Slechte nieren zijn een groot probleem. Meestal zit je er je hele leven aan vast en het heeft veel slechte consequenties. Met behulp van dit PO wil ik er meer over te weten komen. Ik vind het best een interessant onderwerp, omdat ik mij nog nooit in organen heb verdiept. Dat komt ook vooral omdat ik het profiel E&M heb gekozen. Ik heb de volgende vragen in mijn PO verwerkt:
– Hoe werken gezonde nieren?
– Hoe kunnen zieke nieren ontstaan en wat zijn de gevolgen hiervoor?
– Hoe werkt een dialyse apparaat en wanneer kom je hiervoor in aanmerking?
– Welke gevolgen heeft de kunstnier voor het leven van de patiënt?
– De Nierstichting heeft onlangs een belangrijke innovatie gedaan voor nierpatiënten. Wat is deze innovatie en waarom is deze belangrijk geweest?
Hoe werken gezonde nieren?
Het doel van de nieren is het houden van een soort balans in het lichaam. Nieren zijn uitscheidingsorganen; Wat dat betekent is dat ze afvalstoffen scheiden van het bloed.
Deze reiniging wordt op de volgende manier tot stand gebracht: Eerst komt bloed de nier binnen, wat via de nierslagader gaat, vervolgens gaat het bloed via het niermerg naar de nierschors waar allemaal kleine deeltjes zitten, die nefronen heten. Hier wordt het bloed gereinigd. Daarna gaat het bloed via de nierader weer naar het hart en de afvalstoffen worden in de vorm van urine door de urineleiders naar de blaas vervoerd, en komen uiteindelijk in het toilet terecht . Het gezuiverde bloed, gaat door de nierader weer naar het hart.
De werking van de nieren wordt geregeld vanuit de Hypothalamus en de Hypofyse.
Maar wat doen de nieren nu eigenlijk? Ze regelen veel dingen, onder andere de mineraalhuishouding, de zuurgraad en de waterhuishouding. Ook scheiden ze stofwisselingsproducten uit en lichaamsvreemde stoffen. Bijvoorbeeld medicijnen. Van al deze stoffen maken de nieren urine. Daarnaast worden ook de bloeddruk samen met, het hart, het zenuwstelsel , de bloedvaten en de bijnieren door de nieren geregeld. En ook worden er een aantal hormonen geproduceerd. En tot slot helpen de nieren mee aan de opbouw van het bot en de zuurgraadregeling in het bloed.
Hoe kunnen zieke nieren ontstaan en wat zijn de gevolgen hiervoor?
In de meeste gevallen ontstaan zieke nieren door ongezonde dingen in het dagelijkst leven van mensen. Bijvoorbeeld roken, en alcohol drinken of ongezond voedsel en obesitas zijn grote oorzaken van zieke nieren.
Maar natuurlijk zijn niet alle nierziektes een gevolg zijn van de hiervoor genoemde lijst. Ze kunnen namelijk ook erfelijk zijn. Verder kan ook een te hoge bloeddruk een zieke nier tot gevolg hebben. En tot slot kan een ontsteking in het nierweefsel gevaarlijk zijn voor onze nieren.
Nierziekten hebben meestal een verband met meer ziektes zoals hart- en vaatziekte of suikerziekte. Als je zieke nieren hebt, zijn ze niet meer in staat hun taak uit te voeren. Afvalstoffen die normaal uit je bloed gehaald worden, blijven gewoon in je bloed waardoor je die stoffen uit plast. Sommige van deze stoffen heb je juist nodig , maar je lichaam haalt deze niet uit je bloed. Daarom kunnen je botten niet alle nodige stoffen krijgen. Maar als goeie stoffen niet worden weggehaald worden de slechte stoffen ook niet uit je bloed gehaald. Door deze afvalstoffen die in het bloed achterblijven wordt onder andere je lichaamsgroei verstoord.
Verder kan het voor de nieren onmogelijk zijn om hormonen aan te maken, die rode bloedcellen aanmaken. Dit kan bloedarmoede tot gevolg hebben.
