezegend als heiligen. Geertruida’s moeder Ida bouwde een dubbele klooster te wijten aan het advies van bisschop Amandus Maastricht. Toen Geertruida ouder was, een ridder had een oogje op haar. Echter, koos ze een monastieke leven, zodat ze hem afgewezen. De man gaf nooit op en zelfs zijn ziel verkocht aan de duivel. Maar de duivel kon zijn ziel niet claimen omdat Geertruida verdiensten hem van de ondergang gered. Deze legende creëerde een drankje genaamd “Sint Geertensminne”, een toast gegeven aan vertrekkende reizigers om hen goed te wensen. Geertruida had veel van de zorg voor de zwakken en armen. Ze leerde Bijbelkennis, liturgie en beeldende kunst. New kapellen, kerken, ziekenhuizen en scholen zijn gebouwd onder haar invloed. De Geertruidakerk en de kapel in Utrecht werden dan ook aan haar opgedragen (van den Akker, 2014).

Ik kan zien dat dit een schuilkerk, omdat de buitenkant niet verkwistend, maar de binnenkant is. In mijn mening dat een kenmerk van een schuilkerk omdat de buitenkant niet wordt verondersteld om de functies van de binnenkant te onthullen. Vandaag De Sint Gertrudiskathedraal is nog steeds de hoofdkerk van de oud-katholieke gemeenschap. In 1985 de drie Utrechtse parochies, Sint Marie, Sint Gertrudis en Sint Jacobus zijn samengegaan (Lenferink & Olrichs, g.d.). Aan de linkerkant van de kerk, is er een complex genaamd “In de Driehoek ‘, waar culturele evenementen of activiteiten nog worden georganiseerd. Met ingang van vandaag, zijn er 75 vrijwilligers werkzaam bij de Willibrordkerk. Concerten, muziek optredens, presentaties en rondleidingen en hier nog steeds gegeven. Het is ook een centrum voor bijeenkomsten van de parochie (Lenferink & Olrichs, g.d.). De genootschap van deze kerk van vandaag is oud-katholieke kerk. Wat maakte de Sint Gertrudiskathedraal zo uniek is de decoraties en het interieur. Er zijn kleurrijke en extravagante mozaïeken, vloeren, ramen en natuurlijk ook muurschilderingen. De kerk is ook heel symboliek uit de middeleeuws. De schilderijen zijn geschilderden door Abraham en Hendrik Bloemaert en Jan van Bijlert. Er is ook een beeld van de heilige Gertrudis die gemaakt in 1860 in België is en zo voort. Daarnaast is er een wit orgel met de beelden van de patroonheiligen van de Nederlandse katholieke kerk dat was gebracht van de parochie van de Gertrudiskapel naar de nieuwe Sint Gertrudiskathedraal. Er is veel meer te zien in de kerk die de geschiedenis van het christendom in Utrecht vertegenwoordigen.

Museum het Catharijneconvent

Sommige fotos van de rondleiding door het museum. Het was een geweldig museum!

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.