De enige andere persoon die bij Paul op bezoek komt, is zijn advocaat, Jan van Velzen. In de periode voordat hij opgenomen is, moet hij aan de advocaat duidelijk maken dat hij eigenlijk liever tbs krijgt dan dat hij in de gevangenis terecht komt. Die vindt dat maar erg raar. Paul is op dat moment dus pas 39 jaar. Later vertrouwt de advocaat hem toe dat hij ervaringsdeskundige is, in het verleden zelf een moord heeft gepleegd en tijdens zijn periode in de gevangenis aan het studeren is geslagen.
In flashbacks maakt Paul duidelijk dat zijn tweelingbroer Peter hem altijd te slim af geweest is. Dat was o.a. het geval toen ze vroeger als puber samen op vakantie gingen. Ook wordt aan de lezer duidelijk dat de vader van Paul een klootzak was en dat de moeder toch een voorkeur had voor Peter. In vrijwel alle opzichten blijkt dat Paul toch min of meer de loser van de twee is en dat Peter in het leven een geslaagdere indruk maakt. Zo kan Paul nauwelijks met vrouwen omgaan, wat Peter aanzienlijk beter afgaat. Bovendien wordt hij een geslaagde zakenman en vrij gemakkelijk ontwikkelt zich het Kaïn en Abelmotief in deze thriller. De ene broer die jaloers is op de andere broer.
In de kliniek wordt het voor de lezer naarmate de handeling vordert ook duidelijk dat het niet zeker is dat broer Peter degene is die in de proloog het slachtoffer van zijn daden is. Paul onthult namelijk dat hij steeds een bedoeling heeft met het aanvragen van de tbs-straf, omdat hij nog niet klaar is met zijn bedoelingen. Steeds meer klinkt door dat hij nog wraak wil nemen op zijn broer. Dan verandert de vraag “whydunit” natuurlijk ook in een “whowaskilled?-kwestie”. Trijn van Benthem tracht veel te weten te komen over zijn verhouding met zijn broer: zo speelden ze beiden in een voetbalteam, maar ook daar was Peter de betere partij en Paul juist niet. Het geeft allemaal aanleiding tot de misdaad die Paul gepleegd heeft. Paul acteert intussen de beterende patiënt, zo blijkt uit zijn innerlijke monologen. Hij vraagt daarom proefverlof aan: hij leest namelijk zijn eigen rapportages waarin steeds wordt vermeld dat hij zo goed zijn best doet.
In flashbacks wordt door Paul gesuggereerd dat Peter geld verduistert van hun moeder. Waar Peter een geslaagd zakenman is, lijkt Paul een min of meer mislukte dichter. Maar eindelijk is er een redacteur van ene uitgeverij, die wat in hem ziet en een dichtbundel in het vooruitzicht stelt. Hij mag ook een avondje optreden als gastdichter bij een festival. Ook ontmoet hij Alice, de bloedmooie vriendin van zijn broer. Hij maakt haar wat onzin wijs over zijn broer en hij is vanaf het begin in haar geïnteresseerd. Deze Alice belt hem na enige tijd op: ze is stewardess en ze verveelt zich, want Paul verblijft een tijdje in het buitenland. Ze verleidt hem tot een afspraakje, lijkt geïnteresseerd in zijn erotische poëzie en één van de eerste ontmoetingen leidt tot een eenzijdige vrijpartij waarbij zij een orgasme beleeft en Paul als een puberjongen reageert. Maar hij is erg gefascineerd door Alice en zelfs raakt hij op haar verliefd. Het kan niet uitblijven of er komt een tweede afspraak, waarbij ze wel “al the way” gaan. Paul is meteen verliefd , maar Alice blijkt toch wat gereserveerder te zijn. Dan gaat het aan twee kanten mis met Paul: de afspraak met de redacteur voor zijn gedichtenbundel gaat niet door omdat de man van baan veranderd is en diens opvolger niets in zijn poëzie ziet.
