Binnen een gezin kunnen er problemen afspelen…

Binnen een gezin kunnen er problemen afspelen. Wanneer deze problemen zo overweldigend, ingewikkeld of onoverzichtelijk zijn kan een Eigen Kracht-conferentie wenselijk zijn.

Een Eigen Kracht-conferentie is een bijeenkomst van de hele familie en andere contacten die dicht bij het gezin staan. Tijdens deze bijeenkomst worden alle problemen besproken en wordt er samen naar oplossingen gezocht voor de problemen. Aan de hand daarvan wordt er een plan voor de toekomst opgesteld (familiegroepsplan) (www.eigen-kracht.nl, 16 maart 2015). Uit onderzoek is gebleken dat de veiligheid van de kinderen in het gezin, na een Eigen Kracht-conferentie, verbeterd (Bartelink, 2010: 1).

Het doel van de Eigen Kracht-conferentie is dat het gezin zelf de verantwoordelijkheid neemt om de problematiek binnen het gezin op te lossen met behulp van het sociale netwerk. Het gezin bekijkt samen met het sociale netwerk, de mogelijke aanpak voor de problematiek. Door de omgeving erbij te betrekken, hoeft het gezin het niet alleen te doen en krijgt het ondersteuning van de omgeving. Hierdoor kunnen de problemen rondom het opgroeien en opvoeden van de kinderen draaglijk gemaakt, verminderd of zelfs opgelost worden (Bartelink, 2010: 1).

Een Eigen Kracht-conferentie bestaat uit drie fasen:

1.De professional geeft informatie aan de familie over hoe hij de problemen ziet en wat de hulpverlening kan betekenen voor de familie. Wanneer er sprake is van een OTS, komt de gezinsvoogd altijd langs, om te vertellen waar het plan aan moet voldoen.

2.De familie bespreekt in het besloten deel wat de problemen zijn en stellen een plan op, waarbij er een taakverdeling gemaakt wordt en nagedacht wordt over de hulp die zij van buitenaf nodig hebben. De Eigen Kracht-coördinator en de hulpverleners zijn hierbij niet aanwezig.

3.Het plan wordt door de familie aan de coördinator gepresenteerd. Als er sprake is van een OTS, is de gezinsvoogd ook aanwezig om het plan te beoordelen. Als het plan veilig en wettelijk is goedgekeurd, wordt het plan geaccepteerd (Bartelink, 2010: 3).

Het is belangrijk om de kinderen bij de Eigen Kracht-conferentie te betrekken.

De kinderen hebben dan de mogelijkheid om:

•“aan te geven wie en wat voor hen belangrijk is bij de conferentie;

•de uitnodigingen voor ‘hun’ conferentie te schrijven of te tekenen;

•iemand aan te wijzen die hen ondersteunt en mogelijk als hun woordvoerder optreedt;

•te beslissen over praktische zaken, zoals de plaats waar de groep samenkomt of het eten;

•deel te nemen in een voor hen bekend en te begrijpen familieverband;

•gebruik te maken van de informele sfeer en flexibiliteit van FGC” (Bartelink, 2010: 4).

De Eigen Kracht Centrale voert de Eigen Kracht-conferentie uit. De Eigen Kracht Centrale werkt samen met mensen die een training hebben gevolgd voor het uitvoeren van de Eigen Kracht-conferenties. De locatie van de Eigen Kracht-conferenties is afhankelijk van de keuze van de familie. Deze locatie is echter nooit bij één van de deelnemers thuis en bijna nooit op de locatie van hulpverleningsinstanties (Bartelink, 2010: 12).

De Eigen Kracht-conferentie met Laura en haar familie

De Eigen Kracht-conferentie wordt ook toegepast op Laura. Laura wordt opgenomen bij de instelling Fier. Hier wordt zij geholpen en krijgt zij een behandeling. Laura is hier veilig. Het is belangrijk dat Laura nog steeds veilig is als zij terug naar huis mag. Laura mag niet terug vallen in het loverboycircuit en moet goed in de gaten worden gehouden. Een Eigen Kracht-conferentie is belangrijk voor Laura en haar familie, omdat Laura en haar familie er zelf voor moeten zorgen dat zij zelfstandig en sterker door het leven kunnen gaan. Het nieuwe jeugdstelsel is veranderd in 2015. De jeugdzorg valt nu onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Volgens de transitie moeten voorzieningen en hulpverleners zich meer gaan richten op de versterking van de eigen kracht van kinderen, jongeren en opvoeders. Dit betekent dat er eerst wordt gekeken naar wat de omgeving kan doen voor de cliënt. Daarna worden de hulpverleners pas ingeschakeld. De Eigen Kracht-conferentie is hiervoor een goed hulpmiddel. Het gezin krijgt zelf de verantwoordelijkheid om de problematiek binnen het gezin op te lossen. Daarom gaan Laura en haar gezin samen met iedereen een gesprek aan over de problematiek van Laura. Hier worden alle problemen besproken en wordt er samen naar oplossingen gezocht. Er wordt een plan met afspraken opgesteld voor de toekomst.

