De geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van het verzorgingstehuis en verpleegtehuis:

De geschiedenis van het verzorgingstehuis:

Oudemannenhuis:

In de 16e eeuw is er een tehuis opgericht genaamd het oude mannenhuis. Dit was de eerste ouderenwoonvorm waar zorg aangeboden werd. In het oudemannenhuis waren alleen mannen te vinden omdat die meestal niet in staat waren voor zich zelf te zorgen.

In de 13e eeuw waren er ook al soorten woonvormen maar deze woonvormen werden aangeboden door de rijken aan de armen. Hier werd nog geen zorg verleend hier moesten de ouderen nog wel voor hun zelf zorgen.

Streng toezicht:

Na de oudemannenhuizen kwamen er al gauw oudevrouwenhuizen. De huizen werden dan gecombineerd maar de mannen en vrouwen bleven wel apart gescheiden van elkaar. Er kwamen daardoor erg strenge regels.

Regels:

1. Een vaste tijd opstaan

2. Bidden

3. Eten

4. Naar bed gaan

5. Dronkenschap

6. Binnenkomen na de avondklok

7. Vrouwenbezoek

Voldeed men hier niet aan werden de mannen of vrouwen gestraft het kon zijn dat ze dan met een blok om het been moesten lopen, geen ontbijt kregen, aan de schandpaal moesten staan of huisarrest kregen. Daarom kozen de meeste mannen en vrouwen voor het rechte pad en hielden ze zich aan de strenge en gestelde regels.

Privacy:

Vroeger hadden de mannen en vrouwen totaal geen privacy. Vaak hadden ze alleen maar een bed en sliepen ze met een heleboel op 1 kamer bij elkaar. Ze konden ook niet opgevangen worden door hun kinderen omdat die het al moeilijk genoeg hadden om rond te komen.

Apart sociaal probleem:

In de 19e eeuw kwamen de oudemannenhuizen en oudevrouwenhuizen steeds voller te zitten. De omstandigheden in deze huizen werden steeds slechter door te weinig hygiëne werd alles erg gevaarlijk. Hierdoor werd het door de overheid als een apart probleem beschouwd. In 1912 werd er een nieuwe wet aangenomen genaamd de armenwet. Bij deze wet kreeg de familie alle verantwoordelijkheid voor het onderhouden van de ouderen. Bij ons bekend als onderhoudsplicht. Voor de overheid werd dit makkelijker en scheelde veel geld. Het was verder geen oplossing voor het ouderenzorgprobleem.

De geschiedenis van het verpleegtehuis:

De jaren vijftig:

Na de jaren vijftig werden de mannen en vrouwen huizen gesloten en werden er verpleegtehuizen geopend waar mannen en vrouwen gezamenlijk konden wonen. Dit was erg nieuw voor de gehele bevolking. De privacy werd ook een stuk beter en mensen kregen meer een eigen kamer en niet meer met groepen op 1 grote zaal. In de jaren vijftig kwamen ze nog steeds erg veel mensen tegen die vervuild, vereenzaamd en verwaarloosd waren. Deze mensen vertrouwden de verpleeghuizen niet door de nieuwe veranderingen.

Het moderne bejaardentehuis:

Willem Drees de oprichter van de noodvoorziening voor ouden van dagen werd in 1957 tot de algemene ouderdomswet (AOW). In de jaren 60 werd het eerste bejaardentehuis geopend door het gevolg van de kwaliteitswetgeving. Deze kwaliteitswetgeving kwam op voor de ouderen met als vervolg dat er snel meer moderne bejaardentehuizen bijgebouwd werden. De wet zorgde ervoor dat de kwaliteit van de zorg verbeterd werd voor de ouderen in het bejaardentehuis.

Huisvesting:

In de jaren 60 was er een gigantische woonnood. Meer dan 10 jaar moesten de oudere mensen plaats maken voor jonge gezinnen. Zo kwamen er binnen de kortste keren meer dan 50.000 bejaarden plekken de grond uit gerezen. Hier konden de ouderen dan beter gaan wonen zodat de jonge gezinnen in de normale huizen konden blijven. Voor de ouderen was de zorg nu ook een stuk dichter bij.

Nadat de huisvesting groot en deels was opgelost stelden de ouderen meer eisen aan de kwaliteit van de zorg. Hierin werd het minimumeisenstelsel werd vastgesteld met de wet AWBZ (algemene wet bijzondere ziektekosten) deze wet werd sinds 1 januari 1968 in gebruik genomen.

Zelfstandig wonen:

In de jaren 70 werd er aangemoedigd om langer zelfstandig te blijven wonen. Dit moest omdat de in de nota van 1975 stond dat er maximaal 7% van de ouderen in en verzorgingstehuis mochten blijven. Voor de rest van de ouderen kwamen er andere oplossingen om de zorg toch te blijven geven maar buiten het verpleegtehuis. Zo kwamen ze op het idee om voor de rest van de 93% wijkverpleging, gezinsverzorging, kruiswerk en aanleunwoningen op te zetten zodat toch alle mensen zorg konden krijgen de verleent moest worden.

De ouderen van tegenwoordig:

De ouderen van tegenwoordig blijven langer thuis wonen dit komt omdat de ouder wordende mens vaak langer moet werken en er steeds meer familieleden of vrienden helpen met de zorg van de ouderen. De AOW is daarom ook een stuk hoger dan jaren geleden toen iedereen gelijk naar het bejaarden te huis moest. De hulp naar mantelzorgers word ook groter en niet omdat de ouderen dat zelf willen maar om dat de AOW nog steeds geen grote vetpot is. Daarom kan niet iedereen de zelfde professionele hulp krijgen.

De actuele ontwikkelingen van het verzorgingstehuis en het verpleeghuis:

De wetten:

Er zijn sinds een aantal jaren een tig aantal wetten ingevoerd die te maken hebben met de zorg van tegenwoordig.

Deze wetten zijn:

Wet Betekenis

WGBO Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst

KZI Kwaliteitswet zorginstellingen

WKCZ Wet klachtrecht cliënten zorgsector

WMCZ Wet medezeggenschap cliënten zorgsector

BOPZ Wet bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen

Deze wetten hebben allemaal te maken met de zorg van tegenwoordig. Tijdens je werkzaamheden in verschillende instanties heb je te maken met deze wetten.

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.