In de jaren ’90 werd het internet opgericht…

In de jaren ’90 werd het internet opgericht als een opennetwerk tussen computers. Het ontstaan van het internet zorgde voor een revolutionaire ontwikkeling, voor zowel de samenleving als voor het bedrijfsleven. Voor het eerst was het mogelijk digitale documenten tijd- en grenzeloos te versturen.

Naast het uploaden van bestanden, begonnen gebruikers ook steeds meer te reageren op informatie van andere gebruikers. Het begon bij blogs, maar het breide zich snel uit tot forums, websites etc. kortom het begin van het community-tijdperk!

Via internet delen personen dezelfde interesses en doeleinden, zo vormen ze samen virtuele communities.

Met aanwezig zijn op sociale netwerken ben je er nog niet, het begint dan eigenlijk pas. Het is belangrijk dat je zorgt voor interactie en luistert naar individuele klanten om zo je boodschap te optimaliseren: online engagement.

Op social media draait het om engagement en de bereik van jouw berichten. Het bereik spreekt voor zich, hoeveel mensen heb jij nou eigenlijk bereikt met jouw post? Helaas is het niet zo, dat al jouw fans automatisch jouw post in hun tijdlijn zien. Een bericht kan telkens een andere fan en/of doelgroep bereiken. Door de betrokkenheid van jouw post bereik je steeds andere mensen. Het is dus van belang om engagement te creëren, om het bereik van je posts te vergroten.

Maar bij het creëren van betrokkenheid gaat het niet alleen om het zenden van een boodschap. Het is juist belangrijk dat de doelgroep deze boodschap oppikt en weer deelt met vrienden.

Doordat je mensen bereikt kan je ze aanzetten tot actie en dus overgaan betrokkenheid tot offline actie. Als merk wil je het onderwerp van het gesprek binnen jullie doelgroep worden. Zorg er natuurlijk wel voor dat ze positief over jouw merk praten! Helaas kost het een organisatie veel tijd om online engagement op te bouwen, dus begin daarom vroeg met het creëren van relevante content.

Hoe hoger de engagement, hoe hoger het bereik van jouw posts.

8 tips voor het verhogen van je engagement:

#1: Begin met relevante, boeiende inhoud

Zorg vanaf het begin af aan voor hoge kwaliteit van uw content. Plaats jezelf in de schoenen van uw klanten en denk aan de informatie die zij nodig hebben. Welke veel gestelde vragen kun je beschikbaar maken? Hoe orden je het best informatie in gemakkelijk te vinden categorieën? Wanneer uw info niet relevant is, zullen klanten die verschijnen waarschijnlijk niet terug keren naar jouw pagina.

#2: Maak de community makkelijk te vinden

Het maakt niet uit hoe groot jouw community is, wanneer geen mens weet dat het bestaat. Een sterke community heeft meerdere wijzen (ingangspunten) om op de pagina terecht te komen. De voor de hand liggende locatie is gekoppeld aan uw bedrijfswebsite. Een ander veelvoorkomende plaats is geïntegreerd in uw bedrijfs- Facebook-pagina, waar klanten vaak met vragen en berichten komen. Meer en meer bedrijven integreren community ook in hun klantenportaal en maken het een deel van het eenmalig aanmelden proces.

#3: Zorg voor bondige posts.

#4: Stimuleer volgers om hun mening te geven

#5: Geef nieuwe klanten een warm welkom

Een nieuw lid van uw community is een aanleiding voor een feestje. Zoek contact en welkom hen in de groep. Community-managers zijn goed bezig door te beginnen met het voorstellen van zichzelf en het delen van het algemene doel van de community. Tijdens de communicatie kunnen zij uitleggen hoe zij aan de slag kunnen gaan, inclusies instructies hoe het best te zoeken, navigeren, het plaatsen van berichten en een profiel compleet te maken. Het is ook een goed idee om nieuwe leden actie te laten ondernemen, zodat ze snel gericht zijn op participatie. Die actie kan zo simpel zijn als zich bijvoorbeeld de abonneren op een onderwerp. In een kleine community kan het zo simpel zijn als zich voor te stellen aan de groep.

#6: Betrek werknemers erbij

Andere bedrijven vereisen een paar uur per maand ‘taakstraf’ van elke medewerker, zodat iedereen in harmonie blijft met de klant. Vind manieren om werknemers aan te trekken, zodat klanten de vele gezichten achter uw organisatie zien. Vergeet niet om een kleine training te geven aan uw werknemers, voor de tone of voice die u en uw werknemers dienen te hebben tijdens de directe communicatie met de klant. Dingen zoals altijd een positieve toon blijven te houden, behulpzaam, vriendelijk en authentiek zijn.

#7: Ontwikkel een win-actie

Je kan een winactie organiseren waarbij de attentiewaarde van de advertentie verhoogd wordt, door de beloning die hieraan gekoppeld is. Zorg hierbij altijd dat de prijs die je weggeeft wel relevant is voor jouw markt en hiermee voor de doelgroep die jij wil bereiken. Een tablet weggeven is eenvoudig, maar zelden functioneel. Wat bijvoorbeeld wel werkt, zijn winacties die gerelateerd zijn aan jouw markt/winkelgebied, dus bijvoorbeeld het weggeven van een cadeaubon voor jouw winkelgebied.

#8: Zorg voor spraakmakende beelden

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.