Online shoppen bestaat al veel langer dan de meesten van ons denken. De wortels van online shoppen liggen namelijk al in de jaren 70. In 1979 was het al mogelijk om online transacties uit te voeren. Dit ontwikkelde zich verder en in 1990 was de eerste web browser een feit. Vanaf dat moment ging het snel en gingen veel bedrijven (naast offline) nu ook online hun producten aanbieden. (SEOshop Group BV, 2012)
Het online winkelen neemt nog steeds toe. De grafiek hieronder toont deze toename aan. In 2013 gaf 83% van de 12-75 jarige internetgebruikers aan online te winkelen. Wat neer komt op zon 10,3 miljoen mensen. Het aantal mensen dat online winkelt of toch liever gewoon naar de winkel gaat hangt echter niet af van waar men woont. Online winkelen is op het platteland net zo populair als in de stad. (Sleijpen, 2014)
Tegenwoordig kunnen we alles op het internet vinden; kleding, literatuur, muziek, kaartjes voor evenementen en zelfs reizen. Vooral reizen online boeken is erg populair. Toch zien we per categorie wel verschil in leeftijd. Zo kopen jongeren (12-25) vaker kleding online dan ouderen, maar kopen ouderen weer vaker literatuur online dan jongeren. (Sleijpen, 2014)
Maar waar heeft deze toename van online winkelen nou eigenlijk mee te maken?
Allereerst heeft dit te maken met de snelheid van het internet in Nederland. Steeds meer Nederlanders maken tegenwoordig gebruik van internet. Tussen 2005 en 2014 steeg het aantal huishoudens met toegang tot het internet met 17 procent. Tegenwoordig heeft bijna iedereen toegang tot het internet. Vooral het gebruik maken van mobiele apparaten als smartphones en tablets is toegenomen, zo’n acht op de tien Nederlanders heeft een mobiel apparaat. Dit was in 2008 nog een op de 10 Nederlanders. Doordat steeds meer mensen gebruik maken van het internet neemt ook het online winkelen toe. Doordat bijna iedereen toegang heeft tot het internet is het medium online shoppen breed geworteld in onze samenleving. (Maas, 2015)
Wat maakt online winkelen tot een succes? En wat zorgde voor de flinke groei in online winkelen afgelopen jaren?
Er zijn meerdere factoren die ervoor zorgen dat mensen kiezen voor het online aanschaffen van producten. De voornaamste redenen dat mensen online inkopen doen zijn het gemak en de flexibiliteit voor de consument. Het gemak om met een druk op de knop schoenen te kunnen bestellen, bij wijze van spreken. Online winkelen kan op elk moment van de dag, er is nooit een moment dat een website gesloten is. Terwijl offline winkels natuurlijk wel openingstijden hebben en dus op bepaalde tijden dicht zullen zijn. Ruimere openingstijden en winkelen wanneer het de consument uitkomt zijn dus een belangrijke oorzaak voor de flinke groei in de afgelopen jaren van het online winkelen. 70% van de internetgebruikers die regelmatig online winkelen gaven zelfs aan dat zaken als gemak, tijdbesparing en winkelen wanneer je maar wilt de belangrijkste redenen zijn om online aankopen te doen. Naast het gemak en de flexibiliteit voor de consument is er nog een aantal andere redenen waarom men kiest voor online winkelen. Soms zijn in online winkels de prijzen bijvoorbeeld lager. (CBS, 2009)
Echter blijkt dat de prijzen niet te laag moeten liggen. Bij (te) lage prijzen zal de consument de online winkel eerder als onbetrouwbaar beschouwen. Hiermee is niet gezegd dat lagere prijzen online niet van belang zijn, maar het is wel minder van belang dan de meeste fabrikanten en retailers denken. Vooral binnen de fashion blijken de consumenten de prijs niet als hoge prioriteit te hebben. (Gastblogger, 2013)
Als laatste oorzaak voor de groei van het online winkelen wordt de toegang tot producten die vaak in de regio niet voorhanden zijn vaak genoemd. Online is het makkelijk om te checken of iets op voorraad is en zo niet, dan is het simpel om dit op andere sites te checken. Online is dit makkelijker en weet je veel sneller of een product beschikbaar is, en ook wanneer. Ook is het aanbod online groter dan offline. Er zijn talloze web shops met allerlei soorten producten. Als het product op de ene site net niet aan je eisen voldoet heb je in een mum van tijd een andere site met het product dat wel aan je eisen voldoet. Al met al komt het erop neer dat gemak ervoor heeft gezorgd dat men steeds vaker online winkelt.
De grafiek hieronder geeft een overzicht van de redenen van consumenten om online te kopen (in 2009). (CBS, 2009)