Het gebruik van offlinekanalen blijft nog steeds …

Het gebruik van offlinekanalen blijft nog steeds populair ondanks de sterke groei van de onlinekanalen. Verschillende soorten offlinekanalen die nog veelal gebruikt worden zijn; folders, advertenties in kranten en tijdschriften, posters, flyers en persberichten. Door middel van het gebruik van deze soorten advertenties, is het heel gemakkelijk om de huisstijl weer te geven en hierdoor een bepaald gevoel over brengen. Het is belangrijk dat er gedacht wordt aan de herkenbaarheid van een bedrijf, op deze manier is het direct herkenbaar voor de lezer waar het om gaat (komon, 2014).

Door middel van persberichten is het mogelijk om een informerende tekst te verspreiden onder een grote groep mensen. Persberichten worden gebruikt als er iets belangrijks gaande is of gaat komen waar mensen van op de hoogte gesteld moeten worden (komon, 2014).

Door op (evenementen) beurzen te staan als bedrijf, is het bereik van een grote groep erg gemakkelijk. Door middel van het uitdelen van folders en flyers en het houden van een kort praatje is het gewenste effect om mensen te enthousiastsmeren om gebruik te maken van een dienst of product van het bedrijf (evenementenbeurs, 2016).

Gebruik offline kanalen onder gezinnen

De offlinekanalen die onder gezinnen worden gebruikt is heel divers en dit ligt net aan de wensen en behoeften van de mensen die het bedrijf wilt benaderen. (Jonge) gezinnen is een doelgroep dat voornamelijk gebruik maakt van de onlinekanalen omdat het gebruik er van heel gemakkelijk is (Oosterveer, 2016). Daarnaast is het ook prettig om echt iets vast te kunnen houden, als een folder, of het kunnen zien van een poster langs de weg. Daarom gebruikt Fort Kijkduin de volgende offline kanalen om meer bezoekers te trekken, en in dit geval voornamelijk gezinnen; poster langs de weg en bij overnachting plekken in de omgeving, het uitdelen van folders bij verschillende punten en op beurzen, het adverteren van evenementen in kranten, en het uitbrengen van persberichten als er iets groots gaande is.

Soorten onlinekanalen

Het gebied van onlinekanalen, oftewel social media, is in Nederland enorm divers. Daarbij komen er steeds nieuwe kanalen bij. Per doelgroep verschilt het naar welk soort kanaal zij switchen, vooral jongere gebruikers switchen snel over naar de nieuwere kanalen. Daarnaast blijven de grote kanalen (denk hierbij aan Facebook) bestaan en groeit het steeds groter. Elk kanaal kent zijn eigen kenmerken en onderscheidt zich hiermee van anderen. Veel adverteerders gebruiken de grotere kanalen om hun doelgroep te bereiken. Hieronder een opsomming van de soorten kanalen die de gebruikers uit Nederland kent (abovomedia, 2015).

Facebook

De bekendste en meest gebruikte kanaal in Nederland is Facebook. Gebruikers van Facebook kunnen veel persoonlijke gegevens achterlaten, zoals leeftijd, geslacht, interesses, relatiestatus en locatie. Voor adverteerders is Facebook een makkelijke kanaal om hun doelgroep te bereiken, naamsbekendheid te vergroten en om informatie te delen (Facebook, 2016).

YouTube

Op YouTube worden video’s gedeeld en bekeken. Tegenwoordig hebben de video’s op YouTube een advertentie voorafgaand die adverteerders gebruiken maar deze advertenties kunnen ook tussen de zoekresultaten gevonden worden. Op YouTube is het mogelijk om de doelgroep te bereiken door te zoeken op leeftijd, geslacht en interesses. Adverteerders gebruiken YouTube om een product verder toe te lichten en om naamsbekendheid te vergroten (youtube, 2016).

LinkedIn

LinkedIn is het zakelijke kanaal waar mensen hun netwerk kunnen verbreden en nieuwe connecties maken. Via LinkedIn wordt voornamelijk achtergronden qua werk, huidig werk, behaalde diploma’s en certificaten, interesses op werkgebied en behaalde successen gedeeld. Voor adverteerders is het mogelijk om te adverteren met tekst ,afbeeldingen of een video in het nieuwsoverzicht. Er kan geadverteerd worden op een bepaalde bedrijfstak, functie, geslacht, leeftijd en onderwijsinstelling. LinkedIn wordt vooral ingezet om naamsbekendheid te vergroten met name van B2B-bedrijven en daarnaast is het ook een goed kanaal om vacatures te plaatsen (linkedin, 2016).

Twitter

Twitter is een kanaal waar korte berichten geplaatst kunnen worden. Op Twitter wordt gebruik gemaakt van Hashtags (#) waardoor bedrijven hun doelgroep beter kunnen bereiken door middel te selecteren op Hashtags. Als iemand Twittert over regen en daar bijvoorbeeld bij zet: #regen, kan een bedrijf heel makkelijk hun doelgroep bereiken als zij adverteren over bijvoorbeeld paraplu’s door dezelfde Hashtags te gebruiken. Twitter wordt gebruikt om naamsbekendheid te creëren en links naar de websites te genereren (twitter, 2016).

Instagram

Instagram is een kanaal dat populair is op dit moment en steeds populairder wordt. Veel jongeren maken gebruik van Instagram. Instagram is een kanaal waar foto’s gedeeld kunnen worden middel van een filter, om het net een mooier tintje te geven. Net zoals Twitter wordt op Instagram ook veel gebruik gemaakt van Hashtags. Sinds oktober biedt Instagram ook advertentiemogelijkheden die hetzelfde zijn als bij Facebook omdat zij dezelfde manieren hebben om hun doelgroep te bepalen omdat Instagram vaak gekoppeld wordt aan Facebook (instagram, 2016).

Pinterest

Pinterest wordt vooral gebruikt door vrouwen tussen de 20-39 jaar. Het doel van Pinterest is om een gevoel te creëren door middel van afbeeldingen. Op Pinterest zijn veel verschillende soorten categorieën. kleding, een paar voorbeelden zijn: trouwjurken, inrichting, meubels, lichamelijke verzorging en projecten die mensen thuis kunnen doen, de zogenoemde DIY (Do It Yourself). Een bedrijf of merk moet in de Verenigde staten een businessaccount aanmaken om zo afbeeldingen van hun product of dienst te promoten in de zoekresultaten en de verschillende categorieën. Voor bedrijven in Nederland is dit voor alsnog nog niet mogelijk. Het is alleen mogelijk om een persoonlijk profiel aan te maken op Pinterest en hiermee afbeeldingen van de producten of diensten te weergeven (pinterest, 2016).

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.