Het autogebruik zal blijven toenemen, in ieder geval tot 2020. Het ov groeit alleen in de stad. En de fiets zal iets terrein verliezen. Dat verwacht het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) in een vooruitblik naar 2020 en 2040. Met de verwachting van deze toename van auto’s zullen er ook veel nieuwe ontwikkelingen plaats vinden, zeker met technologie. Het gebeurt nu al met auto’s, kijk bijvoorbeeld naar de “…” Uiteindelijk zal deze ontwikkeling leiden tot de zelfrijdende auto, die nu al wordt getest en wordt ontwikkeld. Een ander woord voor zelfrijdende auto is autonome auto, dat zal vaker worden gebruikt in dit essay. wetten? Wat is het?
Hoe werkt een autonome auto eigenlijk? De meeste autonome auto’s ‘zien’ de wereld om hun heen door middel van camera’s en radarbeelden. Een soort van hetzelfde als gezichtsherkenning, maar dan zoekt de computer naar objecten zoals palen, bomen, mensen en andere objecten dat men zoal onderweg kan tegenkomen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een LIDAR-systeem (Light Detection And Ranging of Laser Imaging Detection And Ranging) in de bumper of op het dak. Het LIDAR-systeem is een technologie die een afstand tot een object of oppervlak meet door middel van het gebruik van laserpulsen. Dus de afstand tot het object of oppervlak wordt bepaald door de tijd te meten die verstrijkt tussen het uitzenden van een puls en het opvangen van een reflectie van die puls. Zo wordt er een nauwkeurig beeld van de omgeving geschetst. Deze techniek valt te vergelijken met het radar-systeem. Echter het verschil tussen LIDAR en radar is dat LIDAR van lasertechniek, licht gebruik maakt en het radar-systeem gebruik maakt van radiogolven.
Vervolgens interpreteert een computer/ de processor alle informatie, die de lasers en sensoren geven en schildert een beeld van wat er om de auto heen gebeurt. Daarna worden verscheidene servo’s en actuatoren aangestuurd om zo de auto te besturen. Denk hierbij aan het ronddraaien van een stuur, een versnelling inleggen of remmen.
Een voorbeeld van een auto die gebruik maakt van al dit technologie is de Google Driverless Car, dat een project van Google is, dat draait om de ontwikkeling van technologie voor autonome auto’s. In deze auto
Al sinds de jaren 20 verlangden mensen naar autonome auto’s. Op Fifth Avenue in New York 1925 was er al een voorloper van de autonome auto aan te schouwen. Er reed een op afstand bestuurde Chandler, die werd bestuurd via radiosignalen uit de auto die er achter reed. Gedurende de Tweede wereldoorlog werden er weinig ontwikkelingen gedaan. Maar vanaf de jaren 50 en 60 kwamen de ontwikkelingen met autonome auto’s weer in volle gang. In 1953 werd Norman Bell’s elektronische en op afstand bestuurbare auto op een tentoonstelling gepresenteerd. Het duurde tot de jaren 80 voordat een auto zichzelf kon rijden. General Motors beweerde de Firebird 111te hebben uitgerust met een elektronisch systeem waarmee de besturing werd overgenomen op lange stukken en waardoor de bestuurder dus even een dutje kon doen: cruise control. In 1980 kwamen de eerste prototypes van de autonome auto op de weg.
Voordelen en nadelen
De autonome auto gaat een grote impact hebben op onze maatschappij. Alles zal veranderen. Het openbare leven zal over 20 jaar vooral door deze technologische ontwikkeling op een andere manier verlopen.
Voordelen:
Minder schade, minder kosten. Veel minder botsingen, minder letselschade en dodelijke slachtoffers: het verkeer wordt veiliger. Dat scheelt ook een hoop kosten.
Oplossing fileprobleem. De files verdwijnen, omdat we allemaal met dezelfde snelheid rijden. Daardoor minder economische schade door files, minder schade aan wegen door het remmen en optrekken.
Inparkeren auto veiliger en eenvoudiger.
Geen boetes meer betalen. De auto zal zo geprogrammeerd zijn dat hij volgens alle verkeersregels je naar je bestemming brengt. Dus kun je ook geen boetes meer krijgen.
Toename verkeersveiligheid
Beter voor het mileu
Nadelen:
Minder inkomsten voor de overheid
Hacken? autonoom bewegende auto die draadloos data kan ontvangen, maar die data kan ook vals zijn. Hoe beveilig je het verkeer tegen een gehackte auto?
Conclusie