Tot slot kan het nog voorkomen dat je teveel plast; Er wordt namelijk te weinig uit je bloed gehaald waardoor alles gewoon afgevoerd wordt naar je blaas. Je kunt gaan uitdrogen als dit het geval is. Kortom, er zullen verschillende stoffen in je bloed zitten die er eigenlijk niet in hadden moeten zitten. Je kunt dit als een soort vergiftiging zien.
Hoe werkt een dialyse apparaat en wanneer kom je hiervoor in aanmerking?
Een nierdialyse wordt als het ware de taak van de nieren een beetje overgenomen. De stoffen die de nieren uit het bloed zouden moeten halen worden er nu uitgefilterd door middel van zo’n kunstnier. Dit kan op de volgende twee manieren worden gedaan: Door middel van een peritoneaal dialyse, wat op een buikspoeling neerkomt. Of met een hemodialyse, wat een kunstnier is.
Wanneer de peritoneaal dialyse toegepast wordt, moet er eerst een katheter worden aangebracht in de buikholte. Op de katheter zit een lege zak en een zak met spoelvloeistof. De spoelvloeistof gaat in de buikholte van de patiënt. Na enkele uren gaat de vloeistof in de lege zak. Dit ritueel wordt wel 4 keer per dag uitgevoerd! Dat is best lastig voor zo’n patiënt.
Bij hemiodialyse gaat het bloed het lichaam uit via een shunt of soms ook een katheter. Dan sluit men een ader op aan op de ader van de patiënt De slechte stoffen die de nieren niet weg kunnen halen worden zo handmatig verwijderd. In tegenstelling tot de peritoneaal dialyse moeten mensen die een hemiodialyse gebruiken drie tot vijf keer per week dit laten doen. Maar Iedere behandeling duurt wel langer; Vaak wel een paar uur. Ook is deze methode niet altijd waterdicht, want veel stoffen kunnen niet uit het bloed worden gehaald met deze methode.
Welke gevolgen heeft de kunstnier voor het leven van de patiënt?
Zoals ik net al zei, mensen met een nierziekte hebben absoluut geen fijn leven. Namelijk als je tot wel 5 keer in de week een behandeling moet ondergaan, heeft dat een grote impact op je leven. Dat geldt het meest voor de peritoneaal dialyse, want bij die methode moet de patiënt elke dag wel drie keer onder behandeling.
Waar mensen met slechte nieren ook mee te maken krijgen is het feit dat er volgens een streng dieet gegeten moet worden. Als er teveel slechte stoffen in het bloed komen kan dat slechte gevolgen hebben voor deze onfortuinlijke mensen.
Voor vrouwen die nog kinderen willen krijgen en ook nierproblemen hebben is het helemaal opletten. Bij de zwangerschap is het lichaam nog niet optimaal, doordat ze dus nierproblemen heeft.
Wanneer zo’n vrouw met een kunstnier leeft moet ze vaker de slechte stoffen uit haar bloed laten scheiden, omdat de baby absoluut niet de verkeerde stoffen mag binnenkrijgen.
Verder heeft een kunstnier ook effecten op het werk van mensen. Ze kunnen namelijk wegens oververmoeidheid niet fulltime meer werken.
En wat als zo’n patiënt op vakantie wil? Je moet die behandelingen krijgen, ook in het buitenland. Dat moet dus geregeld worden, wat een heel gedoe is.
De Nierstichting heeft onlangs een belangrijke innovatie gedaan voor nierpatiënten. Wat is deze innovatie en waarom is deze belangrijk geweest?
Er is veel gedoneerd de laatste jaren, en de Nierstichting wist zeker dat een dialyse beter kan, zonder al het gedoe wat nierpatiënten ondergaan. Nu is er de eerste laboratoriumversie van een draagbare nier. Eind 2015 hoopt de Nierstichting dat deze af is. En in 2017 moet de testversie af zijn. Deze draagbare nier wordt dan door een kleine groep nierpatiënten getest.