Katie en Lodewijk hebben een Eigen Kracht-conferentie aangevraagd bij de Eigen Kracht Centrale. Het doel was om dit binnen vijf maanden aan te vragen. De Eigen Kracht- conferentie vindt op 16 september 2016 plaats met vrienden en familieleden van Laura bij de instelling Fier.

De voorbereiding van de Eigen Kracht-conferentie

Fier en het Centrum voor Jeugd en Gezin Leiden werken samen en stelt Laura een conferentie voor en verzorgt de aanvraag. Er komt een Eigen Kracht-coördinator bij Laura om haar te informeren en vragen te beantwoorden. Vervolgens maken zij samen een overzicht van wie er kunnen meedenken tijdens de conferentie. Deze genodigden bestaan uit familie, vrienden en andere bekenden. De Eigen Kracht-coördinator kijkt hoe de kring van mensen zo groot mogelijk kan worden.

De Eigen Kracht-coördinator geeft de genodigden van Laura een persoonlijke uitleg over de conferentie. De coördinator vraagt of informatie van professionals en instanties nodig is om een plan te kunnen maken. Er wordt ook gevraagd aan iedereen of er nog meer mensen zijn die aanwezig willen zijn bij de Eigen Kracht-conferentie voor Laura. De betrokkenen bepalen met elkaar op welke dag en waar de bijeenkomst plaatsvindt. De Eigen Kracht-conferentie vindt plaats op vrijdag 16 September 2016 om 13:30 uur bij de instelling Fier met de volgende genodigden:

De familie:

•Laura Alblas

•Moeder Katie Alblas

•Vader Lodewijk Alblas

•Broertje Thomas Alblas

•Zus Lotte Alblas

•Zus Denise Alblas

•Oma Alblas

•Opa Alblas

•Familie in Brabant

Hulpverlening:

•Fier

•Centrum voor Jeugd en Gezin Leiden

•De Eigen Kracht-coördinator

•Gezinsvoogd

•SPH’er (Voor de nazorg)

Vrienden:

•Rosanne

•Marco (vriend van Lodewijk)

•Jessica (vrouw van Marco)

Overig:

•Mike (de vriend van Denise)

•Ronald (de vriend van Lotte)

•Eén klant van hun viswinkel in Den Haag

•Mentor van school

De Eigen Kracht-conferentie op Vrijdag 16 September 2016

Vandaag vindt de Eigen Kracht-conferentie plaats met alle genodigden. De Eigen Kracht-coördinator heet iedereen welkom tijdens de conferentie en vertelt wat er gaat gebeuren. Professionals (Centrum Jeugd en Gezin en Fier) geven informatie over de huidige situatie en over hulpmogelijkheden. Iedereen krijgt dezelfde informatie en kan vragen stellen.

Hierna gaan Fier en Centrum voor Jeugd en gezin samen met de Eigen Kracht-coördinator naar een andere ruimte. Het netwerk van Laura heeft een besloten tijd samen, waarin zij samen komen tot een plan. Dit duurt zo lang als nodig is. Er wordt besloten wat er nu het beste kan gaan gebeuren om Laura te helpen. Iedereen moet het eens zijn met het plan. Er wordt besloten wie wat gaat doen, of er nog hulp van buitenaf moet komen en samen wordt er besproken wanneer zij weer bij elkaar komen om de voortgang te bespreken. Het plan wordt opgeschreven en wordt hieronder beschreven. Nu komt de Eigen Kracht-coördinator terug en loopt samen met de aanwezige het plan af om te kijken of het voor iedereen duidelijk is. Net als de Eigen Kracht-coördinator, krijgt ook het Centrum voor Jeugd en Gezin en Fier dit te zien.

Het plan

Het doel van deze Eigen Kracht-conferentie is dat het gezin zelf de verantwoordelijkheden neemt om Laura in veiligheid te houden en te zorgen dat zij geen terugval zal krijgen. Nadat Laura bij de instelling Fier is opgenomen, mag Laura naar huis. Nu komt de nazorg van pas. Dit komt vanuit de Eigen Kracht-conferentie.