De tweede dreun die hij te verwerken krijgt, is op de avond dat hij zelf Alice belt: die reageert heel afstandelijk en lullig en dat kan hij niet verkroppen. Hij gaat haar thuis opzoeken, waarbij ze hem opnieuw afzeikt en kleineert: op seksgebied vindt ze hem zelfs zielig en ze vertelt dat ze een spel gespeeld heeft op aanraden van Peter. Ze moest hem zien te verleiden en dat terwijl Peter op de hoogte was van het overspel. De ultieme vernedering vindt Paul en hij neemt wraak door Alice te vermoorden en de steekwonden toe te brengen (zij is dus het slachtoffer van de proloog)
In de tbs-kliniek drie jaar later krijgt hij het voor elkaar dat hij met proefverlof krijgt. Maar de lezer weet dat er iets achter steekt. De eerste twee keer gedraagt Paul zich voorbeeldig (hij bezoekt o.a. musea) maar de derde keer veroorzaakt hij al fietsend een ongeluk, waardoor hij naar het ziekenhuis wordt gebracht. Daar weet hij aan zijn bewakers te ontsnappen en hij gaat op zoek naar de woning van zijn broer. Die blijkt thuis te zijn, dus kan de ultieme wraak plaatsvinden. Hij slaat met een golfclub zijn broer een kniebreuk en slaat hem net zo lang totdat hij de dodelijk klap kan uitdelen. Maar in uiterste nood kan Peter verklaren dat hij van het hele seksspel van Alice niet heeft afgeweten en dat hij zelfs geen relatie met haar had, toen het plaatsvond. Eerst gelooft Paul zijn broer niet, maar dan ziet hij een foto van Paters nieuwe vrouw in zijn leven en hij beseft dat hij drie jaar lang voor niets in een kliniek heeft gezeten. De wraak die hij had willen nemen op zijn broer, was dus niet nodig geweest. Hij besluit een ambulance te bellen.
epiloog
Paul zit weer in de kliniek (tenslotte was hij ontsnapt). Over een jaar mag hij waarschijnlijk weer op proefverlof. Peter is al enkele keren op bezoek geweest. De relatie tussen hen is dus verbeterd. Paul is bezig een boek te schrijven: over misleiding en bedrog.
Thema, motieven en interpretatie
Het belangrijkste motief in deze psychologische thriller is wraak. De wraak wordt veroorzaakt door de jaloezie die Paul heeft ten opzichte van zijn tweelingbroer Paul. In dit opzicht is er sprake van het klassieke (namelijk Bijbelse,) Kaïn en Abelmotief. Twee broers die elkaar niet zo goed kunnen uitstaan. Dat blijkt uit allerlei voorvallen uit de thriller. Bovendien blijkt Peter beter te liggen bij zijn ouders dan Paul. De laatste wordt min of meer de loser, de sukkel die met gedichtjes naam probeert te maken, terwijl zijn broer Peter de geslaagde zakenman is. Ook met vrouwen is Peter beter dan Paul en op een party ontmoet Paul de bloedmooie stewardess Alice die de vriendin van Peter blijkt te zijn. Hij denkt zijn broer een hak te kunnen zetten door iets met haar te beginnen, maar de avances gaan in eerste instantie van Alice zelf uit. Waar Paul denkt dat hij een geweldig seksueel avontuur gaat beleven, blijkt het achteraf allemaal opzet te zijn van Peter en Alice, vertelt de laatste. Omdat ook zijn dichtbundelniet zal worden uitgegeven, is de maat voor Paul vol. Hij vermoordt Alice en brengt op dat moment ook met voorbedachten rade 35 steekwonden toe. Hij wil namelijk geen gevangenisstraf maar tbs. Dat lukt en na drie jaar voorbeeldig gedrag zint hij op de ultieme wraak op zijn broer Peter. Maar dan moet hij wel op proefverlof kunnen. Dat wordt uiteindelijk toegestaan en wanneer hij zich ook de eerste twee keer voorbeeldig gedraagt, bereidt hij zijn slag voor de derde keer voor. Maar oog in oog met zijn broer wordt hem op het allerlaatste moment duidelijk dat Alice een spel gespeeld heeft met hem. Hij besluit zijn broer niet te doden en keert terug naar de kliniek waar de epiloog speelt.