Big Data is tegenwoordig op steeds meer plekken te vinden. Big Data houdt in dat er een grote database is met veel informatie erin opgeslagen. Er is geen precieze definitie van hoe groot deze database zou moeten zijn (Verhoeye, 2015). In 2013 zou er wel 600 miljard gigabyte aan data door bedrijven zoals Netflix en Facebook door heel het internet zijn verspreid (Tokmetzis, 2013).
De Efteling
De Efteling is een themapark met veel verschillende attracties voor jong en oud, gelegen in Kaatsheuvel, Noord-Brabant. Naast het themapark bestaat het ook nog uit een hotel, vakantiepark, theater en golfpark. Het park is officieel geopend op 31 mei 1952 toen het sprookjesbos ontworpen door Anton Pieck zich opende. Het park kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer en door de mooie details in het hele park (Kuppens, 2015).
Door deze onderwerpen samen te voegen ontstaat de vraag: Op welke manier kan Big Data de Efteling helpen voor het ontwikkelen van een nieuwe klantbeleving?
Big Data in de wereld van attractieparken
De Efteling is al heel goed op weg naar de steeds belangrijk wordende wachtrijen in attractieparken. Bezoekers willen zodra dat ze een wachtrij inlopen een hele andere wereld instappen (Postma, 2014). In De Efteling bevinden zich al heel veel van deze wachtrijen, maar ze kunnen zich altijd blijven verbeteren. Zo blijkt uit onderzoek van Postma (2014) dat in de toekomst een nog grotere experience kan worden gecreëerd door het combineren van de fysieke attracties en de onlinewereld.
In het grootste Disneypark van Florida wordt er al veelvuldig gebruik gemaakt van deze combinatie. Dit wordt gedaan door een speciaal soort armbandje met een chip erin. Hiermee kunnen de bezoekers makkelijk betalen en kan het park de bezoekers tot op de voet volgen wat ze allemaal precies doen, eten en uitgeven. Door deze informatie kan het park de bezoeker een gerichte aanbieding doen als men langs een restaurant, dat bijvoorbeeld op dat moment onderbezet is, of winkel, waar merchandise ligt van de attractie waar men al drie keer in is geweest, loopt (Driessen, 2014).
De bezoeker levert hierdoor wel een heel groot deel van zijn of haar privacy in, toch gaan veel bezoekers akkoord hiermee. Dit komt doordat men hier een grote beloning voor terugkrijgt. Zo kunnen bezoekers bij een attractie ‘inchecken’ met een vooraf ingesteld tijdstip, zodoende hoeven ze niet lang in een wachtrij te staan. Met dit systeem kunnen ouders ook ontmoetingen met het favoriete personage van hun kinderen worden aangevraagd. Zo krijgen de kinderen ineens een ontmoetingen met hun favoriet en die blijkt dan ‘toevallig’ ook nog te weten hoe de kinderen heten en dat ze hier bijvoorbeeld zijn voor de verjaardag van een van de kinderen. Dit zijn ervaringen die zo’n dagje uit onvergetelijk maken (Driessen, 2014).
Hotelgasten krijgen deze armband al van tevoren thuis opgestuurd, zo begint de experience thuis al een beetje. Als men thuis zogenoemde Fastpasses, pasjes waarmee je de wachtrijen mag overslaan, voor attracties heeft gereserveerd dan worden er gelijk andere aanbiedingen aangeboden voor shows of restaurants in hetzelfde gebied. Niet alleen hotelgasten kunnen gebruik maken van dit systeem maar ook dagjesmensen. Als men wilt kan er zo’n zelfde armband gekocht worden voor dezelfde toepassingen. Deze armband kan helemaal naar de stijl van de bezoeker worden gemaakt. Zo kan men de kleur zelf kiezen en er een Disney karakter op komen te staan (Lukken, 2014).
Er zitten wel wat haken en ogen aan dit systeem. Zo is het niet meer spontaan dagje opstap gaan, maar wordt alles van tevoren al helemaal gepland. Soms speelt het weer een grote rol welke attracties er bezocht worden, met de Fastpasses kan niet even snel besloten worden om naar een andere attractie te gaan. Zeker ook als een grote groep mensen een dagje uit gaat wordt het erg moeilijk om alles precies op elkaar af te stemmen. In toekomst wordt het met deze bandjes mogelijk om foto’s en video’s die in het park gemaakt zijn gelijk te kunnen delen via social media (Lukken, 2014).
Advies
De Efteling zou ook goed gebruik kunnen gaan maken van de speciale armbanden van Disney. De speciale aanbiedingen voor restaurants en winkels zouden een leuke toevoeging geven aan een dagje uit. Zeker als ze ook een ontmoeting zouden kunnen regelen met bijvoorbeeld Pardoes en Pardijn, de mascottes van de Efteling. Het zou wel slimmer zijn voor de Efteling om geen gebruik te maken van de Fastpasses zodat mensen niet in de wachtrij hoeven te staan. Dit idee hoort helemaal niet bij de Efteling thuis en veel bezoekers zullen dat hier ook niet kunnen waarderen. Om deze reden zou er ook beter gebruik gemaakt kunnen worden van een app i.p.v. een armband. Hier kunnen alsnog de speciale aanbiedingen op worden geprojecteerd en via de app kan er nog extra informatie worden gegeven over attracties. Hier kunnen dan ook niet te missen attracties worden aangeven zoals nu al veel gebeurd in de toeristensector via apps maar dan voor een bepaalde stad (Buhalis & Amaranggana, z.j.).
De Efteling kan dus goed inspelen op de Big Data en de klantbeleving verhogen m.b.v. een app die gerichte aanbiedingen geeft, waarmee speciale ontmoetingen kunnen worden geregeld en waar extra informatie kan worden gegeven.