Voordat Laura naar de instelling Fier ging, zijn er een aantal hulpvragen vanuit de ouders van Laura en vanuit Laura zelf opgesteld. Die hulpvragen zijn al in behandeling genomen, maar worden wel in dit plan beschreven. Zo kunnen er weer tijdens de Eigen Kracht-conferentie nieuwe afspraken worden gemaakt, voor als Laura weer thuis is.

Ouders:

•Help ons Laura veilig te krijgen en bescherming te bieden.

•Help ons de band met onze kinderen opnieuw op te bouwen.

•Help ons om Laura weerbaarder te maken tegen Jelle.

Laura:

•Help mij weerbaarder te maken tegen mensen die misbruik van mij willen maken.

•Help mij om de band met mijn familie weer op te bouwen.

•Help mij om nieuwe vriendschappen op te bouwen.

•Help mij om afstand te leren nemen en houden van Jelle.

Uit deze hulpvragen zijn nieuwe doelen en afspraken gekomen:

•Laura heeft het contact met Jelle en Wendy verbroken. Laura mag niet meer in contact komen met Jelle en Wendy. Jelle weet niet dat Laura naar een nieuwe school gaat. Zo is de kans kleiner dat Laura weer terug gaat vallen in het loverboycircuit.

•Laura is weerbaar gemaakt tegen pesten, loverboys en algemene misbruik. Dit is bereikt door Laura mee te laten doen aan een weerbaarheidstraining.

•Laura gaat weer terug naar school. Katie en Lodewijk gaan opzoek naar een nieuwe school, waar de problemen van Laura wel serieus worden genomen en waar de school betrokken zal zijn.

•Laura wordt door haar zussen naar school gebracht. Dit wordt langzaam afgebouwd, totdat Laura zelfstandig naar school kan gaan.

•Op school weten zij van het verleden van Laura af. School houdt een oogje in het zeil en meldt als er iets vreemds gebeurd. Dit wordt eerst met Laura besproken en daarna worden haar ouders en een eventuele voogd erbij gehaald.

•Katie en Lodewijk spreken af, dat zij één keer in de week iets leuks gaan doen met het gezin. Dit gaan zij in het weekend doen. Iets leuks kan ook iets kleins zijn, zoals samen een spelletje doen of een strand wandeling maken. Doordat zij iets leuks doen met Laura en Thomas, wordt het gezin dichter naar elkaar toe gebracht. De familieband wordt weer langzaam opgebouwd.

•De familie uit Brabant weet nu van alle problemen van Laura. Zij blijven op de hoogte en het gezin kan hier terecht als er nieuwe problemen gaan spelen in het gezin.

•Laura moet haar gevoelens bespreekbaar gaan maken. Dit kan zij doen met de SPH’er die elke week langskomt. Laura moet ook haar ouders gaan vertrouwen hierin, zodat ook de ouders op de hoogte zijn van de vorderingen.

•Als Laura met iemand wilt praten die ervaring heeft, kan zij met haar vriendin Rosanne praten. Rosanne is ook opgenomen geweest en heeft hier dezelfde ervaringen opgedaan.

•De kennissen, Marco en Jessica, zijn ook op de hoogte van alle problematiek. Zij helpen het gezin zo nodig en kunnen wat afleiding bieden, door leuke dingen te doen met Lodewijk en Katie.

•Er is afgesproken dat er contact kan worden genomen met het Centrum voor Jeugd en Gezin, als er nieuwe problemen ontstaan. De voogd kan Laura dan doorverwijzen naar Het Centrum voor Jeugd en Gezin of naar de instelling Fier.

•Nazorg:de SPH’er komt bij Laura thuis. De instelling Fier biedt zelf ook nazorg. Als het mis gaat moet de gezinsvoogd contact opnemen met en/of doorverwijzen naar Instelling Fier. Dit is beschreven bij de methodieken en bij het behandelplan.

Er kan nu meer steun worden geboden, nu iedereen van het netwerk van alle problematiek af weet. Alle afspraken zijn gemaakt en er is een uitwerking geschreven in dit plan. Dit plan wordt uitgeprint en alle betrokkenen krijgen hier een exemplaar van. De volgende bijeenkomst met het hele netwerk vindt plaats op zeven oktober 2016. Hier worden de ontwikkelingen en vorderingen besproken en kunnen eventuele nieuwe afspraken worden gemaakt.

De uitvoering van het plan

Vier weken na de bijeenkomst neemt de Eigen Kracht-coördinator contact op om te vragen hoe het gaat met de uitvoering. Nu zit zijn taak er op en wordt het plan verder uitgevoerd door het netwerk van Laura.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.